Mi pasuje, jezeli to jest Ten Cd-ek:)
Więc będzie podobnie ,choć inaczej
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 12 październik 2013 - 00:42
Mi pasuje, jezeli to jest Ten Cd-ek:)
Więc będzie podobnie ,choć inaczej
Napisano 29 październik 2013 - 17:04
Moje łowisko chwilowo nieczynne
Dzisiejsze zdjęcie
Wczoraj było jeszcze gorzej
Dokładnie w tym miejscu często łowię
Napisano 29 październik 2013 - 17:35
Ale i na tym zdjęciu widać oprócz industrialu tylko potęgę tej wody a nie widać tego co pod wodą,- a to właśnie zmienne prądy w różnych warstwach wody dają tę niezwykła trudność wychwycenia na czas brania i skwitowania go odpowiednim zacięciem do czego są potrzebne właściwe dla tej wody zestawy często niespotykane w standardowym łowienu sandaczy... To właśnie w takich warunkach każdy element zwiększający "czułość" całego zestawu jest na wagę złota albo lepiej powiedzieć sandacza, być może życiowego bo jednak każdego roku łowisz kilka sandaczy powyżej metra
Napisano 29 październik 2013 - 17:59
Artur super pogoda na extremalne testy sprzętowe (tylko warto się do nabrzeża czymś przywiązać ).pzdr.W
Napisano 29 październik 2013 - 18:06
Arek
To dzisiejsze zdjęcie oddaje właściwie potęgę tej wody i jeżeli sobie wyobrazisz że przy odpływie masa wody spływa do morza w sposób naturalny a dodatkowo zostaje zassana odpływem Morza Północnego to można sobie wyobrazić co dzieje się pod wodą .W czasie przypływu sytuacja zmienia się co minutę tak jak przebieg prądów . Na powierzchni widać leje znoszących się prądów , dlatego czułość zestawu ma ogromną wagę . Oczywiście są jeszcze kanały i miejsca bardziej zaciszne ale w 80 % właśnie łowi się na takiej Elbie. Stąd dążenie do budowy narzędzia maksymalnie lekkiego , solidnego o ponadprzeciętnej czułości.
Napisano 29 październik 2013 - 18:28
10 w skali Beauforta
Użytkownik zenek edytował ten post 29 październik 2013 - 18:33
Napisano 04 listopad 2013 - 16:39
Chciałem przedstawić nowy kijek , raczej nic szczególnego, ale potraktowałem go jako poligon doświadczalny do bardziej ambitnych projektów.Chciałem w końcu przymierzyć się do wyplatanki oraz jej wpływu na wagę kija oraz sprawdzić uchwyt PacBay w wersji 18 i zobaczyć jaki ma to wpływ na wagę kija oraz czy 18 stka jest bardziej ergonomiczna od 16 i jak się łowi takim kijem. Różnica na wadze między 18 a 16 wynosi 12 g ale dochodzi jeszcze dłuższy arbor ,ilość kleju i inaczej się wędka wyważa Praca podoba mi się średnio i zobaczę jak kij sprawdzi się w warunkach bojowych .Założeniem było zrobienie czegoś do cięższych przynęt.Blank TAC (Japan) TAC SPIN NITRO-NX - 9' (270CM) / 10-60G www.tackle24.de za 89 Euro a więc budżetowy o ładnej HotShotowej akcji
Blank szybki i pod obciążeniem (sporym) gnie się aż za złącze. Jest silnie zaznaczone szczytowe ugięcie. Przelotki to KR :25,12,H,8M,7L,6KT,4x5 KT Top MNST 5
Dzięki Rafał za KR-M 6
Dzięki Artur za Rattan
Parametry blanków Nitro znajdziecie tu : http://www.rodbuildi...AC_NITRO_NX.htm
Kij tak się prezentuje
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 04 listopad 2013 - 16:41
Napisano 04 listopad 2013 - 17:30
Wykonanie kija super(jak zawsze u ciebie), w linku z tymi blankami widzę fajne (z parametrów) 9'-ki które być może nadawały by się na sumówkę...
Napisz trochę o tym kiju jak już go obłowisz
Napisano 04 listopad 2013 - 17:38
Sumówkę już robiłem na blanku tej firmy i koleś jest mega zadowolony więc szlak już przetarty , zresztą blanki te są bardzo polecane na niemieckich forach do połowów sumów . Kije budżetowe ryzyko małe
Napisano 04 listopad 2013 - 23:01
Artur ,badyl jak zwykle klasa.Ale z wyplatanką to ,wymiotłes i nie chodzi o jakiś super ,mega trudny wzór ,ale o sam fakt ,że podjąłeś rękawice,w dodatku tak ciachaczem z za winkla .Nawet nie pierdnąłeś dla orientacji
Napisano 05 listopad 2013 - 15:08
Artur ,badyl jak zwykle klasa.Ale z wyplatanką to ,wymiotłes i nie chodzi o jakiś super ,mega trudny wzór ,ale o sam fakt ,że podjąłeś rękawice,w dodatku tak ciachaczem z za winkla .Nawet nie pierdnąłeś dla orientacji
Sprawa wyplatanki to raczej przypadek nie mogłem spać i spontanicznie wpadłem na pomysł zrobienia czegoś takiego . Wzór prosty (podwójny krzyżak na dwóch osiach) ale zamierzam kupić program komputerowy do wyplatanek i trochę " podziergać " a tam już wzory trudniejsze jak łączenia krzyżaka z szewronem oraz wyplatanki na kilku osiach więc kolejne wyzwanie Cała wyplatanka dołożyła 6 g do wagi kija i to w miejscu wskazanym bo doważa wędkę i nie ma tragedii. Pozdro, a jak sandacze na M.W ?
Napisano 05 listopad 2013 - 17:32
.Pani na poczcieSprawa wyplatanki to raczej przypadek nie mogłem spać i spontanicznie wpadłem na pomysł zrobienia czegoś takiego . Wzór prosty (podwójny krzyżak na dwóch osiach) ale zamierzam kupić program komputerowy do wyplatanek i trochę " podziergać " a tam już wzory trudniejsze jak łączenia krzyżaka z szewronem oraz wyplatanki na kilku osiach więc kolejne wyzwanie Cała wyplatanka dołożyła 6 g do wagi kija i to w miejscu wskazanym bo doważa wędkę i nie ma tragedii. Pozdro, a jak sandacze na M.W ?
Kurde, Artur już za wyplatanki się bierzesz .Pani na poczcie podała 2 warianty, optymistyczny - piątek, pesymistyczny poniedziałek.Z wyplatanką sobie radzisz, zobaczymy jak z serwisem stelki .
Napisano 05 listopad 2013 - 17:49
Damy radę Józek pod okiem mistrza temat ogarniemy wykałaczki i smar zakupione
Napisano 05 listopad 2013 - 18:25
Damy radę Józek pod okiem mistrza temat ogarniemy wykałaczki i smar zakupione
Oki,reszta do Ciebie leci pocztą .
Napisano 05 listopad 2013 - 18:41
Napisano 05 listopad 2013 - 19:05
Józek ty wysyłasz kołowrotek do smarowania
Nie, podkładki i imbusa .
Napisano 05 listopad 2013 - 19:06
Napisano 05 listopad 2013 - 19:43
Dużo tego.
Napisano 05 listopad 2013 - 20:44
Chylę czoło przed kunsztem i cierpliwością Arturze, wyplatanki to za dużo jak na moje zszargane nerwy.
Po raz kolejny znajduje potwierdzenie faktu ,ze to co tanie wcale nie musi być paskudne, bardzo fajny projekt.
Napisano 13 grudzień 2013 - 10:07
Mam nadzieję że to nowy pogromca hamburskich sandaczy a mianowicie wędka ze stajni St.Croix wykonana na blanku 5SC86HF2-G . Kij bardzo szybki o potężnej mocy w dole , subtelnej szczytówce i progresywnym ugięciu . W mojej adaptacji waży 164 g (seryjny kij waży 8 g mniej) ale za to jest lepiej wyważony bo kołowrotek o wadze 265 g wyważa go w punkcie oddalonym o 8 cm od środka stopki przy długości rękojeści 36,5 cm od końca blanku do środka stopki.
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |
|