Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędkarski kajak

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2478 odpowiedzi w tym temacie

#1081 OFFLINE   Hurrican

Hurrican

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Piotr

Napisano 21 marzec 2018 - 07:31

vBartek, bardzo dziękuję. Nie wiem czy ogarnę bo nie jestem za bardzo techniczny. Może poproszę kumpla "złotą rączkę", bo ten zestaw widzę jest bardzo użyteczny. Lubię nagrywać a on daje bardzo dużo możliwości ustawienia kamerki. Jedną kamerką możesz pokazać wiele perspektyw. Świetny patent, gratuluję:)    

#1082 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Jagodziński

Napisano 21 marzec 2018 - 08:53

Ja od dwóch sezonów używam suchego kombinezonu. Koszt spory ale naprawdę warto. Żaden deszcz, czy wywrotka nie straszne. Zastępuje również kamizelkę ratunkową. Bardzo przydatny przy wodowaniu w trudnych warunkach. Ponadto, przy bardzo niskich temperaturach niezastąpiony ze względów bezpieczeństwa - przy ewentualnej przymusowej kąpieli nie ma ryzyka szybkiego wychłodzenia organizmu. Idealne rozwiązanie na kajak.   

Tylko taki kombinezon nie nadaje się chyba na łowienie wiosną czy wczesną jesienią? Będzie za ciepły?

#1083 OFFLINE   @Brig

@Brig

Przedstawiciel marki KFP Watersports

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Arek

Napisano 21 marzec 2018 - 09:02

Jest jak w saunie , do tego gumy na szyji i rękawach bardzo nie wygodne.
Szyja czerwona , a na mojej to się nie dopina.😃
Kajak jest bardzo trudny w doborze odzieży z jednej strony cieplo jak się ruszasz a z drugiej zimno jak długo stoisz.
Czesto robię tak , że jak mi zimno po długim postoju odkladam na moment bojkę kotwiczną i robię parę rundek dla rozgrzewki po czy wracam na miejsce kotwiczwnia (listopad , grudzień)
Starcza na jakieś 2 g stania bo odzież kumuluje ciepło.
Najlepiej zakładać coś jak na narty.

Użytkownik Kayak Fishing Poland edytował ten post 21 marzec 2018 - 09:04

#1084 OFFLINE   Hurrican

Hurrican

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Piotr

Napisano 21 marzec 2018 - 09:11

Tylko taki kombinezon nie nadaje się chyba na łowienie wiosną czy wczesną jesienią? Będzie za ciepły?

Wobler, tylko latem. Przy temperaturach ok 12-15 i jeszcze przy wietrze, jest spoko. Nie czujesz aby było za gorąco. Kwestia ubioru pod spodem. Późna jesień, zima wczesna wiosna - naprawdę super. Używam go nie tylko do kajakowania, ale i do łowienia z łódki. Żaden deszcz nie straszny. Czasem nawet dobre ciuchy mi przemakały, a przy tym kombinezonie lux. Wahałem się przed jego kupnem, bo wydawało mi się że będzie niewygodny, ale trafiłem na okazyjną cenę i kupiłem i nie żałuję, wręcz przeciwnie. Gdy ten zużyję, od razu kupię nowy.  

#1085 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 21 marzec 2018 - 11:59

Ciekawe jak takie rozwiązanie na dłuższą metę się sprawdza , w sensie w praktyce podczas wędkowania .  

#1086 OFFLINE   @Brig

@Brig

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 marzec 2018 - 12:07

Nie jestem tego zwolennikiem.
Według mnie sonarpod trzeba wykorzystać do tego do czego jest przeznaczony ułatwia to montaż echa , a silniczek zakłedać z tyłu.
  • mmedenski lubi to

#1087 OFFLINE   mmedenski

mmedenski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 21 marzec 2018 - 12:27

Do trollingu, raczej wskazany silnik (lub pedały), choć pewnie się da i na wiosłach. Do pływania jako pomocnik, jak robisz duże dystanse. Wszystko zależy jak pływasz i łowisz. Rekreacyjnie na krótszych dystansach silnik zbędny, szkoda targać graty by popływać godzinę czy dwie, ale na cały dzień zabieram silnik. Kiedyś zamienię na hobie i temat silnika się skończy u mnie😉

Na małym silniku można płynąć 5-6 km/h, ale nie chodzi o prędkość bo ta i tak nie jest duża, ale wspomaganie wiosłowania na małym biegu. Jeśli tak ktoś podejdzie do tematu silnika w kajaku, to wystarczy najmniejszy motor 18-20 lbs i aku 50 ah, stosunkowo lekki zestaw pozwalający wspomagać się przez kilka godzin. Kupiłem za duży akumulator 80ah i trochę ciężko😂 Pływam przeważnie 15-20 km i sporo w aku jeszcze zostaje.

Najlepiej zamontować motor z tyłu, są ręce wolne i można porzucać kijkiem.

#1088 OFFLINE   mmedenski

mmedenski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 21 marzec 2018 - 12:31

Nie jestem tego zwolennikiem.
Według mnie sonarpod trzeba wykorzystać do tego do czego jest przeznaczony ułatwia to montaż echa , a silniczek zakłedać z tyłu.

Dokładnie

#1089 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 21 marzec 2018 - 12:31

Chodzi o to także , że prostszego rozwiązania chyba nie ma . I znikoma ingerencja w konstrukcję  .  Fakt , że troche przestrzeni ubędzie i może troche przeszkadzać przy wędkowaniu ale też jakiś tam sposób na zamontowanie silnika jest  :)

#1090 OFFLINE   mmedenski

mmedenski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 21 marzec 2018 - 12:33

A co do kombinezonu - nie jest jak w saunie. Gumy na początku, szczególnie ta na szyi rzeczywiście wydają się niekomfortowe, ale po paru pływaniach człowiek tak się przyzwyczaja, że nie czuje tego dyskomfortu. Te gumy muszą być - bo dają super szczelność i przez to bezpieczeństwo. Od dwóch lat korzystam z kombinezonu i jestem bardzo zadowolony. Tylko latem w nim nie pływam z oczywistych względów, choć jak chłodniej i wietrznie, a w szczególności jak pada, to wolę w nim niż w jakiś ciuchach przeciwdeszczowych. Kombinezony są drogie, ale jeśli ktoś może wygospodarować na to kwotę, to nie pożałuje. Zresztą jest wiele bardzo pozytywnych opinii ludzi, którzy używają kombinezonów do wędkowania z łódek, a w szczególności w wędkarstwie morskim, gdzie fale wlewają się na pokład. Kontakt z wodą w kajaku jest nieodzowny, od wodowania, poprzez wlewające się na pokład fale, czy zwykły deszcz, co przy niższych temperaturach daje pełny komfort łowienia, nie mówiąc już o bezpieczeństwie. Jako użytkownik takiego kombinezonu przy kajakowaniu mogę go polecić. Nie podaję oczywiście firmy - żeby nie zarzucono mi działań komercyjnych ;)

A te słuchacze na kajak są z takiego materiału jak te nurkowe? Czy jakieś takie bardziej z membraną?

Użytkownik mmedenski edytował ten post 21 marzec 2018 - 12:35

#1091 OFFLINE   mmedenski

mmedenski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 21 marzec 2018 - 12:39

Chodzi o to także , że prostszego rozwiązania chyba nie ma . I znikoma ingerencja w konstrukcję . Fakt , że troche przestrzeni ubędzie i może troche przeszkadzać przy wędkowaniu ale też jakiś tam sposób na zamontowanie silnika jest :)

Prościej jest zamontować za plecami na belce aluminiowej, ale cały pic by sterować pedałami i pokrętłem

#1092 OFFLINE   @Brig

@Brig

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 marzec 2018 - 13:14

Chodzi o to także , że prostszego rozwiązania chyba nie ma . I znikoma ingerencja w konstrukcję . Fakt , że troche przestrzeni ubędzie i może troche przeszkadzać przy wędkowaniu ale też jakiś tam sposób na zamontowanie silnika jest :)

Jest zdięcie poglądowe jak zamieścić silnik z tyłu bez żadnej ingeręcji i szbko go zdemontować.

#1093 OFFLINE   Vader

Vader

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 21 marzec 2018 - 13:51

No dobra CZUPURKI i nie tylko, pochwalcie się jakie długie kije używacie wędkujac z kajaka (spławik i spining). Pewnie to sprawa bardzo indywidualna, ale jestem ciekaw.

Kompletuje sprzęt. Kupiłem w zeszłym roku NUCANOE Frontiera 12. Obecnie go doposażam i przygotowuję do eksploatacji. Dużo rzeczy (pierduł a jestem gadżeciażem)  kupiłem w sklepie 

www.kajakpeca.hu. Czekam na przesyłke, więc coś więcej o jakości obsługi klienta napiszę  za kilka dni. 

Temat kajaka wędkarskiego TU obserwuję od kilku lat i cieszę się, że jest nas coraz więcej. Przynajmniej będzie można wymienić się doświadczeniem.

Ktoś rzucił hasło wspólnego spotkania. Super pomysł. Proponuję na początek  jezioro w centralnej Polsce, żeby był w miarę sprawiedliwy dojazd. Może jakiś weekend w lipcu na początek. Jestem ze Szczecina i co do miejsca nic nie zaproponuję. 

Pozdrawiam 

#1094 OFFLINE   @Brig

@Brig

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 marzec 2018 - 14:13

Wynagrodzenie w gotówce nie bedzie i jajek też , bo zjadlem , ale flaszkę to wiem z kim wypiję.
Aby zapomnieć o tym koszmarnym dniu.874ab587031f0d93c263012a4f18eae1.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  • Kowalski_P lubi to

#1095 OFFLINE   Tu nie ma ryb.

Tu nie ma ryb.

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1200 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 21 marzec 2018 - 15:58

dobra już, cicho :) nie ma się co ekscytować bo faktycznie ubijemy fajny temat. 

Załączony plik  Zrzut ekranu 2018-03-07 o 09.59.19.jpg   32,27 KB   27 Ilość pobrań

ciekawe czy ta podróba hobie będzie robić robotę ? 

• gulf lubi to

#1096 ONLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 21 marzec 2018 - 16:03

Wątek posprzątany.

Kolejne 'wycieczki' zakończą się - solidarnymi - ostrzeżeniami.

• vBartek, lukson i Hurrican lubią to

#1097 OFFLINE   Kowalski_P

Kowalski_P

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaStargard
  • Imię:Przemek

Napisano 21 marzec 2018 - 16:09

No dobra CZUPURKI i nie tylko, pochwalcie się jakie długie kije używacie wędkujac z kajaka (spławik i spining). Pewnie to sprawa bardzo indywidualna, ale jestem ciekaw.
Kompletuje sprzęt. Kupiłem w zeszłym roku NUCANOE Frontiera 12. Obecnie go doposażam i przygotowuję do eksploatacji. Dużo rzeczy (pierduł a jestem gadżeciażem) kupiłem w sklepie
www.kajakpeca.hu. Czekam na przesyłke, więc coś więcej o jakości obsługi klienta napiszę za kilka dni.
Temat kajaka wędkarskiego TU obserwuję od kilku lat i cieszę się, że jest nas coraz więcej. Przynajmniej będzie można wymienić się doświadczeniem.
Ktoś rzucił hasło wspólnego spotkania. Super pomysł. Proponuję na początek jezioro w centralnej Polsce, żeby był w miarę sprawiedliwy dojazd. Może jakiś weekend w lipcu na początek. Jestem ze Szczecina i co do miejsca nic nie zaproponuję.
Pozdrawiam

Kolego a ja ze Stargardu.
Sezon zaczynam od jeziora Sierakowo koło Wapnicy jak coś zapraszam na wspólne pomachanie wiosłem :)

• @Brig lubi to

#1098 OFFLINE   Kowalski_P

Kowalski_P

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 21 marzec 2018 - 16:17

Koledzy a widzieliście już nowość w Juli hehe
Cena przyzwoitą ciekawe jak z jakością wykonania.
8c0badda7a834296b28f354866d9a5b4.jpg

#1099 OFFLINE   @Brig

@Brig

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 marzec 2018 - 16:18

Lipa dramat.💪👍
Poczekaj jak będą w prom za 1800 można brać.

Sprecyzuje by nie było nie domówień.

Jest to kopia Amerykańskiego Old Town Predator bardzo popularny w stanach w 2015 roku.
Plusy stabilny , dobrze pływa do przodu.
Minusu brak możliwości szybkiego demontażu fotela co bardzo podwyższa wagę przy załadunku , słabo skręca i wypustki na kadłubie uniemożliwiają przewożenie do góry dnem.
Kawał mela.💪
Jakość wykonania średnia.

Użytkownik Kayak Fishing Poland edytował ten post 21 marzec 2018 - 17:05

#1100 OFFLINE   Kowalski_P

Kowalski_P

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 21 marzec 2018 - 16:30

Lipa dramat.
Poczekaj jak będą w prom za 1800 można brać.

Ja Areczku jestem szczęśliwym posiadaczem Lura 11,5 i nic więcej do szczęścia na chwilę obecną niepotrzebuje ;)

Tak tylko rzuciłem tematem :)

• @Brig lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych