Ja wczoraj byłem od godziny jakoś 17 łowiłem w sumie 2 godziny jeden okoń i jako przyłów bolek strzelił,chodziłem głownie za kleniem ale nic .Wczoraj opłacona karta była więc mogę zaliczyć że sezon sobie otworzyłem
Warszawska i podwarszawska Wisła
#5641 ONLINE
Napisano 21 kwiecień 2018 - 15:51
- Pisarz.......ewski Piotr i Darek wawa lubią to
#5642 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2018 - 04:58
... Jestem nad wodą zbroje sprzęt i okazuje się że cała strunówka z agrafkami i krętlikami została w domu. Będzie dużoooooo wiązania dzisiaj :/
- sajdol1, coma i Dano. lubią to
#5643 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2018 - 06:02
Kartę wziąłeś?Wychodzisz z domu o 4 żeby zacząć tą piękną niedzielę tak jak lubisz i w jedyny słuszny sposób, a okazuje się w autobusie że zapomniałeś telefonu, no cóż zdarza się najlepszym. Spokojnie wracam bez większego zgrzytania zębami. Jadę już na miejscówkę, myślę pod nosem w pędzącym autobusie że nic dzisiaj już się "złego" zdarzyć nie może... Pogoda piękna, samopoczucie bardzo dobre, wszystko składa się znakomicie (ryby mogły by też dopisać choć nie muszą)....
... Jestem nad wodą zbroje sprzęt i okazuje się że cała strunówka z agrafkami i krętlikami została w domu. Będzie dużoooooo wiązania dzisiaj :/
#5644 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2018 - 06:27
Jedyna wielka "ryba" jaką narazie spotkałem ale drapieżnik pięknie dziś chodzi.
Nawet widziałem "czlowieka" z obrotówką 4 na stalce który szuka pewnie okoni
Załączone pliki
#5645 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2018 - 16:56
#5646 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2018 - 23:40
I zakłada 35cm stalkę do 15kg.
Miłej nocy
- spinnerman lubi to
#5647 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2018 - 06:36
Na małe przynęty nie reagują albo biorą palczaki.
#5648 Guest_dziki1916_*
Napisano 24 kwiecień 2018 - 08:31
Tak, tak, tak.
I zakłada 35cm stalkę do 15kg.
Miłej nocy
Nie każdy musi łowić tak jak Ty na obrotówkę 1 i żyłkę 0,12mm bo się głupot w necie naczytało o tym jak to ryby widzą od 0,14mm. A później lamenty bo szczupaczek 30cm mi żyłkę przegryzł.
- eRKa lubi to
#5649 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2018 - 08:52
Warszawska Wisła nie jest czysta i przezroczysta i nijak się ma do niej sprzęt z Bzury czy Wkry. Osobiście stosuję tu na klenia białe obrotówki trójki na które łowię regularnie klenie i można fajnie przebrać okonie 30-staczki a szczupakowy przyłów nie jest tutaj rzadkością...wędka do 18 gr i taki zestaw często mylnie przypomina to co Patryk widzisz...właśnie dużymi krokami zbliża się taki okres na warszawskiej Wisełce...oczywiście połapiesz i na ten delikatny zestaw ale będą to kleniki, okonki i boleniki a te atomowe brania pójdą w piz...du zostawiając piętno porażki...zawsze jest wybór...jak pochodzisz po nocy po bulwarach i potowarzyszysz nocnemu spinningiście to zobaczysz na co się łowi klenie 50+... tu wobler 8-10 cm im naprawdę nie przeszkadza czy duża obrotówka...taka jest charakterystyka tej wody przynajmniej dla mnie i skutecznie wyleczyła już mnie z takiego myślenia i "lekkiego" kleniowania...przypon stalka wcale nie jest zły a nawet wskazany choć ja używam do plecionki kawałek grubego fluo...
Luna.jpg 51,3 KB 36 Ilość pobrań
Ponieważ lubię się dzielić wiedzą to mój Warszawski kiler obrotówki to biała Luna INSECT robiona przez firmę ABC. Często korzystam z doświadczeń starszych wędkarzy a pan Nadzieja wie co robi...znam jego wszystkie obrotówki i zajmują sporo pudełka...typowo jednak na nasz warszawski odcinek bulwarowy z dość szybkim nurtem i rafkami używam właśnie tylko tej...wychodzi tylko w jednym rozmiarze ale jak dla mnie to odpowiada obrotówce 3 ... jej wąskie skrzydełko powoduje że kręci się ono szybko ale blisko korpusu i wtedy nie jest ona wielką obrotówką w wodzie tylko smukłą a długą - myślę że to jest powodem dobrych brań kleni...poza tym bez kręcenia można ją poprowadzić wachlarzem opuszczając w dołek i podnosząc w przelewach...dużo ładnych okoni łapie prowadząc ją wzdłuż brzegu przy kamieniach...wąski korpus i praca nie nagina nam wędki w pałąk i można spokojnie operować w nurcie...oczywiście podstawa to obciąć kotwiczkę standardową i założyć ostrego ownera rozmiar mniejszego niż ta co jest...obecnie widzę, że sklep wstrzymał sprzedaż ale trzeba pisać do sklepu...myślę że pan Nadzieja coś poradzi...
...oczywiście wszystkie inne kolory tej obrotówki też się myślę sprawdzą ale na brudną Wisłę tak biały owad to killer...do zobaczenia nad Wisełką...
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 24 kwiecień 2018 - 09:39
- bartolo, Mariano Mariano, spinnerman i 3 innych osób lubią to
#5650 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2018 - 11:30
Warszawska Wisła nie jest czysta i przezroczysta i nijak się ma do niej sprzęt z Bzury czy Wkry. Osobiście stosuję tu na klenia białe obrotówki trójki na które łowię regularnie klenie i można fajnie przebrać okonie 30-staczki a szczupakowy przyłów nie jest tutaj rzadkością...wędka do 18 gr i taki zestaw często mylnie przypomina to co Patryk widzisz...właśnie dużymi krokami zbliża się taki okres na warszawskiej Wisełce...oczywiście połapiesz i na ten delikatny zestaw ale będą to kleniki, okonki i boleniki a te atomowe brania pójdą w piz...du zostawiając piętno porażki...zawsze jest wybór...jak pochodzisz po nocy po bulwarach i potowarzyszysz nocnemu spinningiście to zobaczysz na co się łowi klenie 50+... tu wobler 8-10 cm im naprawdę nie przeszkadza czy duża obrotówka...taka jest charakterystyka tej wody przynajmniej dla mnie i skutecznie wyleczyła już mnie z takiego myślenia i "lekkiego" kleniowania...przypon stalka wcale nie jest zły a nawet wskazany choć ja używam do plecionki kawałek grubego fluo...
Ponieważ lubię się dzielić wiedzą to mój Warszawski kiler obrotówki to biała Luna INSECT robiona przez firmę ABC. Często korzystam z doświadczeń starszych wędkarzy a pan Nadzieja wie co robi...znam jego wszystkie obrotówki i zajmują sporo pudełka...typowo jednak na nasz warszawski odcinek bulwarowy z dość szybkim nurtem i rafkami używam właśnie tylko tej...wychodzi tylko w jednym rozmiarze ale jak dla mnie to odpowiada obrotówce 3 ... jej wąskie skrzydełko powoduje że kręci się ono szybko ale blisko korpusu i wtedy nie jest ona wielką obrotówką w wodzie tylko smukłą a długą - myślę że to jest powodem dobrych brań kleni...poza tym bez kręcenia można ją poprowadzić wachlarzem opuszczając w dołek i podnosząc w przelewach...dużo ładnych okoni łapie prowadząc ją wzdłuż brzegu przy kamieniach...wąski korpus i praca nie nagina nam wędki w pałąk i można spokojnie operować w nurcie...oczywiście podstawa to obciąć kotwiczkę standardową i założyć ostrego ownera rozmiar mniejszego niż ta co jest...obecnie widzę, że sklep wstrzymał sprzedaż ale trzeba pisać do sklepu...myślę że pan Nadzieja coś poradzi...
...oczywiście wszystkie inne kolory tej obrotówki też się myślę sprawdzą ale na brudną Wisłę tak biały owad to killer...do zobaczenia nad Wisełką...
Ciekawe info.....
Swoją drogą, mamy końcówkę kwietnia a wskaźnik w Warszawie niewiele ponad 120cm....masakra jakaś....
#5651 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2018 - 11:58
Ano właśnie...też troszkę mnie to dziwi bo jeziora napompowane jak bańki przywróciły stan wody sprzed kilku lat a rzeki jednak szybko spadają...szykuje się majowa niżówka więc dlatego pisałem, że tuż tuż sezon...bolek przecież grasuje już jak głupi w przelewach ...aż strach rzucać...
#5652 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2018 - 13:22
...aż strach rzucać...
... pisać też powinno być strach ...
- Skorio lubi to
#5653 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2018 - 13:58
...można się ustawiać w kwietniu na klenia smużakami lub spokojnie pracując wobkami/obrotówkami z przyłowem boleniowym a można też ustawiać się na klenia z szybkimi bezsterowymi wobkami przecinając warkocze w tempie expresu gdzie biedny kleń nawet nie zdąży powąchać przynęty...dwie metody i sporo zwolenników jednej i drugiej widocznych obecnie gołym okiem nad wodą...niestety...
- Mariano Mariano lubi to
#5654 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2018 - 14:46
Ciekawe info.....
Swoją drogą, mamy końcówkę kwietnia a wskaźnik w Warszawie niewiele ponad 120cm....masakra jakaś....
Efekt braku śniegu w niższych partiach gór. Niestety powtarza się to już którys rok z rzędu. Moim zdaniem to jedna z przyczyn malejącej ilości ryb w naszych wodach. Brak wiosennych przyborów powoduje, iż ryba najzwyczajniej nie ma się gdzie wytrzeć, a jak już jej się uda, to za kilka dni woda opada i całą ikrę trafia szlag...
- Pisarz.......ewski Piotr, pomelo (maciekd) i Sandi lubią to
#5655 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2018 - 15:49
Efekt braku śniegu w niższych partiach gór. Niestety powtarza się to już którys rok z rzędu. Moim zdaniem to jedna z przyczyn malejącej ilości ryb w naszych wodach. Brak wiosennych przyborów powoduje, iż ryba najzwyczajniej nie ma się gdzie wytrzeć, a jak już jej się uda, to za kilka dni woda opada i całą ikrę trafia szlag...
ktoś polecał ten filmik w innym temacie. Nie jest o Wiśle, ale bardzo ciekawa rozmowa o tarle ryb i wątek, o którym piszesz się tam pojawia. Brak wiosennych przyborów niestety negatywnie wpływa na tarło
- sajdol1 lubi to
#5656 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2018 - 17:06
Jutro pogoda ma być w miarę a i czasu ze 2h uda się wygospodarować Więc czas rozpocząć sezon Wiślany
#5657 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2018 - 17:51
ktoś polecał ten filmik w innym temacie. Nie jest o Wiśle, ale bardzo ciekawa rozmowa o tarle ryb i wątek, o którym piszesz się tam pojawia. Brak wiosennych przyborów niestety negatywnie wpływa na tarło
Wychowałem się i mieszkam nad Wisłą i widzę co się dzieje. Dzisiątki starorzeczy, nadrzecznych łąk, niegdyś rokrocznie zalewanych i będących naturalnym tarliskiem dla ryb, stoi całkowicie suchych. W ogóle Wisła ostatnimi laty strasznie wysycha, gdzie jej poziomem do stanu sprzed 20-30 lat. Taki stan wody jak teraz to czasem bywał i w środku wakacji, teraz niżówka czeka nas na majówkę, gdzie normalnie nie powinno być szans aby wejść na którąkolwiek z główek. Ta susza ma być może większy wpływ na populację ryb niż mięsiarze i rybacy razem wzięci.
- Mariano Mariano i ObraFM lubią to
#5658 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2018 - 17:53
Odnośnie tego filmu i tarła szczupaka - w tym roku prawdopodobnie mamy powtórkę z rozrywki.
#5659 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2018 - 13:04
Ktoś chętny jutro wyskoczyć nad wodę ? Plan od gdańskiego do Północnego spacerek
#5660 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2018 - 21:10
Użytkownicy przeglądający ten temat: 8
0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych