Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Baitcastowe nowości...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2767 odpowiedzi w tym temacie

#1141 OFFLINE   Andan

Andan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów
  • Imię:Adrian

Napisano 25 styczeń 2016 - 19:53

tt-wood_knob_main01.jpg

http://www.megabass....s/tt-wood_knob/

Abu Revo LTX/BF8

http://hebinuma.com/.../25/post-20678/

1429_1453649047.jpg

#1142 OFFLINE   PILOT

PILOT

:)

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1496 postów
  • LokalizacjaCałyświat:)

Napisano 25 styczeń 2016 - 22:26

Jakby ktoś kupował drewno do MB to chętnie przygarnę rurki:). LTX jak dla mnie to bardzo ciekawa nowość

#1143 OFFLINE   Arwanii

Arwanii

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów
  • LokalizacjaGórny śląsk - Racibórz
  • Imię:Maciej

Napisano 25 styczeń 2016 - 22:51

Widze że wojna miedzy producentami o najlżejszy multik trwa w najlepsze tylko że teraz przeszli do etapu gdzie walczą już na liczby rzędu 1 gram, za rok będą już podawać co do dziesiątej grama :D i koniecznie w laboratoryjnych warunkach żeby kurz nie zawyżył wagi maszynki.

Użytkownik Arwanii edytował ten post 25 styczeń 2016 - 22:53

#1144 ONLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 27 styczeń 2016 - 09:55

Osobiscie czekam na maszyny do sredniego spiningu (chodzi o pojemnosc szpuli dla plecionki PE 1.5  i moc hamulca w granicach 4 kg) o wadze rzedu 150 gram, chetnie mniej :)

Roznica w wadze 100 gram w porownaniu z kolowrotkiem spiningowym w rozmiarze 4000 bedzie decydujacym argumentem, by w koncu wprowadzic zestaw z multikiem do mojego rzecznego arsenalu .

• MarcinZet lubi to

#1145 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 27 styczeń 2016 - 10:11

Osobiscie czekam na maszyny do sredniego spiningu (chodzi o pojemnosc szpuli dla plecionki PE 1.5  i moc hamulca w granicach 4 kg) o wadze rzedu 150 gram, chetnie mniej :)

Roznica w wadze 100 gram w porownaniu z kolowrotkiem spiningowym w rozmiarze 4000 bedzie decydujacym argumentem, by w koncu wprowadzic zestaw z multikiem do mojego rzecznego arsenalu .

Zanim to nastąpi, zdążysz przypakować na siłowni ;) 

A wg mnie do wielkorzecznego łowienia (kleniobolków) spin jest dużo wygodniejszy. 

#1146 ONLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 27 styczeń 2016 - 10:17

Zanim to nastąpi, zdążysz przypakować na siłowni ;)

A wg mnie do wielkorzecznego łowienia (kleniobolków) spin jest dużo wygodniejszy. 

Twoja wiara w moje przypakowanie na silce, ma sie tak do moich realiow... Jak Twoje przekonanie o wiekszej wygodzie spina :)

A tak na serio. W warunkach lowienia z pontonu, z nastawieniem 100 % na bolenie mozliwosc lowienia zestawem wazacym tyle co sam kolowrotek spiningowy jest tak kuszaca...ze jej ulegne . Ale na wszystko przyjdzie czas   :)

Użytkownik Guzu edytował ten post 27 styczeń 2016 - 10:19

• Kamil Z. lubi to

#1147 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów

Napisano 27 styczeń 2016 - 10:32

W sumie racja. Z pontonu może być inaczej. Lotne wabiki, zestaw idealnie spasowany....ZGODA.

W przypadku łowienia z brzegu, lub z pontonu, ale przy użyciu jednego nazwijmy to "uniwersalnego" zestawu spiningowego, castem tego z reguły się nie pogodzi.

A casta bardzo sobie cenię i uwielbiam. Na szczupakach ;)

• Guzu lubi to

#1148 ONLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 27 styczeń 2016 - 10:34

W sumie racja. Z pontonu może być inaczej. Lotne wabiki, zestaw idealnie spasowany....ZGODA.

W przypadku łowienia z brzegu, lub z pontonu, ale przy użyciu jednego nazwijmy to "uniwersalnego" zestawu spiningowego, castem tego z reguły się nie pogodzi.

Uniwersalnosc vs zestaw idealnie spasowany.

Sytuacja nie do pogodzenia.

O ile sie nie wezmie na ponton jednego zestawu spiningowego (lekkiego uniwersala) i drugiego castingowego specjalisty do boleni.

Wtedy mozna probowac pogodzic wode z ogniem.

Trzeba miec na to jeszcze czas (na to godzenie) :)

#1149 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów

Napisano 27 styczeń 2016 - 10:44

Zestaw idealnie spasowany zawsze zwycięży, dlatego na ponton zabieram zestaw na bolki i zestaw na kleniojazie. (a czasem kusi muchówka, no i coś na wąsate- trzeba z czegoś zrezygnować, bo robi się tego za wiele ;) )

Łowiąc z brzegu wolę iść na kompromis, niż tarabanić się przez nadbrzeżny sajgon z 2 wędkami.

• Guzu lubi to

#1150 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 27 styczeń 2016 - 12:45

Witam,

nowy Steez oczywiście wygląda ślicznie. Ulepszenie to obrzucany wcześniej z cięższymi szpulami TWS. Bardzo interesująca może być alternatywa połowicznego wypełnienia głębokiej SV 34 mm cieniutką plećką. Przekładnia pozostaje lekka, lżej i płynniej kręci się jak mosiężna ale niedostatecznie nadaje się do ciężkich zastosowań. I tak ma być a komu się nie podoba może łowić spinnem.

Na drugim biegunie jest HRF PE specjal z silnym sprzęgłem, usztywnionym panelem korbki i ramą. Szpulka wygląda nieciekawie a do tego brakuje w opisach jej masy i szerokości. Mówią, że w trakcie holu ostro walczących ryb druga połowa kręćka robi się też czerwona ale to chyba nieprawda.

Generalnie Daiwa w krótkim czasie odczuwalnie zmniejszyła łączną masę standardowej szpulki, wałka, łożysk i elementów hamulca. Teraz chyba tylko nowy pomysł dynamicznego hamowania wirujących elementów może posunąć dalsza redukcję. I to też nieznacznie. Dla następców Air docisk wałka będzie niepotrzebny a w odległej perspektywie czeka 100 g zabawka.

Powiększenie otworu wodzika uprościło dalekie rzuty. Nikomu strzał, nawet najcięższą przynętą chyba nie urwał TWSa? Można by drążyć temat choć w kompaktowym Zillionie skończyło się inaczej. Rzutom spod fjut to obojętne ale pierdyknąć można by dalej. Steez musi być krągły ale w multiku HLC dałbym otwór wodzika na szerokość 6 cm. Taki grill. Otwór T obejmujący skrzydłem w każdym położeniu skrajnie szpuli byłby super, a tak dalej trzeba centrować jego ustawienie do dalekich rzutów.

Do fishingu krótkim kijem, bez napinki i nawet z nogami na stole, potrzeba niewiele.

Pozdrawiam

Użytkownik king edytował ten post 27 styczeń 2016 - 12:55

#1151 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 27 styczeń 2016 - 15:14

http://fishing.shima...cat1=1&pcat2=12

• PILOT i Gobio Gobio lubią to

#1152 OFFLINE   PILOT

PILOT

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1496 postów

Napisano 27 styczeń 2016 - 20:15

Cast na szczupaka - nie ma nic lepszego jak dla mnie i żaden spin tego nie przebije;) 

#1153 OFFLINE   PILOT

PILOT

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1496 postów

Napisano 27 styczeń 2016 - 20:30

Pierwsza pozycja musi się znaleźć w moich rękach 

#1154 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów

Napisano 27 styczeń 2016 - 21:16

Cast na szczupaka - nie ma nic lepszego jak dla mnie i żaden spin tego nie przebije;)

Dla mnie też, bo...preferuję jerki najlepiej na płytkich podwodnych łączkach. Pod gumę, chyba jednak wybrałbym korbę.

#1155 OFFLINE   MarcinZet

MarcinZet

GO BARBLESS!!!

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2749 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawora

Napisano 27 styczeń 2016 - 21:22

Dla mnie też, bo...preferuję jerki najlepiej na płytkich podwodnych łączkach. Pod gumę, chyba jednak wybrałbym korbę.

Kamil, ale pod dużą "świnkę" albo "snack'a" to chyba nie korba, co?

#1156 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów

Napisano 27 styczeń 2016 - 21:42

Nie lubię (może niesłusznie) dużych gum. Wyjątkowo, jesienią, obławiając głębszy stok, sięgnąłem po węgorza 30cm. Castem. Ale zdecydowanie wolę hardbaity. A i SpinTuby robiły robotę. Też castem ;)
  • MarcinZet lubi to

#1157 ONLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 29 styczeń 2016 - 09:03

Sprawy ida w dobra strone... :)

http://fishing.shima...oduct/reel/4359

#1158 OFFLINE   MarcinZet

MarcinZet

GO BARBLESS!!!

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2749 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 styczeń 2016 - 09:13

Ha! w końcu udało mi się wyprzedzić Kamila;-)

następna zajawka odnośnie nowego Stiziaka tutaj.

• Guzu lubi to

#1159 OFFLINE   Wojtasz

Wojtasz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 365 postów
  • LokalizacjaRzeszów
  • Imię:Wojciech
  • Nazwisko:Szary

Napisano 29 styczeń 2016 - 09:40

Wiadomo kiedy nowy steez się pojawi i jaka będzie cena ?? Mam nadzieję że będzie dalej made in Japan :)

#1160 OFFLINE   MarcinZet

MarcinZet

GO BARBLESS!!!

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2749 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 styczeń 2016 - 10:23

Wiadomo kiedy nowy steez się pojawi i jaka będzie cena ?? Mam nadzieję że będzie dalej made in Japan :)

według info na stronie ma to być wiosna 2016, najpierw w lutym o ile się nie mylę wypuszczają nowego Zilliona. Co do ceny? Pewnie będzie na poziomie dotychczasowych steez'ów pierwszej generacji. Jakby zrobili z niego Made in Thailand, to chyba sami sobie strzelą w kolano. Musi być Japan i z pewnością jest.

• Guzu i arturbukowski lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych