Panowie może coś doradzicie odnośnie połowów w Kołobrzegu? Łowię wyłącznie na spinning i w związku z tym miał bym pytanie co i gdzie można łowić? Morze, Parsęta jakie składki itp?

Kołobrzeg i okolice.
Napisano 13 lipiec 2014 - 21:13
Napisano 01 sierpień 2014 - 09:28
Również przyłączam się do powyższego pytania. Raczej Parsętą nie będę zainteresowany prędzej jakieś portowe okonie + ewentualnie wyprawa na dorsze.
Proszę o info. Ewenualnie z kim warto się wybrać kameralnie na dorsze ?
Będę w terminie 3-8 września.
Napisano 01 sierpień 2014 - 09:37

Napisano 01 sierpień 2014 - 09:38
rower26, on 01 Aug 2014 - 08:28, said:
Co do dorsza to byłem w porcie. Najlepiej zapytaj miejscowych z kim najlepiej się wybrać ...Również przyłączam się do powyższego pytania. Raczej Parsętą nie będę zainteresowany prędzej jakieś portowe okonie + ewentualnie wyprawa na dorsze.
Proszę o info. Ewenualnie z kim warto się wybrać kameralnie na dorsze ?
Będę w terminie 3-8 września.
Napisano 01 sierpień 2014 - 10:07
Byłem i to w zasadzie wszystko
Parsęta owszem ładna ale w dzień mojego przyjazdu było święto troci i łososia. Na ok. 70 startujących przez dwa dni były dwie (!) ryby.
W porcie zakaz połowu, molo w remoncie = zakaz wstępu
Dorszem z kutra nie byłem zainteresowany.
Poza tym było fajnie tylko niestety nie wędkarsko.
- Tomasz eS lubi to
Napisano 01 sierpień 2014 - 10:08
doktorek, on 01 Aug 2014 - 09:07, said:
Ja nawet myślałem po twoim telefonu ie czy sie nie skusić... ale rano zaczęło padać :/ innym razem ....Byłem i to w zasadzie wszystko
Parsęta owszem ładna ale w dzień mojego przyjazdu było święto troci i łososia. Na ok. 70 startujących przez dwa dni były dwie (!) ryby.
W porcie zakaz połowu, molo w remoncie = zakaz wstępu
Dorszem z kutra nie byłem zainteresowany.
Poza tym było fajnietylko niestety nie wędkarsko.
Napisano 06 sierpień 2014 - 20:36
Użytkownik ptychoo edytował ten post 06 sierpień 2014 - 20:36
Napisano 07 sierpień 2014 - 09:00
Witam
Byłem i nie łowiłem ale jak byś chciał się wybrać na dorsze to dzwoń przynajmniej 2 tygodnie wcześniej ponieważ jak się pytałem to już miejsc nie mieli. W porcie widziałem tabliczki z zakazem łowienia ale i tak ludzie z wędkami siedzieli.
Napisano 07 sierpień 2014 - 09:15
ptychoo, on 06 Aug 2014 - 19:36, said:
Panowie. Wybieram się do w/w miasta w terminie 10-17.08, gdzie warto teraz połowić? Metoda, oczywiście spin.
@ptychoo, daj znać jak wrócisz czy łowiłeś i gdzie. Będę 3-8.09 (jak pisałem wyżej) też bym chętnie coś poganiał ze spinem.
Napisano 27 sierpień 2014 - 07:45
Miałem zdać relację z Kołobrzegu, więc napiszę kilka słów.
Aby być w porządku wobec prawa należy wnieść opłatę na konto Urzędu Miasta Słupska. Numer podany na stronie OIRM Słupsk. Koszt zezwolenia miesięcznego to całe 16 pln. Z wypisanym wnioskiem trzeba udać się osobiście do miejscowego oddziału OIRM w Kołobrzegu, który znajduje się w porcie przy ul. Węgorzowa 6C (wejście od ul. Łososiowej). Wjazd od ulicy Bałtyckiej lub Jedności Narodowej. Tam na miejscu na podstawie wypisanego wniosku (też jest na stronie OIRM) i potwierdzenia przelewu Pani wypisuje wkładkę. Czas oczekiwania zależny od ilości interesantów. Ja tam byłem poniżej 5 minut. No i już możemy łowić w wodzie pod panowaniem OIRM.
Gdzie łowić? Podobno lepszą stroną, jest zachodnia część miasta czytaj od Parsęty na zachód. Jeżeli chcemy łowić w morzu samochód można zostawić przy Klonowej, Wiosennej, Arciszewskiego i pięć minut spacerkiem. Jeżeli w Parsęcie to do mostu kolejowego przy ulicy Solnej.
Jeżeli chodzi o moje łowienie, no to nie połowiłem pomimo tego, że zabrałem ze sobą cały arsenał na spinning. Każdy z kim rozmawiałem doradzał mi odpoczynek z rodziną, niż bezsensowne rzucanie przynętami. Z tego co mówią "tubylcy" w okresie lata nie ma drapieżnika w strefie przybrzeżnej, a Parsęta miała bardzo niski stan. Drapieżnika można połowić w okresie od jesieni do wiosny. Wtedy to pod brzeg podchodzą ryby morskie. Podobno wielkość drapieżników słodkowodnych nie powala na kolana (sandacze do 1,5 kg).
Moje rady:
drapieżnik: ciepła odzież i spodniobuty, aby wejść na pierwszą rewę i rzucać pod drugą
białoryb: wędziska morskie 3,6 do 4 m z dużym zapasem mocy i kołowrotkiem morskim lub karpiowym z pletką na szpuli (łowimy z plaży na 100 metrach), ciepła odzież, spodniobuty.
Mamy szanse na leszcza powyżej 3,5 kg, węgorza.
Napisano 27 maj 2015 - 14:19
Napisano 27 maj 2015 - 14:29
A dlaczego nie? Nie ma lepszego łowienia
- popper lubi to
Napisano 27 maj 2015 - 14:31
Napisano 27 maj 2015 - 14:51
Kij 15 lb, plecionkę 10-15 lb, wahadełka, dalekosiężne woblery. Zimno, powinny być jeszcze bellony, może i nawet trotki. Sporo też ostatnio łowią morskich tęczaków. Warto popróbować o zmierzchu i po (nie wiem czy można? )
- popper i Tomasz eS lubią to
Napisano 27 maj 2015 - 14:53
- K-Pon lubi to
Napisano 27 maj 2015 - 14:58
Zapłacisz przelewem na konto OIRM Słupsk.
- Tomasz eS lubi to
Napisano 27 maj 2015 - 15:02
Szkoda ze w porcie nie można łowić... Pobił bym się UL między kutrami
Użytkownik Tomasz eS edytował ten post 27 maj 2015 - 15:21
Napisano 27 maj 2015 - 15:36
Napisano 27 maj 2015 - 19:22
Tomasz eS, on 27 May 2015 - 13:31, said:
Tak mówisz? Z plaży? . Co zabrać trzeba?
Lekkie cóś, co pośle w dal 16-22g blaszkę o wydłużonym kształcie.
Celem belona, przyłowem trotka (dla farciarzy), "zegarek" dla pechowców
Niestety nie pamiętam kiedy śledzie zaczynają się kręcić w pobliżu brzegu ale to chyba jeszcze nie ten czas.
Użytkownik popper edytował ten post 27 maj 2015 - 19:23
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych