Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Z czym do klenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:W.

Napisano 21 październik 2012 - 13:28

Przeczytalem Jelenskiego i Sikore, jednak sporo mi chyba umknelo. Ksiazki maja tysiac zalet, ale jedna wade, nie odpowiadaja na zadane pytania. Rekompensuje to sobie na forum i w czasie rozmow z muszkarzami :) Dzieki @Rheinangler! Chyba zalapalem jaki blad popelnialem przy zacieciu, pewnie wynikalo to z przyzwycajen spiningowych lub zwyklego lenistwa ;)

#42 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 23 październik 2012 - 08:51

Jerzy pisał w poście o meniskowaniu o odtłuszaniu płynem do mycia naczyń, denaturatem czy też o gotowych zestawach. Nie chce czekać na przesyłkę, a chciałbym odtłuścić przypon na najbliższym muchowaniu. Odkąd przeczytałem kilka waszych postów o meniskowaniu, faktycznie widac to na wodzie jak diabli. Będą mi się te meniski śnić po nocach. Po pacykowaniu suchych muszek zawsze dotknę przyponu i jest cały uświniony

Macie jakiś patent (szmatka, skórka czy cos takiego) który się sprawdza i wszystko nie jest uświnione w denaturacie czy Ludwiku?

#43 OFFLINE   Arek Kubale

Arek Kubale

Forumowicz

• Fotograficy
  • PipPip
  • 440 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 23 październik 2012 - 14:13

@ictus,

Mała buteleczka plastykowa z atomizerem (chyba tak się nazywa ta rozpylająca końcówka) i w środku troszkę wody z kroplą Ludwika. Ja mam taką buteleczkę po preparacie do czyszczenia okularów. Do tego przyda się jakaś szmateczka lub materiał - polecam tzw. leader strightener, czyli patkę do prostowania zrolowanych przyponów. Jedna z okładzin w takim cosiu jest właśnie z chłonącego materiału, na który można rozpylić trochę płynu, a następnie przeciągnąć przez to sam przypon.

#44 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 23 październik 2012 - 15:48

@ictus,

Mała buteleczka plastykowa z atomizerem (chyba tak się nazywa ta rozpylająca końcówka) i w środku troszkę wody z kroplą Ludwika. Ja mam taką buteleczkę po preparacie do czyszczenia okularów. Do tego przyda się jakaś szmateczka lub materiał - polecam tzw. leader strightener, czyli patkę do prostowania zrolowanych przyponów. Jedna z okładzin w takim cosiu jest właśnie z chłonącego materiału, na który można rozpylić trochę płynu, a następnie przeciągnąć przez to sam przypon.

Super sposób!!!

#45 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 23 październik 2012 - 17:57

Dzieki @arhuku :) Fajny patent. Zastosuje!

#46 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

W walce z głupota nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów
  • LokalizacjaGibraltar i okolice

Napisano 23 październik 2012 - 22:48

Jest też trick nr 2
łyżka żwirku kociego (niezaszczanego) (fuelers earth) wymieszana z ludwikiem czy innym płynem do mycia naczyń - czymś rozbijającym powłokę hydrofobową..
Robisz z tego coś jak ciasto.
Smarujesz tym delikatnie palce i przeciągasz przypon przez palce.
Ew pozostałości znikają po kilku przeprowadzeniach i wysuszeniu muchy.

#47 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 24 październik 2012 - 17:02

Dzieki @kuba :)

Dzis poprawilem wyniki kleniowe, 80 % ryb to byly klenie. Nadal nieduze, ale wieksze niz do tej pory. W poltorej godziny 7 kleni, najwiekszy 30cm. Jest coraz lepiej :) Wszystkie poza najwiekszym na red taga na haku #8 jako prowadzaca. Na skoczku byl red tag #12 lub #14 i na niego same przylowy. Na koncu zmienilem zestaw na streamera (chyba bugger) na haku #6, czarny pijawkopodobny z oczami z srebrego lancuszka ( przypomnialem sobie o jednej muszce o ktorej pisal kiedys @kuba). Skrocilem mu ogonek, tak ok. 1cm za kolankiem haka (tez gdzies wyczytane) i efekt bardzo dobry. Dwa niezaciete klenie ( jestem wolny i nie zawsze dobrze ukladam sznur), jeden spad i wyholowany trzydziestak. Na razie wniosek taki ze musze lowic wiekszymi muszkami niz do tej pory :) Czern rzadzi! Dodam jeszcze czerwony akcent do streamera.

Użytkownik ictus edytował ten post 24 październik 2012 - 17:13

#48 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 25 październik 2012 - 20:57

Praktyka rządzi ;)

#49 OFFLINE   #Nord

#Nord

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 417 postów
  • Imię:Norbert

Napisano 25 październik 2016 - 09:58

Witam

Do do tej pory nie łowiłem kleni na muchę jesienią więc mam pytanie. Jakie przynęty muchowe sprawdzą się w niedużej rzeczce(4-5 m) na klenia i jazia jesienną porą i gdzie szukać tych ryb?

Pozdrawiam

• Maciek Rożniata lubi to

#50 OFFLINE   FoamFly

FoamFly

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 304 postów

Napisano 26 październik 2016 - 08:52

cześć, wszystko zależy od charakterystyki łowiska, zdarza mi się o tej porze jeszcze łowić klenie na piankowce, ale częściej wieszają się na małe streamerki, mokra mucha i nimfa jak najbardziej, puszczam je pod nawisy oraz w głębsze miejsca 

#51 OFFLINE   jacob1993

jacob1993

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 26 październik 2016 - 14:24

Mógł bys podać wzory nimfek i strimków na klenie ?

#52 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów
  • LokalizacjaGrzybowo - Kołobrzeg

Napisano 26 październik 2016 - 15:01

Trochę o kleniu na muchę od fachowca (nie o mnie tu chodzi  ;) )

http://flytyer.pl/968

• Pluszszcz i Epidares lubią to

#53 OFFLINE   randomrodmaker

randomrodmaker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 419 postów
  • LokalizacjaKrk

Napisano 26 październik 2016 - 15:11

Mógł bys podać wzory nimfek i strimków na klenie ?

Klenie łowię na rękę, a tak poważnie to

dobrze biorą na black zulu, red tag, ptn, żuczki, piankowce, nawet na jętkę #16...

Zastosuj fluo red lub orange akcencik.

Załączone pliki

• Załączony plik  klen.jpg   37,31 KB   27 Ilość pobrań

#54 OFFLINE   jacob1993

jacob1993

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 26 październik 2016 - 18:55

Ale chodzi mi o typow nimfe lub strimka wiele razy mialem tak ze połowilem na sucharka (goddard piankowa osa lub zuczek ) ale gdy przezbroilem sie na nimfe brania ustawaly jedynie na co dało się zlapac klenia( bez rewelacji ) w porownaniu do suchej  to brazka z czarnym akcentem i mokra  black zulu na przywieszcze .mniejsze rowniez atakowaly ukleje .

Na strimka nigdy nie udalo mi sie klenika zlowic .Prosze o jakies konkretne wzory .

• Maciek Rożniata lubi to

#55 OFFLINE   bezi

bezi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów
  • LokalizacjaOlkusz

Napisano 26 październik 2016 - 21:03

To raczej nie kwestia wzoru, a prowadzenia i prezentacji przynety. Klen jest czasem wybredny, nawet bardzo. Ale przede wszystkim jest zarloczny. Lubi miecho. Łatwe miecho. Pokombinuj z gruboscia przyponu, ja lowie najczęściej na 0,14. Spróbuj prowadzić nimfy w toni, pod powierzchnią tak jak mokre. Na to zawsze są efekty. Gwarantuje Ci ze masz na pewno brania tylko ze albo nie potrafisz ich wyczuć albo zauważyć😉

#56 OFFLINE   Forest-Natura

Forest-Natura

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1328 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Ziemowit
  • Nazwisko:Nowakowski

Napisano 26 październik 2016 - 21:53

Witam.

Tam gdzie ja łowię najlepszym streamerem na klenia jest pijawka z marabuta z pomarańczową główką. Im większa, tym lepsza.

Ale fakt - faktem, dorodnych (takich nawet 10-12 cm) pijawek w tej wodzie jest naprawdę sporo.

Pozdrawiam.

Użytkownik Forest-Natura edytował ten post 26 październik 2016 - 21:56

#57 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2005 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 27 lipiec 2023 - 16:33

Jak co roku latem, niezmiennie na mojej rzece najlepiej sprawdza się "czarnuch". Czyli mrówka z Czarnobyla (Chernobyl Ant) nr 4-6. Piękne widowiskowe łowienie!

Załączone pliki

#58 OFFLINE   K.Kalisz

K.Kalisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów
  • LokalizacjaGórny Śląsk

Napisano 05 sierpień 2023 - 19:33

Byle z zaskoczenia i wprost na głowę ... duża mucha robi robotę ;)

• cys82 lubi to

#59 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 20 sierpień 2023 - 20:13

Jak co roku latem, niezmiennie na mojej rzece najlepiej sprawdza się "czarnuch". Czyli mrówka z Czarnobyla (Chernobyl Ant) nr 4-6. Piękne widowiskowe łowienie!

Na moich rzekach też średniaki (40-50cm.) dobrze reagują na duże żuki, choć akurat chernobyl się tu średnio sprawdza, ale z koleji ekstraklasa 50+ ignoruje duże muchy i jak już daje się oszukać to na małą realistyczną piankę na haku nr. 10-12
Załączony plik  IMG_1721.jpeg   113,22 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_2004.jpeg   79,64 KB   13 Ilość pobrań
  • Maciek Rożniata i Niusio99 lubią to

#60 OFFLINE   Dawid.K

Dawid.K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 189 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Dawid

Napisano 30 sierpień 2024 - 08:13

Od połowy wakacji nastawiałem się tylko na łowienie kleni na suchą muchę (żuki, goddardy i mrówki). Jakieś wyniki są. Ryby 40-50cm nie są rzadkością. Ale mam problem. Na kilka brań kleni (3-5) udaje się zaciąć jednego. W większości są zacięte za tzw. skórkę. Próbowałem zacinać z opóźnieniem ale wyniki są jeszcze gorsze (ryby wypluwają muchy). Brania są bardzo agresywne zatem przynęty im pasują. Muchy są na haczykach 8 rzadziej 10. Nie chodzi mi o uzyskanie skuteczności 100% procent, ale chętnie bym coś poprawił. Tym bardziej, że pewnych miejscówek mam 2-3 i po kilku pustych braniach muszę się przemieścić. Ryby zwyczajnie odpływają na jakiś czas. Myślę nad większymi haczykami (muchy bez zmiany wielkości) lub bardziej odsłonić łuk kolankowy haczyka (choć tutaj nie odbiega to od tych prezentowanych na różnych portalach). Odległości łowienia nie są imponujące - do 15m. Macie podobne doświadczenia?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych