Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Shimano Stradic FM 2023

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
363 odpowiedzi w tym temacie

#341 OFFLINE   Obserwator86

Obserwator86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów

Napisano 08 styczeń 2025 - 04:38

Wydaje mi się że trochę generalizujesz, trafiają się sztuki słabo nasmarowane ale generalnie według mnie dobry kołowrotek.  Kupiłem, używam jestem zadowolony - 4000 z normalnym przełożeniem. Do jednej rzeczy do jakiej bym się doczepił to rolka prowadząca. Bardzo szybko leci - reszta jak dla mnie bardzo fajny młynek.

Sęk w tym, że po spotkaniu się z kilkoma negatywnymi opiniami postanowiłem samodzielnie temat sprawdzić. Odwiedziłem sklepy w moim mieście, zmacałem kilka sztuk i niestety były wyczuwalne już w dłoni luzy na rotorze. Luzy większe nawet od tych, jakie mam w kilkuletnim budżetowym kołowrotku Spro Passion. Posiadam inne modele Shimano i np. w budżetowej Saharze sprzed lat takiego luzu przechodzącego w stuk nie było. Obejrzałem kilka modeli Shimano / Daiwa i niestety problem powtarzał się w nowszych modelach, np. Daiwa BG była dobrze spasowana, ale Daiwa BG MQ już stukała na rotorze. O dziwo budżetowe Regale były ok. Wśród Shimano dobrze spasowane były "starsze" serie jak np. Ultegra. Dla jasności dodam, że nie mówię o jakiś małych sklepikach, ale m.in. jednej z bardziej znanych sieciówek wędkarskich.

W przypadku Stradica FL nie było tak powtarzających się opinii o stukaniu ani też tak dużej ilości trefnych egzemplarzy. Rynek używek też sporo mówi - więcej jest ofert FM niż FL. Strzelam w ciemno, że spora część ogłoszeń, to po prostu niezadowoleni nabywcy chcący odzyskać część kasy.

#342 ONLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 08 styczeń 2025 - 07:38

Sęk w tym, że po spotkaniu się z kilkoma negatywnymi opiniami postanowiłem samodzielnie temat sprawdzić. Odwiedziłem sklepy w moim mieście, zmacałem kilka sztuk i niestety były wyczuwalne już w dłoni luzy na rotorze. Luzy większe nawet od tych, jakie mam w kilkuletnim budżetowym kołowrotku Spro Passion. Posiadam inne modele Shimano i np. w budżetowej Saharze sprzed lat takiego luzu przechodzącego w stuk nie było. Obejrzałem kilka modeli Shimano / Daiwa i niestety problem powtarzał się w nowszych modelach, np. Daiwa BG była dobrze spasowana, ale Daiwa BG MQ już stukała na rotorze. O dziwo budżetowe Regale były ok. Wśród Shimano dobrze spasowane były "starsze" serie jak np. Ultegra. Dla jasności dodam, że nie mówię o jakiś małych sklepikach, ale m.in. jednej z bardziej znanych sieciówek wędkarskich.

W przypadku Stradica FL nie było tak powtarzających się opinii o stukaniu ani też tak dużej ilości trefnych egzemplarzy. Rynek używek też sporo mówi - więcej jest ofert FM niż FL. Strzelam w ciemno, że spora część ogłoszeń, to po prostu niezadowoleni nabywcy chcący odzyskać część kasy.

Również to zauważyłem od TP FD do obecnych wypustów. Jest inna przekładnia i inne luzy które przechodza w stukanie. Na 3 kołowrotki pasował mi jeden który wziąłem 😁. Teraz tak samo było z TP FE.

Użytkownik lyha edytował ten post 08 styczeń 2025 - 07:39

#343 OFFLINE   Kamil Kiełbi

Kamil Kiełbi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaKolno
  • Imię:Kamil

Napisano 08 styczeń 2025 - 13:24

Napisz z ciekawości ile trwała cała operacja od momentu wysyłki, zaniesienia do sklepu do momentu powrotu?

ponad dwa tygodnie

Użytkownik Kamil Kiełbi edytował ten post 08 styczeń 2025 - 13:27

• Valo lubi to

#344 OFFLINE   Kamil Kiełbi

Kamil Kiełbi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaKolno
  • Imię:Kamil

Napisano 08 styczeń 2025 - 13:56

Są jakieś przecieki o potencjalnej nowej wersji na 2025 rok ? FM'ki masowo trafiają się felerne, FL-ki praktycznie wyszły już ze sklepów. Nie wiem czy iść w alternatywę (np. Ultegra) czy poczekać do okolicy kwietnia.

proponuję kupić jakąś Daiwie będziesz lepkiej zadowolony niż z Shimano. Ja całe życie team Shimano, ale teraz przekonałem się do daiwy, mniej z nią problemów. Mam Caldie Lt MQ,fuego lt i excerelera lt i super mi się te młynki sprawują

Użytkownik Kamil Kiełbi edytował ten post 08 styczeń 2025 - 14:02

#345 OFFLINE   Obserwator86

Obserwator86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów

Napisano 08 styczeń 2025 - 14:30

proponuję kupić jakąś Daiwie będziesz lepkiej zadowolony niż z Shimano. Ja całe życie team Shimano, ale teraz przekonałem się do daiwy, mniej z nią problemów. Mam Caldie Lt MQ,fuego lt i excerelera lt i super mi się te młynki sprawują

Caldię zmacałem w sklepach, dokładnie tą, o której piszesz. Niestety też miała nieprzyjemne luzy. Daiwa BG MQ to samo. Dobrze spasowana była tylko ta ciężka stara BG (czarna) oraz Regal LT na 2024.
W minionym roku zwracałem też nowego Penna Battle'a - ten w rękach super spasowany, ale stukał już pod wirującym ogonkiem 6g...

#346 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2330 postów

Napisano 08 styczeń 2025 - 16:27

No i właśnie tacy sklepowi " macacze" wydają najwięcej opinii z czapy wziętych o młynkach.
A później następni w internetach powtarzają.
Ps. Nowych TP i Stelli jest też dużo wiecej na rynku wtórnym. I to świadczy że są złe?

#347 ONLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 08 styczeń 2025 - 16:35

No i właśnie tacy sklepowi " macacze" wydają najwięcej opinii z czapy wziętych o młynkach.
Ps. Nowych TP i Stelli jest też dużo wiecej na rynku wtórnym. I to świadczy że są złe?

Styczeń, luty, marzec... czas stukających Shimano i ząbkujących Daiw, a i jeszcze wszystkie one "mają bicie" 😀.

#348 ONLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 08 styczeń 2025 - 17:29

Styczeń, luty, marzec... czas stukających Shimano i ząbkujących Daiw, a i jeszcze wszystkie one "mają bicie" .

Akurat ja miałem twinka FD 4000 dwa lata a jako jedyny mi odpowiadał z bodaj 4 egzemplarzy którymi kręciłem . Używałem,super sie nim łowiło. Sprzedałem i kupiłem nowego FE. Tu z 3 jeden był spasowany jak dla mnie idealnie i łowię nim juz ponad 3 mies jest bajka . Każdy wybiera młynek pod siebie który mu odpowiada.

#349 OFFLINE   Obserwator86

Obserwator86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów

Napisano 09 styczeń 2025 - 02:30

Człowieku, łowię 30 lat, z czego kołowrotki ogarniam sobie samodzielnie od lekko 20. W ostatnim roku robiłem zwroty nowych kołowrotków Daiwy / Penn itp. bo zwyczajnie były felerne. Jak kręcioł ma luz na rotorze, to stukać zwyczajnie pod obciążeniem będzie - tutaj nie ma mocnych. Niestety część sprzętu stuka z powodu luzu na podstawie pinionu czy felernego posuwu szpuli.

W przeszłości też słuchałem "ekspertów", w efekcie czego kupiłem "kultowe" wówczas Zaubery itp. Tak, wszystko latało po parę razy na gwarancję, względnie od razu zwrot, z dokładnie tej samej przyczyny. Czasem trafiła się dobra sztuka, jak taniutki Passion 730, którego mam od lat. W tym samym sklepie stacjonarnym, z tej samej dostawy, dwie znane mi osoby też kupiły te młynki. Ich oba egzemplarze okazały się felerne. Inny przykład - na szybko do ULki brałem pierwszą Ninję od Daiwy. Dopiero na rynek wchodziły. Sklep stacjonarny, sprzedają znajomi. "Zmacałem" (tak wiem, "eksperci" tego nie robią) 4-5 sztuk, każda chodziła inaczej. Wybrałem najlepszą co była - serwisowana regularnie jeszcze żyje sobie na wędce do 8g (chyba z 5 lat).

Jak słyszę szyderę z tego, że ktoś ogląda i sprawdza sprzęt przed zakupem minimalizując potencjalne przyszłe problemy, to mnie skręca. Hasła typu "to ma kręcić, czort że stuka czy trzęsie" odpalają mnie jeszcze bardziej. Skoro kilkunastoletni młynek pokroju jakiejś Ultegry czy nawet Jaxona VX może działać bez takich "kwiatków", to od kołowrotków z przedziału 800-1000 zł nie można tego nie wymagać.

Mam też budżeciaki z Ali, kupione trochę z ciekawości - nie tłuką. Skoro chińczyk za 100-150 zł może działać przewidywalnie, to tego samego oczekuję od firm renomowanych pokroju Shimano/Daiwa/Penn.

Co do stanu na rynku, to wrzucę kolejny argument. Co do zasady jak wchodzą nowe modele, to poprzednie wpadają w jakieś promocje - wszak każdy chce ten "nowy, lepszy". Tymczasem w przypadku Stradiców już po niedługim czasie od wejścia na rynek serii FM poprzednia seria zamiast trafić w promocje, to cenowo ustawiła się powyżej nowej serii - ceny wzrosły. Z tego, co się dowiedziałem po prostu ludzie szukają FL'ek.

Realia są niestety takie, że obecna seria nie wyszła Shimano tak dobrze jak poprzednia.

Użytkownik Obserwator86 edytował ten post 09 styczeń 2025 - 02:39

• Rebus lubi to

#350 OFFLINE   Arek99

Arek99

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaGiżycko
  • Imię:Arkadiusz
  • Nazwisko:Kubajewski

Napisano 09 styczeń 2025 - 07:23

Mam FL i FM 2500, jeden jak i drugi chodzi przyzwoicie,luzy które tak bardzo wszystkich interesują są porównywalne. FM pracuje bardziej maślanie i nic w nim nie stuka ani nie puka. One stukają tylko w fotelu😂
  • przemo_w lubi to

#351 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 2716 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 09 styczeń 2025 - 08:42

"One stukają tylko w fotelu" - wygodniej na łóżku  :rolleyes: 

• przemo_w i Kamil Kiełbi lubią to

#352 OFFLINE   tetsu

tetsu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów

Napisano 09 styczeń 2025 - 08:59

Od 20 lat ogarniasz sobie sam kołowrotki i przez te 20 lat doszedłeś do wniosku, że luz na rotorze powoduje stukanie pod obciążeniem który to nie ma nic wspólnego ze stukaniem. Co do stukania kołowrotka pod obciążeniem to powodują to inne czynniki niż luzy na rotorze które posiada większość kołowrotków i które muszą być czy to z niskiej czy najwyższej półki. Posiadam dwie FM-ki zakupione przez internet w tym jedną mhg i złego słowa nie mogę powiedzieć bo pracują idealnie choć jedyny minus to słabe jakościowo łożysko w rolce które szybko pada.

Użytkownik tetsu edytował ten post 09 styczeń 2025 - 09:43

• Pluszszcz i przemo_w lubią to

#353 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2330 postów

Napisano 09 styczeń 2025 - 10:40

Człowieku, łowię 30 lat, z czego kołowrotki ogarniam sobie samodzielnie od lekko 20. W ostatnim roku robiłem zwroty nowych kołowrotków Daiwy / Penn itp. bo zwyczajnie były felerne. Jak kręcioł ma luz na rotorze, to stukać zwyczajnie pod obciążeniem będzie - tutaj nie ma mocnych. Niestety część sprzętu stuka z powodu luzu na podstawie pinionu czy felernego posuwu szpuli.

W przeszłości też słuchałem "ekspertów", w efekcie czego kupiłem "kultowe" wówczas Zaubery itp. Tak, wszystko latało po parę razy na gwarancję, względnie od razu zwrot, z dokładnie tej samej przyczyny. Czasem trafiła się dobra sztuka, jak taniutki Passion 730, którego mam od lat. W tym samym sklepie stacjonarnym, z tej samej dostawy, dwie znane mi osoby też kupiły te młynki. Ich oba egzemplarze okazały się felerne. Inny przykład - na szybko do ULki brałem pierwszą Ninję od Daiwy. Dopiero na rynek wchodziły. Sklep stacjonarny, sprzedają znajomi. "Zmacałem" (tak wiem, "eksperci" tego nie robią) 4-5 sztuk, każda chodziła inaczej. Wybrałem najlepszą co była - serwisowana regularnie jeszcze żyje sobie na wędce do 8g (chyba z 5 lat).

Jak słyszę szyderę z tego, że ktoś ogląda i sprawdza sprzęt przed zakupem minimalizując potencjalne przyszłe problemy, to mnie skręca. Hasła typu "to ma kręcić, czort że stuka czy trzęsie" odpalają mnie jeszcze bardziej. Skoro kilkunastoletni młynek pokroju jakiejś Ultegry czy nawet Jaxona VX może działać bez takich "kwiatków", to od kołowrotków z przedziału 800-1000 zł nie można tego nie wymagać.

Mam też budżeciaki z Ali, kupione trochę z ciekawości - nie tłuką. Skoro chińczyk za 100-150 zł może działać przewidywalnie, to tego samego oczekuję od firm renomowanych pokroju Shimano/Daiwa/Penn.

Co do stanu na rynku, to wrzucę kolejny argument. Co do zasady jak wchodzą nowe modele, to poprzednie wpadają w jakieś promocje - wszak każdy chce ten "nowy, lepszy". Tymczasem w przypadku Stradiców już po niedługim czasie od wejścia na rynek serii FM poprzednia seria zamiast trafić w promocje, to cenowo ustawiła się powyżej nowej serii - ceny wzrosły. Z tego, co się dowiedziałem po prostu ludzie szukają FL'ek.

Realia są niestety takie, że obecna seria nie wyszła Shimano tak dobrze jak poprzednia.

Człowieku he he :-) ty jesteś po prostu z gatunku że nic Ci nie pasuje. Sam napisałeś że masę młynków zwracałeś . I to zwracałeś młynki za 200zł! Czego oczekiwałeś od nich? Jakości Stelli?
Co do różnicy ceny to szkoda mojego czasu bo widzę że z handlem masz 0 styczności i nie wiesz jak działa rynek. Jak sklepy robią duże preordery żeby mieć cenę itd....

Ps. Podobnie ma moja żona. Jeszcze nie wyprodukowali bluzki, spodni czy butów żeby jej w 100% odpowiadały :-)

Użytkownik przemo_w edytował ten post 09 styczeń 2025 - 10:42

#354 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 331 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Balcerzak

Napisano 09 styczeń 2025 - 12:22

Ps. Podobnie ma moja żona. Jeszcze nie wyprodukowali bluzki, spodni czy butów żeby jej w 100% odpowiadały :-)

Oj wiesz jak jest. Nie tylko kobiety marudzą. Mi wymieniałaś przekładnię w Exsence bo był za szybki i ze Stradica MHG zrobiłeś PG bo "mocy" ni miał:)

#355 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2330 postów

Napisano 09 styczeń 2025 - 12:37

Oj wiesz jak jest. Nie tylko kobiety marudzą. Mi wymieniałaś przekładnię w Exsence bo był za szybki i ze Stradica MHG zrobiłeś PG bo "mocy" ni miał:)

Nie nie :-) Ty gonisz króliczka. Nie marudzisz i nie narzekasz na młynki pod kątem wykonania itd...

#356 ONLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 160 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 09 styczeń 2025 - 14:47

Wszystko fajnie, ale jak wytłumaczyć wysyp negatywnych opinii na temat Stradica FM? Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że słupki sprzedażowe Stradica FM są gigantyczne, a publikacje w internecie związane z nieprawidłowościami w ich pracy stanowią zapewne odsetek sprzedanych egzemplarzy. Mimo to bez wnikliwej analizy i tak uważam, że to nadal jest większy odsetek niż w przypadku Stelli FK, TP FD i Stradica FL razem wziętych.

Przymierzałem się do kupna FM, ale po "zmacaniu" paru egzemplarzy w sklepie po prostu odpuściłem jego kupno. Tak tak wiem "macanie" się nie liczy i nie mam zamiaru się doktoryzować co mi nie odpowiadało w pracy kołowrotka, bo mistrzowie praktyki i fani marki zaraz się na mnie rzucą... Odpuściłem to odpuściłem i tak to zostawmy 😉

#357 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2330 postów

Napisano 09 styczeń 2025 - 16:25

Wróćmy do początku tematu stradica Fl, TP15, TP20,TP24, stelii od 14 do 22.
I tam zawsze na początku są wpisy jakie to ujowe młynki nie są i że rozpadną się nawet po miesiącu ( były takie wpisy) :-)

Wchodzi nowy model i zawsze ten poprzedni robi się bardzo poszukiwany :-)
Wszystko wisi na jerku i można przeczytać.
Tak to zostawmy.
  • Mysha, seba666 i Rampampam lubią to

#358 OFFLINE   tetsu

tetsu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów

Napisano 09 styczeń 2025 - 18:28

Czyli co.....czekamy na nową ultegra :-)
  • przemo_w lubi to

#359 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2330 postów

Napisano 10 styczeń 2025 - 06:32

Czyli co.....czekamy na nową ultegra :-)

Ja nie czekam ale w tym roku będzie nowa.

#360 OFFLINE   tetsu

tetsu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów

Napisano 10 styczeń 2025 - 06:47

Przemo śmieje się z tym czekaniem bo tak jak pisałeś wcześniej każdy poprzedni model był lepszy od nowego i teraz będą lamenty na nową ultegre.
  • przemo_w lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych