Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12677 odpowiedzi w tym temacie

#4681 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1656 postów
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Popławski

Napisano 09 lipiec 2017 - 10:43

Odnośnie tarła: może to nie były leszcze a karasie? Mój brat na jednym z odciętych obecnie od głównego nurtu starorzeczy zaobserwował zjawisko wyglądające na tarło ryb. Po uważniejszych obserwacjach doszedł do wniosku, że mogą to być właśnie karasie, niektóre ponoć słusznych rozmiarów - z daleka mogły wyglądać jak leszcze.

To musiały być zdecydowanie amury albo może tolpygi
Stop wystarczy

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

#4682 OFFLINE   Tomek St.

Tomek St.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 postów
  • LokalizacjaGóra Kalwaria
  • Imię:Tomek

Napisano 09 lipiec 2017 - 10:49

A tak na marginesie: na jez.otwockim (Rokoli) ponoć trą się właśnie karpie, więc może... :)

Użytkownik Tomek St. edytował ten post 09 lipiec 2017 - 10:51

#4683 OFFLINE   mariusz79

mariusz79

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 325 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Mariusz

Napisano 09 lipiec 2017 - 11:00

U mnie wczoraj 5 kleni, 2 trzydziestaki i 3 dłoniaki późnym wieczorem na przelewach na płytko chodzące woblerki, na wodzie spokój żadnych spławów czy harców drapieżnika, co do tarła to jeden z większych kleni lał ikrą, między kamieniami od czasu do czasu też coś furkotało aż miło.

#4684 OFFLINE   gutekjelonki

gutekjelonki

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 537 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 09 lipiec 2017 - 11:07

Miały być klenie, jest rapka. Przywaliła w Mepps Aglia Black Fury prowadzoną w poprzek nurtu. Na 0.16 i kijku do 10g dała trochę emocji :)

Załączony plik  aa1.jpg   145,36 KB   23 Ilość pobrań

#4685 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 09 lipiec 2017 - 11:23

No proszę. ..karasie tez juz się tarly, zwykle w maju. Nie ten czas. Teraz kończą tarlo liny.

Odnośnie poprzednich postów. Klenia średniej wielkosci da się ogarnąć. W zeszlych sezonach trochę ich było z zakresu 45-50. Większe na Bugu. Gorzej z sandaczem łowiac w dzień. Nie dość ze gatunek prawie wymarły to jeszcze najlepiej żeruje po zmroku. Może pod koniec października bo potem to już ban na kilka miesięcy.

Wujek, szkoda na maksa, bo taki fart się nie powtórzy. Chyba najmniej spinningowa ryba jaka znam. Sporo poświęciłem im czasu, sporo lat, często tez spinngowalem w ich pobliżu. Żaden się nie skusil, nigdy. Czasem tylko oglądały smuzaki, ale to nie ten kaliber;) kolejny dowód jak wędkarstwo jest nieprzewidywalne

Użytkownik korol edytował ten post 09 lipiec 2017 - 11:34

• wujek i eRKa lubią to

#4686 OFFLINE   olo86

olo86

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 714 postów
  • Lokalizacjabrzegi mazowieckich rzek..
  • Imię:Olaf

Napisano 09 lipiec 2017 - 15:32

Panowie - dajcie spokój z tym tarłem - byłem dziś od 2 do - widziałem grubo ponad setkę ładnych, żerujących leszczy które dały się podejść na kilka metrów. Pięknie wyglądały w polaroidach. Nawet filmik udało się nagrać.

Zreszta - taki widok na Wiśle o tej porze roku to nic dziwnego...

A wędkarsko? Fajnie - choć bez okazów - przed świtem klenik i jazik z napływu (obydwa jakieś 30+), po pojawieniu się słoneczka dwa sportowe bolki z płytkich przelewów, a na koniec 100 metrowy sprint za sumkiem po rafie - niestety, plecionka 0,10 mogłabyc dla niego najwyżej powodem do lekceważącego uśmieszku ;)

• Pisarz.......ewski Piotr i korol lubią to

#4687 OFFLINE   mikryb

mikryb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Mikołaj

Napisano 09 lipiec 2017 - 20:06

Nie upieram się ale spróbujcie złowić te żerujące leszcze. Mi się nie udało. Próbowałem dla sprawdzenia czy to żerowanie. Pewnie nie umiem.

#4688 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 09 lipiec 2017 - 20:31

Akurat w czasie tarla leszcze biorą...ostatnio jak byłem na dzień matki miałem niemiła okazję popatrzec na zbiorowisko kormoranów na 2 nogach
  • Qcyk, ezehiel i eRKa lubią to

#4689 OFFLINE   BjornOFF

BjornOFF

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaWarszawa/ Ursynów
  • Imię:Szymon
  • Nazwisko:Łopatka

Napisano 10 lipiec 2017 - 04:55

A są jakieś inne kormorany? ;)
  • minkof lubi to

#4690 OFFLINE   ASAPfishing

ASAPfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 615 postów
  • Lokalizacja.
  • Imię:Asap
  • Nazwisko:Asap

Napisano 10 lipiec 2017 - 06:26

A są jakieś inne kormorany? ;)

są, jednego osobnika wczoraj zauważyliśmy spacerując po bulwarach. Szalał w nurcie rzeki.

#4691 OFFLINE   BjornOFF

BjornOFF

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów

Napisano 10 lipiec 2017 - 07:27

Miałem na myśli dwunożność jako cechę determinującą przynależność gatunkową. Ja znam kormorany i'kormorany' tylko dwunożne Nie wiem ile nóg mają Wasze kormorany :P

#4692 OFFLINE   Kamil G

Kamil G

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 519 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Kamil

Napisano 10 lipiec 2017 - 10:24

Dzień dobry wszystkim :)

Dawno nie odzywałem się w tym temacie bo w zasadzie nie miałem nic ciekawego do powiedzenia ;) Brak czasu sprawił, że od wiosny byłem z doskoku może pięc razy nad Wisłą. W sobotę udało mi się jednak wreszcie odpalić sezon brzanowy. Nad wodą od 16 do 20 czy jakoś tak :)

Trafiła się jedna Basia 70+. Podebrałem, zszedłem z rybą w podbieraku do najbliższego kamienia jakieś 30 m, cyknąłem jakieś fotki i pa pa. Za 1,5 h zaczepiam szmatę, pompuję ją pospiesznie aż nagle szmata koło mnie ożywa. Muruje jeszcze ze 30 sekund na krótkim dyszlu i wykłada się na powierzchni... brzana! Gabarytowo i kolorystycznie bliźniaczo podobna do poprzedniej. Jeśli chodzi o hol poprzednia jeździła w nurcie kilka minut zanim ją podniosłem a ta... wyjmowałem waleczniejsze wzdręgi i to wcale nie sarkazm. Leży na powierzchni jak sflaczały leszcz, próbuję ją podebrać, siatka od podbieraka się splątuje, brzana zamiast do niego wpaść kładzie się opierając o jego ramę jak na patelni. Robi fikoła, wobler zaczepia o siatkę i ryby ni ma ;( Wkurzyłem się bo była zapięta za sam koniec "nosa", ta poprzednia miała kotwicę w dolnej wardze. Chciałem szybko ją wyholować, żeby sprawdzić czy ma ślady po kotwiczce ale nie będzie mi już dane dowiedzieć się czy była to ta sama ryba... Oba brania w odległości może 20 m od siebie. Ciekawe co? Na koniec trafił się jeszcze szalony bolek ok 40, który przyładował jak dzik w paśnik w brzanowego wobka w rynnie :)

Najbardziej cieszy fakt, że ryby złowione na swojaki stworzone z myślą o warszawskich brzanach. Wobki spełniły wszyskie założenia i to jedno najważniejsze, że mają łowić brzany ;)

Wyskoczyłem jeszcze w niedzielę z rańca na 3 godzinki ale na 0 :huh:

Załączony plik  19748534_1840796082903671_5216724883620716166_n.jpg   96,07 KB   33 Ilość pobrańZałączony plik  SI_20170708_213518.jpg   41,32 KB   30 Ilość pobrańZałączony plik  19942938_1840796269570319_1239258756113841660_o.jpg   56,25 KB   31 Ilość pobrań

A co do leszczy na płyciznach to nie wiem czemu kogokolwiek zdumiewa ten widok. Dla mnie to letni standard nad wisłą, że żerują w mule na wodzie do łydek a nie żadne tarło. W sobotę je widziałem, w niedzielę też jak i z resztą prawie na każdym letnim wypadzie nad Wisłę latem :)

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"              :good:

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 13 lipiec 2017 - 09:06

#4693 Guest_DAWIDspinn_*

Guest_DAWIDspinn_*
  • Guests

Napisano 10 lipiec 2017 - 10:36

Zaje... ryba :) musze w końcu odwiedzić miejsowke :) gratuluje również fotki. Wyszla ładnie i klimatycznie :)
  • sajdol1 lubi to

#4694 OFFLINE   Kamil G

Kamil G

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 519 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Kamil

Napisano 10 lipiec 2017 - 10:52

Dzieki Dawid, trudno zrobić zdjęcie ze statywu postawionego na jedynym kamieniu w okolicy :) fotka jest ładniejsza w oryginalnej wersji ale musiałem nie co wykadrować ;)
  • pomelo (maciekd) lubi to

#4695 OFFLINE   BjornOFF

BjornOFF

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów

Napisano 11 lipiec 2017 - 12:37

Dziś tradycyjnie na pusto. Obetnijcie mi nogi i nazywajcie "Knypkiem" jeśli ta piana jest naturalna. Doszły do niej tłuste plamy;) Widziałem ktosia brodzącego w woderach na wysokości elektrowni siekierkowskiej. Mam nadzieję ,że mu nie przeżarło spodniobutów. Jeszcze trochę i Wisłę będzie można poznać po tym że porusza się trochę szybciej niż grunt dookoła... przejrzystość wody na jakieś 30cm.

#4696 OFFLINE   Żyła

Żyła

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 47 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 lipiec 2017 - 12:52

Pada cały czas to i syf spływa

#4697 OFFLINE   darek1

darek1

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaChrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Brzęczyszczykiewicz

Napisano 11 lipiec 2017 - 12:57

Wczorajsze okonek 25,dwa małe zedy 30cm i jedna śpispinka Bolek?!
Pianę tworzą lekkie frakcje-spływają i ulegają szybkiemu rozkladowi,osady są znacznie trudniejsze...

Użytkownik darek1 edytował ten post 11 lipiec 2017 - 12:58

#4698 OFFLINE   malcz

malcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2195 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:malczewski

Napisano 11 lipiec 2017 - 13:21

Pada nie pada, piana nie piana - łowić trzeba:)

Ja dzisiaj chyba skoczę na wieczorną sesyjkę na podwarszawskie wioski...

• grzesiekp. i Żyła lubią to

#4699 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 11 lipiec 2017 - 20:13

Panowie, a może tak mała integracja nad Wisłą przy ognisku?

#4700 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3216 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 11 lipiec 2017 - 20:32

a 29-30.07 nie może być ? Dwie pieczenie przy jednym ogniu :D Oczywiście bezalkoholowo :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych