Ja od 3 lat w zasadzie nie łowię z łódki. Jak mam do wyboru kajak a łódkę/ponton wybieram kajak.
Samo łowienie jest bardzo wygodne. W pozycji siedzącej można bez problemu łowić kilka godzin (oczywiście zależy od modelu - używam Lure 11.5 i Pro angler 12, w których fotele są pierwsza klasa, z różnymi możliwościami ustawienia pleców i wysokości części siedzącej). Zaliczałem maratony po kilka dni od rana do wieczora i było spoko. Na tych modelach bez problemu można łowić stojąc (jeśli nie ma dużej fali). W lure często siadałem bokiem mając w wodzie nogi. O wygodę nie ma co się martwić. Pozycję możesz często zmieniać. Na łódce czy pontonie niekiedy było mniej wygodniej.
Właściwości związane z pływaniem, przemieszczaniem. Przed spróbowaniem myślałem, że będzie problem ze stabilnością, pływaniem przy większej fali. Nic z tych rzeczy. Kajaki, które posiadam świetnie radzą sobie na naprawdę dużych falach. Ktoś kto nie próbował lub nie widział może nie wierzyć. Ich właściwości w pływaniu są rewelacyjne. Stabilność tych modeli jest też bardzo duża. Oczywiście to cały czas kajak, ale przy zachowaniu podstawowych zasad trudno o wywrotkę. Ja jeszcze nie zaliczyłem, a pływałem przy paskudnych warunkach a nawet złapała mnie burza. Były to przy tym bardzo duże akweny i fala szybciutko robiła się naprawdę spora.
Kajakiem na napęd nożny można pokonywać hektary. W zeszłym roku podczas pływania za sumem w 3 dni zrobiłem ponad 55 km. Kajak z napędem na wiosła ma oczywiście mniejszy zasięg, ale bez problemu zapuszczałem się po 3-4 km od miejsca wypłynięcia (kwestia czasu, kajak na łapy jest wolniejszy).
Właściwości z transportem. - Nie ma większego problemu. Transport na dachu samochodu, na poprzeczkach bagażnikowych, przypięcie pasami do relingów. Z wkładaniem jest parę patentów, które powodują, że trwa to dosłownie chwilę. Szybciej woduję kajak niż łódkę, czy ponton.
Przystosowanie kajaka do wędkowania. Kajak możesz wszędzie zwodować, nie ma niedostępnych akwenów. Te modele, które mam, są świetnie przystosowane do wędkarskiego zagospodarowania przestrzeni kajakowej. Bardzo, dużo można byłoby pisać. Naprawdę sporo miejsca na pudła z przynętami. Mają specjalne schowki, bakisty (np na prowiant lub ciuchy itp.). Miejsce na specjalną przenośną torbę lub duże pudło z naszymi gadżetami. Świetne rozwiązania jeśli chodzi o zamontowanie sondy, żadnych plączących się kabli itp. Wszystko jest tam dograne jak w najlepszych łodziach wędkarskich. Mogę zabierać bez problemu kilka wędek (pływam najcześciej z 3 ) i kupę przynęt, z których może wykorzystuję z 5%.Super rozwiązaniem jest system kotwiczny, który daje wiele możliwości ustawienia kajaka podczas łowienia z rzuconą kotwicą, przy tym bardzo łatwo i szybko wykonuje się czynności kotwiczenia. Kajakiem z napędem nożnym można łowić w trollingu, albo z ręki albo korzystając ze specjalnych uchwytów.
Belly boat - kajak
2-10