Shimano Stradic FM 2023
#281 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2024 - 17:26
- TOMIS1975, Tom Rob, Sebulba i 1 inna osoba lubią to
#282 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2024 - 18:58
- Sebulba lubi to
#283 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2024 - 19:46
#284 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2024 - 23:38
Mam podobne odczucia Nigdy nie miałem Shimano, zawsze Daiwa i też różne inne młynki. Teraz kupiłem Stradica FM 4000 i jestem bardzo zadowolony.
Użytkownik Darek_W edytował ten post 13 czerwiec 2024 - 23:39
#285 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2024 - 05:08
- tibhar, Sebulba i Darek_W lubią to
#286 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2024 - 12:14
Czyli faktycznie FM dobrze nadaje ? W stosunku do FL'a widoczna poprawa...?
#287 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2024 - 12:58
Jak popatrzysz w wątku to Przemek porównywał koło przekładni FM do FL nawet tutaj spora różnica. Poprzeglądaj ze 2 - 3 strony wcześniej sporo fajnych uwag
https://jerkbait.pl/...2023/?p=3192492
Użytkownik Darek_W edytował ten post 13 lipiec 2024 - 12:58
#288 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2024 - 14:13
Mam pytanie odnośnie Stradica, czy w zestawie powinienem mieć zapasowy ten plasticzek z ramienia kabłąka? Chodzi mi o ten czarny od środka ramienia z rolką kabłąka.
#289 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2024 - 14:59
Mam pytanie odnośnie Stradica, czy w zestawie powinienem mieć zapasowy ten plasticzek z ramienia kabłąka? Chodzi mi o ten czarny od środka ramienia z rolką kabłąka.
Tak powinien być tak jak podkładki do regulacji nawoju.
- Darek_W lubi to
#290 ONLINE
Napisano 14 lipiec 2024 - 15:10
- Darek_W lubi to
#291 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2024 - 15:59
Zapasowy??? Nigdy nie spotkałem się w żadnym z moich zestawów.
Koledze chodzi o tą plastikową płetwę co jest pod rolką. Mam dwie FM-ki i w każdym była zapasowa płetwa.
Użytkownik tetsu edytował ten post 14 lipiec 2024 - 16:01
- popper i Darek_W lubią to
#292 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2024 - 16:24
Tak powinien być tak jak podkładki do regulacji nawoju.
Dzieki, no to u mnie w zestawie nie było
#293 ONLINE
Napisano 14 lipiec 2024 - 18:46
#294 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2024 - 19:14
Zapasowy??? Nigdy nie spotkałem się w żadnym z moich zestawów.
Waldek chodzi tylko o ten plasticzek tego systemu zapobiegającemu wypadaniu żyłki
IMG_0163.jpeg 52,07 KB 14 Ilość pobrań
IMG_0164.jpeg 51,75 KB 14 Ilość pobrań
chodzi o ten czarny element który jest zamontowany w ramieniu kabłąka
Użytkownik Darek_W edytował ten post 14 lipiec 2024 - 19:30
- popper lubi to
#295 OFFLINE
Napisano 19 sierpień 2024 - 13:14
Głównie chodzi mi o przełożenie, nie chce rozmiaru 4000, a ta hybryda bardzo mi odpowiada gabarytowo do wędek. Jedynie zastanawiam się czy to przełożenie nie będzie wpływać na to że zwyczajnie będzie się ciężko zwijać większe przynęt.
Nigdy nie miałem nic szybszego niż klasyki 5.0-5.3
Tak jeszcze zastanawiam się nad Caldia 3000 z rynku japońskiego, tylko ta z body 3000 bez literki C.
- Pawele lubi to
#296 OFFLINE
Napisano 27 październik 2024 - 11:52
Dzień dobry Wszystkim!
Interesuje mnie zakup tytułowego kołowrotka.
Przeczytałem z uwagą wszystkie posty, obejrzałem już chyba wszystkie na YT filmiki o Stradic FM.
Podoba mi się ten młynek i chciałbym mu dać szansę. Nie jestem specem od majsterkowania przy kołowrotkach i nie mam większego pojęcia o sprawach technologicznych ale nie oznacza to, że nie mam pojęcia o niczym... Nie mniej jednak bardzo chciałbym pogłębić swoją wiedzę - oczywiście nie na siłę - i dlatego dołączyłem do tego forum. Po przeczytaniu wszystkich postów w temacie Shimano Stradic FM 2023 muszę stwierdzić, że fachowców tu nie brakuje. Wielki szacun dla Was Panowie. No dobra, do brzegu...
Jeżeli zakupiony przeze mnie model będzie szumiał podczas kręcenia lub wydawał jakieś inne dziwne dźwięki to rozumiem - po przeczytaniu wcześniejszych postów - że, tak na początku może być i trzeba zacząć nim łowić aby jego głośna praca z czasem stała się cichsza. To akurat nie jest dla mnie problem. Problemem na pewno będą te zbyt duże luzy - o których wcześniej przeczytałem - na korbie, rotorze i nie pamiętam gdzie jeszcze. Z tego co wcześniej w tym temacie wyczytałem stwierdziłem, że - jeśli go kupię - to nie będę zbytnio ingerował w tuningowe poprawki. No może łożysko w rolkę i w knob... ale to się jeszcze zobaczy... Ale jeżeli te luzy będą zbyt duże i pewne części kołowrotka będą mocno się w nim chybotały to będzie mi to przeszkadzać. I w tym momencie proszę o fachową pomoc.
Proszę mi powiedzieć czy sam będę w stanie pozbyć się tych luzów a w zasadzie sam je troszkę zmniejszyć montując odpowiednie podkładki w odpowiednie miejsce? Nie mam oporów w razie "wu" aby rozkręcić młynek i złożyć go z powrotem. Z pomocą filmów Ivana Z YT uważam, że dam radę.
Tylko musiałbym wiedzieć co i jak. Jakie podkładki kupić, smar, ewentualnie tam gdzie ma to sens zmienić tuleje na łożyska etc.
Jeśli ktoś by mi podpowiedział jak się za to zabrać to chętnie kupię tego Stradica FM 4000 i ewentualnie spróbuję wpłynąć na jego przyjemniejszą kulturę pracy.
Użytkownik GoFishing! edytował ten post 27 październik 2024 - 11:57
#297 OFFLINE
Napisano 27 październik 2024 - 14:49
Shimano tych kołowrotków sprzedaje tysiące i zdecydowana większość kupujących jest z nich zadowolonych. A nawet gdybyś miał pecha i trafił Ci się egzemplarz wadliwy to zawsze jest gwarancja.
Z ludźmi jest tak że jak ktoś jest zadowolony z zakupu to nigdzie tego nie zaznacza, ale jak trafi się egzemplarz wadliwy to wypisują o tym na wszystkich forach. Wielokrotnie kupowałem kołowrotki tej firmy (często przez internet) i jeszcze nie zdarzył mi się egzemplarz który musiał bym zwracać.
Druga sprawa,poprawianie na siłę producenta może spowodować więcej szkody niż pożytku. Oczywiście jeśli są miejsca gdzie tulejki możesz zmienić na łożysko to to zrób.
- Mirek*, Adam K. i POLONIAb lubią to
#298 OFFLINE
Napisano 27 październik 2024 - 16:08
Z ludźmi jest tak że jak ktoś jest zadowolony z zakupu to nigdzie tego nie zaznacza, ale jak trafi się egzemplarz wadliwy to wypisują o tym na wszystkich forach.
wypraszam sobie
https://jerkbait.pl/...2023/?p=3213511
U mnie FM sprawdza się bardzo fajnie. Nad wodą nic nie słyszę a i „luzik” rotora też mi nie przeszkadza.
#299 OFFLINE
Napisano 28 październik 2024 - 07:34
#300 OFFLINE
Napisano 28 październik 2024 - 07:43
Dzień dobry Wszystkim!
Interesuje mnie zakup tytułowego kołowrotka.
Przeczytałem z uwagą wszystkie posty, obejrzałem już chyba wszystkie na YT filmiki o Stradic FM.
Podoba mi się ten młynek i chciałbym mu dać szansę. Nie jestem specem od majsterkowania przy kołowrotkach i nie mam większego pojęcia o sprawach technologicznych ale nie oznacza to, że nie mam pojęcia o niczym... Nie mniej jednak bardzo chciałbym pogłębić swoją wiedzę - oczywiście nie na siłę - i dlatego dołączyłem do tego forum. Po przeczytaniu wszystkich postów w temacie Shimano Stradic FM 2023 muszę stwierdzić, że fachowców tu nie brakuje. Wielki szacun dla Was Panowie. No dobra, do brzegu...
Jeżeli zakupiony przeze mnie model będzie szumiał podczas kręcenia lub wydawał jakieś inne dziwne dźwięki to rozumiem - po przeczytaniu wcześniejszych postów - że, tak na początku może być i trzeba zacząć nim łowić aby jego głośna praca z czasem stała się cichsza. To akurat nie jest dla mnie problem. Problemem na pewno będą te zbyt duże luzy - o których wcześniej przeczytałem - na korbie, rotorze i nie pamiętam gdzie jeszcze. Z tego co wcześniej w tym temacie wyczytałem stwierdziłem, że - jeśli go kupię - to nie będę zbytnio ingerował w tuningowe poprawki. No może łożysko w rolkę i w knob... ale to się jeszcze zobaczy... Ale jeżeli te luzy będą zbyt duże i pewne części kołowrotka będą mocno się w nim chybotały to będzie mi to przeszkadzać. I w tym momencie proszę o fachową pomoc.
Proszę mi powiedzieć czy sam będę w stanie pozbyć się tych luzów a w zasadzie sam je troszkę zmniejszyć montując odpowiednie podkładki w odpowiednie miejsce? Nie mam oporów w razie "wu" aby rozkręcić młynek i złożyć go z powrotem. Z pomocą filmów Ivana Z YT uważam, że dam radę.
Tylko musiałbym wiedzieć co i jak. Jakie podkładki kupić, smar, ewentualnie tam gdzie ma to sens zmienić tuleje na łożyska etc.
Jeśli ktoś by mi podpowiedział jak się za to zabrać to chętnie kupię tego Stradica FM 4000 i ewentualnie spróbuję wpłynąć na jego przyjemniejszą kulturę pracy.
Brzmi jak AI
- mario, strary, Radek_Z i 1 inna osoba lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych