Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

kosiarze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   skippi66

skippi66

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1723 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:K.

Napisano 01 lipiec 2013 - 15:37

Nie odpowiedziałem, bo nie spodobał mi się ton. Teraz odpowiem, ale zablokuję Cię Kamil, a jak ja blokuję, to nie podglądam już, co kto pisze - przestaje istnieć.
Mamy do czynienia z cywilizacją, gdy są spełnione trzy warunki: państwo, prawo, pismo. To warunek i konieczny i wystarczający. Ludzie mogą się jeść nawzajem, a jeśli archeologowie odkryją, że dana wspólnota posiadała te trzy cechy - jest to cywilizacja. "Rozwój cywilizacji" to tak naprawdę rozwój kultury.  Pojęcie nieostre, trudne do ustalenia kryteria. Czy na przykład Cesarstwo Rzymskie, które "dla nas" (dla mnie nie) było barbarzyńskie, bo serwowało walki gladiatorów, a dla Nietzschego było "koroną cywilizacji" z powodu choćby doskonałości tekstów - i nieskażenia jeszcze chrześcijańską, katakumbową religią nizin społecznych - było na wyższym poziomie kultury, (czyli cywilizacji) niż nasza, która brzydzi się walk niewolników, nie rozumie jej? Co uznamy za rozwój kultury jest rzeczą do uzgodnienia, ale że to poziom kultury decyduje o stopniu ucywilizowania - nie.

Olala! Ciekawe. Natychmiast w związku z tym rodzi się u mnie pytanie: czy powyższa definicja cywilizacji odnosi się tylko do tworzących ją osobników homo ( nie zawsze ) sapiens, czy można ja także rozciągnąć na inne, hipotetyczne póki co, cywilizacje zamieszkujące nasze Universum? No? Oczywiście pod warunkiem że ufoki też łowią ichnie ryby :)

#42 OFFLINE   Dagon

Dagon

:P

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 lipiec 2013 - 16:02

...czy można ja także rozciągnąć na inne, hipotetyczne póki co, cywilizacje zamieszkujące nasze Universum? No? Oczywiście pod warunkiem że ufoki też łowią ichnie ryby  :)

Obce cywilizacje oparte na konsumpcji rybiego białka są na wymarciu, lub też do tej pory spotkała je całkowita zagłada. Akta NASA, niedawno ujawnione, wyraźnie opisują masową migrację całych kultur wędkarskiego UFO, które rozlazły się po wszechświecie szukając nowego miejsca dla swojego, opartego jedynie na pochłanianiu ryb stylu życia. 

Niestety, a może na całe szczęście, trafiały w większości na planety wymarłe, gdzie dokonywały żywota.

Na naszą żyzną Ziemię dotarły jedynie dwie ekspedycje, pierwsza rozbiła się w Roswell, gdzie zanim UFO-wędkarze zdążyli się zaaklimatyzować mieli sondy tu i ówdzie i w końcu zakończyli mięsiarski żywot w formalinie. Druga rozbiła się nocą w Warszawie w roku 1950, niedaleko ulicy Smulikowskiego, dalszy los naszych kosmitów łatwo odgadnąć, śledząc historię PZW...

• kaczynumer1, haja1978 i mck88 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych