Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Warszawska i podwarszawska Wisła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12676 odpowiedzi w tym temacie

#8521 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 29 sierpień 2019 - 11:44

Wisła ma w tym roku kiepsko

Użytkownik EdekDeBeściak edytował ten post 29 sierpień 2019 - 11:46

• S.N. lubi to

#8522 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 29 sierpień 2019 - 12:05

Ciekawe jak przy dłuższym wypływie tego g...a zareguje PZW. ? Bo chyba powinien . ?

https://ompzw.pl/new...iego-wisla-nr-3

• slavi77 lubi to

#8523 OFFLINE   ŻoliborzFishingTeam

ŻoliborzFishingTeam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 sierpień 2019 - 12:09

Im to na rękę bo jest szansa na wyrwanie sporej sumy

#8524 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 29 sierpień 2019 - 12:12

Największe problemy będą na odcinku zaraz za berglem, 3-5km może więcej, będzie największe skupisko syfu, potem będzie coraz bardziej rozcieńczony.
Przydałby się deszcz, duuuuużo deszczu żeby poziom wody skoczył do góry.
Jeziora połączone z Wisłą ciurkami siurkami raczej nie oberwą bo woda płynie z jezior do Wisły, chyba że coś się zmieniło.

W obecnej chwili nikt nie podał ile czasu zajmie naprawa, jedni spekulują, że dni, inni tygodnie teraz słychać rok...

Najlepsze jest to jak Państwo walczy z miastem zamiast pomagać..

"Suski o awarii w "Czajce": To mi przypomina sytuację katastrofy w Czarnobylu"

"Awaria "Czajki". Radni PiS: Pan prezydent zataił przed opinią publiczną skalę awarii"

Do tego wysyłanie komunikatów z rcb...

Masakra jakaś..

Co do PZW to oni może coś zrobią ale trzeba im pomóc, przede wszystkim to odszkodowania należy domagać się od mpwik na zarybienia i tak dalej.

Najlepiej uderzyć do fundacji wisła lub ratujmy ryby i dowiedzieć się czy pomogą.

Ktoś chętny do założenia kolejnej fundacji w celu ratowania poprawy sytuacji Warszawskiej i podwarszawskiej Wisły??

#8525 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4658 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 29 sierpień 2019 - 12:22

Ja będę inicjatorem każdej fundacji i będę w nich pracować za free pod warunkiem, że ktoś mi powie gdzie idzie ponad 30 % z moich i Waszych podatków. Przeca to właśnie z naszych podatków powinno być utrzymywane i konserwowane chociaż co nieco ...
  • kaziu_92 lubi to

#8526 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land

Napisano 29 sierpień 2019 - 12:30

Ja będę inicjatorem każdej fundacji i będę w nich pracować za free pod warunkiem, że ktoś mi powie gdzie idzie ponad 30 % z moich i Waszych podatków. Przeca to właśnie z naszych podatków powinno być utrzymywane i konserwowane chociaż co nieco ...

Nie.
Konserwacja i tak dalej to głównie z opłat za wodę i ścieki.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
  • S.N. lubi to

#8527 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4658 postów

Napisano 29 sierpień 2019 - 12:40

W takim razie z opłat za wodę i ścieki konserwowane być powinno, a z naszych podatków teoretycznie powinna być jakaś alternatywa w przypadku awarii. Zatem źródła finansowania dwa, a nie ma nic ...

#8528 OFFLINE   elmo

elmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 29 sierpień 2019 - 13:01

Ja kojarze ze to bylo jakos tak, ze rozbudowa Czajki i przepustu pod Wisla byla finansowana z UE. I byly kary jesli by terminów oddania nie utrzymali. A termin byl zagrożony i chyba przesuwany. Moze to poklosie pospiechu?

Nie wierze tez ze taka instalacja zapycha sie w jeden dzien. Przecież tam jest jakis caly proces wielo etapowy oczyszczania - mechanicznie, odstojniki, chemiczne, biologicznie. Scieki raczej nie sa oczyszczane w biegu i pewnie dana porcja sciekow jest przerabiana X dni.

To co, nie widzieli niby ze im spada doplyw sciekow do oczyszczalni i ze coraz mniej przerabiaja?

#8529 OFFLINE   tomibdg

tomibdg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 184 postów
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:B

Napisano 29 sierpień 2019 - 13:09

Goliat wielki tylko żebyś mi dziś miejsca nie zajął na te liny :)
  • oldziu i Goliat lubią to

#8530 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 29 sierpień 2019 - 13:20

A pamiętacie jak to z metrem przed wyborami było. Tam nie ma żadnej awarii mówiono nam. Po wyborach okazało się, że termin oddania przesunął się o kilka miesięcy, bo były przecieki. Tą samą technologię był robiony przepust ścieków pod dnem Wisły. Z tego co wróbelki ćwierkają to w pierwszej kolejności uległa awarii(rozszczelnieniu) jedna nitka. Próbowano ją udrożnić stosując dostępną technologię, i przekierowując ścieki do drugiej. Gdy puszczono wodą awarii uległa druga nitka. Są podejrzenia, że cała konstrukcja w tym miejscu się zawaliła.

Załączone pliki

Użytkownik vako edytował ten post 29 sierpień 2019 - 13:37

• giaur27, coma i S.N. lubią to

#8531 Guest_DAWIDspinn_*

Guest_DAWIDspinn_*
  • Guests

Napisano 29 sierpień 2019 - 13:45

Mam pytanie jest ktoś na forum kto często łowi w tych rejonach? Będę pisał tekst do prasy wedkarskiej chce zebrać opinię różnych ludzi na ten temat. Ktoś kogo będę mógł podać z imienia i nazwiska ;)
  • Gruntownik93 lubi to

#8532 OFFLINE   Jano

Jano

mode raptor

• Moderatorzy
  • 3208 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 29 sierpień 2019 - 13:52

@ŻoliborzFishingTeam, proszę o wstrzemięźliwość w sposobie wyrażania poglądów,

to że, w Warszawie z rury leci "szambo i szlam", z Twoich ust i spod ręki nie musi...

• ezehiel lubi to

#8533 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4658 postów

Napisano 29 sierpień 2019 - 14:21

A pamiętacie jak to z metrem przed wyborami było. Tam nie ma żadnej awarii mówiono nam. Po wyborach okazało się, że termin oddania przesunął się o kilka miesięcy, bo były przecieki. Tą samą technologię był robiony przepust ścieków pod dnem Wisły. Z tego co wróbelki ćwierkają to w pierwszej kolejności uległa awarii(rozszczelnieniu) jedna nitka. Próbowano ją udrożnić stosując dostępną technologię, i przekierowując ścieki do drugiej. Gdy puszczono wodą awarii uległa druga nitka. Są podejrzenia, że cała konstrukcja w tym miejscu się zawaliła.

Preze i vice i ileś tam jeszcze dyr i jeszcze coś tam jeszcze pewnie zastępców i jak widać lipa straszna !!!I Nie było komu zająć się tematem wcześniej ...

A jeszcze jakby tak zarabiali tyle na ile zasługują to jaka potężna kupka pieniędzy byłby gotowa do działania dzisiaj :D

#8534 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land

Napisano 29 sierpień 2019 - 14:33

Widzę, że speców wszelakiej maści mamy tutaj wielu.
Każdy się zna na hydrobudowlach, drążeniu tunelów pod dnem rzeki, budowniczowie metra.
Eksperci od dotacji oraz ludzie od spraw zatrudnienia. Czytając wpisy to ludzie z nadzoru budowlanego też są. Ekolodzy i inni spece.

Jest może grabarz murarz tynkarz? Muszę pomnik na cmentarzu poprawić i z chęcią zatrudnię/zlecę prace.
Oczywiście wszystko na legalu.

Masakra...

#8535 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 29 sierpień 2019 - 15:36

Co w tym dziwnego? Ludzie w życiu zajmują się nie tylko łowieniem ryb. Wśród wędkarzy można znaleźć najpotężniejszych ludzi świata. Na naszym podwórku prezydent, prezes i wielu innych.

#8536 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4658 postów

Napisano 29 sierpień 2019 - 15:44

Widzę, że speców wszelakiej maści mamy tutaj wielu.
Każdy się zna na hydrobudowlach, drążeniu tunelów pod dnem rzeki, budowniczowie metra.
Eksperci od dotacji oraz ludzie od spraw zatrudnienia. Czytając wpisy to ludzie z nadzoru budowlanego też są. Ekolodzy i inni spece.

Jest może grabarz murarz tynkarz? Muszę pomnik na cmentarzu poprawić i z chęcią zatrudnię/zlecę prace.
Oczywiście wszystko na legalu.

Masakra...

Masakra jest Marcin, ponieważ jak widać w budżetówce "czy się stoi czy się leży to dnióweczka się należy". I pomimo, że hasło z czasów dość odległych to kasa za te dnióweczki jak najbardziej współczesna niestety ... Mnie z roboty wyjechaliby z wielkim hukiem gdybym czegoś nie dopilnował i to duuużo bardziej błahego ... Koniec wypocin naiwnego człowieka bo jak widzę: "Polacy nic się stało ...", a nasze dzieci będą na zdjęciach oglądać relatywnie czystą wodę w Wiśle przez najbliższe 2 lata zakładając, że się w miarę szybko z "awarią" uporają.

Edit. Rybki już poczuły, że nic się nie stało. Szkoda, że po tych wrażeniach nigdy już ich nie zobaczymy ani nie złowimy.

Użytkownik Sławek Nikt edytował ten post 29 sierpień 2019 - 16:03

#8537 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3214 postów
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Napisano 29 sierpień 2019 - 16:46

Co w tym dziwnego? Ludzie w życiu zajmują się nie tylko łowieniem ryb. Wśród wędkarzy można znaleźć najpotężniejszych ludzi świata. Na naszym podwórku prezydent, prezes i wielu innych.

No i Władek

c8a0cb4ddcd8bc3e114f949547a06d79.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

• Bartek_C i pomelo (maciekd) lubią to

#8538 OFFLINE   chwat

chwat

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Darek

Napisano 29 sierpień 2019 - 17:01

Władze Warszawy podają że jest to zrzut kontrolowany , gorzej chyba gdyby był niekontrolowany.Co do historii to o ile pamiętam kiedyś ścieki które trafiały do burzowca były wstępnie oczyszczane mechanicznie , jak jest teraz nie podają.Ogólnie wygląda to na dramat , bo o ile jestem w stanie zrozumieć awarię jednej rury (dopiero co wybudowanej a nie 30 letniej z PRL-u) to uszkodzenie zapasowej wygląda jakby ktoś dwa razy pod rząd szóstkę trafił w totka.Jak dla mnie łowiącego obecnie  wyłącznie na odcinku od Łomnej do Wyszogrodu to koniec sezonu , przesiadam się na spławik i  bez zapachowe łapanie na Kępie Potockiej.Żeby nie było łapałem jak działał  stary a potem nowy burzowiec ale z perspektywy czasu oceniam to bardziej jako patologie a nie fajne hobby.

• fonix lubi to

#8539 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 29 sierpień 2019 - 17:24

Przypomnę tylko że Czajkę podłączono w 2012 a jak myślicie : co się działo ze ściekami wcześniej ? Na Karowej była rura i na Bielanach był bergiel. Coś oczyszczano ? Nie , więc mówienie że to na miarę Czarnobyl (Caryca) czy interwencja wojska a miasto niech się nie wtrąca jest niczym innym tylko walką polityczną a z ochroną środowiska nie ma nic wspólnego. Wojsko co zrobi ? będzie łapało w pałatki ?

• Włóczykij, Krzysiek Rogalski, Night_Walker i 7 innych osób lubią to

#8540 OFFLINE   ŻoliborzFishingTeam

ŻoliborzFishingTeam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 sierpień 2019 - 17:25

A w Sobote w Wyszogordzie puchar Wisly :)
  • korol i ASAPfishing lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych