#421 OFFLINE
Napisano 27 lipiec 2013 - 20:25
#422 OFFLINE
Napisano 27 lipiec 2013 - 21:43
Siemka Artur ,znowu fajna kosa,odróżniasz je Dobre wieści z tym lakierem bo jeszcze w upale go nie stosowałem,jutro zweryfikuję na świeżym M1. Powierzchnia opisu wygląda bardzo ładnie więc jestem dobrej myśli.
Rafał powiem tak ,przy 28 st C lakier jest trochę rzadszy (mniej więcej takiej samej konsystencji co konkurencja przy 20-22 st) miałem troszkę problemów przy przelotkach ale spowodowane to było tym że kładłem go tak jak zazwyczaj obficie przyzwyczajony do gęstości , ale zorientowałem się o co chodzi i spokojnie cieniej nakładając bez problemu uzyskasz dobry efekt bo przy "normalnym" nakładaniu troszkę "uciekał" czego nie robi Lakier nie wylewa się przed przelotkę oraz nie ucieka i to jest ważne. Zalecam umiar w ilości nakładania a będzie bardzo dobrze a kosy rozpoznaję wbrew pozorom mam teraz tylko dwie na Elbę bo reszta już dawno u ludzi.
#423 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2013 - 11:03
Testy nad wodą nowego kijaszka wypadły bardzo dobrze.Znam te kije więc ten szczególnie mnie nie zaskoczył .Ubrany na szczycie w Fuji 4,5 jest mega szybki i pięknie trzyma ryby. Dobrze wyważony o ciężarze bojowym 169 g będzie z pewnością moim ulubieńcem. Pomimo wysokich temperatur i bardzo odtlenionej wody ryby brały mizernie aczkolwiek brały i łowienie takim kijaszkiem przynosi frajdę
To moje jedno z wielu sandaczowych miejscówek
- Del Toro lubi to
#424 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2013 - 18:40
Czy w oddali to takie większe podbieraki na sandacze?
Piękna woda
#425 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2013 - 10:53
Czy w oddali to takie większe podbieraki na sandacze?
Piękna woda
Tak Józiu , oczywiście że podbieraki : ) mamy tutaj takie rybki że bez takiego podbieraka się nie obejdzie
#426 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2013 - 09:02
Blank dobrze mi znany bo to Hers 17 lb 8'6" ft polskiego pochodzenia , Design już też znany (uchwyt PacBay ,najwygodniejszy dla mnie i dostosowany, bardzo ergonomiczny poza tym tym razem biały korek aby się nie pomyliło)) Spacing też dopracowany (Fuji system KR)
więc w końcu szewc chodzi w butach . Przedwczoraj jeszcze kij kręcił się we Wraperze , wczoraj dosychał a dzisiaj z powodzeniem sprawdzian w warunkach bojowych i pierwsze ryby. Jednym słowem można określić ten kij " miodzio " Typowy szybki ,lekki sandaczowy bolid brzegowy .
Boleniowi też zrobiłem fotkę
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 03 sierpień 2013 - 11:42
- Del Toro lubi to
#427 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2013 - 09:58
Kolejny dzień łowienia Hersem przyniósł kolejne ryby w tym juj ładnego bobaska 74 cm oraz rybę 63 cm i kilkanaście mniejszych. Utwierdzam się w przekonaniu że Hers to wspaniała sandaczowa kosa . Zakres c.w. imponujący bo zaznaczy wspaniale opad na główce 10 g oraz pociągnie agresywnie Tubę na główce 30 g więc, zaspokoi potrzeby oraz upodobania każdego "sandaczowca" .Doskonała czułość oraz świetne przewodzenie brań są też zaletami wędki na tym blanku.Kij ogarnia wszystkie techniki prowadzenia przynęty , jednym słowem bez ściemy i marketingu bo nic z tego nie mam , polecam ten blank serdecznie jak wędkarz wędkarzowi.
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 11 sierpień 2013 - 14:37
- Del Toro lubi to
#428 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2013 - 16:34
Masz może fotkę ugięcia tego Hersa, ciekawy jestem jak pracuje ten patyk? Zastanawiam się nad tym blankiem ale mam dylemat którą wybrać długość 8"6 czy 9 stóp .
#429 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2013 - 16:56
Ok zrobię ujęcia ugięcia Hersa . O ile mogę coś doradzić to wybierz raczej wersję 8'6" bo mniemam że kij będzie robiony "pod gumę" Do woblerów odradzam stanowczo ten blank.Jest za sztywny i za szybki .Bardziej operatywny i dokładny w prowadzeniu gum będzie wersja krótsza .
#430 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2013 - 17:24
Hers 17 lb 8'6" ugięcie
zaczynałem 130 g skończyłem 960 g i kij miał jeszcze spore rezerwy.
- mateusz998 lubi to
#431 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2013 - 17:41
Super dzięki , Tylko gumiak wchodzi w grę ewentualnie jakiś kogucik w zakresie cw. Moje łowiska to m.in. Odra i ale też kilka wód stojących z brzegu. Na Odrze z główek spokojnie 8"6 wystarczy ale na stojącej gdzie trzeba ciepnąć gumkę na maksa może lepsza była by dłuższa wersja 9". Ale w zasadzie to tylko 10 cm różnicy, przy dłuższym pewnie by trzeba było dać troszkę dłuższą rękojeść o 2-4 cm więc realnie nie zyskał bym wiele. Ale znowu dłuższa rękojeść to dłuższa dźwignia itd. ... i bądź tu mądry
W zakresie c.w. Hersa łowię CD Blue Rapidem 2,75 do 28 g i jestem ciekawy czy go zastąpi czy się uzupełnią
#432 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2013 - 17:52
Super dzięki , Tylko gumiak wchodzi w grę ewentualnie jakiś kogucik w zakresie cw. Moje łowiska to m.in. Odra i ale też kilka wód stojących z brzegu. Na Odrze z główek spokojnie 8"6 wystarczy ale na stojącej gdzie trzeba ciepnąć gumkę na maksa może lepsza była by dłuższa wersja 9". Ale w zasadzie to tylko 10 cm różnicy, przy dłuższym pewnie by trzeba było dać troszkę dłuższą rękojeść o 2-4 cm więc realnie nie zyskał bym wiele. Ale znowu dłuższa rękojeść to dłuższa dźwignia itd. ... i bądź tu mądry
W zakresie c.w. Hersa łowię CD Blue Rapidem 2,75 do 28 g i jestem ciekawy czy go zastąpi czy się uzupełnią
Zdecydowanie się uzupełnią bo Hers jest szybszy ,sztywniejszy i ma jednak zdecydowanie lepszą pracę pod rybą .Wiem bo mam też Blue Rapida do 28 g i BR nie pociągnie koguta oraz cięższych główek tak jak Hers .Poza tym Hers lepiej sygnalizuje opad i przewodzenie sygnałów do ręki jest o wiele intensywniejsze . BR chyba już tylko będzie zbierał kurz bo nie czarujmy się jest to sztywna pała z umiarkowanie miękką szczytówką .BR dysponuje dobrym zacięciem i to samo można powiedzieć o Hersie BR można użyć do woblera i połowić troć zarówno w morzu jak i w rzece i jest to kij jednak bardziej uniwersalny a Hers to guma.
#433 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2013 - 17:57
Już widzę różnicę w ugięciu, BR ma bardziej miękki szczyt głąbiej pracujący. Możesz zdradzić jak go uzbroiłeś.Gdzieś już chyba to Ty pisałeś że trzeba szczyt lekko zbroić aby wykorzystać go w pełni. Zastanawiam się czy zastosować KR'y, a może S6, albo może lepiej nawet dać w tunelu ( tylko ostatnie 5-6 przelotek ) tytany S6. Czy końcówka w tytanach to już przesada i nic to nie da?
#434 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2013 - 18:04
Uzbroiłem go w KR kończąc na 4,5 aby uzyskać szybkość i ciętość .Służę spacingiem, ale można go też uzbroić w S6 czy ostatnio robiące sporą furrorę przelotki Pheniksa ,byle lekko na szczycie kończąc 5,0 lub 4,0 . Dąbek111 będzie zbroił Pheniksami i sam jestem ciekaw jak to wyjdzie. Jeżeli tylko będzie poprawnie uzbrojony będziesz miał ogromną przyjemność w jigowaniu . Płynna praca i pełna kontrola gumy .Tytany są zbędne ,szkoda kasy a efekt będzie nieodczuwalny .
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 04 sierpień 2013 - 18:06
#435 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2013 - 18:13
Co do BR to się w pełni z Tobą zgodzę, w moim odczuciu główka 22g + guma ok.8,5 cm (manns predator, relaks kopyto 3") przy typowym podbiciu z kija,a jak sobie pomożemy kołowrotkiem to da radę max 25g. Komfort to 15-20 g.
Jeśli jest tak jak piszesz to Hers zdecydowanie go zastąpi, a BR na pewno od gumowych sandaczy odpocznie i będzie jeździł na inne rybki lub na inne przynęty
Muszę sprawdzić te Phenixy bo ich nie znam. Z tymi tytanami tak myślałem że może być przerost formy nad treścią ale wolałem się zapytać bardziej doświadczonego. Po ten spacing się na pewno upomnę jak się tylko bardziej ogarnę i nie wiem czy nie spapuguję też od Ciebie tego uchwytu do kołowrotka Pacific Bay'a.
Wielkie dzięki za wszelkie info na temat Hersa
Użytkownik Bass-74 edytował ten post 04 sierpień 2013 - 18:24
#436 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2013 - 18:19
Słuszna decyzja , ja też przed taką decyzją kiedyś stałem i BRa będę używał okazjonalnie pod morską i rzeczną troćkę lub tam gdzie będzie potrzebny bardziej uniwersalny kij . W 90% na spinning łowię gumą więc miałem potrzebę skonstruowania bardzo specjalistycznego kija a takim właśnie jest Hers
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 04 sierpień 2013 - 18:19
#437 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2013 - 20:14
A Twoim zdaniem da radę przy 35 gr + 3,5 calowa guma?
#438 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2013 - 21:20
Przyznam się że jeszcze tak ciężko nie łowiłem ale 30 g + tuba (około 12 g) całkowicie dawał radę ,nie tylko rzucać ale też podbijać i kij nie klękał, więc myślę że przy szczupłej gumie typu Keitech 3" lub 4" Easy Shiner kij powinien dać sobie radę , jednak trudno sobie wyobrazić warunki gdzie byłaby potrzeba tak ciężkiego łowienia.
#439 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2013 - 21:30
No u mnie czasami na Odrze i na kanałach jest taki uciąg, że 40 gr nie schodzi do dna, więc trzeba być przygotowanym na wszystko.
Kijek z tego co piszesz, jest 1 klasa i chyba trzeba zacząć odkładać pieniążki.
#440 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2013 - 09:52
Zabrałem się do zmontowania mojego urlopowego okoniowca .Blank MHX S 842-2 ,uchwyt PacBay Minima 16 ,przeloty to KR od 20 do 4,0
Skleiłem już rękojeść i muszę przyznać że to trochę wyzwanie bo blank jest cieniutki a uchwyt ma 27 mm średnicy w miejscu łączenia z pianką więc trzeba zachować jakąś sensowną linię.
Nie jestem mistrzem świata , ani nie "zjadłem" wszystkich rozumów jak niektórzy manipulanci usiłują to przedstawić ale projekt jest mój i mnie się podoba ...innym nie musi i na pewno nie będę miał żadnych problemów jak komuś nie będzie się on podobał Niektórzy mają z tym problemy
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 05 sierpień 2013 - 10:15
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →