Wybór smartfona :-) A jakże!
Napisano 02 kwiecień 2024 - 17:17
Do zwykłego użytkowania całkiem spoko.
Dla mnie niestety ma jedną zasadniczą wadę, nie da się w nim postawić yanosika z pływającą ikoną i to go wyklucza.
W nowych S od Samsung nie ma slotu na SD card, i dlatego też zastanawiam się co dalej...
Jakoś przywykłem do samsunga, ale chyba trzeba będzie poszukać u konkurencji
Napisano 02 kwiecień 2024 - 17:21
dokladnie sytem ios poprostu ma swoj soft , nie jak w androidzie miliard nakladek co producent to swoja, jeden sklep z sprawdzonymi apk , ktore dzialaja , bateria tez sa zywotniejsze i jak napisal kolega wyzej , nawet po roku czy dwoch te nielubiane jablka dalej dzialaja tak samo jak po wyjeciu z pudelka... Z wad oczywiscie brak slotu kart pamieci, mniejsza baza apk - choc osobiscie nie odczuwam braku czegokolowiek w tej kwestii , ceny juz chyba porownywalne z flagowcami samsunga, zdiecia w formacie nie jpg . Ze dwa lata temu wzielem od kolegi jakiegos iphona do zabawy co mial chyba z 7-8lat, wierzcie badz nie , on dziala szybciej niz moj flagowiec w tedy s20 czy co to tam bylo A jak ktos ma do tego macbooka , zegarek itd , to ten system laczy sie ze soba poprostu banalnie i dziala perfekcyjnie
- chlodnica lubi to
Napisano 02 kwiecień 2024 - 17:32
mario, on 02 Apr 2024 - 14:37, said:
Od jakiś 5 lat mam flagowce Samsunga i zmieniam z każdym nowym wypustem i dla mnie taki post jak Kolegi jest bzdurą. Obecnie jest S24U jako nowość i wiele osób wręcz bardziej chwali aparat w jego poprzedniku.Tyle że, w przeciwieństwie do Samsunga, nie słyszałem żeby OPPO w swoich flagowcach aktualizowało software aparatu fotograficznego pogarszając parametry i działanie tegoż aparatu przed wyjściem kolejnego flagowca z serii. Co u Samsunga już stało się obrzydliwą normą i dotyczy najwyższej serii (S).
Napisano 02 kwiecień 2024 - 17:34
sinus, on 02 Apr 2024 - 16:17, said:
Jeżdżę z yanosikiem w tle - nawet nie zwróciłem uwagi na brak pływającego okienka . Mam włączone mapy z navi a w tle ostrzega mnie yanosik.IPhone ma sens kiedy łączysz go z innymi urządzeniami z jabłkiem, działa to faktycznie bajecznie.
Do zwykłego użytkowania całkiem spoko.
Dla mnie niestety ma jedną zasadniczą wadę, nie da się w nim postawić yanosika z pływającą ikoną i to go wyklucza.
W nowych S od Samsung nie ma slotu na SD card, i dlatego też zastanawiam się co dalej...
Jakoś przywykłem do samsunga, ale chyba trzeba będzie poszukać u konkurencji
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 02 kwiecień 2024 - 17:48
Tomasz eS, on 02 Apr 2024 - 16:34, said:
Tyle że praktycznie cały czas gadam przez telefon jak jestem w trasie i ostrzeżenie w tle nie wystąpi...Jeżdżę z yanosikiem w tle - nawet nie zwróciłem uwagi na brak pływającego okienka . Mam włączone mapy z navi a w tle ostrzega mnie yanosik.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Miałem XS max przez pół roku i w pewnym momencie i tak już na 2 telefony jeździłem.
kolega miłośnik apple kupił dodatkowe urządzenie yanosika, jak wyłapał mandat
Napisano 02 kwiecień 2024 - 17:48
mav3rick, on 02 Apr 2024 - 16:32, said:
Od jakiś 5 lat mam flagowce Samsunga i zmieniam z każdym nowym wypustem i dla mnie taki post jak Kolegi jest bzdurą. Obecnie jest S24U jako nowość i wiele osób wręcz bardziej chwali aparat w jego poprzedniku.
Ciekawe, ciekawe z tymi 'wieloma osobami chwalącymi aparat w poprzedniku S24U' 😲
No, chyba że za poprzednika S23U weźmiemy np. S21U - to rozumiem 😄
Napisano 02 kwiecień 2024 - 18:46
A w T-34 to już cacy
Napisano 02 kwiecień 2024 - 20:03
Napisano 02 kwiecień 2024 - 20:18
mario, on 02 Apr 2024 - 16:48, said:
Jeśli twierdzisz, że S23U ma słaby aparat, a do tego go zapsuto przed premierą S24U to ciężko będzie Nam się dogadaćCiekawe, ciekawe z tymi 'wieloma osobami chwalącymi aparat w poprzedniku S24U'
No, chyba że za poprzednika S23U weźmiemy np. S21U - to rozumiem

Napisano 02 kwiecień 2024 - 20:38
sslonio, on 02 Apr 2024 - 19:03, said:
Dla mnie jednym z najważniejszych kryteriów wyboru przy zakupie telefonu była przekątna ekranu maks 6.2" bo poprostu nie lubię dużych telefonów. Są dla mnie nieporęczne i niewygodne w obsłudze. Te kryteri tak naprawdę spełnia tylko kilka modeli: Samsung seria S, Asus Zenfon no i Jabłka. Wszystkie chińczyki typu Xiaomi, Oppo, Huawei, Realmi itp. Nie znajdziesz tam nic małego w tym rozmiarze. Nie jestem jakimś fanboyem Samsunga ale poprostu...nie ma za bardzo w czym wybierać:-) IPhone nigdy nie miałem. Wykonanie i jakość napewno na plus. System podobno tez. Tylko ja go nigdy nie miałem i jakoś nie za bardzo chciałem ryzykować tym,żeby się przestawiać na IOS.
Nie tylko wymienione modele ale np. .: Sony Xperia 10 V lub 5V ,a tanich chińczyków jest zatrzęsienie , ciut ponad 6,2 jest np. edge 30 neo
Napisano 02 kwiecień 2024 - 20:54
mav3rick, on 02 Apr 2024 - 19:18, said:
Nie zamierzałem się 'dogadywać' ☺️Jeśli twierdzisz, że S23U ma słaby aparat, a do tego go zapsuto przed premierą S24U to ciężko będzie Nam się dogadać
Czekałem na rozwój dyskusji i argumenty w niej, ponieważ sam mam mocno wyrobione zdanie w tym temacie m.in. dzięki pracy w 'branży' - u jednego z wiodących operatorów telko 😉
Nie jestem więc internetowym 'wierszokletą' 🙃
Do tego sam używam S23U i S21 mojej małżonki robi nieporównanie lepsze zdjęcia...
W tej chwili już chyba większość tel. także ze średniej półki robi lepsze zdjęcia nocne i w ruchu niż S23 po aktualizacjach do One UI 6.0 i 6.1.
Na koniec - używam zamiennie S23U z One Plus 11 i jeżeli już muszę robić zdjęcia S23U, to tylko korzystając z zainstalowanego softu GCam - Google Camera (oprogramowanie do obsługi aparatu w tel. Google Pixel dostosowane do S23) - wtedy nie odstają od tych z One Plus'a 11, bo nie są robione i przetwarzane przez soft Samsunga 😎
A jakie są Twoje doświadczenia i wiedza w tym temacie?
Chętnie posłucham, zawsze jest szansa czegoś ciekawego dowiedzieć z takiej dyskusji, co pozwala poszerzać optykę.
- S.N. lubi to
Napisano 02 kwiecień 2024 - 22:40
Napisano 02 kwiecień 2024 - 22:47
mario, on 02 Apr 2024 - 19:54, said:
...
Chętnie posłucham, zawsze jest szansa czegoś ciekawego dowiedzieć z takiej dyskusji, co pozwala poszerzać optykę.
A proszę- może się przedać taka wiedza:
https://informatykza...iowa/#more-1052
- mario lubi to
Napisano 03 kwiecień 2024 - 06:17
Co wy się tak podniecacie telefonami - widziałem jak do młodego piekarnik zadzwonił
Napisano 03 kwiecień 2024 - 08:35
Misiek1, on 02 Apr 2024 - 19:38, said:
Nie tylko wymienione modele ale np. .: Sony Xperia 10 V lub 5V ,a tanich chińczyków jest zatrzęsienie , ciut ponad 6,2 jest np. edge 30 neo
Miałem na myśli telefony, które są conajmniej tzw. "średniakami" a nie te najtańsze. Fakt Sony pominąłem może dlatego, że one nigdy mi się nie podobały i nie brałem ich pod uwagę :-)
Napisano 03 kwiecień 2024 - 08:54
Napisano 03 kwiecień 2024 - 10:25
Sławek77, on 03 Apr 2024 - 07:54, said:
Miałem już kupować galaxy s24+ ,i znów mam dylemat samsung/iphone a niestety przyzwyczaiłem się do ekranu 6,7"...
Jeżeli nie jesteś przewrażliwiony na punkcie Exynosów Samsunga i wielkość Ci odpowiada, to S24+ jest naprawdę fajnym telefonem. Ja na początku roku wybierałem z S23 vs S24 vs Iphone 14 lub 15. Wybrałem S23 bo trochę zniechęcił mnie ten Exynos w S24 chociaż teraz jak już jest na rynku trochę czasu, to chyba nie ma takiego dramatu z drenowaniem baterii oraz grzaniem się jak w S22. Z tego właśnie względu wybrałem S23. Jabłka....hmmm jakość i wygląd dla mnie spoko ale... jakoś trudno mi się odzwyczaić od Androida. Przynajmniej jeszcze nie teraz :-)
Samsungi wizualnie też baaardzo mocno upodobniły się teraz do Iphonów.
- Sławek77 lubi to
Napisano 03 kwiecień 2024 - 11:01
sslonio, on 03 Apr 2024 - 09:25, said:
Jeżeli nie jesteś przewrażliwiony na punkcie Exynosów Samsunga i wielkość Ci odpowiada, to S24+ jest naprawdę fajnym telefonem. Ja na początku roku wybierałem z S23 vs S24 vs Iphone 14 lub 15. Wybrałem S23 bo trochę zniechęcił mnie ten Exynos w S24 chociaż teraz jak już jest na rynku trochę czasu, to chyba nie ma takiego dramatu z drenowaniem baterii oraz grzaniem się jak w S22. Z tego właśnie względu wybrałem S23. Jabłka....hmmm jakość i wygląd dla mnie spoko ale... jakoś trudno mi się odzwyczaić od Androida. Przynajmniej jeszcze nie teraz :-)
Samsungi wizualnie też baaardzo mocno upodobniły się teraz do Iphonów.
Właśnie mi by najbardziej odpowiadał s23 z ekranem 6,7",a tych już chyba nie ma dostępnych nowych.Miałem przez chwilkę starszego iphone i niestety brakowało niektórych niuansów z androida,dlatego boję się znów iphone...
Napisano 03 kwiecień 2024 - 19:53
mario, on 02 Apr 2024 - 19:54, said:
Tylko my chyba nie o tym. Napisałeś o specjalnym "psuciu" aparatów przed premierą nowych modeliNie zamierzałem się 'dogadywać'
![]()
Czekałem na rozwój dyskusji i argumenty w niej, ponieważ sam mam mocno wyrobione zdanie w tym temacie m.in. dzięki pracy w 'branży' - u jednego z wiodących operatorów telko
Nie jestem więc internetowym 'wierszokletą'
Do tego sam używam S23U i S21 mojej małżonki robi nieporównanie lepsze zdjęcia...
W tej chwili już chyba większość tel. także ze średniej półki robi lepsze zdjęcia nocne i w ruchu niż S23 po aktualizacjach do One UI 6.0 i 6.1.
Na koniec - używam zamiennie S23U z One Plus 11 i jeżeli już muszę robić zdjęcia S23U, to tylko korzystając z zainstalowanego softu GCam - Google Camera (oprogramowanie do obsługi aparatu w tel. Google Pixel dostosowane do S23) - wtedy nie odstają od tych z One Plus'a 11, bo nie są robione i przetwarzane przez soft Samsunga
A jakie są Twoje doświadczenia i wiedza w tym temacie?

A co do twierdzenia o "psuciu" softów w starszym modelu przed premierą nowego, to chyba samsung się pomylił i nie tego zepsuł

A wracając do S24U, dla mnie duży plus, że zdjęcia w końcu są kolorystycznie bardziej naturalne, a nie takie wręcz plastelinowe. Ale tutaj to już kwestia gustu i tego kto co lubi. Jak poprawią w kwietniu do końca soft to telefon będzie dużą konkurencją dla jesiennego nowego Iphone'a.
Użytkownik mav3rick edytował ten post 03 kwiecień 2024 - 19:58
Napisano 04 kwiecień 2024 - 17:02
Użytkownik kostom63 edytował ten post 04 kwiecień 2024 - 17:13
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych