Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12676 odpowiedzi w tym temacie

#11961 OFFLINE   Viking

Viking

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 06 luty 2023 - 09:27

Dz

Jasne że tak mina młodego mówi sama za siebie jedyne co utrudniało łowienie to był wiatr

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

No warunki byly znośne po południu juz przelotki obmarzały ale poza tym wypad udany i sobota spedzna sktywnie ,polowione okazy nie forumowe aleeeee ,,,,,dzięki kolego  za pomoc i  towarzystwo musimy to powtórzyć bo Krystian juz pyta kiedy jedziemy na okonki 

Załączone pliki

Użytkownik Viking edytował ten post 06 luty 2023 - 09:58

#11962 OFFLINE   Wacha

Wacha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:W.

Napisano 26 luty 2023 - 22:26

Ostatnimi czasy praktycznie każde weekendowe przedpołudnie, jeśli tylko pogoda pozwala, spędzam z Rodziną na spacerowaniu.

Wczorajsza paskudna pogoda, skutecznie uniemożliwiła nam jakiekolwiek wyjście. Dzisiejsze przejaśnienia spowodowały więc podwójną chęć wyruszenia na świeże powietrze.

Z 5-letnim synem i 6-miesieczną córką w wózku ruszyliśmy na spacerek, tradycyjnie na pobliskie wiślane wały, z chęcią podejścia pod samą wodę (syn lubi porzucać kamykami, spróbować zrobić kaczki itp.,).
Dodatkowo naszym planem było poszukiwanie pierwszych oznak wiosny. Żona została dziś w domu, żeby nieco odpocząć, bo w nocy córka robiła niemal wszystko poza spaniem.
Jeden z celów wędrówki zrealizowaliśmy bardzo szybko - bystre oko syna wypatrzyło jedne z najbardziej charakterystycznych kwiatów dla tej pory roku - przebiśniegi :)

Powstałe po wczorajszych deszczach duże kałuże i masy błota w niektórych miejscach, wpłynęły na lekką zmianę naszej trasy. Kiedy spacerowaliśmy sobie nieopodal ujścia Kanału Żerańśkiego do Królowej, zauważyliśmy grupę kilkunastu mężczyzn ... za jakiś czas okazało się, że to członkowie wędkarskiej akcji zbierania śmieci.

Pomyślałem sobie - fajny i szczytny cel, szkoda że wcześniej o tym nie wiedziałem, bo bym się odpowiednio przygotował i z chęcią dołączył... Opowiedziałem synowi, że wielokrotnie uczestniczyłem w podobnych akcjach, organizowanych przez wędkarzy, co zawsze świetnie wspominałem.

Syn na to, że też by tak chciał, bo... "to bardzo nieładnie śmiecić" a po chwili dodał, że śmieci trzeba nie tylko wyrzucać do kosza, ale i segregować (ostatnio miał w przedszkolu cykl zajęć o segregowaniu śmieci i ogólnie dużo o ekologii. Poza tym za ojca ma przecież miłośnika przyrody ;p ).

"Tata, szkoda że nie mamy worka, bo też bym pozbierał z Panami" - usłyszałem od mojego młodzieńca. Mówię sobie, zapytam tych Panów, czy nie mają jednego więcej (w sumie na zbieranie przydrożnych śmieci nie trzeba jakoś szczególnie się przygotowywać, rękawiczki mieliśmy ze sobą). Panowie podzielili się z nami z uśmiechem na twarzy, a syn z miejsca zaczął zbierać. Wchodził głęboko w krzaki, pędem zbiegał z górki, gdy tylko zobaczył szklaną lub plastikową butelkę lub inny rodzaj niechcianych nad wodą czy w lesie odpadów. Nawet podrapał się po twarzy w dzikich krzewinach, ale stwierdził, że nic się nie stało. W szybkim czasie uzbierał tyle, że worek stał się prawie wypełniony.

Mnie najbardziej podobało się jego zaangażowanie oraz sama inicjatywa :)

Przy składaniu worka w miejscu zbiórki, inni uczestnicy tej akcji zagadali do mojego młodzieńca, zbili po "żółwiu", syn zapewne poczuł, że zrobił coś dobrego.

Niby to tylko drobny, prosty i chwilowy czyn małego człowieka, ale jakże wielka, ojcowska duma mnie ogarnęła, gdyż zrobił to sam z siebie, zupełnie nieprzymuszenie. Czasami tak niewiele potrzeba do (obopólnego) szczęścia... :clappinghands:

Dzisiaj mi zaimponował :)  

P.S. Jako wędkarze (mam na myśli w szczególności udzielających się na tym forum) zapewne w wielu kwestiach się różnimy, jednak w aspekcie dbania o wizualną czystość nad naszymi wodami i lasami z pewnością w niemal 100% mamy jednakowe podejście.

Pozdrawiam,
Adam W. (Wacha)

Załączone pliki

Użytkownik Wacha edytował ten post 26 luty 2023 - 22:51

#11963 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 27 luty 2023 - 08:47

Świetny pomysł wychowawczy.
Też tak robię. Dzieci mają frajdę, a przy okazji nabywają słusznych postaw na całe życie. :)

• mario70 i Wacha lubią to

#11964 OFFLINE   Bulter

Bulter

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 28 luty 2023 - 17:10

Szacunek dla Piotra Rapy za inicjatywę.Brawo.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  • mario70 i Wacha lubią to

#11965 OFFLINE   Wacha

Wacha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 marzec 2023 - 21:44

Szacunek dla Piotra Rapy za inicjatywę.Brawo.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Mega szacunek dla Niego, Uczestników tej akcji i Wszystkich innych biorących udział w tego typu przedsięwzięciach na swoich odcinakach... a wiem, że to spore Grono :)

Swoją drogą w relatywnie "ogórkowym okresie wędkarskim" na mazowieckiej Wiśle - może każdy kto wie o podobnej akcji (sprzątania brzegów naszych wód) niech da znać ze stosownym wyprzedzeniem o tego typu akcji... jestem przekonany że znajdzie się wielu chętnych do uczestnictwa :)

Pozdrawiam,

Adam W. (Wacha)

#11966 OFFLINE   Tomek St.

Tomek St.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 postów
  • LokalizacjaGóra Kalwaria
  • Imię:Tomek

Napisano 27 marzec 2023 - 14:36

Wczoraj zaliczyłem debiut nad wodą, półtorej godzinki bez kontaktu, ale pierwsze koty za płoty, kolejnym razem będą już jakieś ryby, tak czuję :-)

Ps. przy okazji nie pozdrawiam Pana z białego Mercedesa na WB, który podczas kontroli na agrafce miał 10 cm wobka imitującego szczupaka. Pewnych zachowań nigdy nie zrozumiem.

• Niusio99 lubi to

#11967 OFFLINE   lamiglas

lamiglas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów
  • Imię:Antek

Napisano 27 marzec 2023 - 15:15

Tomku on sprawdzal jak pracuje :) .

• MietekK lubi to

#11968 OFFLINE   karuzo27

karuzo27

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaWWA
  • Imię:Mateusz

Napisano 27 marzec 2023 - 21:32

Ja dziś też dwa miejsca, trzy godzinki bez kontaktu.

Swoją drogą znalazłem ostatnio dość wydeptane jak na tę porę roku miejsce, a nad brzegiem +\-4cm łuskę (!!) chyba leszcza? Wracając chwile po zachodzie mijałem dwóch panów (wedki mieli jakby sumowe…) idących prawdopodobnie w to właśnie miejsce. Na tarło leszcza jeszcze za wcześnie ale ewidentnie jest tam jakieś zgrupowanie bo widać rzuty na wodzie.
8c5776e3d72c20cbe59821347076457a.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • kaczynumer1 lubi to

#11969 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 28 marzec 2023 - 08:19

Wracając chwile po zachodzie mijałem dwóch panów (wedki mieli jakby sumowe…) 

To nie byli panowie to były mendy społeczne  

• jerzy6 i Bulter lubią to

#11970 OFFLINE   kaczynumer1

kaczynumer1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 183 postów

Napisano 28 marzec 2023 - 09:24

Napisz mi proszę na pw co to za miejsce, dam znać chłopakom z SSR żeby je sprawdzali.
  • Bulter lubi to

#11971 OFFLINE   karuzo27

karuzo27

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaWWA

Napisano 28 marzec 2023 - 09:50

Napisze.
Miałem te same podejrzenie (kiedyś byłem w SSR przez chwile i zaliczyłem kilka patroli zimowych za szarpakowcami) ale auta tych panów były hmmm.. No nie wskazywały na szarpanie - ale to może być złudne. Nawet wczoraj sprawdziłem miejsce parkingowe czy tam nie ma łusek. Nie było. Jakoś naiwnie uwierzyłem, ze znaleźli dobre miejsce i sposób na marcowego leszcza z feederkiem.
Widziałem ich tam dwa razy (sam byłem tam trzy razy w ciagu ostatnich dwóch tygodni). Za kazdym razem zjeżdżali się tuż przed zmrokiem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik karuzo27 edytował ten post 28 marzec 2023 - 10:02

#11972 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 28 marzec 2023 - 13:30

W marcu leszcze lepiej łowi się w dzień.. :)

#11973 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 28 marzec 2023 - 20:16

Byłem tam dziś przed zachodem, nad wodą spokój. Będę tam częściej zaglądać.
  • Sławek Oppeln Bronikowski, karuzo27, malcz i 4 innych osób lubią to

#11974 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1016 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 28 marzec 2023 - 22:11

Dał by ktoś znać o które miejsce chodzi? Znam kogoś kto może coś zaradzić.

#11975 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 marzec 2023 - 21:01

Dziś powtórka z patrolu, no i trafiliśmy tych "Panów Wędkarzy", niestety zdążyli pozbyć się zestawów. Wieczór zakończył się długim czekaniem na patrol policji i  tyle z tego, choć myślę że na chwilę będzie tam spokój.

#11976 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 marzec 2023 - 06:18

członek zarządu okręgu PZW robi takie akcje   :o

• homax i S.N. lubią to

#11977 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 marzec 2023 - 07:38

członek zarządu okręgu PZW robi takie akcje :o

Przede wszystkim wędkarz 😉

#11978 OFFLINE   karuzo27

karuzo27

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaWWA

Napisano 30 marzec 2023 - 08:17

Panowie, wielkie dzięki za reakcję i pomoc.
Potwierdza się, ze WARTO pisać o takich sygnałach nawet, jeśli pojawia się nutka podejrzenia. Nadal nie mieści mi się to w głowie ale jak widać nie wszyscy spotkani nad wodą mają dobre intencje, szczególnie w trakcie tarła.

Mam nadzieję, ze udało się uratować kilka ryb od foliowej torby.

Pzdr Mateusz

#11979 OFFLINE   Wacha

Wacha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 kwiecień 2023 - 18:25

W przerwach między deszczem zaliczyłem z Synem dwa wyjazdy rowerowe wzdłuż Wisły... piątkowy popołudniowy i dzisiejszy, przedpołudniowy.

Oczywiście nadwodne przystanki, połączyliśmy z baczną obserwacją wody.

Wczoraj spotkaliśmy jednego wędkującego... była krótka wymiana zdań tuż nad wodą... no i zobaczyłem pierwsze w tym sezonie ataki rapki (były dwa) :)

Chwilowo nacieszyłem swoje oko, bo po zimowym okresie (nie łowiłem w tym czasie) ... nawet ludzkie oko jest spragnione pewnych widoków, tym bardziej że ta wyczekiwana wiosna jeszcze nie daje aż tak swych oznak...wiadomo to tylko kwestia czasu :)

Dziś wzieliśmy ze sobą troszkę czerstwego pieczywa..., które pokruszone wrzuciłem do wody no i za jakiś czas zaobserowałem pierwszą, na 99% kleniową zbiókę :)

Skłoniło mnie to do przęgladu swojego wiosennego kleniowo-jaziowego sprzętu i rozmyśleniami nad odwiedzeniem wody, tym razem z wędką w ręku :)

Pozdrawiam,

Adam W. (Wacha)

• Marcin Goralewski, Piotrek Milupa, karuzo27 i 7 innych osób lubią to

#11980 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 kwiecień 2023 - 19:58

Dziś kolejny patrol nad Wisłą i jakież zdziwienie, jeden z "wędkarzy" trafionych na poprzednim patrolu znowu łowił.
Nieborak ma straszliwego pecha, znowu urwał mu się zestaw przy samym kołowrotku jak mnie zobaczył. Niestety to była jego ostatnia przynęta do 5 centymetrów, więc musiał zakończyć łowienie.

Użytkownik Piotrek Milupa edytował ten post 04 kwiecień 2023 - 19:58

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych