Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Pływadełko (belly boat)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
737 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   RokiFishBoa

RokiFishBoa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • Imię:Zbigniew

Napisano 29 październik 2018 - 16:52

2 na co ci pompka?

Jak robię spływy rzekami to pompka musi być na pokładzie. Czasem nie dokręci się zaworu i po kilku godzinach jest flak. Czasem przy upuszczaniu powietrza (gdy robi się coraz cieplej) upuszczę nieco za dużo... Również miałem dwa razy sytuację, że transportując belly trafiłem na jakiegoś kolczastego krzaka. I w kilka godzin również robi się flak. Pływając jeziorami i blisko auta - pompka faktycznie to zbytek. Ja mam główną do pompowania i małą nożną z allegro jako właśnie tą "na wszelki wypadek"

• Przemek_M lubi to

#282 OFFLINE   RokiFishBoa

RokiFishBoa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 postów

Napisano 29 październik 2018 - 16:58

no i później wyciekaja resztki wody w bagażniku .

Jak w swoich autach mam dedykowaną gumową matę do bagażnika. Zawsze miałem tyle wilgoci, że musiałem jakoś to rozwiązać. Koszt to około 70zł z PP. 

• intoxication lubi to

#283 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 29 październik 2018 - 19:51

Gooral,

Często używasz kotwicy na BB?
W jakich sytuacjach?

Pływasz z echosonda ?

#284 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 29 październik 2018 - 20:22

Gooral,

Często używasz kotwicy na BB?
W jakich sytuacjach?

Pływasz z echosonda ?

Tak plywam z fishinbuddy chyba najtanszy model super oszczedny (mam go kilka lat baterie wymienialem 1 lub 2 razy a caly rok leza w garazu wiec zima in pizdzi). Ze wzgledu na prostote i porecznosc (6×aa w obudowie do zasilania) nie przewiduje wymieniac. Do tego dopasoealem je do 2ch bb w kilka minut.

Kotwicy uzywam skladanej 1.5kg z okolo 20m linki i lancuchem oraz zrywka ( lancuch przed kotwica powoduje ze lepiej lapie dno a zrywka w postaci zipa jest zamocowana do "przedniego" oczka kotwicy pidczas gdy linka zawiazana jest do " tylnego" jak mocno szarpniesz w raxie zaczepu to zrywka peka i wyciagasz kotwe od tylu. Wazne na kajakach i bb bo latwo sie kopyrtnac do wody ciagnac za mocno..
https://www.chmarine...2kg-anchor.html
losowy link.

W eire czesto mocno wieje (30-50kmh to dla mnie jeszcze wedkowane warunki oczywiscie nie na plytkich czy b duzych jeziorach) i mimo usilnych prob mam problemy z np jigowaniem na glebokiej wodzie. Kotwicy uzywam bardzo rzadko jako ostatecznosci (jak juz nie daje rady na wodzie staram sie np wbic na plycizne/trzciny zanim uzyje kotwicy) albo zakladam bardzo ciezka glowke i lowie wertykalnie pod nogami ciagle plywajac (dotyczy to glownie zimy i ryb na glebokiej wodzie tak powyzej 5m).
Kotwice jak cos mocuje za plecami by byc tylem do wiatru.
Nigdy nie lowilem na rzece, ktorej nurtu nie moglbym pokonac z pletwy. Najczesciej na poczatku plyne pod prad /wiatr (czasami plynac pod wiatr jest mega trudno jak sie ma moje gabaryty) by miec latwiejszy powrot w razie w.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

#285 OFFLINE   RokiFishBoa

RokiFishBoa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 postów

Napisano 29 październik 2018 - 20:33

Nie często ale to się zdarza. Teraz 80proc spływów robię nocą a nie wiadomo jakie konary spływają i zwyczajnie stanie na kotwie w nurcie jest zbyt niebezpieczne. Mam jakiś walec 9 kg i czasem mnie ściąga. I co istotne - kotwa najlepiej gdy jest na lince zakończonej jakimś amortyzatorem np 50 cm guma z Obi. Nie szarpie tak
  • Przemek_M lubi to

#286 OFFLINE   RokiFishBoa

RokiFishBoa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 postów

Napisano 29 październik 2018 - 20:33

A przepraszam - myślałem że to do mnie pytanie

#287 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 29 październik 2018 - 20:37

mysle, ze zadna roznica kto odpowiada. kazdy ma inne doswiadczenia. co do lancucha to robi wlasnie za rodzaj amora - bo zamiast targac kotwice w porywach wiatru to podnosisz lancuch pierwszy.

#288 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 29 październik 2018 - 20:38

ps samotne splywanie rzeka na bb to chyba 2km poza moja strefa komfortu... o nocy juz nie wspomne...

#289 OFFLINE   RokiFishBoa

RokiFishBoa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 postów

Napisano 29 październik 2018 - 21:06

ps samotne splywanie rzeka na bb to chyba 2km poza moja strefa komfortu... o nocy juz nie wspomne...

Paradoksalnie od kiedy spływam nocami zamiast chodzić pieszo brzegami - czuję się w pełni bezpieczny. Należy pamiętać, że pływam rzekami które znam, lub najpierw płynę za dnia - a w nocy tym samym śladem GPS. Jako ciekawostkę dodam, że kto tego zakosztował znienawidzi bobry!!! Te zwierzęta potrafią podnieść HR do max. Mam kilka historii ale to nie czas i miejsce. Druga nocna przypadłość, to gdy sum odprowadzi woblera pod same belly a później strzeli z ogona pod wodą tak bardzo, że aż ciarki przechodzą. Dwa razy dostałem w płetwy. Twój patent z łańcuchem sprawdzę na pewno. A teraz... spadam nad wodę. Pozdrawiam 

• gooral lubi to

#290 OFFLINE   intoxication

intoxication

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaBP
  • Imię:I
  • Nazwisko:xxx

Napisano 23 listopad 2018 - 08:59

W Raven jest -20%. Także można w dobrej cenie dorwać BERKLEY TEC BELLY BOAT RIPPLE XCD :)

#291 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 25 listopad 2018 - 15:45

W końcu dotarło  . Na pierwszy rzut oka super . Siedzisko piankowe , płetwy wielkie i ciężkie .  Wodowanie za tydzień  :D

post-50013-0-19187200-1543156433.jpg

Załączony plik  pływadełko.JPG   77,33 KB   25 Ilość pobrań

• gooral lubi to

#292 OFFLINE   didiunik

didiunik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 892 postów

Napisano 03 grudzień 2018 - 12:48

Witaj kolego , jak wrażenia z pływania nowym nabytkiem.

przymierzam się na nowy sezon nad zakupem, co polecacie- może już macie jakieś sprawdzone jednostki?

W końcu dotarło  . Na pierwszy rzut oka super . Siedzisko piankowe , płetwy wielkie i ciężkie .  Wodowanie za tydzień  :D

post-50013-0-19187200-1543156433.jpg

attachicon.gif pływadełko.JPG

#293 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 03 grudzień 2018 - 13:39

Niestety , siły wyższe zadecydowały , że nie pływałem . Poza tym płetwy są za duże i być może dopiero przed gwiazdką uda się zwodować . Jeżeli nie to po nowym roku  :rolleyes:

#294 OFFLINE   didiunik

didiunik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 892 postów

Napisano 04 grudzień 2018 - 10:04

Ok, może podzielicie się swoimi wrażeniami z pływadełk które posiadacie.?

jakie polecacie? :D

#295 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 04 grudzień 2018 - 10:18

Ok, może podzielicie się swoimi wrażeniami z pływadełk które posiadacie.?

jakie polecacie? :D

Moje znajdziesz jak watki przeszukasz (sa chyba 3 w tym 1 w podforum o ciuchach).

#296 OFFLINE   intoxication

intoxication

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaBP

Napisano 21 grudzień 2018 - 16:05

Witam. Czy ktoś dokładał wiosła do belly ? Np za pomocną systemu borika fasten ? Ew czy widział ktoś jakieś sensowne wiosła aluminiowe do kupienia ?
Pozdrawiam

#297 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 21 grudzień 2018 - 16:08

Witam. Czy ktoś dokładał wiosła do belly ? Np za pomocną systemu borika fasten ? Ew czy widział ktoś jakieś sensowne wiosła aluminiowe do kupienia ?
Pozdrawiam

Zanim sprubujesx. Upewnij siw ze nie bedziesz nimi (raczkami) wadzil o uda oraz czy nogi w wodzie nie generuja zq duzego oporu. (Sg ma niby miejsce gdzie nogi odlozyc co prawda chyba dla 20kg chinczyka, ale jest).

#298 ONLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 955 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 21 grudzień 2018 - 16:35

może spróbuj jednoczęściowe jak do kajaka? nie masz przynajmniej problemu z montażem...

ps. niestety ciężko nim płynąć do tyłu:)

Użytkownik czarny1 edytował ten post 21 grudzień 2018 - 16:37

#299 OFFLINE   intoxication

intoxication

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaBP

Napisano 21 grudzień 2018 - 17:23

Uda mam "niskie " także o to się nie obawiam. Poza tym montując je od podstaw mogę to zrobić na dowolnej wysokości. Koniecznie muszą być 2 wiosła aluminiowe , oczywiście jak najlżejsze. Wielkość tego "pióra" można dobrać bo są większe i mniejsze . To na razie takie luźne myślenie ale uważam , że mając wiosła otwiera to mi spore możliwości co do łowienia na większych akwenach :)

#300 OFFLINE   uups

uups

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • Lokalizacjadolny śląsk
  • Imię:Adam

Napisano 27 grudzień 2018 - 14:55

Witam  mam zamiar zakupić pływadełko firmy ZECK czy ktoś z kolegów go używa i ma na ten temat coś do dodania -wady zalety itp 

Pływadełko z tego co widać wyposażone jest w uchwyt na wędke , uchwyt na sondę,można podłączyć mały silniczek ( dotyczy to szczególnie rzek) no i wiosła Załączony plik  Belly_Boat_1.jpg   45,01 KB   27 Ilość pobrań

• Adrian Tałocha lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych