Ciekawe jak zachowają się strażnicy po okazaniu zezwolenia wydanego przez RZGW

Ale jaja ... zaczyna się odbieranie obwodów rybackich PZW
Napisano 09 maj 2022 - 09:01
- Ide52 i Alexspin lubią to
Napisano 09 maj 2022 - 09:13

Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka
Napisano 27 maj 2022 - 07:52
Czy podobne zbory wód występują w okręgach Sieradz, Piotrków i Skierniewice? Jestem zainteresowany, gdyż to są okręgi, w których wykupiłem zezwolenia.
Może głupie pytanie, ale nie słyszałem o tych złodziejskich zakusach na wody tych okręgów, a nie chciałbym być nieprzygotowany na jakieś podchody ze strony przedstawicieli rządzącej "dobrej zmiany".
- speku3 lubi to
Napisano 27 maj 2022 - 18:26
Jaki zabór ? Właściciel odzyskuje od byle jakiego użytkownika obwody doprowadzone do ruiny, źle zarządzane i niezgodnie z umową zagospodarowywane albo niechciane. Do tego wprowadza pewne novum - wolno będzie łowić za odrębną opłatą na wodach bez ustanowionego rybackiego użytkownika, tam gdzie do tej pory łowić nam nie było wolno.
Łopatą trza senatorskiemu?
- Fatso, hi-lo, Paavo i 1 inna osoba lubią to
Napisano 28 maj 2022 - 21:39
I już niech się lepiej sami sobą zajmą
- Alexspin lubi to
Napisano 31 maj 2022 - 21:07
Polecam lekturę Ustawy "Prawo Wodne". Tam są zapisy jasno stanowiące o obowiązkach i celach działania tworu pn. "Wody Polskie".
- Alexspin lubi to
Napisano 01 czerwiec 2022 - 06:13
Niby wszystko widziałeś i wiesz a w praktyce okazuje się to gówno warte.
- Alexspin lubi to
Napisano 01 czerwiec 2022 - 08:02
Czytamy ze zrozumieniem, a jeśli to nie wychodzi, powstrzymujemy się od dywagowania. Bo to jest czynność czysto kompensacyjna..
Napisano 01 czerwiec 2022 - 13:42
Poczekamy, zobaczymy. Przyjdą orzeczenia sądowe i to pewnie niebawem, skończy się rumakowanie
- Mysha lubi to
Napisano 01 czerwiec 2022 - 15:24
Widzę, że są tutaj koledzy znajacy się trochę na ustawach.
Mam pytanie. Czy RZGW po odebraniu komuś obwodu może zaprzestać udostępniać dany obwód do celów wedkarskich, tłumacząc się procedurami i stwierdzając, że dana woda bedzie udostępniona do wędkowania w blizej nieokreślonym czasie? Czy może mają obowiązek udostępnić wode do wędkowania oczywiście po wniesieniu jakiejś opłaty?
Napisano 01 czerwiec 2022 - 20:21
To, co teraz WP wprowadza w czyn, ma na celu udostępnienie nam dotąd niedostępnych obwodów. Ale może też w sposób uznaniowy, wyłączyć jakąś wodę z użytkowania. To jest przywilej właściciela..
Sugeruję wszystkim, aby nie szukali konkretnej wiedzy w sieci - zwłaszcza na forach wędkarskich. Z shit stormu kompletnie nic nie wynika Najprościej jest o wiarygodne informacje u źródła, albo w urzędzie wojewody. Jak ktoś rozumie słowo pisane - skrypty sejmowych komisji..
Napisano 02 czerwiec 2022 - 00:09
Na 4 maile z zapytaniem o możliwosć połowu przez członków innych okręgów niż Bielski otrzymałem 4 odpowiedzi i każda z nich była merytorycznie inna
Co prawda za każdym razem odpisywała mi inna osoba ale do ciężkiej cholery czyż nie można wypracować oficjalnego, jedego stanowiska ?
Ano okazało się że nie można gdyż cała akcja z odbieraniem wody okręgowi przerosła chyba decydentów z RZGW a "przepisy" co potem to sobie "Pani Kasia" na kolanie chyba napisała.
Korespondencję zakończyłem na z-cy dyrektora RZGW Kraków i ponieważ jego odpowiedź mnie satysfakcjonowała nie drążyłem już dalej tematu ale generalnie to mają/mieli tam burdel
A pisanie iż przejmują by udostępnić i w dodatku dotychczasowo niedostępne jest albo naiwnością albo fantasmagorią (wybierz sobię proszę co Ci tam lepiej pasuje)
- Ruki i Mysha lubią to
Napisano 02 czerwiec 2022 - 05:42
Jakubie, dopiero teraz tak Cię olśniło? Tak jest już od siedmiu lat i jak na razie nic nie zapowiada zmiany.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 02 czerwiec 2022 - 05:43
- Dąbek 111 lubi to
Napisano 02 czerwiec 2022 - 06:49
Przejmują i udostępniają - a nie przejmują, aby udostępniać. Co brzmi podobnie, ale nie znaczy to samo. Czy czujesz się usatysfakcjonowany? Urzędnicy zwykle są niekompetentni, skąd by nie byli - choć nie są tak beznadziejnie jak nadużywający telewizji - ale zdarzają się myślący, potrafiący wyartykułować sens..
Napisano 02 czerwiec 2022 - 08:46
Okręg Bialski jest moim okręgiem wakacyjnym a ponieważ opłacam tam też pełną składkę to i mnie dotknął osobiście...... "zakaz połowu przez osoby nie będące członkami macierzystego okręgu"
Napisano 02 czerwiec 2022 - 09:40
brzoza, on 01 Jun 2022 - 14:24, said:
Widzę, że są tutaj koledzy znajacy się trochę na ustawach.
Mam pytanie. Czy RZGW po odebraniu komuś obwodu może zaprzestać udostępniać dany obwód do celów wedkarskich, tłumacząc się procedurami i stwierdzając, że dana woda bedzie udostępniona do wędkowania w blizej nieokreślonym czasie? Czy może mają obowiązek udostępnić wode do wędkowania oczywiście po wniesieniu jakiejś opłaty?
Użytkownik rybacki może udostępnić obwód do amatorskiego połowu ryb ...... Nikt nie może go do tego zmusić.
RZGW jako jednostka terenowa PGWP nie jest użytkownikiem rybackim. W świetle ustawy o rybactwie śródlądowym nie ma prawa prowadzić gospodarki rybackiej. Obowiązkiem WP jest nadzór właścicielski w imieniu skarbu państwa nad prowadzeniem gospodarki przez użytkowników i prowadzenie postępowań zmierzających do oddania w użytkowanie tychże obwodów.
- tlok, Mysha i Alexspin lubią to
Napisano 02 czerwiec 2022 - 13:52
Bartek,
ale WP są uprawnionymi do rybactwa w tych obwodach, gdzie nie ma użytkownika rybackiego, bo np. wypowiedziano umowę, a to właśnie dlatego, że jak piszesz sprawują nadzór właścicielski w imieniu właściciela czyli Skarbu Państwa.
Skarb Państwa jest właścicielem 100% powierzchniowych wód płynących w Polsce.
Dlatego uważam, że WP mogą (masz rację, mogą, nie muszą) wydać komuś zezwolenie na amatorski połów ryb, tam gdzie nie ma użytkownika rybackiego.
Opłata za to zezwolenie nie jest - zgodnie z ustawą o rybactwie - obligatoryjna. Zezwolenie może być za 0 zł.
Stąd rada do wędkarzy - jeśli WP, gdzieś "wywaliło" PZW czy innego użytkownika rybackiego to pisać do WP o zezwolenia na wędkowanie.
Napisano 02 czerwiec 2022 - 13:57
Adam, zgodnie z ustawą WP nie są użytkownikiem, mają inne zadania. Na podstawie czego mają użytkować? Ich zadaniem jest organizacja użytkowania, a nie jego prowadzenie
- Alexspin lubi to
Napisano 02 czerwiec 2022 - 13:59
Masz rację.
Nie są użytkownikiem, ale są uprawnione do rybactwa i mogą wydać zezwolenie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych