Ale mistrz z takiego ciurka sandokan
Ciurki, Siurki i Strumyki
#241 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2013 - 17:51
#242 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2013 - 12:19
Przepiękny sandacz, z takiej wody ciesz podwójnie
A to struga którą w tym roku eksplorowałem najczęściej.Kropków sporo, największe juz pod 50cm.
Użytkownik bertus edytował ten post 11 wrzesień 2013 - 12:22
- strumien i Bednar14 lubią to
#243 OFFLINE
Napisano 10 październik 2013 - 22:11
Patrzę na te Wasze wody i patrzę - z wywieszonym jęzorem, dla mnie próbowanie się w takich urokliwych zakątkach stanowi kwintesencję naszej wędkarskiej (nie)doli. Mój podkaliski siurek również potrafi zaskoczyć. Obecnie prócz drobnych kleni i jazi sporo okonków, okoni, zdarzają się i okoniska, dziś w trakcie holu szkraba odprowadziły mi go dwie +40... W kolejnym rzucie trzydziestak.
Nie pozwólmy tematowi sczeznąć!
Załączone pliki
Użytkownik Dawido edytował ten post 10 październik 2013 - 22:11
#244 ONLINE
Napisano 11 październik 2013 - 11:49
Woda faktycznie mała i kameralna, ale tak jak piszesz jest parę miejsc w których można spotkać ładnego garbuska. Zawsze tam zaglądam przy okazji zawodów o Puchar Prosny , fajnie kręci, zacieniona z dołkami na zakrętach.
#245 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2013 - 09:09
Piękne te wasze rzeczki , zawsze mnie ciekawiło jak się łowi w takich ciurkach i w takim pięknym otoczniu . Mam pytanie jak znajdujecie takie rzeczki , najczęśćiej dostajecie informacje od znajomych , czy może przeglądacie mapy i szukacie dopływów śednich i małych rzeczek ? A te przedstawione przez was rzeczki są w wykazach wód pzw czy to zapomniane przez ludzi wody ? Sam mam taką niewleką rzeczkę 300 m od domu według wikipedi jest to rzeka III rzędu , dopływ większej pstrągowej rzeki . Moi wujkowie opowiadali że kiedyś łowiło się tu bez problemu szczupaki i widywano również pstrągi , ale niesty zostały puszczone do niej ścieki z okolicznej fermy gęsi . Myślałem że w tej rzeczce nic już nie ma ale w tamtym roku i w tym widziałem w niej jakieś malutkie kilkucentymetrowe rybki . Myśłicie taki ciek ma jakiś potencjał ?
Użytkownik gedz edytował ten post 23 grudzień 2013 - 09:22
#246 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2013 - 09:57
Szczupak da sobie radę wszędzie .
#247 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2013 - 17:56
Użytkownik Popeye edytował ten post 23 grudzień 2013 - 17:58
#248 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2013 - 20:08
Myśłicie taki ciek ma jakiś potencjał ?
Jeśli nie spróbujesz, nie przekonasz się. Na mój gust ma potencjał, przynamniej ze szczupakiem i okoniem, a dalej z kleniem i jaziem nie powinno być wiekszego problemu, byle owo zanieczyszczenie nie było skrajnie duże. W płytkich i najpłytszych siurkach łowienie pasiastych i kaczorów jest względnie łatwe, każdy dołek, zakręt, zacienienie - zwłaszcza, kiedny na danym odcinku urozmajceń jest niewiele - będzie przynosiło ryby. Obławiamy zawsze te połacie wody, w których nie widać dna... Głównie polecam paprochy na 2-3g. Wyniki mogą przejść najśmielsze oczekiwania. W poście z 10 X zaprezentowałem moją kameralną wodę - przed złowieniem 30-taka z foty miałem odprowadzenie w tym samym miejscu dwóch garbusów ~40 cm... Oczywiście, zwykle krzątanie się wzdłuż tego typu rzeczek mija się z celem w ostrej zimie, zwłaszcza w wypadku, gdy ujście znajduje się niedaleko, lecz i te doświadczenia będę na początku roku weryfikował, tylko naprzód musiałyby nastać mrozy, acz lepiej by sobie dały na wstrzymanie...
Odnośnie do łowienia kleni i jazi - tutaj już trzeba się wykazać, cichutko, kamuflaż i w pole. Mam za małe doświadczenie, by napisać coś konstruktywniejszego, jednak z początkiem roztopów można zapolować na jazika (i klenika?), przynamniej wiem, że u mnie były widziane w tym czasie (luty-kwiecień) "półmetrowe płotki idące w górę rzeki", a z początkiem letniego sezonu nie powinno być problemu z namierzeniem obu panów. Sporo eskapad w '14 zamierzam poświęcić tej mojej rzeczułce pod kątem kleksów i idusów. Wiem, że w co poniektórych strużkach oba gatunki dopisują cały rok.
Pstrągów u mnie nie ma i nie będzie, toteż się nie wypowiem.
Pozdawiam
Dawido
PS. Mam nadzieję, że konwencja tematu dopuszcza wstawianie ryb, którym nieco brakuje do norm zawartych w regulaminie.
Załączone pliki
Użytkownik Dawido edytował ten post 23 grudzień 2013 - 20:18
- Bednar14 lubi to
#249 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2013 - 00:56
Niedaleko domu i jest potencjał .
Załączone pliki
Użytkownik Karol Krause edytował ten post 24 grudzień 2013 - 00:57
#250 ONLINE
Napisano 26 grudzień 2013 - 16:41
Zdjęcia zrobione wiosną
Użytkownik Bartek_C edytował ten post 26 grudzień 2013 - 16:43
- Bednar14 lubi to
#251 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2013 - 18:20
Piękne rzeczki kolego , jeśłi można wiedzieć co w nich poławiasz - okonie, klenie czy może pojawiają się pstrążki ? Szczególnie ciekawi mnie co łowisz w tym ciurku na ostatnim zdjęciu .
#252 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2013 - 18:47
Fajne rzeczki.Ciśnienie rośnie,ale jeszcze tylko parę dni i sprawdzimy co pływa w podobnych rzeczkach....
#253 ONLINE
Napisano 26 grudzień 2013 - 19:51
Piękne rzeczki kolego , jeśłi można wiedzieć co w nich poławiasz - okonie, klenie czy może pojawiają się pstrążki ? Szczególnie ciekawi mnie co łowisz w tym ciurku na ostatnim zdjęciu .
Powiem Ci,że nic nie łowie w tych rzeczkach,bo to są wody PZW,a ja nie należę do Związku i nie łowie na ich wodach.Jednak rzeczki kuszą i może kiedyś wykupię pozwolenie i w końcu sprawdzę,co w nich pływa.
#254 ONLINE
Napisano 28 grudzień 2013 - 15:55
Dzisiejszy rekonesans
- xyzzvpc, Del Toro, bertold12 i 1 inna osoba lubią to
#255 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2013 - 16:00
Bartek , aż trudno uwierzyć że nie łowisz na nich przez brak pozwolenia :/
#256 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2013 - 18:57
Mam podobne miejsce niedaleko od mojej wiochy. Pamiętam jak z tatą za małolata 5-6lat jeździliśmy tam. Szerokość rzeczki nie przekracza 3m. Płynie przez las i przez pola. Złowiliśmy wówczas świnki,okonie, małą brzanę i klenie. Zobaczę ze spinem w przyszłym sezonie na wiosnę Pstrągów tam na pewno nie ma, ale może jakieś ładne klenie.
#257 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2013 - 19:44
Patrzę na te Wasze wody i patrzę - z wywieszonym jęzorem, dla mnie próbowanie się w takich urokliwych zakątkach stanowi kwintesencję naszej wędkarskiej (nie)doli. Mój podkaliski siurek również potrafi zaskoczyć. Obecnie prócz drobnych kleni i jazi sporo okonków, okoni, zdarzają się i okoniska, dziś w trakcie holu szkraba odprowadziły mi go dwie +40... W kolejnym rzucie trzydziestak.
Nie pozwólmy tematowi sczeznąć!
Podkaliski siurek powiadasz? Patrzę na te twoje fotki i za chiny nie mogę zajarzyć który to jest siurek. Pod Kaliszem mamy dwa takie siureczki i do oby dwóch mam kilka km., ale po fotach nie moge skojarzyć, morze podpowiesz gdzie to jest?
#258 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2014 - 00:07
Na wiosnę będzie to kipiel życia...
Załączone pliki
- Piastun, *Hektor*, Kuballa44 i 1 inna osoba lubią to
#259 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2014 - 13:13
Na wiosnę będzie to kipiel życia...
Na tych zdjęciach, to już nie jest jakiś tam podkaliski siurek, tylko całkiem przyzwoita rzeczka Niestety nie wiem jaka to woda, chociaż ode mnie to też byłoby całkiem niedaleko.
Użytkownik pepccio edytował ten post 02 styczeń 2014 - 13:15
#260 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2014 - 16:39
Wszystkie zdjęcia zamieszczone przeze mnie obrazują tę samą rzeczkę na odcinku jakichś 6 km.
Użytkownik Dawido edytował ten post 02 styczeń 2014 - 16:40
- czekan lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych