Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Mnie też ta choroba dotknęła

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1333 odpowiedzi w tym temacie

#561 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 20 grudzień 2013 - 17:33

Arturze ja i tak będę zbroił tego Hersa w KRy lecz mam zagwostkę czy twardo sugerować się rozpiską Fuji dla 25 lbs blanków czy pójść w lżejsze i mniejsze przelotki. I zastosować np. 25H, 12H, 7L, 5,5 KB, 5x5,5 KT i szczyt 5,5 MN. Będzie sporo lżej. Co o tym sądzisz? A w jakie dokładnie przelotki masz swojego Hersa uzbrojonego?

PS. Jak testy zwisu, bez skojarzeń ;)

Cześć 

Mój jest inaczej uzbrojony .Zrobiłem go na 25H ,12H, 7M, 6L, 5kt, 4x4,5KT i kij pięknie funkcjonuje .Wziąłbym pod uwagę też wariant 25H,12H,8M,7L,6KT,4x5KT oraz szczyt 5 MNST ale ciężko dostać topową 5 MNST .Twój wariant nie podoba mi się zbytnio ponieważ będziesz miał duże załamanie między stożkiem a tunelem 

Mi chodziło o te różnic ,które praktycznie nic nie wnosiły bo Artu kończył na 4,5.

Pytanie jest jak blisko ma być owa 25H na tym konkretnie blanku i czy spełni swoje zadanie w jego odciążeniu.Moim zdaniem jeśli z tej roli znakomicie sprawdziła się u mnie Fuji25Y , to śmiało można w tym samym miejscu wstawić 20H. I nie jest to jednoznaczne z zawężeniem stożka który można świadomie wydłużać lub skracać ,dobierając odpowiednio resztę przelotek.

#562 OFFLINE   MieczysławS

MieczysławS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 26 grudzień 2013 - 20:47

Witam Koledzy,

bardzo interesująca ta dyskusja, ale czytając argumenty obu stron, czasami odnoszę wrażenie, że w odniesieniu do wędzisk nie obowiązują zasady mechaniki technicznej, wytrzymałości materiałów, teorii konstrukcji. Ale mimo wszystko doświadczenie, szczególnie własne doświadczenie – to bardzo cenna rzecz.

@Tomas81 poddajmy analizie Twoje wątpliwości.

Weźmy taki przykład: szybki kij sandaczowy (czyli najczęściej o dużej zbieżności) 2,60m 7-28g i 17lb, zbroimy w systemie KR Fuji i mamy następujące przelotki:

1. Fuji TKLSG25H-12H-7M-6L-TKTSG5.5-4*5-TMNSG5 – 1,8 jego masa to 6,08g.
  2. Fuji TKLSG25H-12H-7M-6L-TKTSG5*5.5-TMNSG5.5 – 1,8 jego masa to 6,21g.

Różnica mas przy wykonaniu tunelu prowadzącego z przelotek TKTSG5.5 zamiast TKTSG5 wynosi jedynie 0,13g.

Jeśli byśmy użyli tańszych przelotek typu K na przykład typu alconite w ramkach stalowych to analogiczna różnica wyniosłaby 0,20g.

A teraz zaczynamy łowienie, zakładamy przynętę poniżej dolnej granicy masy rzutowej np. 5g. Zastanówmy się czy jesteśmy my sami a także szczególnie wędzisko odczuć tę zwiększoną masę szczytowych przelotek, skoro nasza bardzo lekka w przypadku łowienia sandaczy przynęta, waży 25 razy więcej od tej różnicy.

Jeśli zastosujemy lepsze przelotki i łowić będziemy na cięższe przynęty, to różnice te będą jeszcze większe osiągając przy górnym zakresie ciężaru rzutowego i Fuji SiC-ach w tytanowych ramkach jak w powyżej przedstawionym przykładzie Fuji, wartość 215, czyli 215 razy więcej waży 28g przynęta w stosunku do różnicy mas przy wykonaniu tunelu prowadzącego z przelotek TKTSG5.5 zamiast TKTSG5.

Jaki wpływ w tym przypadku na zasięg rzutu może mieć wielkość zastosowanych przelotek na szczytówce KT5 czy KT5.5? Odpowiedź brzmi żaden!!! Dlaczego, dlatego, że różnica mas obu tych systemów zbrojenia jest wielkością nieskończenie małą (jak mawiają inżynierowie) w stosunku do masy stosowanego praktycznie zakresu rzutowego przynęt, więc z technicznego punktu widzenia pomijalną.

Tyle teoria, aby miała ona praktyczną wartość, należałoby przeprowadzić testy rzutowe identycznych wędek trochę tylko inaczej uzbrojonych (lub zupełnie inaczej uzbrojonych, i tu jest wielkie pole do popisu dla budowniczych wędek). Jak to praktyczne robić by było możliwie miarodajne, być może kiedyś opiszę.

I jeszcze pytanie, czy zbroimy wędki w ten sposób aby zbrojenie miało minimalną masę, czy też chcemy dla przewidywanego realnego zakresu mas stosowanych przynęt, tak uzbroić blank, by osiągać przy możliwie małym wysiłku celne i długie rzuty? Mnie osobiście ze wzgl. na rodzaj łowisk, na których łowię najczęściej na takim zbrojeniu najbardziej zależy, bez względu na to, że czasem zbrojenie może 1-2g ważyć więcej.

Pozdrawiam

#563 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 26 grudzień 2013 - 21:07

Jaki wpływ w tym przypadku na zasięg rzutu może mieć wielkość zastosowanych przelotek na szczytówce KT5 czy KT5.5? Odpowiedź brzmi żaden!!! Dlaczego, dlatego, że różnica mas obu tych systemów zbrojenia jest wielkością nieskończenie małą (jak mawiają inżynierowie) w stosunku do masy stosowanego praktycznie zakresu rzutowego przynęt, więc z technicznego punktu widzenia pomijalną.

Argument podnoszony wielokrotnie. Nikt nie traktuje go poważnie, bo kijem macha się na sucho. Na wodzie liczy się co innego. 

I jeszcze pytanie, czy zbroimy wędki w ten sposób aby zbrojenie miało minimalną masę, czy też chcemy dla przewidywanego realnego zakresu mas stosowanych przynęt, tak uzbroić blank, by osiągać przy możliwie małym wysiłku celne i długie rzuty? 

Nie. Żeby można było o tym pogadać.  :)

#564 OFFLINE   @spius83

@spius83

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaPolska...:))
  • Imię:Tomek

Napisano 26 grudzień 2013 - 23:30

Witam, ja juz dawno temat wagi zbrojenia przestalem traktoawc powaznie, tzn. chodzi mi o roznice w uzbrojeniu pomiedzy roznymi przelotkami. Robilem jakies tam testy i wiem, ze najgorsze przy tym to popadanie w paranoje. Ale jesli ktos uwaza, ze rybki biora tylko na zestaw na tytanach to juz jego sprawa. Skladanie kija we wlasnym zakresie jest swietnym, relaksujacym przedsiewzieciem i swego rodzaju doplenieniem samej idei czy tez uprawiania wedkarstwa. Ale jak czytam teksty co osiagne zbrojac w zestaw przelotek lzejszy o 0,114546 !  gr. od innego zestawu, do tego zbrojac blank 17 lb. do 28 gr., gdzie smialo moge ladowac kij przynetami ok 35 gr. to sory Panowie, ale to przerost tresci nad forma. I to tak delikatnie mowiac. Mialem ciekawe zdarzenie ostatnio. Znajomy skrytykowal mnie, ze uzbroilem batsona do 21 gr. w forecasty, ze niby zabilem blank :D. Porownalismy ten sam kij na innych przelotkach, gosc macha na sucho, mowi zobacz jaka jest roznica ;) .  Zaczal lowic jednym i drugim, ale wyraznie mina mu zrzedła. Co nie ma roznicy? Gosc nie dal za wygrana, wiec pojechal z tekstem; ze na tych forecastach przy holu zagotuje pierscienie na przelotkach  :blink:. Niektorzy potrafia przywalic argumentem.  Po co o tym pisze, a tak zeby pogadac  :).

#565 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 27 grudzień 2013 - 10:07

Odnosząc się do postu @MieczysławaleS to przyznam że ma on dużo racji ale sprawę potraktował trochę nieuczciwie . To prawda że między zestawami KT 5 vs KT 5,5 jest mała różnica nie mająca dużego wpływu na pracę kija o średniej akcji i takim też c.w. Ostatnio zbroiłem dwa takie same blanki Nitro NX 270cm  10-60 g w tunel KT 5 vs KT 6 dość solidne blanki jednak o delikatnej szczytówce nie HotShotowej ale takiej S&S czyli dość sprężystej.Rożnica w dynamice kii jest ogromna.Obydwoma  kijami łowiłem i muszę przyznać że całkowicie inaczej pokazują opad i kontakt gumy z dnem .Zacięcia lżejszym zestawem były szybsze i każda ryba była zacięta prawidłowo. Opad oraz brania na cięższym zestawie nie były już tak dobrze sygnalizowane oraz miałem wrażenie jakby większa część energii była absorbowana, kij tracił szybkość i sprężystość i nie było to już tak czytelne jak na kiju lżej zbrojonym. Myślę że do prawidłowego uzbrojenia kija nie jest ważne czy będą to 5tki czy też 6stki na szczycie ale właściwe i adekwatne dobranie rozmiaru do siły kija a w szczególności siły i sprężystości szczytówki. Na Hersie nie odczujemy aż takiej różnicy zbrojąc 6KT czy 5 KT bo Hers ma twardy szczyt ale na Elitce zrobi to dużą różnicę. Kto tego nie zrozumie dla mnie jest po prostu ignorantem. 

Odnosząc się do postu o Batsonach widać że te właśnie blanki miały większą tolerancję i nie robiło to różnicy ale nie zawsze tak jest . Na kiju dorszowym nie zrobi różnicy czy ubierzemy go w 6stki 8 semki czy nawet 10 na szczycie ale uzbrój kolego Elitkę w 8semki lub nawet w 6ski a ja taką samą uzbroję w 4,5 i wtedy pogadamy

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 27 grudzień 2013 - 10:21

#566 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 27 grudzień 2013 - 10:52

Artur 8mki w elitce to już przesada...,ale musisz też pamiętać ze nie każdy patyk na świecie ma służyć tylko i wyłącznie do łowienia sandaczy na Elbie ;) .Moim zdaniem często mamy różne priorytety,a każdy kij ma dwa końce. :P

#567 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 27 grudzień 2013 - 11:16

WOBI dle mnie jest obojętne do czego kij ma służyć , ubieram blank w ten sposób aby dobrze go wykorzystać  i  nie zamulić.Montowanie tytanów w uncjówce będzie nie do końca sprawą przemyślaną ale świadome zamulanie  kija też. Kiedyś wyraziłem pogląd że jeżeli miałbym zwiększeniem masy przelotek sztucznie spowodować głębsze ładowanie się kija przy wyrzucie to raczej poszukałbym innego blanku, który będzie te przynęty obsługiwał i zapewni bezpieczny hol ryb które spodziewam się łowić

Nic się w tej kwestii nie zmieniło chociaż kusi mnie zrobienie uncjówki Phenixa na tunelu Fuji tytan 3,0 :)

#568 OFFLINE   Łukasz Masiak

Łukasz Masiak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 293 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 27 grudzień 2013 - 13:14

mrWhite7  dokałdnie to tytany 3,5  ;)  . Ten komplet od 20 do 3,5 jest sprawdzony i działa bardzo dobrze . Tak jak napisałeś z blanku należy wyciągac max możliwości. Jedne blanki można podrasować i pozytywnie zmienić, inne znowu są trochę tępe i niewiele to pomoże :) .  Ale zawsze warto  zbroić jak najlżej nawet w blankach morskich i jerkówkach widać różnicę . Nie zawsze ma to sens bo są inne aspekty -jak węzły łączące itp. 

Pozdrawiam

Łukasz

#569 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 09 styczeń 2014 - 19:27

Artur, tak z ciekawosci, zakupu raczej nie planuje ;) Vegter 15lb, faktycznie czuc ta glowke 5g plus guma jakas 3 cale? 

#570 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 09 styczeń 2014 - 21:05

Nie lowilem 5 g ale 7,5 g i ładnie pokazywał na twardym dnie.Mysle że 5 g zależy od pogody głębokości ale sznur zawsze trzeba obserwować
  • Del Toro lubi to

#571 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 15 styczeń 2014 - 19:03

Koniec sezonu sprzyja robótkom przy wędkach i postanowiłem sobie ukręcić wędkę na okonia .Blank Phenix FX862-2 seri Elixir Trout zakupiony jeszcze wiosną w ubiegłym roku, insert Piotra Matusiaka. Założenia że kij ma ważyć około 100 g ale bez przesady z tym odchudzaniem za wszelką cenę bo jeszcze na  te 5 g więcej mogę przymknąć oko a kij nie straci swoich walorów.

Udało się bo golas bez przelotek i omotek waży 94 g i docelowo wyjdzie około 100 g. Dziś skleiłem rękojeść a jutro zamierzam zrobić spacing i ewentualnie omotki.Projekt wygląda tak :

l6ii.jpgg539.jpgbdq0.jpgzvfj.jpgack6.jpg

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 15 styczeń 2014 - 19:43

• kogut, Lepton i Del Toro lubią to

#572 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 15 styczeń 2014 - 19:09

Ale wypacykowany jak panienka na balety :) .

#573 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 15 styczeń 2014 - 19:14

Ładnie leży ta panienka w ręku ,szczuplutka oraz lekka , zobaczymy jak będzie tańcowała z okoniami :)

#574 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 15 styczeń 2014 - 19:17

Ładnie leży ta panienka w ręku ,szczuplutka oraz lekka , zobaczymy jak będzie tańcowała z okoniami :)

Sama poezja na okonie, z przyłowem też sobie nieźle radzi.Jeszcze jak lekko i zwiewnie będzie ubrana......

#575 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 15 styczeń 2014 - 19:27

Będzie ubrana w PacBay Minima więc  lekko , zgrabnie i adekwatnie :)

#576 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 15 styczeń 2014 - 20:11

Artur ,te metalowe elementy na gwincie SKSS-a,maja jakiś ce,bo jednak trochę ważą.Chyba ,że to zabieg czysto estetyczny albo wyważający wędkę(choć nie sądzę ,aby taka potrzeba istniała).Pytam konkretnie ,gdyż w/g mnie trochę zaburzają harmonię,rękojeści.

#577 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 15 styczeń 2014 - 21:15

Metalowe elementy mają za zadanie oddalić trochę grip aby dłoń lepiej leżała . To waży niecały gram i jest wklejone na korku wiec jakoś znacząco nie podnosi wagi .Dla mnie podnosi walory użytkowe i estetyczne i ładnie harmonijnie się komponuje , widocznie moja harmonia jest inna jak twoja :) ale o gustach tutaj nie dyskutujemy i niech tak zostanie

#578 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 15 styczeń 2014 - 21:30

A ,to mamy też odmienne odczucia co do wygody :) W moim przypadku wygodniej jest ,jak dłoń spoczywa na ciepłym korku ,zamiast na gwincie okutym metalem ;)

#579 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 15 styczeń 2014 - 22:10

Najpierw zakwestionowałeś wagę ( należało przeczytać ze zrozumieniem jakie były założenia projektu a nie czepiałbyś się niepotrzebnie) ,potem estetykę (też kurą w płot :) każdy ma swoją ) teraz atakujesz projekt  wygodą , zapewniam cię zatem że dłoń jest dobrze dopasowana do rękojeści i wygodnie trzyma mi się ten kijek .długo dopasowywałem elementy aby właśnie poprawić wygodę bo pierwotnie chciałem robić tylko z samym uchwytem , bez małego gripu poniżej ale jakoś kij "nie leżał" więc zrobiłem 2 g ciężej aby było wygodniej a metal akurat nie stanowi problemu .Nie zrezygnuję ponadto z pierścieni przy gripach bo bez pierścieni praca wygląda niechlujnie i brudno tak jakby korek był poplamiony lakierem .Wolę "dźwigać" te dodatkowe 2 g 

Dokładnie chodzi mi o to miejsce zaznaczone strzałką że można wygodnie oprzeć kant dłoni o wgłębienie , położyć palec na blank i swobodnie operować nadgarstkiem

hxbl.jpg

Widok z góry wyjaśnia dokładnie oraz obrazuje wcięcie

wzsy.jpg

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 15 styczeń 2014 - 23:18

#580 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 15 styczeń 2014 - 22:53

Artur ,te metalowe elementy na gwincie SKSS-a,maja jakiś ce,bo jednak trochę ważą.Chyba ,że to zabieg czysto estetyczny albo wyważający wędkę(choć nie sądzę ,aby taka potrzeba istniała).Pytam konkretnie ,gdyż w/g mnie trochę zaburzają harmonię,rękojeści.

Artur,nie wiem skąd ta agresja i o jakie czepianie Ci chodzi,po prostu chciałem wiedzieć i się dowiedziałem.

W/g mnie bardzo dobrze ,że mamy odmienne zdanie na temat harmonii ,estetyki ,czy wyglądu .Jakby wszyscy mieli takie same ,trochę byłoby nudno ,nie uważasz?

Chyba jesteś trochę przewrażliwiony i i zbyt podejrzliwie interpretujesz ,reagując atakiem na moje ufajdane świadomie lakierem korki bez pierścieni :) Zupełnie niepotrzebnie ,gdyż wiem że takie są :)  

Co do metalowej konstrukcji na gwincie,nie ważne czy mają 0,5 czy 50g , mi to ni ch...a tam nie pasuje i tyle. Ale przecież jesteś dużym facetem i się nie obrazisz ,bo mam inny gust :)

Mogę wprawdzie napisać ,że jak zwykle super ,perfekcyjnie spasowane elementy i czysto wykonana robota ,ale w tym temacie moje zdanie znasz.

Więc jeśli tylko takie opinie Cię interesują ,to zamilknę w twoim wątku ;)

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych