Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Mnie też ta choroba dotknęła

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1333 odpowiedzi w tym temacie

#961 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 21 listopad 2015 - 13:59

Kulfony można znaleźć w innych wątkach RB  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

:D :D :D

#962 OFFLINE   filser

filser

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1060 postów
  • Lokalizacjamazowsze
  • Imię:Piotr

Napisano 21 listopad 2015 - 15:59

Artur bardzo zacny projekcik jedno co mi sie nie widzi to korek raczej jego jakość nie pasuje do jakości wykonania .

#963 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 21 listopad 2015 - 16:49

Dzięki za dobre słowo. Kupiłem na eBay klasy flor więc teoretycznie najlepszy. Niestety tylko teoretycznie

#964 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 22 listopad 2015 - 21:33

Dzięki za dobre słowo. Kupiłem na eBay klasy flor więc teoretycznie najlepszy. Niestety tylko teoretycznie

Sprzedaja jeszcze czasami "5 Star" duzo lepszy niz ichniejszy flor, ale piekielnie drogi.

#965 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 06 grudzień 2015 - 23:46

W oczekiwaniu na nowy blank MATAGI T-Russell Super Seabass-M TR106 SUPER wyszlifowałem sobie wstępnie rękojeść .Nie zakładam zmiany wymiarów ,chociaż zostawiłem sobie taką możliwość . Blank będzie przeznaczony do zrobienia sobie kija na bałtyckie troćki i może na bolenia  :) ale docelowe przeznaczenie to troć ...no chyba że wybiorę się do Irlandii na Sea Bassy.Czytałem artykuł kolegi i połów troci jest bardzo podobny do połowów Bassa morskiego .Autor stosuje kije 9'  twierdząc że dłuższe są nieporęczne ...no cóż mogę się tylko pośmiać :)Powiem tylko że do ponad 10 stopowych kijaszków potrzebna jest całkowicie inna technika  połowu a wtedy kij nie sprawia żadnych problemów .Cała reszta artykułu to pełna profeska i niektóre sprawy zamierzam sprawdzić na troci :) Oto moje wstępne wypociny ,jutro ciąg dalszy

2abe19014edcd85c.jpg

#966 OFFLINE   JanuszD

JanuszD

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 518 postów
  • LokalizacjaLubartów - Jelenia Góra

Napisano 07 grudzień 2015 - 00:11

Lekko a jednocześnie bardzo solidnie, chce się wziąć do ręki  :)  

#967 OFFLINE   baca

baca

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaZurych
  • Imię:Bartek

Napisano 07 grudzień 2015 - 10:07

(..)no chyba że wybiorę się do Irlandii na Sea Bassy.Czytałem artykuł kolegi i połów troci jest bardzo podobny do połowów Bassa morskiego. Autor stosuje kije 9'  twierdząc że dłuższe są nieporęczne ...no cóż mogę się tylko pośmiać :) Powiem tylko że do ponad 10 stopowych kijaszków potrzebna jest całkowicie inna technika połowu a wtedy kij nie sprawia żadnych problemów(...)

W tej chwili używam przede wszystkim dwóch wędzisk: uniwersalnej Elitki St.Croix do 28g. (17 lb) i CD Blue Rapid do 35g. (20 lb). Obydwa mają długość 9’. Na początku próbowałem wzorem naszych łowców morskich troci łowić wędkami o długości 10’. Niestety kompletnie się nie sprawdziły. Były za ciężkie, mało poręczne, a przede wszystkim stawiały zbyt duży opór przy silnym wietrze, co powodowało bardzo duży dyskomfort podczas wędkowania.

wyjasnij mi prosze jaka to calkowicie inna technika polowu niweluje silny wiatr i jego wplyw na obiekt materialny jakim jest wedka

#968 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 07 grudzień 2015 - 13:03

Bardzo proste , nie trzymasz wędziska klasycznie tak jak przy jigowaniu gumami ,ale wkładasz kij "pod pachę" i prowadząc woba czy też blachę spokojnie podszarpujesz całym przedramieniem, a nie nadgarstkiem .Oczywiście tak długim kijem nie poprowadzisz woba techniką „walk the dog” ( chociaż spróbuję ,może się uda) bo na troć to niepotrzebne ,ale spokojnie tonącego woba czy też gumę lub blachę bez wysiłku i męczenia się przy odrobinie wprawy poprowadzisz.Wędzisko "kładę" nisko na bok ,tak aby sznur tworzył kąt około 90 st i prowadzę przynętę a nie jak przy jigowaniu kij trzymam do góry przed sobą .Kiedyś też łowiłem wędkami 2,75m  czy też 3,0 m bo myślałem że dłuższa wędka to będzie już katorga , lecz przy odpowiedniej technice trzymania kija 3,20 m i prowadzeniu przynęty wracam z łowiska wręcz wypoczęty .Wiatr mi nie przeszkadza bo nie muszę walczyć z kijem operując tylko nadgarstkiem ale rękojeść ma oparcie pod pachą a ręka podtrzymuje stopkę  kołowrotka od dołu i ciężar wędki czy też jej wyważenie nie ma już takiego znaczenia. Decydujące znaczenie ma inna konstrukcja wędki czyli długa rękojeść umożliwiająca taką technikę. Jak jest już za duży wiatr to czy w Irlandii czy też w Bałtyku to nie połowisz żadnym kijem i trzeba szukać innej zatoki i innego miejsca  ,więc spoko. :)

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 07 grudzień 2015 - 13:07

• miramar69 lubi to

#969 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 07 grudzień 2015 - 13:20

Ciekawie sie zapowiada ta nowa trociowka ;) Czekam na porownanie obu blankow, jak juz troche polowisz :)

#970 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 07 grudzień 2015 - 13:33

Nie wiedziałem że "trociujesz" :) ale oczywiście  opiszę dokładnie jakie są różnice w obu konstrukcjach (chodzi o porównanie Matagi do NFC) Parametry "na papierze" mają  podobne :)

#971 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 07 grudzień 2015 - 13:36

Nie wiedziałem że "trociujesz" :) ale oczywiście  opiszę dokładnie jakie są różnice w obu konstrukcjach (chodzi o porównanie Matagi do NFC) Parametry "na papierze" mają  podobne :)

Tylko papier a real to często dwie różne rzeczy.
Szczerze to o NFC jestem spokojny...

Użytkownik Jozi edytował ten post 07 grudzień 2015 - 13:38

• mrWhite7 lubi to

#972 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 07 grudzień 2015 - 13:47

Józiu NFC jest zaprojektowana do połowów rzecznych dlatego pierwsze 30 cm szczytu jest dość sztywne aby kompensować prąd wody , po pokonaniu tego wstępnego naprężenia wędka zaczyna ładnie pracować. Z tego co pisali koledzy Matagi ma bardzo delikatny szczyt i naprężenie wstępne jest już wyczuwalne prowadząc nawet bardzo wolno lekką przynętę i to jest znaczna różnica . Szczególnie do mniejszych blach czy też bezsterowców będzie się bardziej nadawała bo otrzymasz więcej sygnałów zwrotnych dotyczących zachowania się przynęty .Ze względu na dość sztywne te owe 30 cm w NFC nie ma tego komfortu, ale pożyjemy ,zobaczymy .Wszystko trzeba sprawdzić .Optymalnego kija do sandaczowego "opadingu" na Elbie szukałem ze dwa lata w tym wypadku może się tak zdarzyć że wystarczą dwie konstrukcje ,chociaż może jeszcze spróbuję Talona ITM 3,20 m. Konstrukcje 3,0 m czy też 2,75 m całkowicie odpadają ,teraz widzę że był to błąd :) Istotna sprawa to taka że NFC nie gubi ryb .Mam ją już jakiś czas i złowiła już parę trotek  do tej pory żadnego zejścia .Szkoda że do tej pory nie uwiesiło się coś godnego ale maluchy też sprawiają radość

d76d21a28d255704gen.jpg

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 07 grudzień 2015 - 13:53

#973 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 12 grudzień 2015 - 15:49

Człowiek się cieszy że własnoręczne "Hand made " łowią

mój kolega Tilo z dzisiejszą troćką złowioną na kij z pod mojej ręki CTS "Sea Trout" 3,20 m, c.w. 7-25 g

fb5983f87bf58891.jpg

Oraz mój "urobek" złowiona na NFC którą już znacie

81bd7ab059d45a01.jpg

#974 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 12 grudzień 2015 - 15:54

Omotki na NFC pozmieniales? :)

#975 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 12 grudzień 2015 - 15:56

Tak ,drażniły mnie te miedziane wstawki i zmieniłem na bardziej neutralny kolor .Kolega zaczął mi docinać że ryby płoszę i "puszczam zajączki" :)

• Jozi i Del Toro lubią to

#976 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 12 grudzień 2015 - 18:08

..................................................................................................

Oraz mój "urobek" złowiona na NFC którą już znacie

I wahadełko, jedno z fajniejszych do tej zabawy :)

#977 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 12 grudzień 2015 - 18:55

I wahadełko, jedno z fajniejszych do tej zabawy :)

Super że poznajesz :) dzisiaj gustowały na "marchewkę z czarnym ":)

#978 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 22 grudzień 2015 - 08:42

Niestety musiałem zrezygnować z poprzedniego projektu bo jak otrzymałem blank Matagi Sea Bass 3,20 , 7-28 g okazało się że nie da się rozwiercić drewnianego insertu na oczekiwaną średnicę i bardzo szybkim pomysłem był IPS ,który spełni oczekiwania techniczne . Przypomniałem sobie także jak kiedyś pożyczyłem od kolegi spinna Shimano Speedmastera do połowu troci i zadziwiająco kij leżał mi w ręku . Dlatego ten kij jest trochę podobny do Speeda :) , też dobrze leży w ręku. Wtedy też zaczęło mi chodzić po głowie "szkoda że ten blank jest taki lecący na pysk" "jakie ciężkie przelotki" itp i zaczęła kiełkować już myśl "ja bym zrobił to inaczej" Poszukiwania kija sandaczowego ,który będzie mi odpowiadał zadecydowały później że zająłem się składaniem wędek :) .Na razie dotoczyłem wstępnie rękojeść i czekam na pierścionki od @ark70 bo te są zastępcze .Kij jest złożony bez kleju i jeszcze nie jest dopracowany ,stąd troszkę niechlujny wygląd :) ,ale będzie mniej więcej tak wyglądał

5b622f4fc7d2f3bc.jpg5c353a1486ca5b2b.jpg16f7acde98342c30.jpgf79e07cbe0736a36.jpg04222c810a7ef5e7.jpg55a0bc0f9b50813b.jpg

• gulf, Del Toro i madmatt lubią to

#979 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 22 grudzień 2015 - 09:49

Kawal lancy bedzie ;)

#980 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 22 grudzień 2015 - 11:21

Kawal lancy bedzie ;)

3,20 m a odległość od końca kapsla do środka stopki 49 - 50 cm :) ale akcja tego kija i ugięcie więcej niż obiecujące , ładnie będzie pracował .Jedynym warunkiem aby tak się stało to lekki spacing .Uzbroję go w Fuji Torzitte ,system KR od 25H do 4,0 tunel i szczyt :)

• Del Toro lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych