Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Baitcastowe nowości...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2767 odpowiedzi w tym temacie

#381 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2161 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 28 marzec 2014 - 20:03

bbuuhahah :D

#382 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 28 marzec 2014 - 20:28

Mefiu może sciagniesz kilka sztuk :ph34r::)

#383 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2161 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 28 marzec 2014 - 20:33

Mefiu może sciagniesz kilka sztuk :ph34r: :)

hahah..w dupie mam "kopiowaczy" pod każdym względem :) nie rozumiem jak można coś od kogoś kopiować, wykorzystywać i wspinać się po czyiś plecach :)

#384 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 28 marzec 2014 - 20:49

http://www.megabass....ater/evoluzion/

• MarcinZet lubi to

#385 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2161 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 28 marzec 2014 - 20:52

i właśnie, za rok dwa już będą pododbne made in okumojaxonosmokomikadoochinadomesticmodels :D

• kogut lubi to

#386 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 28 marzec 2014 - 21:01

$$$ dzyń dzyń. Kojarzy mi się ta nakrętka z maską Optimusa Prime.  :)

#387 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 10 kwiecień 2014 - 12:38

oswoiłem się trochę z tą CC 2014 i albo mi się trafił trefny egzemplarz albo to lipa

kiedy gwiazda jest odkręcona pracuje genialnie, trudno wyczuć jakąkolwiek pracę przekładni, ale z kolei zachowuję się jakby bez łożyska oporowego, kiedy korbka stanie, to można ją wyraźnie cofnąć
kiedy przykręcam gwizadę/hamulec, to mniej więcej od momentu , w którym zaczyna być odczuwalna praca hamulca na szpuli pojawia się wyraźny opór i praca jest już mało fajna
zdjąłem korbkę i gwiazdę, obejrzałem, nic nie zauważyłem i skręciłem ponownie, nie wiem co zrobiłem, ale ten opór ciupkę zmalał, ale jednak nadal różnica w pracy z odkręconym hamulcem i z pracującym jest bardzo wyraźna "in minus"

dodatkowo duży luz na przekładni

szkoda, bo jest malutka (część "chwytna" ma 50mm średnicy), leciutka i piękna :(

Jpończyk odpowiedział, że inne egzemplarze też tak pracują i to normalne - więc leci z powrotem :(

Użytkownik bazyloss edytował ten post 10 kwiecień 2014 - 12:39

#388 OFFLINE   MarcinZet

MarcinZet

GO BARBLESS!!!

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2749 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawora

Napisano 10 kwiecień 2014 - 12:42

Troche slabo...

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

#389 OFFLINE   Gregmegabass

Gregmegabass

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • Imię:Greg

Napisano 10 kwiecień 2014 - 13:56

oswoiłem się trochę z tą CC 2014 i albo mi się trafił trefny egzemplarz albo to lipa
kiedy gwiazda jest odkręcona pracuje genialnie, trudno wyczuć jakąkolwiek pracę przekładni, ale z kolei zachowuję się jakby bez łożyska oporowego, kiedy korbka stanie, to można ją wyraźnie cofnąć
kiedy przykręcam gwizadę/hamulec, to mniej więcej od momentu , w którym zaczyna być odczuwalna praca hamulca na szpuli pojawia się wyraźny opór i praca jest już mało fajna
zdjąłem korbkę i gwiazdę, obejrzałem, nic nie zauważyłem i skręciłem ponownie, nie wiem co zrobiłem, ale ten opór ciupkę zmalał, ale jednak nadal różnica w pracy z odkręconym hamulcem i z pracującym jest bardzo wyraźna "in minus"
dodatkowo duży luz na przekładni

szkoda, bo jest malutka (część "chwytna" ma 50mm średnicy), leciutka i piękna :(

Jpończyk odpowiedział, że inne egzemplarze też tak pracują i to normalne - więc leci z powrotem :(

Widze ze pech cie nie opuszcza... Zamowiles kirisame?

#390 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 10 kwiecień 2014 - 14:07

Shimano mi się zachciało, a na złość Kazu sprzedał właśnie Black Jungle :(

Zamówiłem dla tego znajomego F2-610, a dla siebie Morethana AGS 90ML, jak obejrzę tego F2 i zdjęcia od Ciebie (thx), to wtedy będę już pewnie wiedział czy 66 Limited będzie dla mnie ok

#391 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 10 kwiecień 2014 - 15:16

Greg jaką długość ma korbka w Zirconi ?

#392 OFFLINE   PILOT

PILOT

:)

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1496 postów
  • LokalizacjaCałyświat:)

Napisano 10 kwiecień 2014 - 15:59

Kur.. - co to ma znaczyć ten luz na nowej CC?! Trzeba by było coś zadziałać/popytać na forach zagranicznych.

Miałem dwa modele Exsence DC i je porównywałem i również miały oba taki sam luz na korbie - ponoć to normalka i każdy model tak ma.

#393 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 10 kwiecień 2014 - 16:21

to ja w takim razie dziękuję firmie Shimano

luz jak zajechana do bólu Daiwa :) i micro module, które możemy sobie podziwiać kręcąc w domu, przy odkręconej gwieździe :) SIC !

#394 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 10 kwiecień 2014 - 16:22

Sprawdzanie czegokolwiek na odkręconym hamulcu jest bez sensu. Dopiero przy dokręconym hamulcu  koło zębate pozbawione jest luzu po osi wałka bo jest wtedy dociśnięte przez płytkę dociskającą okładziny. Wtedy też ustala się jego położenie względem piniona i wtedy też mamy prawdziwy tryb pracy. Luz który masz na korbie prawdopodobnie powstaje na kontakcie oś szpuli- wcięcie na pinionie i niektóre modele tak mają i nic z tym nie zrobisz. Zatem Japończyk być może wie co mówi mogąc sprawdzić to na innych egzemplarzach. Tak czy siak ja bym go najpierw zabrał na ryby i zobaczył jak pracuje pod obciążeniem bo inaczej to nie ma poglądu. 

#395 OFFLINE   mirekoko

mirekoko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 157 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:Mirosław
  • Nazwisko:Okoński

Napisano 10 kwiecień 2014 - 16:41

Przepraszam że jako adept castingu "wcinam" się między dużo bardziej zaawansowanych kolegów. Sprawdziłem wszystkie swoje multiki i niezależnie od marki (3xDaiwa + 2xAbu) i stanu, wszystkie wykazują różnicę w kulturze pracy na hamulcu całkowicie zwolnionym i prawie zblokowanym (głośność, praca łożyska oporowego jak multistopa), więc to chyba norma. Wydaje mi się iż luz widoczny na filmie w okolicy 1'30 nie jest luzem międzyzębowym, jak niektórzy diagnozują a wynika ze zbyt słabego przykręcenia korby. Nie znam budowy tego kołowrotka ale przypuszczalnie zarówno korba jak gwiazda hamulca mocowane są do jednej osi, więc w wypadku luzu między zębatkami byłby on widoczny zarówno na korbie jak i gwieździe a na filmiku gwiazda stoi nieporuszenie. Pozdrawiam

#396 OFFLINE   wiesławek

wiesławek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 150 postów
  • LokalizacjaPisz

Napisano 10 kwiecień 2014 - 16:50

Czy przy założeniu szpuli jest to samo?

#397 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 10 kwiecień 2014 - 19:12

wszystkie moje Daiwy, po dokręceniu hamulca nie mają ciupki luzu, korbka nawet nie drgnie i dlatego już mało mnie interesuje czy to feler czy norma w Shimano - dla mnie badziew

robiłem takie "symulacje" podbijania i opór linki = kliknięcie w jedną stronę, zatrzymanie kliknięcie w drugą i mi to zupełnie nie odpowiada

akurat w Daiwie jest tak, że albo prawie nie ma różnicy (a pod obciążeniem jest ona nie wyczuwalna) w pracy przy przykręconym i odkręconym (Ryoga, Zillion), albo pracuje lżej na dokręconym (Steez, PX)

tutaj jest przepaść, różnica jest ogromna, od kompletnego masła i zero oporu do wyraźnie odczuwalnego oporu przy kręceniu i wibracjach przy szybkim kręceniu

#398 OFFLINE   didi

didi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 924 postów
  • Lokalizacjatarnobrzeg/madrid

Napisano 10 kwiecień 2014 - 19:35

a mi sie wydaje ze luz jest na samej korbie,przeciez wyciecie w ktore wchodzi cala os nie jest idealnie dopasowane,byc moze sama korba wymaga 1/4 obrotu+ ,a poza tym nie obraca sie korba w multiku po uprzednim wyciagnieciu szpuli,i ostatnie tak jak Krzysiek W pisze,o dokreceniu hamulca bo wtedy caly mechanizm pracuje,mi sie wydaje ze wszystko jest oki,sam mechanizm tez wymaga chwilowego dotarcia wiec i troszke ciezej chodzi!!!

#399 OFFLINE   Gregmegabass

Gregmegabass

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów

Napisano 10 kwiecień 2014 - 21:07

Shimano mi się zachciało, a na złość Kazu sprzedał właśnie Black Jungle :(

Zamówiłem dla tego znajomego F2-610, a dla siebie Morethana AGS 90ML, jak obejrzę tego F2 i zdjęcia od Ciebie (thx), to wtedy będę już pewnie wiedział czy 66 Limited będzie dla mnie ok

Ja przymierzam sie do black jungle od dluzszego czasu i zawsze konczy sie na tym ze kupie cos innego...jak dostaniesz f2-610 to podziel sie wrazeniami....

#400 OFFLINE   Gregmegabass

Gregmegabass

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów

Napisano 10 kwiecień 2014 - 21:10

Greg jaką długość ma korbka w Zirconi ?

MB zirconia 90mm
MB Lin Origin 90mm
MB monoblock 70mm