Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12677 odpowiedzi w tym temacie

#4361 OFFLINE   BjornOFF

BjornOFF

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaWarszawa/ Ursynów
  • Imię:Szymon
  • Nazwisko:Łopatka

Napisano 02 czerwiec 2017 - 11:27

A ja dzis na pusto  :P od 6:00 do 10:00, na starcie jedno wyjście małego bolka bez ataku, a potem to już  total bryndza. WIatr okrutny, z lewego brzegu było by łatwiej ;) No cóż, może następnym razem.

#4362 OFFLINE   Tomek St.

Tomek St.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 postów
  • LokalizacjaGóra Kalwaria
  • Imię:Tomek

Napisano 03 czerwiec 2017 - 07:34

Wczoraj znowu łowiłem z pontonu na Wiśle tak mniej więcej między Górą Kalwarią a Konstancinem,  na wodzie w godzinach 17.30-21 i to co mnie ostatnio bardzo zastanawia: nie zaobserwowałem ani jednego!!! powierzchniowego ataku drapieżnika. Zero, nul. Piękna woda, śródrzeczne rafki, przykosy i  żeby nie chlapnął się choćby jeden krótki bolek? WTF? Przecież nagle nie wymarły, w jeden sezon zwyczajów też nie zmieniły.

Z ryb zameldowało się kilka krótkich kleni (te mniejsze już po tarle) i chyba brzana. Chyba, bo niestety nie wyholowałem, ale zachowanie na 99% wskazuje właśnie brzanę. Żadne monstrum, ale podwójna szkoda, tym bardziej, że zawiódł sprzęt (nowa, polecona w sklepie żyłka po kilku godzinach w wiślanej wodzie zaczęła rwać się jak pajęczyna).

#4363 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 03 czerwiec 2017 - 07:48

Kup strofta, nie traci wytrzymałości w przeciwieństwie do wielu w tym polecanych żyłek.
  • Ziom i robert0304 lubią to

#4364 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3216 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 04 czerwiec 2017 - 16:26

Dzisiaj udało się wyrwać 2h na rybki :) Nad wodą zameldowałem się o 6:00. Po ostatnim krótkim wypadzie na podwarszawską Wisłę doszedłem do wniosku, że wolę towarzystwo pijanej gimbazy niż krwiożerczych komarów ;) Zacząłem od znanej mi dobrze główki na miejskim odcinku lecz zagęszczenie grunciarzy było tak duże, że postanowiłem przejść na drugi brzeg. Po ok 500m spacerze namierzyłem urodziwego bolaska. Od razu odkrył wszystkie karty atakując wściekle ukleję na piaszczystym wypłyceniu poprzedzonym kantem wywalając przy tym swoje okazałe cielsko :) Otwieram pudełko i już wiem....7- ką nie dorzucę więc sięgam po 9cm drewniany wobler ze sterem uzbrojony na grubo. W 3 rzucie przerzucam łaszkę na, której jest ok 50cm wody i pozwalam aby wobler opadł za kantem po czym 2-3 ruchami korbą wyrywam go do góry i w tym momencie następuję soczyste pie....... z wyskokiem nad wodę. Nie widziałem takiego ataku przyzwoitej ryby więc emocje podczas brania na + :) Przeciągam rybę dość łatwo przez piaszczystą łaszkę za którą jest dość ostry uciąg i wtedy bolo pokazuje że nie pierwszy raz gra w tą grę. Wykorzystując wartko płynącą wodę rusza w dół rzeki... Udaje mi się go zatrzymać po jakichś 20m. Kiedy już myślałem że jest mój czuję jak wypina się z jednej kotwy. Kij pracuje jak należy więc może na jednej się uda. Kiedy mam już go pod nogami łapię za podbierak...mocząc siatkę w wodzie przez chwilę myślę, że coś krótko powalczył bo wygląda na bardzo zdrową rybę i w tym momencie następuje zryw wobler zahacza się w siatkę podbieraka i ryba ochlapując mnie od pasa w dół odpływa... Może nie był to potwór ale zdrowe , piękne i mega srebrne ok 75cm. Próbuję dalej po kilku rzutach Wisła bierze myto w prawdzie sztukowo niewielkie bo zabrała tylko jeden wobler ale jakże dotkliwe bo ostatni z tych, które dawały ostatnio dobre efekty... Kolejna lekcja odhaczona...nigdy nie lekceważ przeciwnika...
Zapomniałbym na koniec wróciłem na praski "dziki" brzeg. I miałem bliskie spotkanie z dwoma dorosłymi i 7 młodymi osobnikami dzika :-) całe szczęście że ruszyły w przeciwnym kierunku ale o zgrozo ścieżką rowerową. Ktoś mógł się zdziwić ;-)

Użytkownik Qcyk edytował ten post 04 czerwiec 2017 - 17:02

#4365 OFFLINE   ASAPfishing

ASAPfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 615 postów
  • Lokalizacja.
  • Imię:Asap
  • Nazwisko:Asap

Napisano 04 czerwiec 2017 - 16:45

od 7 do 10 na prawym brzegu w okolicach mostu na S8. W górę rzeki od mostu cisza, dwóch grunciarzy coś łapało. W dół rzeki od mostu humor (po finale LM) poprawił mi ok. 12cm kleń na smużaka, za to za warkoczem powstałym od kupy śmieci stołówkę urządził sobie ładny boleń, średnio co 5min atakował. Niestety, nie ta wędką i nie to pudełko. Czas na urlop.

Użytkownik RulleZ edytował ten post 04 czerwiec 2017 - 17:01

• Skorio lubi to

#4366 OFFLINE   BjornOFF

BjornOFF

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów

Napisano 04 czerwiec 2017 - 17:10

A ja dziś nad wodę się nie wybierałem, ale z kolegą wczoraj się jakoś napaliliśmy i późno bo koło 7:00 sie meldujemy na najeżonych grunciarzami główkach. Po praktycznie bryndzy i ataku braku nadziei na cokolwiek na przedostatniej główce melduje się ~60 torpeda na samiutkim przelewie :) 

• Skorio lubi to

#4367 OFFLINE   Ziom

Ziom

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 171 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 czerwiec 2017 - 09:38

Może ktoś się orientuje czy na warszawskim odcinku królowej klenie zakończyły już tarło? Fenwick czeka od zimy na swój debiut, chyba dłużej nie wysiedzę i zaraz ruszę nad Wisłę

#4368 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 05 czerwiec 2017 - 09:53

Ziom Ruszaj Chłopie jak możesz. Nawet jeśli nic nie złapiesz, to przynajmniej poobcujesz z Wisełką a i fenwick szczęśliwy będzie, że trochę świata zobaczy.

#4369 OFFLINE   Żyła

Żyła

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 47 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 czerwiec 2017 - 09:55

Zakończył 😆

#4370 OFFLINE   gumiszon

gumiszon

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Gumowski

Napisano 05 czerwiec 2017 - 10:01

Ja wczoraj jednego trafiłem, to już wytarty:)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
  • Darutab lubi to

#4371 OFFLINE   Epidares

Epidares

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 czerwiec 2017 - 10:51

Potwierdzam, wytarte już tylko trafiałem :)

#4372 OFFLINE   Ziom

Ziom

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 171 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 czerwiec 2017 - 11:22

Dzięki za odpowiedz panowie. A wiecie może czy nowa cześć bulwarów pod centrum nauki Kopernik jest już otwarta? Można tam łowić?
  • Bartek MIKAS lubi to

#4373 OFFLINE   BjornOFF

BjornOFF

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów

Napisano 05 czerwiec 2017 - 11:32

Zamknieta. Parkany stoją jak stały.

#4374 OFFLINE   Franciszek Buchner

Franciszek Buchner

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Franciszek
  • Nazwisko:Buchner

Napisano 05 czerwiec 2017 - 11:34

Właśnie wróciłem z nad królowej. Tym razem inny, bardziej miejski odcinek. Bolenie się chlapały, ale wiatr nie dawał mi zbyt dużego pola manewru.

Wyniki: Stracony Spiryt, rozbity o kamień inny wobler i zgubiona gumka knight'a. Zero ryb.

#4375 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 05 czerwiec 2017 - 19:01

Zanotowałem dwa wyjścia do powierzchniowego chlapaka, w tym jedno zakończone wyskokiem oraz przyłowiłem sumka.

Użytkownik korol edytował ten post 05 czerwiec 2017 - 19:01

#4376 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3216 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła

Napisano 05 czerwiec 2017 - 19:07

Jedna ryba w łowisku namierzona i zdjęta...wobler drewniany, bezsterowy 9,5cm ;) Hol fajny bo pomiędzy dwoma zatopionymi drzewami i nie chciał się łatwo poddać. Zdjęcie robił przypadkowy, nietrzeźwy, młody spacerowicz wyłoniwszy się z krzaków. Bardzo chciał zjeść bolaska. Niestety musiałem odmówić co go bardzo rozsierdziło. Ale obiecuję, że do momentu kiedy trzymał w rękach lustro i pustą butelkę po piwie byłem bardzo uprzejmy :D Kilka razy tłumaczyłem się ze zdjęć wstawianych na forum...więc czekam na opinie ile miał bolek. Uprzedzam że mam szybką fotkę na miarce...

post-54784-0-02564400-1496686013.jpg

post-54784-0-90729300-1496685988.jpg

Pozdrawiam Daniel

Załączone pliki

Użytkownik Qcyk edytował ten post 05 czerwiec 2017 - 19:08

#4377 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 05 czerwiec 2017 - 19:11

Daniel piękna sztuka
  • Qcyk lubi to

#4378 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 05 czerwiec 2017 - 19:13

78cm

#4379 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3216 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła

Napisano 05 czerwiec 2017 - 19:15

Nie no przesada...byłbym wniebowzięty ;) Za jakiś czas wrzucę foto z miarką i zobaczycie co robi z ryby obiektyw 50mm ;)

Użytkownik Qcyk edytował ten post 05 czerwiec 2017 - 19:16

• ezehiel i korol lubią to

#4380 OFFLINE   alberto25

alberto25

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Albert

Napisano 05 czerwiec 2017 - 19:15

58 centów