Wydaje mi się że trochę generalizujesz, trafiają się sztuki słabo nasmarowane ale generalnie według mnie dobry kołowrotek. Kupiłem, używam jestem zadowolony - 4000 z normalnym przełożeniem. Do jednej rzeczy do jakiej bym się doczepił to rolka prowadząca. Bardzo szybko leci - reszta jak dla mnie bardzo fajny młynek.
Sęk w tym, że po spotkaniu się z kilkoma negatywnymi opiniami postanowiłem samodzielnie temat sprawdzić. Odwiedziłem sklepy w moim mieście, zmacałem kilka sztuk i niestety były wyczuwalne już w dłoni luzy na rotorze. Luzy większe nawet od tych, jakie mam w kilkuletnim budżetowym kołowrotku Spro Passion. Posiadam inne modele Shimano i np. w budżetowej Saharze sprzed lat takiego luzu przechodzącego w stuk nie było. Obejrzałem kilka modeli Shimano / Daiwa i niestety problem powtarzał się w nowszych modelach, np. Daiwa BG była dobrze spasowana, ale Daiwa BG MQ już stukała na rotorze. O dziwo budżetowe Regale były ok. Wśród Shimano dobrze spasowane były "starsze" serie jak np. Ultegra. Dla jasności dodam, że nie mówię o jakiś małych sklepikach, ale m.in. jednej z bardziej znanych sieciówek wędkarskich.
W przypadku Stradica FL nie było tak powtarzających się opinii o stukaniu ani też tak dużej ilości trefnych egzemplarzy. Rynek używek też sporo mówi - więcej jest ofert FM niż FL. Strzelam w ciemno, że spora część ogłoszeń, to po prostu niezadowoleni nabywcy chcący odzyskać część kasy.