Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12677 odpowiedzi w tym temacie

#9321 OFFLINE   robert2

robert2

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 346 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2019 - 16:41

Dawid to dobry wędkarz i przesympatyczny facet. Każdemu z nas o tej porze roku trafiają się przyłowy. Twój błąd Dawid polegał polegał na tym że niepotrzebnie sìę pochwaliłeś na forum. Stać Cię na to żeby nie wstawiać ryb złowionych w okresie ochronnym.
Mam nadzieję że się nie pogniewasz za tą w sumie oczywistą uwagę.
Do zobaczenia nad wodą.
Robert
  • tost lubi to

#9322 OFFLINE   Wojtek B.

Wojtek B.

Wiślak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1839 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wojtek

Napisano 25 listopad 2019 - 17:30

Dawid to dobry wędkarz i przesympatyczny facet. Każdemu z nas o tej porze roku trafiają się przyłowy. Twój błąd Dawid polegał polegał na tym że niepotrzebnie sìę pochwaliłeś na forum. Stać Cię na to żeby nie wstawiać ryb złowionych w okresie ochronnym.
Mam nadzieję że się nie pogniewasz za tą w sumie oczywistą uwagę.
Do zobaczenia nad wodą.
Robert

...ale sum w OM nie ma teraz okresu ochronnego... :)

#9323 OFFLINE   mikryb

mikryb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Mikołaj

Napisano 25 listopad 2019 - 17:40

Oj chyba ma (z aneksu wyjątków dla OM na 2019):
"c) okresy: sum od 1 listopada do 31 maja."
  • Wojtek B. lubi to

#9324 OFFLINE   robert2

robert2

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 346 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2019 - 17:46

Sum ma teraz okres ochronny w OM PZW. Strona 22 zezwolenia. Od 2 listopada, bo 1 listopada jest ustawowo wolny od pracy.
  • Wojtek B. lubi to

#9325 OFFLINE   Wojtek B.

Wojtek B.

Wiślak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1839 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2019 - 18:14

Jeśli ma, to przepraszam :) Byłem przekonany, że utrzymał się zapis z roku ubiegłego bodajże :)

EDIT:

Sprawdziłem raz jeszcze. Okres ochronny suma trwa od 1 stycznia do 31 maja :) (zapis z RAPR 2019)

EDIT 2:

Robert, Mikołaj - macie rację :)

Żeby nie wprowadzić nikogo w błąd, potwierdzę, to co napisaliście wyżej.

Sum w okręgu mazowieckim (2019) ma okres ochronny od 1 listopada do 31 maja.

Użytkownik Wojtek B. edytował ten post 25 listopad 2019 - 18:28

#9326 OFFLINE   elmo

elmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 18:29

No bez jaj, nie wprowadzaj ludzi w bład https://ompzw.pl/fil...1/file-4645.pdf

Jeszcze mi tu brakuje tych przewodników co to na video w Mazowieckim trolling uskuteczniali zeby bronili wolności lowienia sumow, skoro sie je wypuszcza

#9327 OFFLINE   robert2

robert2

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 346 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2019 - 18:39

Kolego nie wiem czy masz zezwolenie OM PZW na 2019. Jeśli tak to sprawdź stronę 22 i przestań siać zamęt. Łowiący na wątrobę na zimowiskach mają "adwokata" który twierdzi że suma można zabierać do końca grudnia. Przepisów RAPR (ogólnopolskich) nie można liberalizować ale można zaostrzyć co się dzieje w wielu okręgach w Polsce. Np. wymiar ochronny szczupaka w OM wynosi 55 cm, a jazia i klenia 35 cm. Zdziwiony?

#9328 OFFLINE   robert2

robert2

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 346 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2019 - 18:46

Widzę że Wojtek edytował post. Nie było tematu.

#9329 OFFLINE   elmo

elmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 18:47

Kolega @Wojtek B sprawdzil i edytowal ;-)

#9330 OFFLINE   elmo

elmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 18:50

Mi sie najbardziej podobal tekst z video od minuty 02:00. Ze tam to sandacza noenpowinno byc tylko sumy i ze sie sprawdzilo... Przylowy?
  • zator lubi to

#9331 OFFLINE   Wojtek B.

Wojtek B.

Wiślak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1839 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2019 - 18:50

@elmo, żebyś był spokojniejszy, to upewniam Cię, że nie usunąłem żadnej treści ze swojego postu, a jedynie dopisałem 2 adnotacje. Myślę Panowie, że niepotrzebne są te negatywne emocje.

#9332 OFFLINE   elmo

elmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 19:03

@Wojtek B co ja mam Ci napisac. Nie dosc ze nie znales przepisow, to jeszce w dowch postach obstawales przy złej interpretacji. Czytaj te kwity co daja jak oplacasz skladke

#9333 OFFLINE   tadekb

tadekb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 616 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 19:22

Za chwilę nie będzie problemu z tym co pisze w którym regulaminie. Będzie tylko jeden - ten, który każdy dostanie w zezwoleniu na daną konkretną wodę (wody). Bo od 2020 RAPR praktycznie przestaje istnieć. Tzn. niby istnieje, ale został spłycony do paru zdań. I w sumie dobrze, że każdy użytkownik wody, stosownie do warunków na swoich wodach, taki szczegółowy regulamin opracuje.  Choć z drugiej strony bez chaosu i niedociągnięć na pewno się nie obejdzie. Sam właśnie siedzę i próbuję zmieścić wszystkie dotyczące nas szczegóły ze starego RAPR i zezwolenia na wody Koła w dotychczasowy format zezwolenia i jakoś mi nie wychodzi. 

• Niusio99 lubi to

#9334 OFFLINE   _Junak_

_Junak_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 20:30

Kilka słów od Dawida :

Możecie się przestać już produkować. Usunąłem konto na forum. Nie ma zamiaru wciąż się komuś tłumaczyć i cokolwiek udowadniać. Zawsze znajdzie się osoba której coś nie pasuje, a ja niestety nie mam siły a przede wszystkim chęci wdawać się w zbędne debaty z internetowymi napinaczami. Polecam wyjść nad wodę, złowić w końcu jakąś rybę i poluzować tam gdzie za bardzo ciśnie ;) Jeśli ktoś lubił czytać i oglądać fotki z moich wypraw wędkarskich, nic straconego, zapraszam do śledzenia mojego Facebooka :)
Serdecznie pozdrawiam i do zobaczenia nad wodą, Dawid Kaszlikowski
  • ezehiel, kaziu_92 i luk2727 lubią to

#9335 OFFLINE   Stary Baca

Stary Baca

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • Lokalizacjaw czcinach tutejszy
  • Imię:Jacek

Napisano 25 listopad 2019 - 20:43

Kilka słów od Dawida :

Możecie się przestać już produkować. Usunąłem konto na forum. Nie ma zamiaru wciąż się komuś tłumaczyć i cokolwiek udowadniać. Zawsze znajdzie się osoba której coś nie pasuje, a ja niestety nie mam siły a przede wszystkim chęci wdawać się w zbędne debaty z internetowymi napinaczami. Polecam wyjść nad wodę, złowić w końcu jakąś rybę i poluzować tam gdzie za bardzo ciśnie ;) Jeśli ktoś lubił czytać i oglądać fotki z moich wypraw wędkarskich, nic straconego, zapraszam do śledzenia mojego Facebooka :)
Serdecznie pozdrawiam i do zobaczenia nad wodą, Dawid Kaszlikowski

Błędy robi każdy. Nie rozumiem po co usuwać konto, wystarczyło przyznać się i przeprosić a nie obrażać z powodu słusznych uwag. Pewnych zachowań nie da się obronić i już, można tylko wyrazić skruchę.

• tost, vako i eRKa lubią to

#9336 OFFLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 300 postów
  • LokalizacjaNowa Aleksandria

Napisano 25 listopad 2019 - 20:55

Piękne podsumowanie sezonu na Warszawskiej Wiśle. Z wiosny sumy na trolla z jesieni sumy w okresie z zimowiska.
To ja się może wyloguje z internetów i przejdę pod koniec tygodnia poszukam sandaczy 🤔

#9337 OFFLINE   IPeIPe

IPeIPe

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 63 postów
  • Imię:Piotr

Napisano 25 listopad 2019 - 21:20

Panowie, mam wrażenie, że niektórych tutaj już srogo po@#$%ło.

To forum wędkarskie czy zbiór fanatyków greenpeacu? Co niektórzy tutaj prezentują postawę wg której ryba jest ważniejsza od człowieka. Zalatuje hipokryzją na kilometr - każdy wędkarz bez wyjątku kaleczy i męczy ryby i nie ma to żadnego znaczenia w jakim okresie to robi - czy to taki czy sraki miesiąc. Okresy ochronne ustala człowiek (do tego w każdym okręgu może być inaczej) a nie ryba .

Jeden czy drugi chyba uważa, że jak wytarga z wody suma 31 października to jest git i rybka jest z tego powodu szczęśliwa i klaszcze płetwami a jak już 1 listopada to już be bo ryba cierpi i płacze. Dla ryby to jeden uj kiedy będziesz ją męczył wędkarzu i czy będziesz używał St.Croix czy bambusowego kija.

Ci wielcy obrońcy ryb jak tak bardzo im zależy na rybach to powinni przestać je po prostu łowić a nie dorabiać jakieś kretyńskie ideologie.

Zlinczowaliście bardzo dobrego wędkarza za to, że złowił i WYPUŚĆIŁ dwa sumy a w tym czasie sum tonami w całej Polsce wyjeżdża z wody mordowany przez kłusoli.

Chłopak znał się na wędkarstwie jak mało kto na tym forum co dokumentował zdjęciami i opisami połowów dzięki, którym inni mogli się od niego uczyć i poprawiać swoje wyniki. Pytanie czy niektórym żal ściskał 4 litery, że sami tak nie potrafią i musieli wylać żółć na kogoś kto potrafi i ma wyniki. Niektórzy jeszcze żądają przeprosin - ja się pytam kogo ma przepraszać, Was czy ryby?? Paranoja...

Ogarnijcie się ludzie, bo jeszcze trochę to na tym forum zostaną sami nawiedzeni "wędkarze" dla których wędkarstwo to będzie tylko bajanie o rybach bez wychodzenia z domu.

Mam nadzieję, że po tym incydencie moderacja zrobi porządek z nawiedzonymi i zacznie karać takie kretyńskie podejście do wędkarstwa.

A propo złowionych sumów przez Dawida - zgodnie z polskim prawem mógł je łowić lecz nie mógł ich zabrać. Prawa nie złamał a został zlinczowany. Jeżeli zaś chodzi o etykę łowienia ryb to polecam refleksję nawiedzonym, bo tak jak napisałem powyżej jeżeli chcecie być tacy etyczni to po prostu nie męczcie ryb a wędki spalcie w kominku - wtedy będziecie mogli pouczać innych jacy to są źli bo łowią ryby.

Niestety nie korzystam z żadnych mediów społecznościowych w tym facebooka wobec czego nie będę miał więcej okazji obserwować i uczyć się od tego Wędkarza nad czym bardzo boleję.

Mam nadzieję, że któryś z kolegów mu to przekaże. Dawid być może zobaczę Cię kiedyś nad wodą i będę mógł uścisnąć Ci dłoń. Trzymaj się chłopie!!!!!

Użytkownik IPeIPe edytował ten post 25 listopad 2019 - 21:30

#9338 OFFLINE   silurus

silurus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 828 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Robert

Napisano 25 listopad 2019 - 21:52

czytam i rozumiem decyzję Dawida. 

Dawid olać hejterów wszelkiej maści. To takie nasze polskie doj...ć, zgnoić, upodlić. I już ego jednego  z drugim urosło, a jeszcze najlepiej z nicka, bo po nazwisku to wstyd i brak odwagi.

Ludzie weźcie jeden z drugim koło jak mówi przysłowie i pier.... się w czoło. Może pomoże, same świętości ........... mać.

• kaziu_92, ODYSEUSZ i Czechofil lubią to

#9339 OFFLINE   bartekmaj

bartekmaj

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Majewski

Napisano 25 listopad 2019 - 22:04

Zgadzam się z tobą tam Wisła jest dzika i cieszy oczy

Czy to na wysokości Tarchomina za rurociągiem ?

#9340 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 25 listopad 2019 - 22:18

Jutro płynę, ale boję się że mi weźmie sum :mellow:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych