Generalnie kompletnie nie mój styl... ale sumówka świetny design. Jakoś tak mi leży
P.S. Zazdroszę rybnego łowiska !
#461 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2013 - 10:30
#462 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2013 - 10:56
MrWhite po tym opisie to wychodzi mi , że hers to wykałaczka jest Ale sie proszę nie denerwuj bo wykałaczka to przydatna rzecz jest
Co do elitki to fajna robota w szczególności omotki Tyle , że może niepotrzebnie rękojeść w kolorach tęczy i naklejka firmowa . To tylko zdanie widza
#463 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2013 - 13:47
Hers ma dużo mocy i sprężystości w szczycie dlatego główka 28 g + tuba nie będą dla niego żadnym problemem pomimo że szczyt ma 1,7 mm to jest bardzo sprężysty i szybki. Nic dziwnego przy takim wysokim module , dodatkowo pod obciążeniem ładnie progresywnie się gnie. Elitka ma szczyt trochę wolniejszy i pod obciążeniem szybciej wchodzi w ugięcie. Jest "cieplejsza" i bardziej uniwersalna.Nie znam dokładnej definicji "wykałaczka" dlatego trudno mi się do tego odnieść .Nie gniewam się ani nie mam takiego zamiaru bo kij funkcjonuje fenomenalnie jeżeli chodzi o moje potrzeby. Dla innego wędkarza łowiącego trochę wolniej czy też leniwiej Elitka to klasa i będzie prze szczęśliwy łowiąc na taki kij. Sprawa nalepek to duży dylemat ,jedni lubią drudzy nie .Zaliczam się raczej do tych nielubiących nalepek . Czasami stosuję oryginalne jeżeli tylko są stonowane i nie z hologramami ,świecidełkami itp.W tym wypadku zastosowałem naklejkę firnową z turkusową wstawką nawiązując do kolorów blanków St.Croix ale masz rację efekt nie powala
#464 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2013 - 17:59
witam ,zaintersowal mnie blank st croix , jaka jest dolna granica ? czy ten kijek podola 25-30 g plus guma 3 ". gdzie moge kupic ten blank ?? Pozdrawiam Zbigniew
#465 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2013 - 19:17
Cześć
Łowiłem na niego tylko raz i przy 10 g + 4" guma i miałem dobry kontakt z przynętą ,myślę że 7,5 g to rozsądna dolna granica i kontrola przynęty. Kij podoła 25 g + guma przy 28 g już "dyszy" to znaczy szczyt zaczyna klękać i się nie wyrabia , aczkolwiek można podbijać z korby lub na raz jigować ale bez szaleństw
Nie wiem jak wygląda sprawa poprawnego zacięcia przy górnym c.w. ale wszystko będzie sprawdzone i przetestowane .Jest dobrze opisany i MH to właściwy i poprawny opis
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 20 sierpień 2013 - 19:29
#466 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2013 - 10:46
MrWhite, z uwagi na fakt, iż noszę się z zamiarem uzbrojenia Monster Borona 2,52m i 7-30g wg KR concept, byłbym Ci bardzo wdzięczny za szczegółowe opisanie uzbrojenia tej Elitki 2,60m i 10-28g. Chodzi mi mianowicie o wielkość, ilość i rozstaw przelotek, a także odległość od osi stopki kołowrotka do końca dolnika i do przelotki prowadzącej.
Pozdrawiam serdecznie
#467 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2013 - 11:17
Witam,
MrWhite, z uwagi na fakt, iż noszę się z zamiarem uzbrojenia Monster Borona 2,52m i 7-30g wg KR concept, byłbym Ci bardzo wdzięczny za szczegółowe opisanie uzbrojenia tej Elitki 2,60m i 10-28g. Chodzi mi mianowicie o wielkość, ilość i rozstaw przelotek, a także odległość od osi stopki kołowrotka do końca dolnika i do przelotki prowadzącej.
Pozdrawiam serdecznie
Jak w sici normalne to pomierzyłbym odległości ale jak KR to inna bajka .
#468 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2013 - 11:46
witam!mrWhite mam pytanko,który Twoim zdaniem blank jest lepszy do gum(sandacz ) Hers 17lb czy Vegter 20lb ?
#469 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2013 - 13:54
witam!mrWhite mam pytanko,który Twoim zdaniem blank jest lepszy do gum(sandacz ) Hers 17lb czy Vegter 20lb ?
Cześć
Wszysko zależy od tego jak łowisz i jaki masz temperament Do ostrego podbijania i DropShota to Hers jest klasą ,pod spokojne podbijanie oraz klasyczny opad Vegter ma lepsze właściwości ,brania są dobrze odczuwalne (chyba troszkę intensywniej niż Hers) a hol ryb to już bajka .Skuteczność borona jest w granicach 99% Z całą pewnością dla jednego Hers będzie marzeniem a dla drugiego Vegter .Powiem szczerze że oba kije sprawiają mi frajdę i oba są doskonałe na sandacza ale Vegter jest bardziej uniwersalny a więc ze szczupakiem nie będziesz miał żadnych problemów.Tylko do gum i do sandacza to moim zdaniem Hers
#470 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2013 - 13:56
Witam,
Pozdrawiam serdecznie
Jeżeli to wersja 8'6" 20 lb to mam taki kijaszek i Elitka nie będzie potrzebna .Jak pomierzę to wyślę spacing na priv
#471 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2013 - 14:24
Kilka dni temu wyciągnąłem na swój kijek szczupłego 80cm taki przyłów przy jigowaniu na sandacza
Jak to szczupły przy holowaniu były efekty z fontanną i taniec na ogonie
Vegter świetnie trzymał i zamortyzował wszystkie odjazdy, na szczupaka można go polecić
#472 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2013 - 14:52
Cześć
Wszysko zależy od tego jak łowisz i jaki masz temperament Do ostrego podbijania i DropShota to Hers jest klasą ,pod spokojne podbijanie oraz klasyczny opad Vegter ma lepsze właściwości ,brania są dobrze odczuwalne (chyba troszkę intensywniej niż Hers) a hol ryb to już bajka .Skuteczność borona jest w granicach 99% Z całą pewnością dla jednego Hers będzie marzeniem a dla drugiego Vegter .Powiem szczerze że oba kije sprawiają mi frajdę i oba są doskonałe na sandacza ale Vegter jest bardziej uniwersalny a więc ze szczupakiem nie będziesz miał żadnych problemów.Tylko do gum i do sandacza to moim zdaniem Hers
Dziekuje !
#473 OFFLINE
Napisano 21 sierpień 2013 - 15:06
MrWhite, dziękuję za priv'a, bardzo mi pomogłeś.
Pozdrawiam serdecznie
#474 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2013 - 22:06
Powinien pójść jaki wniosek do FA o np. dożywotnią, 90% zniżkę na blanki dla MrWhite. Kupa rzetelnych, szczegółowych, przydatnych i fachowych informacji o produktach z FA (i nie tylko).
Szkoda, że nikt nie ma tyle ... (nie wiem czego), ażeby testować i dzielić się spostrzeżeniami tak szeroko.
#475 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2013 - 23:09
Większość osób na forum nie ma takich doświadczeń dlatego pokornie nie zabierają głosu na takie tematy.
Na ten przykład :
Co warte będą moje zachwyty nad CTSami i ze swadą pisane opisy , skoro przedtem miałem tylko jakieś Dragony.
#476 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2013 - 23:41
Przecież nie pisałem, żeby wszystkim dać zniżkę.
#477 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2013 - 09:22
Powinien pójść jaki wniosek do FA o np. dożywotnią, 90% zniżkę na blanki dla MrWhite. Kupa rzetelnych, szczegółowych, przydatnych i fachowych informacji o produktach z FA (i nie tylko).
Szkoda, że nikt nie ma tyle ... (nie wiem czego), ażeby testować i dzielić się spostrzeżeniami tak szeroko.
Chyba chodzi o dużo wolnego czasu doskonałe łowisko do testowania oraz trochę sprzętu do porównania wyników nie mówię już o znajomości podstawowych technik i taktyk dotyczących połowu na spinning.Wszystko to mam oraz mam zapał aby łowić porównywać ,testować oraz co najważniejsze poszukiwać i efektami dzielić się z innymi .Wędkarstwo nie kończy się na dniu dzisiejszym oraz jutrzejszym więc ciągłe poszukiwania są dużą przyjemnością .Myślę że łowienie tak samo i tym samym sprzętem wprowadziłoby monotonię oraz nie popchnęło wędkarza do przodu a tak jest ciągły rozwój warsztatu oraz umiejętności .
Co do testowanego sprzętu ,w ostatnich dwóch latach testowałem kilkanaście kijaszków pod sandacza na gumę i ranking pod względem wartości użytkowych wygląda tak :
1 .Hers 8'6" 17 lb
2..Vegter 20 lb 8'6"
3. St.Croix 17 lb 1 oz 8'6" (nota na piękne oczy ) tylko raz nad wodą
4. MHX ST 1024 F
5. MHX ST 1025
6. Talon VI 86MXF2 *
7. MHX P 902 -2
7. Restaffine Knight 86 MH (doskonała wędka ale nie na sandacze niestety)
*Talona szacuje na pozycję 4 i to przy bardzo spokojnym klasycznym opadzie , przy agresywnym klęka niestety.
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 26 sierpień 2013 - 12:03
#478 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2013 - 10:46
Ale żeś się Artur uwziął na tego biednego Restaffine, postawiłeś tego biedaka nawet za jakimiś MHXami i dziwnym Talonem, nawet St. Croix za same ładne oczy dostał więcej, hehehe Na szczęście chyba trafił w dobre ręce i sprawuje się wzorowo!
POZDRÓWECZKI DLA CIEBIE!
Użytkownik Maciek_7 edytował ten post 27 sierpień 2013 - 10:49
- Przemek lubi to
#479 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2013 - 17:48
Cieszę się że Knight się sprawdza a Elitka złowiła dzisiaj już swoje pierwsze sandacze a więc dzisiaj wyholowałem trzy sandacze około 60 cm i zacięłam dwa ogromne leszcze "za bok" więc hole były spektakularne i kij giął się aż po uchwyt. Ponadto uczepiło się kilka mniejszych sandaczów i wszystkie ryby były wzorowo zapięte .Sam fakt że kij zahaczył dwa ogromne leszcze (3 - 4 kg) daje do myślenia i wniosek jest taki że kij dysponuje dużą siłą zacięcia .Hole ryb to już poezją bo ugięcie niesamowite i zauważyłem że sandacze nie tłukły łbami a kij kasował wzorowo każdą próbę odjazdu. Na razie to ryby raczej małe i ciekaw jestem jak będzie z większymi sandaczami ale jestem dobrej myśli. Knighta oceniłem raczej sprawiedliwie bo jest to fajny sprzęt ale nie na to łowisko i niekoniecznie pod sandacza
#480 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2013 - 14:26
Chcę zaprezentować ostatni już kij na urlop (i nie tylko) pod sandacza z łódki na M.W i tym sposobem skompletowałem sprzęt urlopowy
Blank FA Hers SLR7612-2 7'6” 6-12lb 5-20g uchwyt oraz pierścienie też FA i uzbrojenie KR
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 28 sierpień 2013 - 15:36
- Przemek, Negra, Del Toro i 1 inna osoba lubią to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →