Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDA呕 GARA呕OWA - 2025
Po raz dziesi膮ty spotkamy si臋 na wyprzeda偶y gara偶owej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a ko艅czymy o 15:00). Dla publiczno艣ci (os贸b kupuj膮cych) wej艣cie b臋dzie jak zawsze bezp艂atne i bez 偶adnych ogranicze艅. Ostatni gara偶 by艂 jednym z najbardziej udanych je艣li chodzi o ilo艣膰 kupuj膮cych a na X jubileuszowym planujemy podbi膰 rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolik贸w dla sprzedaj膮cych -> Wyprzeda偶 gara偶owa - rezerwacja stolik贸w

Zdj臋cie

Warszawska i podwarszawska Wis艂a

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
12701 odpowiedzi w tym temacie

#11141 OFFLINE   malcz

malcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2195 post贸w
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imi臋:marcin
  • Nazwisko:malczewski

Napisano 24 czerwiec 2021 - 14:52

Rozw贸j chrab膮szcza majowego trwa 3-4 lata . Dlatego s膮 lata w kt贸rych wyst臋puje bardzo licznie , jak i takie kiedy wyst臋puje sporadycznie.

Jako szkodnik jest zwalczany i to ostatnio  do艣膰 intensywnie , co te偶 ma wp艂yw na liczebno艣膰 (zauwa偶alno艣膰)   doros艂ych chrz膮szczy.

Nie ma to jak m膮dra g艂owa, nie przysz艂o mi guglowa膰, troch臋 jestem zaskoczony tym "3-4 lata"

• MotylT lubi to

#11142 OFFLINE   malcz

malcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2195 post贸w
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imi臋:marcin
  • Nazwisko:malczewski

Napisano 24 czerwiec 2021 - 14:53

Dzisiaj wyj膮tkowo w centrum po praskiej stronie na sportowo adidaski spodenki brak komar贸w co艣 fajnego Na pla偶y ju偶 za du偶o nie p艂ywa. Zasypali wszystko piachem...

Wys艂ane z mojego CLT-L29 przy u偶yciu Tapatalka

My艣la艂em 偶e tam brykasz, bo Ty te bolki z pla偶y to chyba wszystkie z imienia zna艂e艣...

#11143 OFFLINE   MaleX

MaleX

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 490 post贸w
  • LokalizacjaTeren prywatny
  • Imi臋:Marcin

Napisano 24 czerwiec 2021 - 14:57

Ja mam obserwacje z balkonu, gdzie zawsze lata艂y ich ca艂e hordy - teraz nie ma, by膰 mo偶e gdzie艣 na 艂膮kach i nad wod膮 jest normalnie. Ja natomiast nie zaobserwowa艂em.

Podejrzewam, 偶e by艂 to raczej Guniak czerwczyk.

#11144 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imi臋:Piotr

Napisano 24 czerwiec 2021 - 19:15

Nie ma to jak m膮dra g艂owa, nie przysz艂o mi guglowa膰, troch臋 jestem zaskoczony tym "3-4 lata"

Nie ma ich du偶o , ale s膮 .  Zar贸wno chrab膮szcze jak i bolenie.

Chrz膮szcz dzisiejszy :D , bole艅 z przed kilku dni. :)

Za艂膮czone pliki

U偶ytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytowa艂 ten post 24 czerwiec 2021 - 19:17

#11145 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1047 post贸w
  • LokalizacjaLublin

Napisano 24 czerwiec 2021 - 19:49

Mi to na guniaka a nie chrabiego wygl膮da
  • MaleX i Pisarz.......ewski Piotr lubi膮 to

#11146 OFFLINE   MaleX

MaleX

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 490 post贸w

Napisano 24 czerwiec 2021 - 20:11

Mi to na guniaka a nie chrabiego wygl膮da

No dok艂adnie, pisa艂em o tym wy偶ej. Wydaje si臋, 偶e "majowe" s膮 mniej liczne i nie lataj膮 takimi chmarami.

#11147 OFFLINE   Elendil

Elendil

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 post贸w
  • LokalizacjaMazury
  • Imi臋:Piotr

Napisano 24 czerwiec 2021 - 21:01

No dok艂adnie, pisa艂em o tym wy偶ej. Wydaje si臋, 偶e "majowe" s膮 mniej liczne i nie lataj膮 takimi chmarami.

Lataj膮 lataj膮 (a raczej lata艂y w maju) tylko ten rok dziwny bo wiosn膮 przysz艂a p贸藕no to i owady troch臋 zg艂upia艂y. Ten rok to te偶 rok kulminacji pojawu chrab膮szczy i bylo ich naprawd臋 du偶o. Nad moj膮 rzeczk膮 w niekt贸rych miejscach zjad艂y prawie do zera brzozy.

#11148 OFFLINE   MaleX

MaleX

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 490 post贸w

Napisano 24 czerwiec 2021 - 21:36

Lataj膮 lataj膮 (a raczej lata艂y w maju) tylko ten rok dziwny bo wiosn膮 przysz艂a p贸藕no to i owady troch臋 zg艂upia艂y. Ten rok to te偶 rok kulminacji pojawu chrab膮szczy i bylo ich naprawd臋 du偶o. Nad moj膮 rzeczk膮 w niekt贸rych miejscach zjad艂y prawie do zera brzozy.

Ok, moje obserwacje dotycz膮 miasta, gdzie widuj臋 zdecydowanie wi臋cej guniak贸w (bardzo cz臋sto w艂a艣nie na blokowiskach), chrab膮szczy majowych jest w tych okoliczno艣ciach przyrody znacznie mniej (Praga Po艂udnie) :).

• Night_Walker lubi to

#11149 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1047 post贸w
  • LokalizacjaLublin

Napisano 24 czerwiec 2021 - 22:00

By艂o sporo ale sko艅czy艂y si臋 tak z 3 tyg temu.
Ale jakos w tym roku ryby nie doceni艂y u mnie takiego jedzonka.
Zbiera艂y nieliczne, tylko po ciemku i zazwyczaj w miejscach trudno dost臋pnych.
Ale to nie WW wi臋c ko艅cz臋 offa

#11150 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Gie艂da komercyjna
  • PipPipPip
  • 4966 post贸w
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 24 czerwiec 2021 - 22:06

Za g贸wniaka 艂apali艣my je masowo paletkami do kometki. Jak pojawia艂a si臋 chmara, to kilka machni臋膰 i paletka ca艂a nabita.

Wys艂ane z mojego SM-G975F przy u偶yciu Tapatalka
  • MaleX i Raptus07 lubi膮 to

#11151 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 331 post贸w
  • LokalizacjaZgierz
  • Imi臋:Mateusz
  • Nazwisko:Balcerzak

Napisano 25 czerwiec 2021 - 07:04

Moje obserwacje z nielicznych Wi艣lanych dni s膮 takie 偶e ryba albo da si臋 z艂apa膰 przed 艣witem albo wcale. Jedna ryba skusi艂a si臋 na wobka po 5 rano. Reszta (8 szt.) przed 4.

Cieszy 偶e na razie tylko raz wraca艂em o kiju:) 艁owie celowo tylko bolenie.

• Pisarz.......ewski Piotr i malcz lubi膮 to

#11152 OFFLINE   Morisss

Morisss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 post贸w
  • LokalizacjaGlinki
  • Imi臋:Artur
  • Nazwisko:Mr贸z

Napisano 25 czerwiec 2021 - 08:01

Wczoraj wieczorem wybra艂em si臋 przed burz膮. My艣la艂em, 偶e b臋dzie chocia偶 z godzin臋 艂owienia, jednak burza zacz臋艂a rozwija膰 si臋 szybciej. Po kilkunastu minutach kilka b艂ysk贸w i coraz g艂o艣niejszych grzmot贸w skutecznie przekona艂o mnie, 偶e czas sp....a膰. Mia艂em jedno branie czego艣 sporego, bo wir i fala by艂y poka藕nych rozmiar贸w, jednak ryba si臋 nie wci臋艂a. Emocje by艂y wi臋ksze, jak musia艂em biec do samochodu, a zaczyna艂o ju偶 la膰 i wia膰. Wr贸ci艂em do domu, burza si臋 rozmy艂a i tylko troch臋 si膮pi艂o.
  • pawello lubi to

#11153 OFFLINE   Tomek St.

Tomek St.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 post贸w
  • LokalizacjaG贸ra Kalwaria
  • Imi臋:Tomek

Napisano 25 czerwiec 2021 - 08:56

Moje obserwacje z nielicznych Wi艣lanych dni s膮 takie 偶e ryba albo da si臋 z艂apa膰 przed 艣witem albo wcale. Jedna ryba skusi艂a si臋 na wobka po 5 rano. Reszta (8 szt.) przed 4.

Cieszy 偶e na razie tylko raz wraca艂em o kiju:) 艁owie celowo tylko bolenie.

Ja swojego najwi臋kszego tegorocznego bolenia 75 cm z艂owi艂em o 8.30, kilka wieczorem, tak wi臋c nie ma regu艂y.

#11154 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 331 post贸w
  • LokalizacjaZgierz
  • Imi臋:Mateusz
  • Nazwisko:Balcerzak

Napisano 25 czerwiec 2021 - 12:24

Opisuj臋 moje do艣wiadczenia. Nie neguj臋 tego, 偶e gdzie indziej inny w臋dkarz mo偶e mie膰 kompletnie inne wyniki. Co jest ciekawe moi znajomi kt贸rzy 艂owi膮 w tych samych miejscach sp臋dzali nad wod膮 znacznie wi臋cej czasu w godzinach po po艂udniowych z gorszym skutkiem. Ja mam wypady po 1,5 - 2,5 godziny oni po 5.

Cz臋sto wymieniamy si臋 do艣wiadczeniami/przyn臋tami/sposobami prowadzenia wabik贸w i to co dzia艂a rano nie sprawdza im si臋 wieczorem.

To tylko pokazuje jak fajny jest to temat i jak r贸偶norodnie trzeba 艂owi膰 w zale偶no艣ci od tego co zastaje si臋 na 艂owisku.

Ja w tym roku nie z艂owi艂em bolenia w ekspresie wszystko na wleczonego i to wobkami raczej ale p艂otka/kr膮pik a nie typowymi przypominaj膮cymi kszta艂tem uklejk臋.

U偶ytkownik MatB edytowa艂 ten post 25 czerwiec 2021 - 12:26

• minkof, malcz i Qcyk lubi膮 to

#11155 OFFLINE   Tomek St.

Tomek St.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 post贸w

Napisano 26 czerwiec 2021 - 11:31

Dzisiaj zaliczy艂em kolejn膮 porann膮 sesj臋. Nad wod膮 by艂em par臋 minut po 3, oko艂o 3.45 trafi艂 si臋 bolek 60 cm i na tym sko艅czy艂y si臋 emocje. Nic si臋 nie dzia艂o, zmieni艂em miejsc贸wk臋 na inn膮 i te偶 cisza, oko艂o 6.20 zwin膮艂em si臋 do domu.

Co艣 ostatnio nie mog臋 si臋 przebi膰 przez te 60-tki.

#11156 OFFLINE   pieczywko

pieczywko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 320 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 czerwiec 2021 - 17:25

Dzisiaj taki stykacz si臋 trafi艂. Komando M.Kielesia na ko艅cu zestawu

Za艂膮czone pliki

• Za艂膮czony plik  2706.jpg   47,5 KB   39 Ilo艣膰 pobra艅

U偶ytkownik pieczywko edytowa艂 ten post 27 czerwiec 2021 - 18:00

#11157 OFFLINE   Tomek St.

Tomek St.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 post贸w

Napisano 28 czerwiec 2021 - 09:06

Idzie ma艂y przyborek, do 艣rody ma przylecie膰 oko艂o 0,5 m wody.

#11158 OFFLINE   miczel

miczel

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imi臋:Micha艂

Napisano 28 czerwiec 2021 - 09:25

Jako 艣wie偶ak na forum, wszed艂em tu zapyta膰 co z sandaczami na Wi艣le na wysoko艣ci praskiej strony mostu Siekierkowskiego (od SUM-a, do pierwszego "Chudego Wojtka")? Ze wzgl臋du na wolny czas tylko noc膮, zostaj膮 mi pr贸by na sandacza. Zesz艂y rok, to pieni臋dzy w postaci gum zostawi艂em w wodzie i to tyle. W tym roku pr贸buje z woblerami i dalej nic.. Prawda jest taka, 偶e za rzadko bywam. 

Kto艣 chodzi tu za sandaczem? Nigdy przed p贸艂noc膮 i po, nikogo z w臋dkarzy nie wida膰.

Owszem jeszcze rzadziej zdarzy si臋 p贸j艣膰 za boleniem w dzie艅, te偶 pytanie czy tu w og贸le sens po艣wi臋ca膰 sw贸j jak wida膰 cenny czas ?;) czy lepiej gdzie艣 dalej odej艣膰 od domu ?:)

#11159 OFFLINE   FanAtyk

FanAtyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 203 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imi臋:Przemek

Napisano 28 czerwiec 2021 - 09:44

Co z sandaczami na Wi艣le? Generalnie na wymarciu, szczerze to ja bym sobie darowa艂. Nie jestem starym wyjadaczem, latam po Wi艣le troch臋 ponad 10 lat ale w tym czasie nast膮pi艂 taki spadek populacji drapie偶nika wszelkiego 偶e szkoda gada膰. Moim zdaniem jedyne na co mo偶na jeszcze liczy膰 to kle艅, bole艅, sum i w zasadzie tyle.

• xXKoKOXx i Baju_NDM lubi膮 to

#11160 OFFLINE   miczel

miczel

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imi臋:Micha艂

Napisano 28 czerwiec 2021 - 10:06

No to nie pocieszy艂e艣 mnie. To cu to robi膰 w nocy nad Wis艂膮 , jak tu sandaczy brak. Chyba z m艂odzie偶膮 piwo pi膰 pod mostem ;) Nie pozostaje nic, jak tylko zrywa膰 si臋 przed prac膮 i p贸ki wcze艣nie jasno si臋 robi to pr贸bowa膰 za bolkiem lata膰. :(

• snoekje90 lubi to

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 5

0 u偶ytkownik贸w, 5 go艣ci, 0 anonimowych