Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12676 odpowiedzi w tym temacie

#8321 OFFLINE   Mr.Happy

Mr.Happy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 764 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Maciek

Napisano 06 sierpień 2019 - 13:34

Sztywny kij i plecionka to słaby pomysł na bolenie, optymalnym zestawem którym lowie już kilka lat jest plecionka plus kijek o akcji medium, góra med/fast choć to już zależy od oznaczenia firm. Myślę że mam rocznie nie więcej niż 5procent spadow.

Wymieniłem poczciwego Batsona na japońskie super graphity i tak wyszło :o pobawię się hamulcem jeszcze, w ostateczności na drugą szpulkę żyłkę założę :) . Jest jeszcze opcja numer trzy... skupie się na kabanach + 80 to i kij zapracuje 😂😂😂😂😂
  • spinnerman i malcz lubią to

#8322 OFFLINE   IrekR

IrekR

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Irek

Napisano 06 sierpień 2019 - 13:55

A co sądzicie o połączeniu szybszego kija i żyłki?

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

#8323 OFFLINE   malcz

malcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2195 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:malczewski

Napisano 06 sierpień 2019 - 14:52

Wymieniłem poczciwego Batsona na japońskie super graphity i tak wyszło :o pobawię się hamulcem jeszcze, w ostateczności na drugą szpulkę żyłkę założę :) . Jest jeszcze opcja numer trzy... skupie się na kabanach + 80 to i kij zapracuje

Jak już dojdziesz do wprawy w łowieniu tych kabanów 80+ na zawołanie to daj znać, będę Ci nosił graty. Niczym prawdziwy "Caddy".

Użytkownik malcz edytował ten post 06 sierpień 2019 - 15:13

• Skorio, S.N. i Patryk022 lubią to

#8324 OFFLINE   mikryb

mikryb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 548 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Mikołaj

Napisano 06 sierpień 2019 - 15:41

Wymieniłem poczciwego Batsona na japońskie super graphity i tak wyszło :o pobawię się hamulcem jeszcze, w ostateczności na drugą szpulkę żyłkę założę :) . Jest jeszcze opcja numer trzy... skupie się na kabanach + 80 to i kij zapracuje

A rzeczony Batson już kilka bolków w nowych rękach wyciągnął. Dzięki i pozdrawiam. :-)
  • Mr.Happy lubi to

#8325 OFFLINE   chulo

chulo

Forumowicz

• TWÓRCY+
  • PipPip
  • 376 postów
  • Lokalizacjapwbaits.pl
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Wasilewski

Napisano 07 sierpień 2019 - 06:42

Wczoraj po niemal 4 letniej przerwie wróciłem na przelewy (Spójnia) z niemałym trudem sie dostałem pomimo niskiej wody. Przekopanie kanalu pare lat temu nadal mocno utrudnia wejscie. Wiele sie pozmienialo na wodzie. Kiedyś swietne miejsce "przy głazie" gdzie leży chyba najwiekszy kamień na przelewach to teraz olbrzymi kamień na wyspie. Jedynie na końcu (przy najwiekszym nurcie od strony cw nadal podobny układ) Kiedyś wydawalo mi się ze nic tam nie będzie się zmieniać (no bo jak takie głazy) Jednak od czasu przekopania kanału zmiany na rzece w tym miejscu ogromne. Co do wyników to parę klonkow.
  • Włóczykij, Flame, Pisarz.......ewski Piotr i 4 innych osób lubią to

#8326 OFFLINE   Mariano Mariano

Mariano Mariano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów
  • LokalizacjaNiemcy/Warszawa
  • Imię:Mariusz

Napisano 08 sierpień 2019 - 07:58

Przeżyłeś @chulo zapewne lekki szok.
Ja nadal, pomimo tego,że już tam nie wędkuje nie mogę zrozumieć jak można było zniszczyć tą mete...
Co do Boleni na szybki kij+plecionka.
Używałem takiego zestawu i niewiele ryb spadało. Może to kwestia wędkarskiego szczęścia:)
Połamania Panowie !

#8327 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 08 sierpień 2019 - 08:15

Wczoraj po niemal 4 letniej przerwie wróciłem na przelewy (Spójnia) z niemałym trudem sie dostałem pomimo niskiej wody. Przekopanie kanalu pare lat temu nadal mocno utrudnia wejscie. Wiele sie pozmienialo na wodzie. Kiedyś swietne miejsce "przy głazie" gdzie leży chyba najwiekszy kamień na przelewach to teraz olbrzymi kamień na wyspie. Jedynie na końcu (przy najwiekszym nurcie od strony cw nadal podobny układ) Kiedyś wydawalo mi się ze nic tam nie będzie się zmieniać (no bo jak takie głazy) Jednak od czasu przekopania kanału zmiany na rzece w tym miejscu ogromne. Co do wyników to parę klonkow.

Masakra i to w tak krótkim czasie.
Tam powyżej powstały swoiste kamienne zapory, które puszczają nurt w pod drugi brzeg.

• Pisarz.......ewski Piotr lubi to

#8328 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 sierpień 2019 - 09:20

No to musieliśmy się rozminąć , bo ja tego dniu w samotności spędziłem tam czas 11-16 , a dzień wcześniej 15-20. Kleni złowiłem sporo i to kilka przyzwoitych , trafił się spory okoń i sportowy sumek.

Masakra i to w tak krótkim czasie.
Tam powyżej powstały swoiste kamienne zapory, które puszczają nurt w pod drugi brzeg.

Zapora była usypana z największych rafowych głazów i wzmocniona faszyną , niestety to była solidna i fachowa robota .

• Skorio lubi to

#8329 OFFLINE   chulo

chulo

Forumowicz

• TWÓRCY+
  • PipPip
  • 376 postów
  • Lokalizacjapwbaits.pl
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Wasilewski

Napisano 08 sierpień 2019 - 09:47

No to musieliśmy się rozminąć , bo ja tego dniu w samotności spędziłem tam czas 11-16 , a dzień wcześniej 15-20. Kleni złowiłem sporo i to kilka przyzwoitych , trafił się spory okoń i sportowy sumek.

Zapora była usypana z największych rafowych głazów i wzmocniona faszyną , niestety to była solidna i fachowa robota .

Wędkuje na rafie od 20 lat i co roku się coś zmieniało (przed przekopaniem kanału) ale zawsze te zmiany były kosmetyczne. A to oberwało kawałek wysepki a to naspało gdzieniegdzie piachu. Jeszcze w czasach kiedy były ogródki działkowe na kanale (to ten przekopany obecnie) były zajebiste miejsca (resztki starych główek usypanych z gruzu i bóg wie z czego jeszcze) To właśnie po tych główkach wchodziło się na główną rafę (przejście przez wyspy) Było tych główek bodajże z pięć. Same w sobie stanowiły super miejsca przy średniej wodzie (na wodowskazie 180-200cm) Mam gdzieś w swoich zasobach film gdzie łowiłem na tym kanale klonki (https://www.youtube....h?v=WU2uNlhHl50)
No i samo wejście na rafę mogło się odbyć już przy stanie 140cm, a teraz ledwo wlazłem przy marnych 40cm (być może słabo szukałem ale nie było czasu na szukanie innego wejścia) 
Co do rybostanu to trudno mi coś napisać (za mało tam chodzę) Ale zawsze były miejsca lepsze i gorsze, im woda niższa tym w czub się biegło. Na pewno więcej bolenia było. Na widła nie sztuka było złowić 5-6 boleni między wyspami (już ich nie ma) no i te widowiskowe ataki. Już dawno nie widziałem tego. Czasem coś pizgnie ale to na pewno nie to co 20 lat temu gdzie co wieczór łupały bolenie aż miło. 
Nie miej jednak bardzo lubię tam chodzić bo to jedno z najlepszych miejsc w wawie z ogromnym potencjale. 

#8330 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 sierpień 2019 - 10:41

Wędkuje na rafie od 20 lat i co roku się coś zmieniało (przed przekopaniem kanału) ale zawsze te zmiany były kosmetyczne. A to oberwało kawałek wysepki a to naspało gdzieniegdzie piachu. Jeszcze w czasach kiedy były ogródki działkowe na kanale (to ten przekopany obecnie) były zajebiste miejsca (resztki starych główek usypanych z gruzu i bóg wie z czego jeszcze) To właśnie po tych główkach wchodziło się na główną rafę (przejście przez wyspy) Było tych główek bodajże z pięć. Same w sobie stanowiły super miejsca przy średniej wodzie (na wodowskazie 180-200cm) Mam gdzieś w swoich zasobach film gdzie łowiłem na tym kanale klonki (https://www.youtube....h?v=WU2uNlhHl50)
No i samo wejście na rafę mogło się odbyć już przy stanie 140cm, a teraz ledwo wlazłem przy marnych 40cm (być może słabo szukałem ale nie było czasu na szukanie innego wejścia) 
Co do rybostanu to trudno mi coś napisać (za mało tam chodzę) Ale zawsze były miejsca lepsze i gorsze, im woda niższa tym w czub się biegło. Na pewno więcej bolenia było. Na widła nie sztuka było złowić 5-6 boleni między wyspami (już ich nie ma) no i te widowiskowe ataki. Już dawno nie widziałem tego. Czasem coś pizgnie ale to na pewno nie to co 20 lat temu gdzie co wieczór łupały bolenie aż miło. 
Nie miej jednak bardzo lubię tam chodzić bo to jedno z najlepszych miejsc w wawie z ogromnym potencjale. 

Dokładnie tak jak piszesz . :)

Twój opis wywołał fale miłych wspomnień. Konfrontując z dzisiejszą rafową rzeczywistością , to można popaść w depresję. :D 

• chulo i korol lubią to

#8331 OFFLINE   Flame

Flame

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 339 postów
  • LokalizacjaWarszawa/Tarchomin
  • Imię:Patryk

Napisano 08 sierpień 2019 - 11:54

Te 20 lat temu to ja prawie całe wakacje spędzałem na tej rafie i jak byłem tam w ubiegłym tygodniu to stwierdziłem, że poza tym najdłuższym przelewem nie zostało prawie nic z tamtego okresu. Niestety również ryby się wyniosły, mam wrażenie, że jest tak z 10-20% tego co było....wielka szkoda bo to było wg mnie jaziowe eldorado ;(

Użytkownik Flame edytował ten post 08 sierpień 2019 - 11:55

• chulo i Pisarz.......ewski Piotr lubią to

#8332 OFFLINE   FanAtyk

FanAtyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 203 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Przemek

Napisano 08 sierpień 2019 - 11:57

Sam nie wiem czy się cieszyć czy płakać że nie zacząłem łowić wcześniej na Wiśle. Stan teraźniejszy jest dla mnie normalny, jakbym miał porównanie z tym co było 20-25 lat temu to też chyba bym popadł w depresję :) Więc chyba jednak nie żałuję :D Mój wczorajszy wypad zakończony dwoma okonkami, klenikiem i jaśkiem, rozmiarowo max 35cm. Poza tym to był pierwszy raz w tym sezonie kiedy wziąłem ze sobą wędkę boleniową i jedyna rapa którą miałem na kiju spadła :angry:

#8333 OFFLINE   Jarek

Jarek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 498 postów
  • LokalizacjaSilesia

Napisano 08 sierpień 2019 - 12:02

Panowie prośba o pomoc. Dziś po 17 będę wracał z Warszawy na Śląsk. gdzie powyżej Warszawy zajechać na godzinkę - dwie pomachać?? Mam spiochy i jestem gotowy na wszystko:) preferowany latwy dojazd i po trasie:) będę tam pierwszy raz w życiu z wędka i chciałbym punkt zaczepienia. jak można to fajnie by było linka dostać do miejsca gdzie samochód zostawic:)

#8334 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4658 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 08 sierpień 2019 - 13:22

Przy moście Świętokrzyskim jest fajny parking i można ruszyć zarówno w górę jak i w dół rzeki.

#8335 OFFLINE   Traq

Traq

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 351 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Bartosz

Napisano 08 sierpień 2019 - 15:40

Panowie prośba o pomoc. Dziś po 17 będę wracał z Warszawy na Śląsk. gdzie powyżej Warszawy zajechać na godzinkę - dwie pomachać?? Mam spiochy i jestem gotowy na wszystko:) preferowany latwy dojazd i po trasie:) będę tam pierwszy raz w życiu z wędka i chciałbym punkt zaczepienia. jak można to fajnie by było linka dostać do miejsca gdzie samochód zostawic:)

Jeśli ma być powyżej Warszawy i na szybko, to możesz próbować tutaj:

Na lewym brzegu (w obu miejscach główki):

https://goo.gl/maps/vHp8LnSGthLQ57Rn9

https://goo.gl/maps/DgETepngSGayusxF8

Na prawym brzegu (opaska):

https://goo.gl/maps/fsUv6Hbp2V6zxNct7

To są miejsca znane i często odwiedzane. Bardzo dawno tam z brzegu nie łowiłem, ale na szybki rekonesans bez łażenia daleko od auta można zrobić.

Śpiochy nie będą tam potrzebne. Do wody nie wchodź, głęboko.   

#8336 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 sierpień 2019 - 17:55

Te 20 lat temu to ja prawie całe wakacje spędzałem na tej rafie i jak byłem tam w ubiegłym tygodniu to stwierdziłem, że poza tym najdłuższym przelewem nie zostało prawie nic z tamtego okresu. Niestety również ryby się wyniosły, mam wrażenie, że jest tak z 10-20% tego co było....wielka szkoda bo to było wg mnie jaziowe eldorado ;(

Patryk , a w tamtych czasach łowiłeś na rafie metodą spinningową , czy może już muszka?

Sam nie wiem czy się cieszyć czy płakać że nie zacząłem łowić wcześniej na Wiśle. Stan teraźniejszy jest dla mnie normalny, jakbym miał porównanie z tym co było 20-25 lat temu to też chyba bym popadł w depresję :) Więc chyba jednak nie żałuję :D Mój wczorajszy wypad zakończony dwoma okonkami, klenikiem i jaśkiem, rozmiarowo max 35cm. Poza tym to był pierwszy raz w tym sezonie kiedy wziąłem ze sobą wędkę boleniową i jedyna rapa którą miałem na kiju spadła :angry:

Zdecydowanie cieszyć się . :)

Rafa gdańska to było piękne miejsce -_-  , ja takich, a może jeszcze lepszych miejsc i też zmarnowanych przez działalność człowieka znam na warszawskim odcinku bardzo dużo :( . Uwierz mi , że nie jest łatwo z takim ciężarem  żyć. ;) :D

• jacekp29, FanAtyk i Skorio lubią to

#8337 OFFLINE   pieczywko

pieczywko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 320 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 sierpień 2019 - 19:11

Dzisiejszy tarponik.

Załączony plik  08-08.jpg   44,26 KB   30 Ilość pobrań

Użytkownik pieczywko edytował ten post 08 sierpień 2019 - 19:12

#8338 OFFLINE   spinnerman

spinnerman

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 4647 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 sierpień 2019 - 19:22

Patryk , a w tamtych czasach łowiłeś na rafie metodą spinningową , czy może już muszka?

Rafa gdańska to było piękne miejsce -_-  , ja takich, a może jeszcze lepszych miejsc i też zmarnowanych przez działalność człowieka znam na warszawskim odcinku bardzo dużo :( . Uwierz mi , że nie jest łatwo z takim ciężarem  żyć. ;) :D

...i tez zmarnowanych przez działalność człowieka ???

kurwa Piotrek o jakich „ rafach” wy piszecie ??? to Ty, stary Warszawiak nie wiesz skąd się wziął ten pierdolony gruz we Wisle???

Sorry ale nie wytrzymałem 

• krzyko, Pisarz.......ewski Piotr i zator lubią to

#8339 OFFLINE   Flame

Flame

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 339 postów
  • LokalizacjaWarszawa/Tarchomin
  • Imię:Patryk

Napisano 08 sierpień 2019 - 19:39

Piotrek, wtedy jeszcze spinning, ale pamiętam starszego Pana który pięknie tam łowił klenie na koniki ze zwykłym patykiem jako wskaźnikiem ;) Gdybym już wtedy ogarniał muchę to nawet się boję pomyśleć co by było. W ciepłe lato, po zmroku wylatywały taki ilości chrusta, że wszystkie klenio-jazie z raf przenosiły się na płycizny i zbierały biegające chrusty....mega widok choć w tych momentach ze spinnem byłem bezsilny i przenosiłem się na sandaczowe rynienki.

Jeżeli chodzi rafy i gruz, który tam leży to moim zdaniem na tej rafie i rafie za mostem Grota (której już prawie nie ma, a która to rafa 25 lat temu była mega łowiskiem wszystkich gatunków choć na tej było najwięcej kleni) jest go stosunkowo mało. Głównie to otoczaki i stare umocnienia faszynowe. Gruzu najwięcej jest pomiędzy mostem Łazienkowskim i Gdańskim

Użytkownik Flame edytował ten post 08 sierpień 2019 - 19:40

#8340 OFFLINE   Traq

Traq

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 351 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Bartosz

Napisano 08 sierpień 2019 - 20:17

Ciekawe zagadnienie. Faktem jest że kamieni w mazowieckiej Wiśle nigdzie nie ma tyle co na odcinku miejskim. Powyżej i poniżej głównie piasek, z wyjątkiem miejsc po starych umocnieniach. Miasto i jego historia na pewno mają duże znaczenie. Z drugiej strony kamienie na tym akurat odcinku wyglądają mi na najbardziej naturalnie. Ciakawe jak tam było 100 lat temu...

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 10

0 użytkowników, 10 gości, 0 anonimowych