Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Mnie też ta choroba dotknęła

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1333 odpowiedzi w tym temacie

#921 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5375 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 14 listopad 2015 - 11:21

Miedź tuż za fore ok,potem powinno jej stopniowo ubywać w pomieszaniu z czernią czyli np zminiejszające się do szczytu tippety ...

"Miedziana" omotka na złączu zakłuca całość,- tak mi się wydaje....

Powodzenia w poniedziałek bo nie ma to jak po "stworzeniu" kija coś nim capnąć :)  

Ps

Myślę Artur, że teraz sam wiesz o czym Ci mówiłem jak chodzi o kolory omotek na Loomisach i NFC  ;)

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 14 listopad 2015 - 11:23

#922 ONLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 278 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:K.

Napisano 14 listopad 2015 - 11:39

Projekt w moim ulubionym stylu. Bardzo ładna miedziana nić, dobrze komponująca się z insertem. Optycznie jest jej chyba trochę za dużo. Całoć zyskała by jeszcze na urodzie gdyby ograniczyć ją tylko do tipetu na wszystkich omotkach. 

Możesz podać firmę i numer nici?

#923 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 14 listopad 2015 - 12:52

Projekt w moim ulubionym stylu. Bardzo ładna miedziana nić, dobrze komponująca się z insertem. Optycznie jest jej chyba trochę za dużo. Całoć zyskała by jeszcze na urodzie gdyby ograniczyć ją tylko do tipetu na wszystkich omotkach. 

Możesz podać firmę i numer nici

Miedziana nitka to Pro Wrap Metallic w rozmiarze A nr 9710 Copper . Masz rację że nici jest za dużo i w chwili wolnego czasu zlikwiduję tą omotkę na łączeniu a tipetu nie ładowałem bo liczę się niestety ze zmianą koncepcji zbrojenia o ile ten "mój" wydumany system się nie sprawdzi w praktyce . Wydumałem sobie 8+1 aby nie robić kija przesadnie sztywnego tylko mieć troszkę więcej zadowolenia z holu ryb i jeżeli nie będzie fruwało daleko to zmienię na klasyczny KR od 25 H do 4-kach w tunelu w systemie 10+ czy nawet 11+top .Po tipecie pozostają nieprzyjemne ślady i potem jest więcej szlifowania :) a po samym nylonie jest zdecydowanie prostsza sprawa :)

#924 ONLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 278 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 14 listopad 2015 - 13:51

Dzięki za namiary na nici. Biorę je pod uwagę przy zbrojeniu kija na blanku St.Croix SCIII Inshore Saltwater. Co do koncepcji 8 + 1 to w tym wypadku może być strzał w 10. Blank teoretycznie powinien się dobrze ładować przy wyrzucie a większa srednica przelotek będzie mniej podatna na obmarzanie przy ujemnych temperaturach.

#925 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 14 listopad 2015 - 14:38

Dzięki za namiary na nici. Biorę je pod uwagę przy zbrojeniu kija na blanku St.Croix SCIII Inshore Saltwater. Co do koncepcji 8 + 1 to w tym wypadku może być strzał w 10. Blank teoretycznie powinien się dobrze ładować przy wyrzucie a większa srednica przelotek będzie mniej podatna na obmarzanie przy ujemnych temperaturach.

Właśnie takie były założenia , ogromne przelotki w cienkich ramkach na szczycie i to w skromnej ilości niezbędnej do pracy blanku , może wystarczy , chociaż widziałem już kije Loomisa zbudowane w systemie  6+1 i jakoś dawały radę . Zobaczymy i jak we wszystkich założeniach technicznych sprawach ,weryfikacja nastąpi na łowisku .

• Rheinangler lubi to

#926 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 15 listopad 2015 - 09:05

Jeszcze się nie zdążyłem nacieszyć trociówką a już coś zagnało mnie do piwnicy aby ukręcić sobie super uniwersała na blanku St.Croix 5SC90MF2-G a więc 9' i 12lb  c.w 7g- 21g Jako że rękojeści dzielone są już raczej standardem to projekt można uznać za konserwatywny. Zbudowany będzie na dość ciekawym uchwycie klejonym bezpośrednio na blanku. Insert jest spasowany z blankiem i myślę że twarde drewienko będzie doskonale przewodzić sygnały do dłoni. Na razie tylko wyszlifowałem rękojeści i co nieco spasowałem .Rękojeść nie jest jeszcze klejona i będzie ona wyglądała mniej więcej tak :

b4b0e3007f533e55.jpg2538df0fd9727bc8.jpg9aa98e9db978687c.jpg2e8aaf085bad81af.jpgce2ecfd246ed1663.jpg7656cec70d5ec225.jpgd2aafd3bb5815e0c.jpgc81c2c3008501323.jpg1553ec0cf041c4c4.jpg

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 15 listopad 2015 - 09:07

#927 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 15 listopad 2015 - 09:29

Artur projekt super, jak dla mnie chyba foregrip trochę przydługi.

#928 OFFLINE   ark70

ark70

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1172 postów
  • LokalizacjaStarogard Gdański

Napisano 15 listopad 2015 - 09:43

Artur projekt super, jak dla mnie chyba foregrip trochę przydługi.

Józek, przy takiej długości fore można  pięknie wyprofilować kształt, co przy krótszym elemencie jest niezmiernie trudne. Jestem  w stanie zaakceptować długość i cieszyć się tymi wklęsłościami i wypukłościami :)  :) .

Artur, brawo! :)

#929 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 15 listopad 2015 - 10:32

Prawdę powiedziawszy nie za bardzo lubię wszelkiego rodzaju krągłości, ale te krągłości wymusza troszkę ten drewniany kapsel i całą linię moim zdaniem trzeba w tej konwencji utrzymać .Nie są one jakoś  ( te krągłości i wklęsłości) przesadnie wyeksponowane, ale raczej bardzo delikatne. Co do fore to taka długość dobrze będzie "leżała" w dłoni a przecież jest to projekt "konserwatywny" a nie nowoczesny gdzie fore w niektórych wypadkach jest szczątkowe .Pomimo krytyki ,którą szanuję i za którą dziękuję ....chyba tak zostawię jak jest :)

• Jozi lubi to

#930 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9560 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 15 listopad 2015 - 10:53

Mi by odpowiadało w zupełności..., gdyby nie podział dolnika. Ale to szczegół, ulegający modom (na szczęście).

• mrWhite7 lubi to

#931 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5375 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 15 listopad 2015 - 10:54

Nie widziałem już dawno tak ładnej 'dupki' w dzielonej rękojeści  :) brawo

• mrWhite7 lubi to

#932 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 15 listopad 2015 - 11:10

Mi by odpowiadało w zupełności..., gdyby nie podział dolnika. Ale to szczegół, ulegający modom (na szczęście).

Następny projekt zrobię już bez dzielenia rękojeści na tym samym uchwycie kołowrotka i to w potężnym kiju ,więc zobaczymy jak taka kombinacja będzie wyglądać :)

• popper lubi to

#933 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 15 listopad 2015 - 11:17

Następny projekt zrobię już bez dzielenia rękojeści na tym samym uchwycie kołowrotka i to w potężnym kiju ,więc zobaczymy jak taka kombinacja będzie wyglądać :)

To będzie miód na moje serce :) .

• popper, Lepton i mrWhite7 lubią to

#934 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8030 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 15 listopad 2015 - 11:30

Piekny projekt :) 

Co to za uchwyt jesli mozna wiedziec? 

#935 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 15 listopad 2015 - 11:40

Prawdę powiedziawszy to nie wiem jak ten uchwyt się nazywa ,ale z pewnością chodzi o chińską produkcję .Chyba wcześniejsza propozycja Sea Guide ale mogę się mylić.

#936 ONLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 278 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 15 listopad 2015 - 13:09

Projekt pięknie się rozwija. Dobrałes już kolor omotek?

#937 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 15 listopad 2015 - 14:50

Omotki zrobię jak zawsze w Elitkach to robię w "jedynie słusznym "kolorze oliwkowym Gudebroda a jakieś ozdóbki będą w metallic braun ze złotym tipetem . :)

• Jozi lubi to

#938 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 16 listopad 2015 - 18:22

Dzisiaj przetestowałem moją nową trociówkę NFC i pomimo tego że łupem padła tylko jedna malutka trotka około 40 cm to jestem bardzo zadowolony z testów wędki. Wędka jest czuła , praktycznie każde przyhaczenie trawy było bardzo wyczuwalne , branie trotki to walnięcie , chociaż zdecydowała się walnąć dopiero za trzecim razem , wcześniej podskubując blachę :).Zasięg rzutu niebotyczny i tu też jestem pozytywnie zaskoczony bo na plećce Varivasa 1.2 PE  do ściągnięcia przynęty np. 20g Falkfish/Witch  potrzebowałem średnio 92 -98 obrotów korbką a więc grubo ponad 80 metrów.Wędka rzuca częścią szczytową  i praktycznie ładuje się do złącza .Testowałem tylko lekkie blinkery bo miejsce w którym łowiliśmy było płytkie i trochę zarośnięte trawą , więc połowy cięższą blachą byłyby nieporozumieniem. Trotka uruchomiła jednak część dolną , więc jak będzie poważniejszy zawodnik to nie będzie problemu z płynną amortyzacją . Zacięcie też szybkie i przenikliwe ponieważ zauważyłem że wcale nie taska subtelna szczytówka zaczyna pracę od 20 cm i przy zacięciu jest duża jej bezwładność a potem siła gwałtownie narasta  , poza tym to jednak 3,20 m a więc spora dźwignia. Połowiłem dzisiaj przeszło prawie osiem godzin i przyznam że nie odczułem żadnego zmęczenia a to dzięki długiej rękojeści którą można włożyć pod pachę i sobie prowadzić blachę .Rzuty bez wysiłkowe , przyjemne i każdy rzut ponad 80 m to istna celebra , ogólnie wędka na 5+ w skali 0-5 :) Banan na twarzy nie znikał pomimo miernej współpracy ze strony ryb :) "Mój" system osiem + top zdał egzamin i nie będę wędki przezbrajał.dc29b264a1674e08.jpge8546ac62279149c.jpg758d77c112e93a3e.jpg

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 16 listopad 2015 - 18:47

#939 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8030 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 16 listopad 2015 - 18:27

W plenerze wyglada pieknie :)

#940 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany