Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Baitcastowe nowości...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2767 odpowiedzi w tym temacie

#421 OFFLINE   MarcinZet

MarcinZet

GO BARBLESS!!!

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2749 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawora

Napisano 16 kwiecień 2014 - 23:30

Rjoszke chce zostawic do medium, mam PX68L i chcialbym ja wykorzystac pod stingray'a (ktorego mam nadzieje celnicy rano mi wydadza). SV jest pyszne, ale do tego mam juz przygotowanego steez'a - senkju Kamil;), jak bedzie potrzeba bedziemy modernizowac.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

#422 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 postów
  • LokalizacjaHanau
  • Imię:Kamil

Napisano 16 kwiecień 2014 - 23:33

Michal trafiles w sedno, mialem cytrynke 04 i ten ultis byl kultowy a ta px to zadna innowacja.

Marcin (chyba dobrze podlapalem) to nie jest tak ze mowie ze daiwa jest bo sam mam 2 ale jak wszedzie sa modele warte uwagi i takie ktore sa spartaczone na najwyzszym poziomie. Kiedys bylem zatwardzialym fanem daiwy, podjudzalem dyskusje i sialem zamet ale z tego wyroslem. Przerobilem naprawde sporo maszynkazdej ze stajni ze wiem co warto miec a czego unikac. Taki zwykly chronarch e 51 wyjety z pudla miarzdzyl px68l jesli chodzilo o lekkosc i odleglosc rzutow. Tak jak mowie gdyby px kosztowal te 200€ bylaby to ciekawa propozycja ale za prawie 350€ jest to poprostu zart w moich oczach. Ja sie nie pierdziele jak moj imiennik, jak mi cos nie pasi to nie owijam w bawelne tylko wale prosto z mostu ;)

#423 OFFLINE   MarcinZet

MarcinZet

GO BARBLESS!!!

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2749 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 kwiecień 2014 - 23:43

Kamil, nie poradzę nic na moje upośledzenie na D. Tak mam, pewnie za pewien czas mi to odpuści i otworem stanę przed konkurencją niecierpliwie wyczekującą;)

Z tą moją pixą jestem szczególnie związany w związku z kilkoma przygodami, symbolicznie również - pierwszy multik, który u mnie zawitał. Więc będę bronił do krwi! Nawet, jeżeli gdzieś otrę się o irracjonalne powody.

To właściwie dobrze, że jesteście na dwóch biegunach, jest dyskusja, jest temat.

#424 OFFLINE   MarcinZet

MarcinZet

GO BARBLESS!!!

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2749 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 kwiecień 2014 - 23:47

Ale mnie bliżej do tego drugiego :rockon:

#425 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 16 kwiecień 2014 - 23:53

Spoko kazdy lowi tym co lubi. Ja wybieram z tych 2 marek to co w oich oczach jest godne uwagi ;) Przykladowo Zillion R kosztuje praktycznie tyle samo co pixy ale miedzy nimi est ogromna przepasc na korzysc Zilli mimo ze to konstrukcje z 2 innych klas wagowych.

#426 OFFLINE   Meme

Meme

booom

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3094 postów
  • LokalizacjaWarszawa - Tarchomin
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Oświeciński

Napisano 17 kwiecień 2014 - 00:02

ja wiem czy az tak bardzo 2 klasy :P Zillon PE z tego co czytalem dobrze radzi sobie z lzjeszzymi wabikami dzieki szpuli o masie 16 gram gdzie libert tez cos kolo tego choc zillon nie do tego zostal stworzony :)

#427 OFFLINE   MarcinZet

MarcinZet

GO BARBLESS!!!

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2749 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 kwiecień 2014 - 00:03

PE a Erka to tez inny swiat.

#428 OFFLINE   Meme

Meme

booom

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3094 postów

Napisano 17 kwiecień 2014 - 00:05

chodzilo mi o Px a PE ;)

#429 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 17 kwiecień 2014 - 00:06

No dla mnie 2 inne klasy z praktyki ;) pixakiem machalem powiedzmy od 4gr a zillionek powiedzmy od tych 7gr. Jednak kultura pracy jest naprawde nie porownywalna, no chyba ze mam jakiegos odpasionego zilliaska. Tak jak mowie pixiak mnie nie urzekl, w ryodze tez cos znalazlem cos mi nie podeszlo ale nie chce wywolac tornado na forum :)

#430 OFFLINE   MarcinZet

MarcinZet

GO BARBLESS!!!

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2749 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 kwiecień 2014 - 00:10

Haha;) dawaj wrzucaj tajfuna, bo sam jestem ciekaw co z rjoszka moze byc nie halo. Erke tez mam, kocham, nie oddam, dziala mi na srednim obciazeniu. Pixia rzeczywiscie w kulturze pracy ustepuje, ale i tak jest gitarka.

#431 OFFLINE   Meme

Meme

booom

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3094 postów

Napisano 17 kwiecień 2014 - 00:10

ja juz chyba majacze... ide spac :)

Sila i gibkosc :)

#432 OFFLINE   MarcinZet

MarcinZet

GO BARBLESS!!!

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2749 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 kwiecień 2014 - 00:11

ja juz chyba majacze... ide spac :)

Sila i gibkosc :)

Tak, ja odebralem tez ostatnie wezwanie od malzonki, takze odmelduje sie. DAIWA RZADZI!!!;)

#433 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 17 kwiecień 2014 - 00:24

No to powiem ten czarny gowniany plastik od magnetyka :> Nie rozumiem jak w takim zaje....m multiku ktory caly z tak fajnego aluminium wrzucic taki obsko.....y pierscien. Wiem czepiam sie szczegolow ale juz taki jestem i w tym momencie siegnalbym np. Po cc201dc :)

#434 OFFLINE   Gregmegabass

Gregmegabass

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • Imię:Greg

Napisano 17 kwiecień 2014 - 00:30

Tak jak juz zostalo napisane px jak i px type r to zadne rewelacje pod typowe finesse nawet z plytsza szpula....najlepszym rozwiazaniem do lapania na lekko dla milosnikow daiwa bedzie alphas type r + megabass IS finesse spool , ewentualnie steez +MB IS finesse spool...
MRTNZ ja pod mojego stingray uzywam t3 air i jestem bardzo zadowolony...co prawda nie jestem fanatykiem platformy T3 ale pod tzw. Triggerless reel seat ktory jest zastosowany w stingray , t3 najlepiej mi pasuje....

#435 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 17 kwiecień 2014 - 00:32

żaden z wymienianych młynków nie jest baitcastingową nowością ....

#436 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 17 kwiecień 2014 - 00:42

Pewnie ze nie sa nowoscia ale dopiero w tym roku daiwa wypuscila cos ciekawszego pomijajac t3 air. Mialem przyjemnosc lowic stingray w polaczeniu z Aldikiem BFS, i nie powiem ze lowilo sie calkiem przyjemnie. Lekkosc zestawu mnie powalila a brak pazura wogole mi nie przeszkadzal.

#437 OFFLINE   MateuszDDZ

MateuszDDZ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaDzierżoniów
  • Imię:Mateusz

Napisano 17 kwiecień 2014 - 17:04

Jeśli chodzi o PX68 to z przykrością muszę przyznać że ze szpulką ważącą 15 gram daiwa strzeliła sobie w kolano, bo nie wiem do czego miałby być ten kołowrotek. On po prostu nie nadaje się do lekkiego łowienia.

Nie mniej jednak młynek jest dobrą bazą do tuningu, ale jeśli weźmiemy pod uwagę cenę PX68 to już się nam robi niemała sumka. Do zmiany mamy wodzik, szpulę, dołożyć trzeba łożyska w knobach i przy napędzie wodzika, czyli około 700zł na start, co z młynkiem daje nam ponad 2000zł :o, czyli CC51  z Availem ;) .

Ja kupiłem pixy przez przypadek na ebayu, bo dałem śmieszną ofertę i wygrałem.

Jak wiadomo stelaż jest ten sam, magnetyk również, a różnią się przekładnią, szpulą, hamulcem i designem. Szpulę i tak trzeba wymienić (w pixy waży 14 gram naprzeciw 15 w PX68), do tego tuning hamulca, bo fabryczny z tarczą korkową woła o pomstę do nieba, wymiana wodzika i łożyska jak powyżej. Dochodzimy do wniosku, że za trochę ponad połowę ceny PX68 mamy ten sam młynek tylko w innym kolorze i nie schodzą napisy ;). Za około 1200 już chyba warto, bo szpulka finesse waży 8,8grama, a i rzuca się tym na prawdę bardzo przyjemnie.

http://www.tackletou...ustomreels.html

Jak już się ma PX68 to zamiast sprzedawać i tracić, można pokusić się o tuning, bo to wbrew pozorom to fajna maszynka, tylko trzeba jej poświęcić trochę czasu i pieniędzy, moim zdaniem warto.

• Predatorhunter lubi to

#438 OFFLINE   MarcinZet

MarcinZet

GO BARBLESS!!!

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2749 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 kwiecień 2014 - 18:05

I tak trzeba zrobic, pozbywac sie jej nie bede. Dzieki. Konczymy offtopa;)

Użytkownik MRTNZ edytował ten post 17 kwiecień 2014 - 19:23

#439 OFFLINE   MarcinZet

MarcinZet

GO BARBLESS!!!

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2749 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 kwiecień 2014 - 21:57

Tak jak juz zostalo napisane px jak i px type r to zadne rewelacje pod typowe finesse nawet z plytsza szpula....najlepszym rozwiazaniem do lapania na lekko dla milosnikow daiwa bedzie alphas type r + megabass IS finesse spool , ewentualnie steez +MB IS finesse spool...
MRTNZ ja pod mojego stingray uzywam t3 air i jestem bardzo zadowolony...co prawda nie jestem fanatykiem platformy T3 ale pod tzw. Triggerless reel seat ktory jest zastosowany w stingray , t3 najlepiej mi pasuje....

Stingray dzisiaj odebrany. Bardzo ładny kij. Fuji potrafi jednak robić wysokiej klasy siodełka;)

Spróbuję zmodyfikować pixę, jak nie będzie efektu - zobaczymy co dalej. Aczkolwiek leży na tym kiju wybornie. Brak pazura kompletnie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Super wyważenie.

#440 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 postów
  • LokalizacjaHanau

Napisano 17 kwiecień 2014 - 22:02

Zamiast wywalac siano na tuning proponowalbym aldika bfs jesli przelozenie nie za wysokie. Nie wiele drozej jak graty do pixiaka a kolejna zabawka w stajnie ;-) no i dawaj fotki do kafejki Marcin :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych