Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12676 odpowiedzi w tym temacie

#7361 OFFLINE   Fossegrim

Fossegrim

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Dominik

Napisano 04 marzec 2019 - 22:37

Osz Ty! Ponieważ jesteś dość skutecznym dziadkiem to Cię muszę najść z 0,7 i kiełbasą...

• Night_Walker lubi to

#7362 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 marzec 2019 - 22:37

Dominiku, jak znamy miejsce to może byśmy wyskoczyli? A co do zasięgu rzutu, to w świetle nowych przepisów przyzwoity wynik 🙂.
  • pomidor babinicz lubi to

#7363 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 639 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 05 marzec 2019 - 12:15

Nie chodzi mi o namiary gps. Chodzi mi raczej o miejsca gdzie mogą się znajdować. Tak żebym mógł sobie sam też poszukać. Wiadomo odcinek Warszawski też nie należy do krótkich więc chciałem trochę sobie skrócić szukania ;)

Naprawdę wolisz otrzymać gotowca, niż samemu znaleźć i cieszyć się z sukcesu? Jeśli odkrywanie nie jest najprzyjemniejsze, to na pewno jest jednym z najlepszych przeżyć nad wodą. Mapa wujka googla przed oczy, poszukać dojazdu i obławiać gdzie niezbyt głęboko i woda wartko płynie. To latem, bo zimą kleń potrzebuje grubszej i spokojniejszej wody, te zwyczaje kleni są znane od stuleci.

Wędka w łapy i jazda nad wodę, a nuż znajdziesz miejscówkę, o której nikt inny nie ma pojęcia?

• Skorio i pomidor babinicz lubią to

#7364 OFFLINE   Karas06

Karas06

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 marzec 2019 - 14:22

Mateuszku Mateuszku a ja Cię tak broniłem😁A za to rodo Pawle wyśle tam 1 "kormorana" narzekał ostatnio że tylko 10 okoni ma w zamrażarce z zeszłego roku 😁

Użytkownik Karas06 edytował ten post 05 marzec 2019 - 14:35

#7365 OFFLINE   Rolerfer

Rolerfer

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 30 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 05 marzec 2019 - 17:15

Witam. Wiem, że nie w temacie, ale czy łowi ktoś na stawach w parku Moczydło? Najbardziej interesuje mnie spining UL, podzieli się ktoś doświadczeniami?

#7366 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1705 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 05 marzec 2019 - 21:13

Jak podłubiesz przy szukajce to znajdziesz i o Moczydle i o Czerniakowskim, Kamionkowskim, Gocławskim, Szczęśliwickim i o kilku takich że pewnie nie słyszałeś :rolleyes:

• Night_Walker lubi to

#7367 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 05 marzec 2019 - 21:25

Witam. Wiem, że nie w temacie, ale czy łowi ktoś na stawach w parku Moczydło? Najbardziej interesuje mnie spining UL, podzieli się ktoś doświadczeniami?

Kilka razy tam łowiłem . Z okoniami ilościowo nie było źle , ale wielkościowo znacznie gorzej . Położenie tej wody powoduje , że da się tam połowić na UL nawet przy bardzo silnym wietrze ,

• Qcyk lubi to

#7368 OFFLINE   AAS

AAS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 marzec 2019 - 18:45

Dzisiaj na durzym limicie szczęścia, wędka do 3g, plecionka 0,6 PE microjigg i ten bandyta się uwiesił :)

ZASADY umieszczania zdjęć/filmów na forum jerkbait.pl:

7. Nie publikujemy zdjęć ryb złowionych w okresie ochronnym obowiązującym w miejscu połowu danej ryby lub naruszających regulamin danego łowiska.

Użytkownik woblery z Bielska edytował ten post 06 marzec 2019 - 19:03

#7369 OFFLINE   mikryb

mikryb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Mikołaj

Napisano 06 marzec 2019 - 18:55

Nie widzę zdjęcia. :-(

#7370 OFFLINE   AAS

AAS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 marzec 2019 - 19:03

To był szczupły wiec nie pozwalają zdjęcia dołączyć :) w dobrym zdrowiu wrócił do wody :)

Użytkownik AAS edytował ten post 06 marzec 2019 - 19:05

• mikryb lubi to

#7371 OFFLINE   Night_Walker

Night_Walker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1011 postów

Napisano 07 marzec 2019 - 23:51

Dziś pierwszy wieczorno-nocny spacer. Właśnie wracam. Wyjęte 2 ledwie wymiarowe klenie, dwa podobne spadły. Drobnica pod wierzchem, bobry kursują jakby się odchudzały ;)

#7372 OFFLINE   Night_Walker

Night_Walker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1011 postów

Napisano 16 marzec 2019 - 00:39

Wczoraj testowałem zasadność (lub jej brak) dodawania do moich nocnych wobów nóżek. Wyjęte 2 kleniki 30-35cm, kilka niewciętych brań, jeden większy kleń chwilę pochodził na hamulcu i spadł. Później siadło mi coś, co najpierw nie dało się ruszyć z miejsca, później kilka razy przypompowało po kiju i spadło...stawiam na klenia/jazia 2kg+, w dużym nurcie na delikatnym sprzęcie mógł dawać takie objawy ;)

Dzisiaj nuda, 7 kleni 25-35cm...zmokłem, przewiało mnie, obrażam się na Wisłę. Aż do jutrzejszego wieczora ;)

• Adrian Tałocha, tost, Pisarz.......ewski Piotr i 8 innych osób lubią to

#7373 OFFLINE   zator

zator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 374 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomasz

Napisano 16 marzec 2019 - 09:07

Myślicie, że klenie można już łowić przy opaskach typu okolice mosu Siekierkowskiego, lub przy Żeraniu?

#7374 OFFLINE   Gapn

Gapn

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • Imię:Marcin

Napisano 17 marzec 2019 - 16:49

Dzisiaj z rana zaliczyłem otwarcie sezonu wędkarskiego 2019. Celem miały być jazie. Na początek próba charakteru – zameldowałem się na pigalaku przy Czajce. Okazuje się jednak, że o tej porze roku nie jest tam jeszcze tak depresyjnie jak zazwyczaj. Ot, tylko kilka opakowań po robakach i kilkanaście metrów żyłek i plecionek, które tylko czekają na jakieś nieuważne ptaki. Nie ma za to jeszcze dywanu z łusek skrobanych na miejscu leszczy, więc mogło być gorzej. Potem marsz w górę rzeki.

Mój wynik, jak na tę porę roku był całkiem niezły. Nie złowiłem nic, ale za to urwałem tylko dwa woblery i jednego twisterka ;) W niektórych miejscach widać już od czasu do czasu oczkującą drobnicę. Wisła powoli, ale nieuchronnie, budzi się z zimowego snu. Przyzwyczaiłem się do niskiej wody z zeszłego lata i widok poprzelewanych główek trochę mnie zaskoczył.

Brak efektów w postaci brań zmotywował mnie do odświeżenia wątku warszawskiego z poprzednich lat, w poszukiwaniu wskazówek, jak rozgryźć wiosenną Wisłę. Przy okazji wpadłem tam na pytanie, które pozostało bez odpowiedzi. Chodziło o dane historyczne, dotyczące poziomu wody w Wiśle. Jakiś czas temu udało mi się odnaleźć takie dane. Nie wiem, czy było na forum, ale jeżeli nie było, to proszę bardzo:

https://dane.imgw.pl..._hydrologiczne/

Pod linkiem znaleźć można szczegółowe dane pomiarowe z bodajże wszystkich wodowskazów w Polsce, od 1951 do 2017. Zestawienia są dzienne, miesięczne, półroczne i roczne. Modelowo dane obejmują stan wody, średni przepływ i temperaturę (temperatura i przepływ nie dla każdej stacji). Format danych to csv, do otwarcia w excelu. Może się komuś przydadzą.

Ja tymczasem układam plan na kolejne podejście do jazi :)

#7375 OFFLINE   zator

zator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 374 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomasz

Napisano 17 marzec 2019 - 19:28

Budzmzi się budzi, dziś zaibserwowalem: motyla, pająki, komary i inne owady. Tylko ryb nie widziałem:) ale dzień piękny i niezwykle udany

#7376 OFFLINE   fonix

fonix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaŁomianki
  • Imię:Tomek

Napisano 18 marzec 2019 - 09:06

Ja wczoraj wyzerowałem, ale było fajnie. Kolejny dzień, kolejna lekcja. Odkryłem, że plecionka Power pro 3lb skręca sìę bardziej niż niejedna żyłka, a Wisła nie wybacza lekkiego łowienia. Kilka woblerków zostało w wodzie. A nowa wędka pięknie pracuje pod zaczepem ;)

#7377 OFFLINE   AAS

AAS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 marzec 2019 - 20:10

Klenie gryzą aż miło :) wiosna

Załączone pliki

• jacekp29, ketnik, Pisarz.......ewski Piotr i 4 innych osób lubią to

#7378 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4677 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 22 marzec 2019 - 20:36

Będziemy klenie na ul łowić 😉
  • MateuszMat89 lubi to

#7379 OFFLINE   AAS

AAS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 marzec 2019 - 20:54

No jeszcze na ul się nie da :) siedzą głęboko tam gdzie nurt spowalnia ale uciąg jest, główka minimum 6g

#7380 OFFLINE   Ciastek

Ciastek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 23 marzec 2019 - 18:22

Na woblerki też już biorą

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych