Gooral,
Często używasz kotwicy na BB?
W jakich sytuacjach?
Pływasz z echosonda ?
Tak plywam z fishinbuddy chyba najtanszy model super oszczedny (mam go kilka lat baterie wymienialem 1 lub 2 razy a caly rok leza w garazu wiec zima in pizdzi). Ze wzgledu na prostote i porecznosc (6×aa w obudowie do zasilania) nie przewiduje wymieniac. Do tego dopasoealem je do 2ch bb w kilka minut.
Kotwicy uzywam skladanej 1.5kg z okolo 20m linki i lancuchem oraz zrywka ( lancuch przed kotwica powoduje ze lepiej lapie dno a zrywka w postaci zipa jest zamocowana do "przedniego" oczka kotwicy pidczas gdy linka zawiazana jest do " tylnego" jak mocno szarpniesz w raxie zaczepu to zrywka peka i wyciagasz kotwe od tylu. Wazne na kajakach i bb bo latwo sie kopyrtnac do wody ciagnac za mocno..
https://www.chmarine...2kg-anchor.html
losowy link.
W eire czesto mocno wieje (30-50kmh to dla mnie jeszcze wedkowane warunki oczywiscie nie na plytkich czy b duzych jeziorach) i mimo usilnych prob mam problemy z np jigowaniem na glebokiej wodzie. Kotwicy uzywam bardzo rzadko jako ostatecznosci (jak juz nie daje rady na wodzie staram sie np wbic na plycizne/trzciny zanim uzyje kotwicy) albo zakladam bardzo ciezka glowke i lowie wertykalnie pod nogami ciagle plywajac (dotyczy to glownie zimy i ryb na glebokiej wodzie tak powyzej 5m).
Kotwice jak cos mocuje za plecami by byc tylem do wiatru.
Nigdy nie lowilem na rzece, ktorej nurtu nie moglbym pokonac z pletwy. Najczesciej na poczatku plyne pod prad /wiatr (czasami plynac pod wiatr jest mega trudno jak sie ma moje gabaryty) by miec latwiejszy powrot w razie w.
Sent from my SM-N910F using Tapatalk