#1121 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2016 - 11:47
#1122 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2016 - 12:09
- Artech lubi to
#1123 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2016 - 12:17
Restaffine są droższe od A'F lepiej też trzymają kołowrotek ale różnią się średnica otworu i ta należy dopasować do blanku. Pakowanie taśmy czy innych wypelniaczy uważam za nieporozumienie i uchwyt powinien być wklejony bezpośrednio na blank.Restaffine są bardzo dobrej jakości jednak mają ograniczenia związane ze średnica otworu w insercie. Pan Zieliński pisze że dysponuje kilkoma średnicami jedna zawsze otrzymywalem w jednym rozmiarze
Jak ostatnio kupowalem Rastki i chcialem kupic z wieksza srednica, to dostalem odpowiedz ze sa i byly tylko z jedna srednica. Tak czy siak fajne uchwyty
Edit:
Oczywiscie chodzi o srednice insertu. Bo plastykowe czesci sa rozne, przynajmniej ja mam dwa modele, ktore roznia sie plastykowymi czesciami (dlugosc i srednica)
Użytkownik Del Toro edytował ten post 09 listopad 2016 - 12:20
- Artech lubi to
#1124 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2016 - 11:10
Stary nowy kij w starym nowym Designie
Przez weekend machnąłem w końcu mojego starego dobrego St.Croix 25 lb i 8'6" ft .Kij mi się bardzo opatrzył oraz uchwyt kołowrotka okazywał odznaki zmęczenia .Wcześniej miałem PacBay GBS BLANK-EXPOSED RH SOFTTOUCH GBS16C-B który zbiegiem czasu ,holu ryb ,zaczepów itp trochę zaczął źle trzymać kołowrotek , ponadto w starym były przelotki Fuji KR Alconite + SiC top, więc kij postanowiłem całkowicie przerobić i ubrać w nowy uchwyt oraz założyć Fuji KR Torzitte . Starego przyjaciela obdarłem ze skóry , wyczyściłem do golaska i powędrował do pana Zielińskiego do polakierowania .Po powrocie założyłem mu komponenty i teraz wygląda tak jak na fotach . Zrobiłem go też w starym już wam znanym Designie
- popper, Artech, Jozi i 16 innych osób lubią to
#1125 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2016 - 20:09
no i teraz jest duuużo lepiej niż na zielono
#1126 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2016 - 20:25
no i teraz jest duuużo lepiej niż na zielono
Arek no co? Zielony to kolor nadziei...
#1127 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2016 - 21:01
Zielony ,czerwony czy czarny to chyba wszystko jedno .Moim celem działania było poprawienie stanu technicznego oraz właściwości użytkowych kija ,jednym słowem stworzyłem lepsze narzędzie do połowu ryb . Wymieniłem trochę zużyty uchwyt ,obniżyłem masę kija z 162 g do 141 g , poprzez wymianę przelotek kij będzie z pewnością szybszy i bardziej cięty, przez przypadek usunąłem sporej wagi "czop" zaślepiający część męską .Był to kawałek plastiku zablokowany sporej wielkości zbrylonym kawałkiem taśmy o dużej wadze ,defacto rujnującej balans kija .Aż dziw bierze że tak renomowana firma mogła sobie pozwolić na coś takiego .Oczywiście w miejsce starego czopa i zbrylonej taśmy wkleiłem delikatny kawałek plastiku aby uniemożliwić ewentualne pęknięcie mogące wystąpić podczas pracy kija . Design to już sprawa drugorzędna , dla mnie osobiście ten kij jest ładniejszy w porównaniu z jego starą wersją.
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 21 listopad 2016 - 21:05
- Jozi i Rheinangler lubią to
#1128 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2016 - 11:50
W końcu dokończyłem mojego MATAGI T-Russell SUPER SHORE i wyszedł fajny i szybki kijek sandaczowy do średniego łowienia na gumy z łodzi .Przez średnie łowienie rozumiem wszelkiego rodzaju zaporówki do 15 m ,rzeki o leniwym uciągu a więc takie łowienie od 7 g główka do 20 g główka + guma np .4 " ES Keitech .Pierwszy raz zaeksperymentowałem z fioletowym kolorem nici i efekt jest .tylko nie wiadomo jaki . .Ujdzie w tłoku bo tak mawia moja żona ,bardzo wymagający juror
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 27 listopad 2016 - 12:11
- Jozi, Krzysiek Rogalski, Robas i 3 innych osób lubią to
#1129 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2016 - 12:12
Użytkownik Żbiku edytował ten post 27 listopad 2016 - 12:12
#1130 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2016 - 12:19
Zawsze jest kwestia pełny korek czy split dzielony , coś takiego jest bardzo dobrym kompromisem .Można też inaczej spytać ,dlaczego ludzie robią tylko symboliczne reary ,wygląda to jak doklejone ogryzki na długom patyku Kwestia gustu no i może troszkę kwestia użytkowa ,bo chyba wygodniej trzymać korek niż goły blank .
#1131 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2016 - 13:14
Arturze, miałeś już okazję sprawdzić tego Matagi w praktyce, m.in. na okoniach?
#1132 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2016 - 14:08
Tego jeszcze nie , miałem okazję sprawdzić LL (zresztą nie mojego) i muszę przyznać że LL jest klasą samą w sobie bo mimo że wędka nie jest z pewnością dedykowana okoniowi to znakomicie daje sobie radę , tego zrobiłem na przybrzeżne zatoki bałtyckie a więc grubego okonia ,szczupaka oraz sandacza
#1133 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2016 - 15:44
tego zrobiłem na przybrzeżne zatoki bałtyckie a więc grubego okonia ,szczupaka oraz sandacza
Dlatego właśnie pytałem, bo pamiętam, że na początku listopada tak właśnie określiłeś przeznaczenie tej wędki, a moje miejscówki są podobne.
A co do LL to w pełni się zgadzam (choć w porównaniu z Tobą w dziedzinie rodbuildingu jestem kompletnym laikiem ) bo od kilku miesięcy mam kijek na tym blanku.
#1134 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2016 - 20:27
Zastanawiam się nad wedką na tym blanku...
#1135 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2016 - 21:32
#1136 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2016 - 22:13
- TOFIX99 lubi to
#1137 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2016 - 14:34
Mimo że mój poczciwy Matagi Sea Bas 3,20 m ,20 lb sprawuje się znakomicie na morskich trociach to postanowiłem wraz z kolegą sprawdzić nowy blank Phenixa SB982 17 lb 7-35 g. Pierwsza rękojeść już wykonana (tym razem poszedł na pierwszy ogień blank kolegi) i teraz czeka tylko na przelotki .Kolega lubi klasyczną niemiecką robotę (Niemiec od urodzenia ) ,więc nie przeszkadza mu waga 180g bez przelotek ,pełna rękojeść ,kapa oraz metalowy uchwyt Alpsa ,za to balans kija bez przelotek to 6 cm co przy takiej długości kija jest wynikiem rewelacyjnym. Oczywiście troszkę się przesunie jak pojawią się przelotki aler mimo wszystko jest ok.Kij będzie wyglądał mniej więcej tak i mimo że klasyk to wcale nie musi być "od siekierki"
- Hubertus, Robas, malinabar i 2 innych osób lubią to
#1138 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2016 - 14:48
jak zawsze super wykonanie jakie długości fore i real od stopki dałeś ?
#1139 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2016 - 14:50
Fore zgodnie z życzeniem 10 cm odległość od środka stopki do końca kapy to 44,5 cm no i dzięki za brawka
- Robas lubi to
#1140 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2016 - 20:05
No,- Ci co nie zdążyli się załapać na pierwszy wypust tych rewelacyjnych blanków będą musieli zaczekać na nie, podobno dopiero za dwa tygodnie będą, a jak będzie w praktyce to się dopiero okaże
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |