Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12676 odpowiedzi w tym temacie

#8341 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1655 postów
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Popławski

Napisano 08 sierpień 2019 - 20:28

...i tez zmarnowanych przez działalność człowieka ???
kurwa Piotrek o jakich „ rafach” wy piszecie ??? to Ty, stary Warszawiak nie wiesz skąd się wziął ten pierdolony gruz we Wisle???
Sorry ale nie wytrzymałem

Gruz oczywiście wszyscy wiedzą skąd się tam wziął , ale jest na naturalnej rafie . A późniejsza działalność doprowadziła do degradacji .

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
  • Pisarz.......ewski Piotr lubi to

#8342 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 08 sierpień 2019 - 22:00

Piotrek, wtedy jeszcze spinning, ale pamiętam starszego Pana który pięknie tam łowił klenie na koniki ze zwykłym patykiem jako wskaźnikiem ;) Gdybym już wtedy ogarniał muchę to nawet się boję pomyśleć co by było. W ciepłe lato, po zmroku wylatywały taki ilości chrusta, że wszystkie klenio-jazie z raf przenosiły się na płycizny i zbierały biegające chrusty....mega widok choć w tych momentach ze spinnem byłem bezsilny i przenosiłem się na sandaczowe rynienki.

Jeżeli chodzi rafy i gruz, który tam leży to moim zdaniem na tej rafie i rafie za mostem Grota (której już prawie nie ma, a która to rafa 25 lat temu była mega łowiskiem wszystkich gatunków choć na tej było najwięcej kleni) jest go stosunkowo mało. Głównie to otoczaki i stare umocnienia faszynowe. Gruzu najwięcej jest pomiędzy mostem Łazienkowskim i Gdańskim

Patryk , tego starszego Pana to i ja  widziałem . Kiedyś podniósł mi ciśnienie jak na moich oczach z pierwszego przelewu zdjął dwa klenie takie +55 :o właśnie na konika polnego  , a ja w tym miejscu nigdy nie mogłem przebić się ponad +40 :( .

...i tez zmarnowanych przez działalność człowieka ???

kurwa Piotrek o jakich „ rafach” wy piszecie ??? to Ty, stary Warszawiak nie wiesz skąd się wziął ten pierdolony gruz we Wisle???

Sorry ale nie wytrzymałem 

:good:

Adam , Wisła za czasów jak byłem piękny i młody(teraz już tylko piękny ;) ) , to była prawie dzika rzeka , z licznymi starorzeczami , naturalnymi wyspami , zakolami , piaszczystymi wysokimi burtami . Gruzu w Wiśle nie brakuje,  i ma on różne pochodzenie od czasów zamierzchłych do tych bardziej współczesnych .Jak zasypywali zatokę za mostem Grota , to chyba z rok  24h/dobę jeździły ciężarówki z gruzem .    Jednak otoczaków i to nawet takich wielkości samochodu jak i żwiru też miejscami jest ci pod dostatkiem.

Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post 08 sierpień 2019 - 22:57

#8343 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 sierpień 2019 - 22:04

Ciekawe zagadnienie. Faktem jest że kamieni w mazowieckiej Wiśle nigdzie nie ma tyle co na odcinku miejskim. Powyżej i poniżej głównie piasek, z wyjątkiem miejsc po starych umocnieniach. Miasto i jego historia na pewno mają duże znaczenie. Z drugiej strony kamienie na tym akurat odcinku wyglądają mi na najbardziej naturalnie. Ciakawe jak tam było 100 lat temu...

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

http://metrowarszawa...mu-galeria.html

Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post 08 sierpień 2019 - 22:18

• eRKa lubi to

#8344 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Nazwisko:K

Napisano 09 sierpień 2019 - 05:53

U mnie wczoraj fajny nurtowy bolen, zaczep co się okazał sumem i agresywny krap który zaatakował woblera sandaczowego...pletwa grzbietowa

Użytkownik korol edytował ten post 09 sierpień 2019 - 05:54

• Flame i Tomasz79 lubią to

#8345 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 sierpień 2019 - 08:06

Ciekawe zagadnienie. Faktem jest że kamieni w mazowieckiej Wiśle nigdzie nie ma tyle co na odcinku miejskim. Powyżej i poniżej głównie piasek, z wyjątkiem miejsc po starych umocnieniach. Miasto i jego historia na pewno mają duże znaczenie. Z drugiej strony kamienie na tym akurat odcinku wyglądają mi na najbardziej naturalnie. Ciakawe jak tam było 100 lat temu...

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Z tego co można wyczytać , to powstanie tak zwanego "gorsetu warszawskiego" spowodowało obniżenie dna rzeki i stąd ta różnica pomiędzy odcinkiem miejskim a podmiejskim.

http://wislawarszaws...zarys-geologii/

https://warszawa.nas...a/ar/c8-4202938

#8346 OFFLINE   sener1986

sener1986

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 09 sierpień 2019 - 12:01

Z tego co można wyczytać , to powstanie tak zwanego "gorsetu warszawskiego" spowodowało obniżenie dna rzeki i stąd ta różnica pomiędzy odcinkiem miejskim a podmiejskim.

http://wislawarszaws...zarys-geologii/

https://warszawa.nas...a/ar/c8-4202938

Czytałem w którymś piśmie że przy tych 40 cm dzisiaj płynie tyle samo wody co 50 lat temu przy 180 cm

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
  • Pisarz.......ewski Piotr i kaziu_92 lubią to

#8347 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 sierpień 2019 - 15:27

Czytałem w którymś piśmie że przy tych 40 cm dzisiaj płynie tyle samo wody co 50 lat temu przy 180 cm

Wszystko się zgadza . :)

Co innego stan wody , co innego poziom wody i przepływ wody.

https://pl.wikipedia.../wiki/Stan_wody

Fragment większej całości.

"Niżówki są zjawiskami ekstremalnymi, podobnie jak powodzie, ale zdarzają się stosunkowo rzadko. Mało tego, samo ich pojawienie się nie odzwierciedla prawdziwego obrazu rzeki. Stan wody na rzece to raczej parametr pomocniczy. Może się przecież zmienić na przykład pod wpływem deformacji koryta. Dla hydrologów znacznie ważniejszym parametrem jest natężenie przepływu wody. To właśnie przepływ, a więc ustalenie, ile metrów sześciennych wody przepływa rzeką na sekundę, daje obraz obiektywny."

–" Pierwsze krzywe zależności między stanem wody i przepływem Wisły w Warszawie – kontynuuje prof. Magnuszewski – pochodzą z 1919 r. Gdy się je porównuje z krzywymi przepływów badanymi dzisiaj, widać wyraźnie, że te obecne są istotnie przesunięte w dół. Dno Wisły w Warszawie obniżyło się przez ten czas o ponad dwa metry. Wisła, w miejscu swojego głównego nurtu, płynie znacznie głębiej niż kiedyś.

Zatem stan wody może być bardzo niski, ale gdy przepływ jest odpowiedni, to znaczy, że rzeka ma wystarczającą ilość wody, tyle że zmieniło się ukształtowanie jej koryta. Duże niżówki, nawet większe od obecnej, już na Wiśle warszawskiej występowały. Tzw. średnia niska woda dla Wisły, w jej środkowym biegu, to parametr, który mówi, że wody w rzece płynie około 200 m sześc. na sekundę. Obecne przepływy kształtują się w okolicach 190 m sześc. Są więc tylko nieco mniejsze od normy średniego niskiego przepływu.

W 1947 r. Wisłę też dotknęła niżówka, tyle że przepływało nią wówczas – w Warszawie – zaledwie 68 m sześc. na sekundę. To rzeczywiście było mało. W sierpniu 1985 r. wystąpiła niżówka z przepływem 148 m sześc., a w październiku 1992 r. – 184 m sześc. Dzisiaj więc, chociaż na oko wody w Wiśle jest bardzo mało , wcale nie można powiedzieć, że rzeka wysycha."

Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post 09 sierpień 2019 - 15:29

#8348 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 sierpień 2019 - 16:02

Dziś jest 207.

• sener1986 lubi to

#8349 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 sierpień 2019 - 19:17

Wieczorny

Załączony plik  20190808_185731a.jpg   49,11 KB   35 Ilość pobrań

Użytkownik korol edytował ten post 09 sierpień 2019 - 19:17

#8350 OFFLINE   Tomek St.

Tomek St.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 postów
  • LokalizacjaGóra Kalwaria
  • Imię:Tomek

Napisano 09 sierpień 2019 - 20:17

Wszystko pięknie tylko dlaczego przez 100 lat dno Wisły obniżyło się o ponad 2 metry? Wcześniej tak nie mogło się dziać, bo przez tysiąclecia Wisła obniżyłaby swoje koryto o setki metrów. Jestem ciekaw, jaki wpływ na obniżania dna Wisły mają wszechobecne w Warszawie i okolicach piaskarnie.

#8351 OFFLINE   sener1986

sener1986

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 09 sierpień 2019 - 21:01

Wszystko pięknie tylko dlaczego przez 100 lat dno Wisły obniżyło się o ponad 2 metry? Wcześniej tak nie mogło się dziać, bo przez tysiąclecia Wisła obniżyłaby swoje koryto o setki metrów. Jestem ciekaw, jaki wpływ na obniżania dna Wisły mają wszechobecne w Warszawie i okolicach piaskarnie.

Wcisneli Wisle w gorset na odcinku Warszawskim

#8352 OFFLINE   Ryboman

Ryboman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów
  • LokalizacjaWisła
  • Imię:Mariusz

Napisano 09 sierpień 2019 - 21:15

Rzeka przez cały swój bieg niesie żwir, piasek itp. W naszym Mazowieckim biegu raczej zostawia to co niosła. To małe dopływy w górnym biegu zasilaja główną rzekę w "materiał". Piaskarnie korzystają z tego przyniesionego towaru.

Użytkownik Ryboman edytował ten post 09 sierpień 2019 - 21:17

#8353 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6342 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 09 sierpień 2019 - 21:48

Z tego co słyszałem to dawno dawno temu Wisła w moich okolicach (Wilanów) miała ok 22 kilometrów szerokości. Górka Kabatach to przypadkiem nie koryto Wisły?

#8354 OFFLINE   Tomek St.

Tomek St.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 postów
  • LokalizacjaGóra Kalwaria
  • Imię:Tomek

Napisano 10 sierpień 2019 - 07:08

Chyba masz na myśli szerokość doliny Wisły. Koryto Wisły w południowej części Warszawy ma około 1,4 km, od Saskiej Kępy do Bielan 400-600 m i to jest ten gorset warszawski.

I jeszcze taka ciekawostka zaczerpnięta z Wikipedii: "W wyniku nadmiernej eksploatacji piasku powyżej gorsetu[2][3] po drugiej wojnie światowej[2] powstał w dnie rzeki tak zwany wybój warszawski. Poskutkowało to obniżeniem zwierciadła niskich wód Wisły o 2 m oraz obniżeniem poziomu wód gruntowych w okresie niskich stanów wody[2][3] oraz pojawieniem się ujemnych wskazań wodowskazu."

Czyli wszystko jasne, tak jak podejrzewałem, wszystkiemu winne piaskarnie.

• Pisarz.......ewski Piotr i sener1986 lubią to

#8355 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1655 postów

Napisano 10 sierpień 2019 - 14:19

Dzisiaj był fajny dzień, bo puścili mnie na ryby.

Dwa największe

9a1ffff8708281ef09148d22cd3dfcc5.jpg618d91b4cddec5476505047037df311f.jpg

• chulo, pieczywko, Pisarz.......ewski Piotr i 5 innych osób lubią to

#8356 Guest_White--fish_*

Guest_White--fish_*
  • Guests

Napisano 10 sierpień 2019 - 14:59

Jacku, co to za Batsonik?

#8357 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1655 postów

Napisano 10 sierpień 2019 - 15:10

Jacku, co to za Batsonik?

Najlepszy. Niezmiennie od lat ist1142 .

• Pisarz.......ewski Piotr i Qcyk lubią to

#8358 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1655 postów

Napisano 11 sierpień 2019 - 13:36

Jakiś zdjęcia , coś tu żyje czy łamać wędkę na kolanie ?

• Niusio99 lubi to

#8359 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 11 sierpień 2019 - 16:49

Trolować zakazali to wszyscy milczą ;)

-=●=-
  • S.N. lubi to

#8360 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4658 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 11 sierpień 2019 - 16:56

Ja byłem wczoraj z kolegą od około 18 do około 22. Wisła wzięła przynęty za ponad setkę rewanżując się jedynie okoniem nie spełniającym minimalnego minimum :D Bolenie, a raczej małe bolki aktywne bardzo, niestety absolutnie nie chciały współpracować.

• jacekp29 i Pisarz.......ewski Piotr lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych