Co znaczy "prawdziwi waszawiacy"? To samo co "prawdziwi polacy"? U mnie tylko przyłowy w postaci mikro pików...
Ktoś mnie wyrwał do odpowiedzi .
To dobre pytanie , ale chyba bez możliwości zdefiniowania delikwentów . Tak jak zdefiniowanie, kto to jest prawdziwy Krakus czy Konstantynopolitańczyk .
Można by pisać o ilości przodków urodzonych w stolicy , o konieczności znania najważniejszych dat w historii Warszawy, o znajomości nazwisk i twórczości wybitnych warszawiaków , o znajomości miejsc w których czas jakby się zatrzymał i świadczą o historii tego miasta, o ..........
Jeśli ktoś traktuje Warszawę tylko jako miejsce pracy i noclegownię . A centra handlowe , kina , ścieżki rowerowe i. t. p. ,to są miejscami dla niego najważniejsze , to raczej jest mieszkańcem Warszawy , a nie Warszawiakiem.
Znam to miast od bardzo dawna i od podszewki , mam przodków urodzonych w Warszawie jeszcze w dziewiętnastym wieku , ale nie uważam że mnie to w jakiś sposób nobilituj i że jest to powód do szczególnej dumy , bo żadna w tym moja zasługa ,a raczej tylko zbieg okoliczności.
Choć wstydzić się z tego powodu też nie będę.
Czego i innym życzę .
Wszystko w tym temacie.
Pozdrawiam