Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12677 odpowiedzi w tym temacie

#9301 OFFLINE   Ciastek

Ciastek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 20 listopad 2019 - 15:30

Kiedyś słyszałem, że mają na główkach montować latarnie i obijać je deskami :) Mam na myśli główki od mostu Śląsko Dąbrowskiego do Gdańskiego.
  • zigi_wawa lubi to

#9302 Guest_trilung_*

Guest_trilung_*
  • Guests

Napisano 20 listopad 2019 - 18:44

Ja tam wolę łowić na rozpracowanych miejscach a nie skakać po rzece w zależności od zmieniającego się poziomu i tego jak się wraz z nim ryba przemieszcza, ale może to wynik wygodnictwa :) .
Ryba złowiona przed skokiem. Może to nie byk jakie ostatnio pozowały na forum, ale już fajna ryba z ósemką z przodu.

Gratuluję rybie...tła!

#9303 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 21 listopad 2019 - 08:14

Gratuluję rybie...tła!

Ryba myślę że też zadowolona, może dzięki temu dłużej popływa ;)

Użytkownik wujek edytował ten post 21 listopad 2019 - 08:14

• Guzu lubi to

#9304 Guest_DAWIDspinn_*

Guest_DAWIDspinn_*
  • Guests

Napisano 23 listopad 2019 - 21:35

Dzisiaj -1 z rana i mega wiatr, ciężkie warunki do wedkowania. Standardowo jednak im gorzej dla wędkarza tym lepiej żerują ryby, na sandaczowej przykosie trafiły się dwa sumy 110 i 140 i a koniec niedaleko w rynnie sandacz, wisienka na torcie +/- 70 cm ;) Nie ma to jak nasza wisełka :)!

#9305 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów

Napisano 23 listopad 2019 - 21:41

Ja jeszcze raz przyatakuje w przyszłym tygodniu i koniec na ten rok wislanej przygody, choć z rybami jeszcze nie kończę :).

Użytkownik wujek edytował ten post 23 listopad 2019 - 21:42

#9306 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 listopad 2019 - 10:25

Przymroziło :good:

Załączone pliki

#9307 OFFLINE   Mariano Mariano

Mariano Mariano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów
  • LokalizacjaNiemcy/Warszawa
  • Imię:Mariusz

Napisano 24 listopad 2019 - 12:20

Gruubo Adam...Gratuluje.
Coś więcej o tym zdarzeniu ?

Pozdrawiam
Mariusz
  • spinnerman lubi to

#9308 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 listopad 2019 - 13:21

Gruubo Adam...Gratuluje.
Coś więcej o tym zdarzeniu ?

Pozdrawiam
Mariusz

Tydzień temu byłem w tym miejscu i złowiłem dwie ryby takie 60 z dobrym plusem, więc miejscówka rokowała. Wczoraj przyjechałem  około 18 i w pierwszym rzucie przy samym brzegu najechalem za ogon sumka takiego ze 140 :( woziłem się tam z nim ze 40 min i pewnie wszystko wypłoszyły, bo następna godz czesania nue dała nawet puknięcie, w zw. z czym przeniosłem się jakieś 500 m w dół na płytki ok 1,5 m napływ główki. Około 20 strzelił taki fajny samczorek pod 70, i kwadrans później zameldował się owy krawężnik. 

Ostatnia pizgawka poustawiała już ryby w zimowych miejscach. Teraz tylko czekać ocieplenia i spadku ciśnienia i będzie się działo ;)

pozdro A

#9309 OFFLINE   Mariano Mariano

Mariano Mariano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów
  • LokalizacjaNiemcy/Warszawa

Napisano 24 listopad 2019 - 13:39

Dzięki Adam za opis i życzę kolejnych takich samych lub większych..

Pozdrawiam
Mariusz
  • spinnerman lubi to

#9310 Guest_DAWIDspinn_*

Guest_DAWIDspinn_*
  • Guests

Napisano 24 listopad 2019 - 19:47

Wczorajszy dzien który przerodził się w niespodziankę i brania sumow uwiecznił mój kompan na filmie :) Zainteresowanych zapraszam do oglądania :)

#9311 OFFLINE   FanAtyk

FanAtyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 203 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Przemek

Napisano 24 listopad 2019 - 23:06

Zazdroszczę wyników, ja dzisiaj postanowiłem odwiedzić Jezioro Kiepura w okolicach Jabłonny (zdradzam miejscówkę bo i tak ryb tam nikt nie uświadczy) ale bez efektów. Potem przeniosłem się nad samą rzekę i niestety też na zero. Piękne krajobrazy jesiennej Wisły trochę mi wynagrodziły te bezrybie, mógłbym jeździć nawet bez wędki, tylko posiedzieć nad rzeką i napić się herbaty z termosu, w sumie wyszłoby na to samo :) Cudowna ta nasza rzeka jesienią, szkoda tylko że taka zaśmiecona. Pozdrawiam

• jacekp29 i tost lubią to

#9312 OFFLINE   Karas06

Karas06

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2019 - 09:26

Zgadzam się z tobą tam Wisła jest dzika i cieszy oczy

Załączone pliki

• tost i ezehiel lubią to

#9313 OFFLINE   Użytkownik

Użytkownik

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • LokalizacjaDrohiczyn
  • Imię:Krystian

Napisano 25 listopad 2019 - 09:26

To bardzo fajny film z podwarszawskiego odcinka Wisły.. Też myślałem, żeby nakręcić o łowieniu sandaczy wczesną wiosną u mnie na starorzeczu  i sumów w grudniu, ale mnie uprzedziliście. Tak trzymać - gratki. Lajkujcie, subskrybijcie - łapki w górę.

• spinnerman, vako i Ciastek lubią to

#9314 OFFLINE   mariusz79

mariusz79

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 325 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2019 - 09:38

Czerwiec to dla Ciebie wczesna wiosna?

#9315 OFFLINE   Goliat

Goliat

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 370 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Michał

Napisano 25 listopad 2019 - 10:58

Czerwiec to dla Ciebie wczesna wiosna?

Koledze chodziło raczej o to, że sumy już na zimowiskach i trochę nie pora na ich specjalne łowienie... zacytuję jednego z bardziej znanych polskich łowców sumów z innego forum:

"a to ujmę tak. Jakbym złapał skur@#$/^&na tragającego sumy z zimowiska to najpierw bym mu jape obił potem troche pokiereszował i na pół godziny wrzucił do wody do tych sumów i zadzwonił po straż rybacką. Sum obecnie odpoczywa i dajmy mu spokój. Jak wybijecie wszystkie sumy bo niby mozna je jeszcze łowić to ciekaw jestem ile będzie marudzenia ze suma nie ma w rzece. Technologie i sprzęt tak poszly do przodu ze te ryby nie mają praktycznie spokoju"

• Gruntownik93 lubi to

#9316 Guest_DAWIDspinn_*

Guest_DAWIDspinn_*
  • Guests

Napisano 25 listopad 2019 - 11:01

Dokładnie widać na co się nastawialismy nie mieliśmy w zamiarze łowić sumow. W większości okręgów sum ma teraz okres ochronny do 31 grudnia. Także też warto się zastanowić zanim się napisze coś ;) Zawsze łatwo znaleźć dziurę w całym, ale ja to tego jestem przyzwyczajony, także nie będę kontynuował rozmowy;)

Dzisiaj przy sandaczach piękny bolen ;)

Użytkownik DAWIDspinn edytował ten post 25 listopad 2019 - 11:02

#9317 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 11:37

Dawid, nie przejmuj się. Mnie teraz na YouTube zjebano że w filmie z sandaczem nie ma jak go puszczam więc pewnie zeżarłem. Po prostu niektórzy mają ból dupki że ładnie łowisz a oni nie i stąd ta pseudo etyka.
Siedz Ty chłopie już w kapciach i nie podnos ciśnienia innym :).

Użytkownik wujek edytował ten post 25 listopad 2019 - 11:37

#9318 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4648 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 listopad 2019 - 13:28

Koledze chodziło raczej o to, że sumy już na zimowiskach i trochę nie pora na ich specjalne łowienie... zacytuję jednego z bardziej znanych polskich łowców sumów z innego forum:

"a to ujmę tak. Jakbym złapał skur@#$/^&na tragającego sumy z zimowiska to najpierw bym mu jape obił potem troche pokiereszował i na pół godziny wrzucił do wody do tych sumów i zadzwonił po straż rybacką. Sum obecnie odpoczywa i dajmy mu spokój. Jak wybijecie wszystkie sumy bo niby mozna je jeszcze łowić to ciekaw jestem ile będzie marudzenia ze suma nie ma w rzece. Technologie i sprzęt tak poszly do przodu ze te ryby nie mają praktycznie spokoju"

Tiaaa, każdy jest chojrak po drugiej stronie monitora, tylko dlaczego nad wodą nikt się nie odezwie i udaje, że nie widzi żeby sobie czasu na łowienie nie marnować. Później wraca taki „wojownik” do domu, zasiada wygodnie w fotelu ze szklanką czegoś rozgrzewającego i zaczyna się krucjata bohaterskiego rycerza po wszystkich forach i fejsach jakich to klusoli spotkał nad wodą i jakby im dojebał gdyby... 

Co do prezentowania na forach publicznych sumów złowionych na przedzimiu mam mocno mieszane uczucia i osobiście bym tego nue robił by nie dawać powodu innym którzy sumy te będą „łowić” w wiadomy sposób do końca idiotycznie skróconego okresu ochronnego... 

Do podobnych patologicznych sytuacji dochodzi np. z brzanami, najezdzanymi na tarliskach. Co roku na wiosnę na fejsie, tak mniej więcej od kwietnia ku uciesze gawiedzi zaczyna się wysyp zdjęć „specjalistów” od łowienia brzan na spinning, i o ile jeszcze 2-3 lata temu taki spec tłumaczył się ze ryba z przyłowu ale ciśnienie na pochwalenie się zdobyczą było silniejsze, o tyle w tym roku zaczęli opisywać celowe łowienie tych ryb w okresie ochronnym!!! idiotycznie tłumacząc, że robi zgodnie z prawem bo nie ma zakazu łowienia tylko zakaz zabierania a on jest zagorzałym nołkilooowceeem. To się KURWA przecież nóż w kieszeni otwiera!!! Mało tego jak zwróciłem na fb uwagę jednemu czy drugiemu to fali hejtu na żenująco niskim poziomie nie było końca. Mało tego tych fajansiarzy bronili ludzie powszechnie znani w światku wędkarskim; producenci przynęt, dlubacze woblerów itp. ...zarejestrowani na tym forum też... twierdząc, że przesadzam, bo przecież chłopaki wypuszczaaaajooom...

Slabe to polskie wędkarstwo...

Użytkownik spinnerman edytował ten post 25 listopad 2019 - 13:29

#9319 OFFLINE   Goliat

Goliat

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 370 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Michał

Napisano 25 listopad 2019 - 13:37

Tiaaa, każdy jest chojrak po drugiej stronie monitora, tylko dlaczego nad wodą nikt się nie odezwie i udaje, że nie widzi żeby sobie czasu na łowienie nie marnować. Później wraca taki „wojownik” do domu, zasiada wygodnie w fotelu ze szklanką czegoś rozgrzewającego i zaczyna się krucjata bohaterskiego rycerza po wszystkich forach i fejsach jakich to klusoli spotkał nad wodą i jakby im dojebał gdyby... 

Co do prezentowania na forach publicznych sumów złowionych na przedzimiu mam mocno mieszane uczucia i osobiście bym tego nue robił by nie dawać powodu innym którzy sumy te będą „łowić” w wiadomy sposób do końca idiotycznie skróconego okresu ochronnego... 

Do podobnych patologicznych sytuacji dochodzi np. z brzanami, najezdzanymi na tarliskach. Co roku na wiosnę na fejsie, tak mniej więcej od kwietnia ku uciesze gawiedzi zaczyna się wysyp zdjęć „specjalistów” od łowienia brzan na spinning, i o ile jeszcze 2-3 lata temu taki spec tłumaczył się ze ryba z przyłowu ale ciśnienie na pochwalenie się zdobyczą było silniejsze, o tyle w tym roku zaczęli opisywać celowe łowienie tych ryb w okresie ochronnym!!! idiotycznie tłumacząc, że robi zgodnie z prawem bo nie ma zakazu łowienia tylko zakaz zabierania a on jest zagorzałym nołkilooowceeem. To się KURWA przecież nóż w kieszeni otwiera!!! Mało tego jak zwróciłem na fb uwagę jednemu czy drugiemu to fali hejtu na żenująco niskim poziomie nie było końca. Mało tego tych fajansiarzy bronili ludzie powszechnie znani w światku wędkarskim; producenci przynęt, dlubacze woblerów itp. ...zarejestrowani na tym forum też... twierdząc, że przesadzam, bo przecież chłopaki wypuszczaaaajooom...

Slabe to polskie wędkarstwo...

Dokładnie tak. Poza tym, jeśli ktoś przyławia (bo były przyłowem) na zimowisku rybę, to w dobrym guście i przede wszystkim etycznie byłoby takie miejsce odpuścić. Tym bardziej, że tu zimowisko wyłożone jak na tacy, już pewnie spore ciężarki z kotwicami latają....

#9320 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 25 listopad 2019 - 13:42

Panowie nie dajcie się sprowokować. To jeden z niewielu wątków na J.pl gdzie można poczytać o łowieniu ryb.
  • Piastun i kaziu_92 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych