Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Mnie też ta choroba dotknęła

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1333 odpowiedzi w tym temacie

#461 OFFLINE   MIKUL

MIKUL

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 215 postów

Napisano 20 sierpień 2013 - 10:30

Generalnie kompletnie nie mój styl... ale sumówka świetny design. Jakoś tak mi leży :)

P.S. Zazdroszę rybnego łowiska !

#462 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 20 sierpień 2013 - 10:56

MrWhite po tym opisie to wychodzi mi , że hers to wykałaczka jest :P  Ale sie proszę nie denerwuj bo wykałaczka to przydatna rzecz jest ;)

Co do elitki to fajna robota w szczególności omotki  B)  Tyle , że może niepotrzebnie rękojeść w kolorach tęczy i naklejka firmowa :rolleyes: . To tylko zdanie widza ;)

#463 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 20 sierpień 2013 - 13:47

Hers ma dużo mocy i sprężystości w szczycie dlatego główka 28 g + tuba nie będą dla niego żadnym problemem pomimo że szczyt ma 1,7 mm to jest bardzo sprężysty i szybki. Nic dziwnego przy takim wysokim module , dodatkowo pod obciążeniem ładnie progresywnie się gnie. Elitka ma szczyt trochę wolniejszy i pod obciążeniem szybciej wchodzi w ugięcie. Jest "cieplejsza" i bardziej uniwersalna.Nie znam dokładnej definicji "wykałaczka" dlatego trudno mi się do tego odnieść .Nie gniewam się ani nie mam takiego zamiaru bo kij funkcjonuje fenomenalnie jeżeli chodzi o moje potrzeby. Dla innego wędkarza łowiącego trochę wolniej czy też leniwiej Elitka to klasa i będzie prze szczęśliwy łowiąc na taki kij. Sprawa nalepek to duży dylemat ,jedni lubią drudzy nie .Zaliczam się raczej do tych nielubiących nalepek . Czasami stosuję oryginalne jeżeli tylko są stonowane i nie z hologramami ,świecidełkami itp.W tym wypadku zastosowałem naklejkę firnową z turkusową wstawką nawiązując do kolorów blanków St.Croix  ale masz rację efekt nie powala  :(

#464 OFFLINE   krokop

krokop

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 558 postów
  • LokalizacjaHannover
  • Imię:Zbigniew

Napisano 20 sierpień 2013 - 17:59

witam ,zaintersowal mnie blank  st croix , jaka jest dolna granica ? czy ten kijek podola 25-30 g  plus guma 3 ".  gdzie moge kupic ten blank  ?? Pozdrawiam Zbigniew 

#465 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 20 sierpień 2013 - 19:17

Cześć 

Łowiłem na niego tylko raz i przy 10 g + 4" guma i miałem dobry kontakt z przynętą ,myślę że 7,5 g to rozsądna dolna granica i kontrola przynęty. Kij podoła 25 g + guma przy 28 g już "dyszy" to znaczy szczyt zaczyna klękać i się nie wyrabia , aczkolwiek można podbijać z korby lub na raz jigować ale bez szaleństw :)

Nie wiem jak wygląda sprawa poprawnego zacięcia przy górnym c.w. ale wszystko będzie sprawdzone i przetestowane .Jest dobrze opisany i MH to właściwy i poprawny opis

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 20 sierpień 2013 - 19:29

#466 OFFLINE   MieczysławS

MieczysławS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 21 sierpień 2013 - 10:46

Witam,
MrWhite, z uwagi na fakt, iż noszę się z zamiarem uzbrojenia Monster Borona 2,52m i 7-30g wg KR concept, byłbym Ci bardzo wdzięczny za szczegółowe opisanie uzbrojenia tej Elitki 2,60m i 10-28g. Chodzi mi mianowicie o wielkość, ilość i rozstaw przelotek, a także odległość od osi stopki kołowrotka do końca dolnika i do przelotki prowadzącej.
Pozdrawiam serdecznie

#467 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 21 sierpień 2013 - 11:17

Witam,
MrWhite, z uwagi na fakt, iż noszę się z zamiarem uzbrojenia Monster Borona 2,52m i 7-30g wg KR concept, byłbym Ci bardzo wdzięczny za szczegółowe opisanie uzbrojenia tej Elitki 2,60m i 10-28g. Chodzi mi mianowicie o wielkość, ilość i rozstaw przelotek, a także odległość od osi stopki kołowrotka do końca dolnika i do przelotki prowadzącej.
Pozdrawiam serdecznie

Jak w sici normalne to pomierzyłbym odległości ale jak KR to inna bajka :) .

#468 OFFLINE   maniek44

maniek44

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 postów

Napisano 21 sierpień 2013 - 11:46

witam!mrWhite mam pytanko,który Twoim zdaniem  blank jest lepszy do gum(sandacz ) Hers 17lb czy Vegter 20lb ?

#469 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 21 sierpień 2013 - 13:54

witam!mrWhite mam pytanko,który Twoim zdaniem  blank jest lepszy do gum(sandacz ) Hers 17lb czy Vegter 20lb ?

Cześć 

Wszysko zależy od tego jak łowisz i jaki masz temperament :) Do ostrego podbijania i DropShota to Hers jest klasą  ,pod spokojne podbijanie oraz klasyczny opad Vegter ma lepsze właściwości ,brania są dobrze odczuwalne (chyba troszkę intensywniej niż Hers) a hol ryb to już bajka .Skuteczność borona jest w granicach 99% Z całą pewnością dla jednego Hers będzie marzeniem a dla drugiego Vegter .Powiem szczerze że oba kije sprawiają mi frajdę i oba są doskonałe na sandacza ale Vegter jest bardziej uniwersalny a więc ze szczupakiem nie będziesz miał żadnych problemów.Tylko do gum i do sandacza to moim zdaniem Hers 

#470 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 21 sierpień 2013 - 13:56

Witam,
Pozdrawiam serdecznie

Jeżeli to wersja 8'6" 20 lb to mam taki kijaszek i Elitka nie będzie potrzebna .Jak pomierzę to wyślę spacing na priv 

#471 OFFLINE   zenek

zenek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów

Napisano 21 sierpień 2013 - 14:24

Kilka dni temu wyciągnąłem na swój kijek szczupłego 80cm taki przyłów przy jigowaniu na sandacza

Jak to szczupły przy holowaniu były efekty z fontanną i taniec na ogonie :D

Vegter świetnie trzymał i zamortyzował wszystkie odjazdy, na szczupaka można go polecić

#472 OFFLINE   maniek44

maniek44

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 postów

Napisano 21 sierpień 2013 - 14:52

Cześć 

Wszysko zależy od tego jak łowisz i jaki masz temperament :) Do ostrego podbijania i DropShota to Hers jest klasą  ,pod spokojne podbijanie oraz klasyczny opad Vegter ma lepsze właściwości ,brania są dobrze odczuwalne (chyba troszkę intensywniej niż Hers) a hol ryb to już bajka .Skuteczność borona jest w granicach 99% Z całą pewnością dla jednego Hers będzie marzeniem a dla drugiego Vegter .Powiem szczerze że oba kije sprawiają mi frajdę i oba są doskonałe na sandacza ale Vegter jest bardziej uniwersalny a więc ze szczupakiem nie będziesz miał żadnych problemów.Tylko do gum i do sandacza to moim zdaniem Hers 

Dziekuje !

#473 OFFLINE   MieczysławS

MieczysławS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 21 sierpień 2013 - 15:06

Witam,
MrWhite, dziękuję za priv'a, bardzo mi pomogłeś.
Pozdrawiam serdecznie

#474 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 25 sierpień 2013 - 22:06

Powinien pójść jaki wniosek do FA o np. dożywotnią, 90% zniżkę na blanki dla MrWhite. Kupa rzetelnych, szczegółowych, przydatnych i fachowych informacji o produktach z FA (i nie tylko).

Szkoda, że nikt nie ma tyle ... (nie wiem czego), ażeby testować i dzielić się spostrzeżeniami tak szeroko.

#475 OFFLINE   samwieszkto

samwieszkto

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1078 postów
  • LokalizacjaBytom
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Wichrowski

Napisano 25 sierpień 2013 - 23:09

Żeby się mądrze wypowiadać o blankach trzeba mieć wiedzę , doświadczenie i porównanie. Innymi słowy trzeba tonę blanków przerzucić ( świadomie ) i jeszcze potrafić wyciągać trafne wnioski.
Większość osób na forum nie ma takich doświadczeń dlatego pokornie nie zabierają głosu na takie tematy.
Na ten przykład :
Co warte będą moje zachwyty nad CTSami i ze swadą pisane opisy , skoro przedtem miałem tylko jakieś Dragony.

#476 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 25 sierpień 2013 - 23:41

Przecież nie pisałem, żeby wszystkim dać zniżkę.

#477 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 26 sierpień 2013 - 09:22

Powinien pójść jaki wniosek do FA o np. dożywotnią, 90% zniżkę na blanki dla MrWhite. Kupa rzetelnych, szczegółowych, przydatnych i fachowych informacji o produktach z FA (i nie tylko).

Szkoda, że nikt nie ma tyle ... (nie wiem czego), ażeby testować i dzielić się spostrzeżeniami tak szeroko.

Chyba chodzi o dużo wolnego czasu doskonałe łowisko do testowania oraz trochę sprzętu do porównania wyników nie mówię już o znajomości podstawowych technik i taktyk dotyczących połowu na spinning.Wszystko to mam oraz mam zapał aby łowić porównywać ,testować oraz co najważniejsze poszukiwać i efektami dzielić się z innymi .Wędkarstwo nie kończy się na dniu dzisiejszym oraz jutrzejszym więc ciągłe poszukiwania są dużą przyjemnością .Myślę że łowienie tak samo i tym samym sprzętem wprowadziłoby monotonię oraz nie popchnęło wędkarza do przodu a tak jest ciągły rozwój warsztatu oraz umiejętności .

Co do testowanego sprzętu ,w ostatnich dwóch latach testowałem kilkanaście kijaszków pod sandacza na gumę i ranking pod względem wartości użytkowych wygląda tak :

1 .Hers 8'6" 17 lb

2..Vegter 20 lb 8'6"

3. St.Croix 17 lb 1 oz 8'6" (nota na piękne oczy ) tylko raz nad wodą 

4. MHX  ST 1024 F

5. MHX ST 1025

6. Talon VI 86MXF2 *

7. MHX P 902 -2

7. Restaffine Knight 86 MH (doskonała wędka ale nie na sandacze niestety)

*Talona szacuje na pozycję 4 i to przy bardzo spokojnym klasycznym opadzie , przy agresywnym klęka niestety.

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 26 sierpień 2013 - 12:03

#478 OFFLINE   Maciek_7

Maciek_7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1321 postów

Napisano 27 sierpień 2013 - 10:46

Ale żeś się Artur uwziął na tego biednego Restaffine, postawiłeś tego biedaka nawet za jakimiś MHXami i dziwnym Talonem, nawet St. Croix za same ładne oczy dostał więcej, hehehe :D Na szczęście chyba trafił w dobre ręce i sprawuje się wzorowo!

POZDRÓWECZKI DLA CIEBIE!

2q3n7ea.jpg

Użytkownik Maciek_7 edytował ten post 27 sierpień 2013 - 10:49

• Przemek lubi to

#479 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 27 sierpień 2013 - 17:48

Cieszę się że Knight się sprawdza a Elitka złowiła dzisiaj już swoje pierwsze sandacze a więc dzisiaj wyholowałem trzy sandacze około 60 cm i zacięłam dwa ogromne leszcze "za bok" więc hole były spektakularne i kij giął się aż po uchwyt. Ponadto uczepiło się kilka mniejszych sandaczów i wszystkie ryby były wzorowo zapięte .Sam fakt że kij zahaczył dwa ogromne leszcze (3 - 4 kg) daje do myślenia i wniosek jest taki że kij dysponuje dużą siłą zacięcia .Hole ryb to już poezją bo ugięcie niesamowite i zauważyłem że sandacze nie tłukły łbami a kij kasował wzorowo każdą próbę odjazdu. Na razie to ryby raczej małe i ciekaw jestem jak będzie z większymi sandaczami ale jestem dobrej myśli. Knighta oceniłem raczej sprawiedliwie bo jest to fajny sprzęt ale nie na to łowisko i niekoniecznie pod sandacza 

#480 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 28 sierpień 2013 - 14:26

Chcę zaprezentować ostatni już kij na urlop (i nie tylko) pod sandacza z łódki na M.W i tym sposobem skompletowałem sprzęt urlopowy

Blank FA Hers SLR7612-2 7'6” 6-12lb 5-20g uchwyt oraz pierścienie też FA i uzbrojenie KR

gd5p.jpg

hifp.jpg

bxnu.jpg

lry6.jpghdyc.jpg

j5ih.jpg

jw0x.jpgkw5t.jpg

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 28 sierpień 2013 - 15:36

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych