Trociowe Wrzyszcze też miały inną budowę niż pozostałe klasyki trociowe.
Budową raczej nie, ale kształt trochę odbiega.
Założyłem pewien schemat podczas pisania artykułu.
Użytkownik Banjo edytował ten post 22 grudzień 2022 - 14:52
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 22 grudzień 2022 - 14:34
Trociowe Wrzyszcze też miały inną budowę niż pozostałe klasyki trociowe.
Budową raczej nie, ale kształt trochę odbiega.
Założyłem pewien schemat podczas pisania artykułu.
Użytkownik Banjo edytował ten post 22 grudzień 2022 - 14:52
Napisano 22 grudzień 2022 - 14:38
Sławku moze wrzucisz tu do wątku te fotki ?
Mam tyle zdjęć, że mógłbym zapchać internet i nawet Chuck Norris by nie pomógł .
Napisano 22 grudzień 2022 - 16:44
To wrzucaj porcyjkę raz na miesiąc
Napisano 22 grudzień 2022 - 16:45
Użytkownik Salata edytował ten post 22 grudzień 2022 - 17:06
Napisano 22 grudzień 2022 - 17:25
Super artykuł jak zawsze
Pozdrawiam Mariusz
Napisano 22 grudzień 2022 - 18:44
Wujek był wtedy dzieciakiem i mógł przekręcić to co widział 🤣🤣🤣Od Józka słyszałem inną historię .
Cieszę się, że podoba się.
Napisano 22 grudzień 2022 - 22:01
Wujek był wtedy dzieciakiem i mógł przekręcić to co widział
Mogło tak być .
Napisano 22 grudzień 2022 - 22:39
Super robota Pozwoli mi to zidentyfikować kilka woblerów
Napisano 22 grudzień 2022 - 22:45
Napisano 22 grudzień 2022 - 23:07
Sławku kawał dobej lektury. Proszę częściej i więcej.
Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka
W sumie to mam prośbę do Ciebie. Szukam wobków i informacji o twórcy ze Szczecina - Marian Woronin.
Napisano 23 grudzień 2022 - 06:31
Napisano 23 grudzień 2022 - 08:58
Sławku
Jedyne ci przychodzi mi do głowy : Marian Woronin - sprinter ,lekkoatleta.
Zapytam w sklepie wędkarskim w którym to czasem wpada trochę różnego rodzaju rękodzieła .
Mnie też utkwiła w pamięci sylwetka naszego sprintera do takiego stopnia, że pomyliłem imię . Chodzi o Andrzeja.
Napisano 23 grudzień 2022 - 09:18
Mogło tak być .
Napisano 23 grudzień 2022 - 09:47
Slawku wsadziles kiij w mrowisko fajnie ze watek sie rozwija bedzie co czytac w zimowe wieczory pozdrowienia i Wesolych Swiat dla wszystkich .
Napisano 23 grudzień 2022 - 12:59
Choć sam śp Henryk Gębski nie może sie wypowiedzieć w tym temacie.
No niestety.
Zanim ten artykuł pojawił się na jb, to umarł Andrzej Kułak "Wajo".
Trzeba szybko spisywać na papier, bo twórcy za wcześnie odchodzą do krainy wiecznych łowów.
Napisano 23 grudzień 2022 - 14:31
No niestety.
Zanim ten artykuł pojawił się na jb, to umarł Andrzej Kułak "Wajo".
Trzeba szybko spisywać na papier, bo twórcy za wcześnie odchodzą do krainy wiecznych łowów.
A przecież nie tak dawno pożegnaliśmy Andrzeja Konowrockego. Przypominam sobie Sławku takie spotkania sprzed lat, przeważnie gdzieś w okolicy Lędyczka. Andrzej Konowrocki, Witek Blażejczyk, Piotrek Piskorski, koledzy z Wybrzeża, którzy zwykle przy takich okazjach wpadali do Henia Gębskiego uzupełnić pudełka. Andrzej zanim zamieszkał w Jastrowiu, mieszkał w kilku miejscach na Pomorzu (jak pamiętam, jakiś czas w Ustce), Wiktor znał wielu ludzi z Warszawy, więc pewnie i dawnych twórców woblerów ze stolicy, a Piotr miał wówczas Salmo chyba jedynie w planach, ale o historii kortowskich woblerów mógłby powiedzieć wiele. Jaka szkoda, że Ciebie wtedy tam nie było. Nocne Polaków rozmowy o woblerach.
Napisano 23 grudzień 2022 - 20:03
Slawku wsadziles kiij w mrowisko fajnie ze watek sie rozwija bedzie co czytac w zimowe wieczory pozdrowienia i Wesolych Swiat dla wszystkich .
Andrzeju, jakie mrowisko, samo przyjazne środowisko .
Napisano 23 grudzień 2022 - 20:06
A przecież nie tak dawno pożegnaliśmy Andrzeja Konowrockego. Przypominam sobie Sławku takie spotkania sprzed lat, przeważnie gdzieś w okolicy Lędyczka. Andrzej Konowrocki, Witek Blażejczyk, Piotrek Piskorski, koledzy z Wybrzeża, którzy zwykle przy takich okazjach wpadali do Henia Gębskiego uzupełnić pudełka. Andrzej zanim zamieszkał w Jastrowiu, mieszkał w kilku miejscach na Pomorzu (jak pamiętam, jakiś czas w Ustce), Wiktor znał wielu ludzi z Warszawy, więc pewnie i dawnych twórców woblerów ze stolicy, a Piotr miał wówczas Salmo chyba jedynie w planach, ale o historii kortowskich woblerów mógłby powiedzieć wiele. Jaka szkoda, że Ciebie wtedy tam nie było. Nocne Polaków rozmowy o woblerach.
Janusz, jakbym wiedział, że będę pisać o twórcach woblerów, to bym jeździł z Wami . O woblerach z Kortowa co nie co wiem z dwóch niezależnych źródeł . Trochę pstrągarzy tam studiowało .
Napisano 24 grudzień 2022 - 14:37
Wspomniany Patyczak Cezarego Wrzyszcza z Gdyni:
_MG_4061.JPG 46,35 KB 12 Ilość pobrań
Trochę umknął mi w rozważaniach . Niespotykany u innych twórców kształt korpusu, prawie o jednakowej wysokości i szerokości, lekko wygięty. Ponadto czoło korpusu mocno ścięte.
Znalazł naśladowców.
Marcin Skawiński (Skawa) z Gdańska
_MG_6127.JPG 41,14 KB 13 Ilość pobrań
Roman Rulski również z Gdańska
_MG_8827.JPG 34,19 KB 13 Ilość pobrań
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych