Cześć
Panowie doradźcie jaki kijek wybrać sobie do łowienia takiego powiedzmy 'uniwesalnego' tj. szczupaczki 40-60cm, okonek okazyjnie ~25-30cm na wodach stojących o głębokości do 2.5 metra.
Przede wszystkim będę nim łowił z brzegu, przynętami jakie chciałbym żeby kij 'obsługiwał' to w większości sliderki 5/6/7cm, oraz meppsy 1/2/3 (aglie, longi), daawno temu spinningowałem i wiem że jestem do tyłu z informacjami odnośnie linek/przynęt/kiji. Za okonkami na UL ganiam cały czas ale nie raz mam ochotę za szczupaczkiem poganiać
Możliwe że zacznę zaopatrywać się w przynęty gumowe także to też można by było wziąć pod uwagę (chodzi mi o gumy coś na wzór tych - http://www.pirania-s...line-thru-trout - żeby nie bawić się w te główki jigowe tylko mieć gotową, uzbrojoną przynętę).
Kołowrotek będzie do kija Shimano Stradic 3000 SGTM-RC - czemu ten? Pod feedera mi on jakoś nie leży bo mnie irytuje jego "mułowaty" start, mimo że był smarowany i ogólnie serwisowany (nie przeze mnie, przez gościa z innego forum który "ogarnia kuwete" odnośnie tematu smarowania i modowania młynków). Do spinningu myślę że da radę Poza tym we wtorek dojedzie jego "zmiennik" pod 9ft feederki i będzie leżał a tak nie może być
Planuję żeby kupić jakąś markową, dobrą plecionkę pod te przynęty i myślę że jakaś Momoi 0.12mm będzie w sam raz (ewentualnie proszę o porady co do samej plecionki choć wiem że to temat rzeka).
Co do samego kija jeszcze to tak jak wyżej - będzie stosowana tylko plecionka. Lubię miękkie kije aczkolwiek do spinningu wypadałoby żeby trochę tej mocy w dolniku było żeby "machnąć" te kilkadziesiąt metrów, aczkolwiek lubię jak kij jest mięsisty i spolegliwy. Mam wprawdzie shimano powerloop'a zander 240cm niby 10-30 c.w. ale na nim mepps 2 zwykła aglia już robi wrażenie.. za miękki
Co do samej wędki to prosiłbym o propozycję jakiś konkretnych modeli (coś markowego a nie chrust typu jaxony itp), kasa jaką mogę przeznaczyć na kija to w sumie nie mam jakichkolwiek ograniczeń. Pewnie zaraz będzie "to weź z pracowni", myślę nad tym aczkolwiek najpierw preferowałbym przejrzeć coś z 'gotowców'.
Z góry dzięki za propozycje
EDIT - zapomniałem, żeby był możliwie jak najlżejszy oraz długość.. 240cm będzie w sam raz
Użytkownik Miszka1987 edytował ten post 11 czerwiec 2017 - 11:18