Myślę,że PE 2,0 będzie ok :-) choć sam mam takową do kija do 90 g
tak do 35g to stosuję PE 1.5
a powyżej i do 60g lecę na PE 2.0
Varivas 8x
Z przebiegu sezonu uważam to za słuszny wybór.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 09 grudzień 2019 - 20:30
Myślę,że PE 2,0 będzie ok :-) choć sam mam takową do kija do 90 g
Varivas 8x
Napisano 10 grudzień 2019 - 15:14
Varivas 8x
Sorry ale coś mi tu nie pasuje. Plecionka 0,21mm do przynęt około 35g? Jak się to przekłada na rzuty, nie jest za gruba? Do tej gramatury używam P-line X-tcb8 0,13mm, którą ciężko zerwać na zaczepie.
Napisano 10 grudzień 2019 - 17:18
Kolego poczytaj troche o opisach srednicy-grubosci plecionki.Jezeli Twoja 0,13 trzyma wymiar to jest to jakies PE 0,6.Czyli w sam raz na okonia.Pewnie pierdolnie przy pierwszym rzucie przyneta 35g.
Napisano 10 grudzień 2019 - 17:31
Sorry ale coś mi tu nie pasuje. Plecionka 0,21mm do przynęt około 35g? Jak się to przekłada na rzuty, nie jest za gruba? Do tej gramatury używam P-line X-tcb8 0,13mm, którą ciężko zerwać na zaczepie.
Słaba jakaś ta plecionka, bo ma tylko 8.5 kg. Jaxon przy 0.10 ma 7, a 0.12 ma aż 10 kg !!!
Napisano 10 grudzień 2019 - 17:56
Kolego poczytaj troche o opisach srednicy-grubosci plecionki.Jezeli Twoja 0,13 trzyma wymiar to jest to jakies PE 0,6.Czyli w sam raz na okonia.Pewnie pierdolnie przy pierwszym rzucie przyneta 35g.
Plecionka katowana w morzu przynetami 28g, rzuty z calej sily, jak najdalej. Łowiłem juz wiele wiele razy przynetami okolo 40g i jeszcze nigdy nic sie nie urwalo. Szczupaki 103 i 106 cm bez wiekszych kłopotów udało sie wyciagnac. Dlatego zdziwiłem sie propozycjami linek duzo grubszych, ale jestem ciekawy i z checia dowiem sie czegos wiecej o plecionkach od bardziej doswiadczonych w tym temacie. Z tego co zrozimiałem to nie mam sugerowac sie ani deklarowana wytrzymałościa (kg), ktora jest tylko i wyłacznie wymyslem producenta, ani podana średnicą(mm), przewaznie odbiegajaca od rzeczywistosci. W takim razie czym?
Napisano 10 grudzień 2019 - 19:47
Jeśli masz żyłkę - taką 0,20, albo zbliżoną to porównaj z grubością tej plecionki.
Tak sobie strzelę, że ta opisana jako 0,13 to w rzeczywistości 0,3 +
Najlepiej - sprawdzić własnoręcznie przy pomocy wagi wędkarskiej ile dana plecionka ma wytrzymałości na węźle którego używasz.
A średnica - samo pojęcie średnicy w plecionce jest mocno umowne - nawet te super hiper lux dżapan,amerikan jak kilka razy przeciągniesz w palcach to widać, że tracą okrągły przekrój i zaczynają przypominać tasiemkę.
Więc tą "średnicę" - tylko porównawczo jeśli nie dysponujesz jakimś mikroskopem warsztatowym.
W celach marketingowych oszukują(nie bójmy się tego słowa) wszyscy - producenci , dystrybutorzy... każdy chce mieć cieńszą, bardziej okrągłą, o lepszej wytrzymałości ...
Poza tym - jak to w wędkarstwie - nie ma norm, więc każdy pisze, co tylko sobie wymyśli.
Pozdrawiam Romek
Napisano 10 grudzień 2019 - 21:33
Napisano 10 grudzień 2019 - 21:34
Na poprzedniej stronie jest tabelka z realnymi srednicami-grubosciami.Jest to wzornik japonski,wytrzymałość liniowa.Plecionka katowana w morzu przynetami 28g, rzuty z calej sily, jak najdalej. Łowiłem juz wiele wiele razy przynetami okolo 40g i jeszcze nigdy nic sie nie urwalo. Szczupaki 103 i 106 cm bez wiekszych kłopotów udało sie wyciagnac. Dlatego zdziwiłem sie propozycjami linek duzo grubszych, ale jestem ciekawy i z checia dowiem sie czegos wiecej o plecionkach od bardziej doswiadczonych w tym temacie. Z tego co zrozimiałem to nie mam sugerowac sie ani deklarowana wytrzymałościa (kg), ktora jest tylko i wyłacznie wymyslem producenta, ani podana średnicą(mm), przewaznie odbiegajaca od rzeczywistosci. W takim razie czym?
Napisano 11 grudzień 2019 - 05:17
W sumie norma jest, w wędkarskie surfcastingowym jest przyjęte, że bezpieczną wartością jest 10lb mocy linki dla 1 uncji (ok. 28g) wagi ciężarka/przynęty.
W takim razie do wędki do 60g powiedzmy 25lb czyli PE1.5 ? A ta plecionka p-line faktycznie srednica porownywalna z żyłka 0,25mm. Po pracy z ciekawosci sprawdze wytrzymalosc na wezle.
Napisano 11 grudzień 2019 - 05:55
Jeśli nie umie się rzucać przynętami, to lepiej przerzucić się na rzut młotem.
W tradycyjnym spinningu, do przynęt SALMO Sweeper SE12 (34g) używałem plecionki DAIWA J-Braid X8 opisanej jako 0,13mm/8kg i nie odstrzeliłem żadnego. Teraz do castingowej okoniówki używam KAMATSU Techron Olive Green opisanej 0,03mm/2,85kg, bo uważam, że grubsze byłyby przesadą.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 11 grudzień 2019 - 06:03
Napisano 11 grudzień 2019 - 07:09
Większość technicznych informacji na temat sprzętu da się wyszukać w zasobach jerkbaita. Naprawdę!
http://jerkbait.pl/t...ywał/?p=1423710
pe.jpg 20,46 KB 23 Ilość pobrań
Pozwolę sobie jeszcze wykorzystać wpis Pawła @Psulka
Power Pro 5lb 0,10mm
Sunline PE 4x 0.6
Sunline PE 4x 0.5
PP.jpg 20,65 KB 23 Ilość pobrań
Plecionki opisanej jako 0.03 mmo wg wyżej podanej tabeli najprawdopodobniej nie mógłbym znaleźć na szpulce
PS Cały wpis łącznie z szukaniem linków, zrobieniem print screenów i edycji zdjęć, to jakieś 10 min.
Użytkownik Koincydencja edytował ten post 11 grudzień 2019 - 07:14
Napisano 11 grudzień 2019 - 07:18
(…)
Plecionki opisanej wg miary pe jako 0.03 najprawdopodobniej nie mógłbym znaleźć na szpulce
(…)
Hubert, pisałem o plecionce 0,03mm nie według miary PE.
(…)
Teraz do castingowej okoniówki używam KAMATSU Techron Olive Green opisanej 0,03mm/2,85kg, bo uważam, że grubsze byłyby przesadą.
Nota bene, czy wytrzyma 2,8kg nie wiem i mam wątpliwości, bo nie miałem na niej jeszcze ryby przekraczającej 1,5kg.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 11 grudzień 2019 - 07:24
Napisano 11 grudzień 2019 - 07:41
Napisano 11 grudzień 2019 - 07:55
Hubert, pisałem o plecionce 0,03mm nie według miary PE.
Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś Najcieńsza plecionkę jaką posiadam ma oznaczenie pe 0.5. A to już jak dla mnie naprawdę cienizna.
Techron 0.03 mm ma wytrzymałość 2.8 kg, czyli 6 lb.
Jak jest opisana ośmiosplotowa Sunline Siglon 6 lb można sobie zobaczyć w tabelce. Jak moja pe 0.5 również
tab.jpg 27,99 KB 24 Ilość pobrań
Użytkownik Koincydencja edytował ten post 11 grudzień 2019 - 08:03
Napisano 11 grudzień 2019 - 10:18
Jeśli nie umie się rzucać przynętami, to lepiej przerzucić się na rzut młotem.
W tradycyjnym spinningu, do przynęt SALMO Sweeper SE12 (34g) używałem plecionki DAIWA J-Braid X8 opisanej jako 0,13mm/8kg i nie odstrzeliłem żadnego. Teraz do castingowej okoniówki używam KAMATSU Techron Olive Green opisanej 0,03mm/2,85kg, bo uważam, że grubsze byłyby przesadą.
Ech nie chce mi sie z Toba dyskutowac na temat plecionek.Nic do Ciebie nie dociera w tym temacie.Moze kup dobra japonska plecionke i porownaj z tymi swoimi sznurkami.JBraid 0.13 ma realnie ok.0,20mm.Nie mam nic do chinskich,czy jaxonowskich plecionek.Z tego co slyszalem to lowisz na spinning od trzech lat i chyba ciezko do Ciebie dociera ta metoda i zwiazane z nia zagadnienia sprzetowe.Moze wez ten mlot i delikatnie pierdyknij sie w czerep,moze temat plecionek lekko lizniesz.
Napisano 11 grudzień 2019 - 10:45
Napisano 11 grudzień 2019 - 11:12
Ech nie chce mi sie z Toba dyskutowac na temat plecionek.Nic do Ciebie nie dociera w tym temacie.Moze kup dobra japonska plecionke i porownaj z tymi swoimi sznurkami.JBraid 0.13 ma realnie ok.0,20mm.Nie mam nic do chinskich,czy jaxonowskich plecionek.Z tego co slyszalem to lowisz na spinning od trzech lat i chyba ciezko do Ciebie dociera ta metoda i zwiazane z nia zagadnienia sprzetowe.Moze wez ten mlot i delikatnie pierdyknij sie w czerep,moze temat plecionek lekko lizniesz.
Masz rację, nie dyskutujmy, bo dyskusja z Tobą to tak jak z tym "młotem". Jeśli chcesz wiedzieć - wędkuję zaledwie 63 lata, spinninguję (wyłącznie) 27 lat, a te trzy lata, a właściwie już cztery, odnoszą się do castingu, a plecionek różnych marek (włącznie z przereklamowanym PP i okrzyczanym Varivasem) używam od początku, gdy tylko pojawiły się na rynku, więc nic nie wiem, na niczym się nie znam.
Wniosek - wobec mojego doświadczenia mogę Cię zakwalifikować do kategorii "Mały Pikuś".
Z wyrazami głębokiego szacunku - Aleksander.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 11 grudzień 2019 - 11:14
Napisano 11 grudzień 2019 - 11:17
Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś Najcieńsza plecionkę jaką posiadam ma oznaczenie pe 0.5. A to już jak dla mnie naprawdę cienizna.
Techron 0.03 mm ma wytrzymałość 2.8 kg, czyli 6 lb.
Jak jest opisana ośmiosplotowa Sunline Siglon 6 lb można sobie zobaczyć w tabelce. Jak moja pe 0.5 również
OK, masz rację, źle zrozumiałem, przepraszam
Napisano 11 grudzień 2019 - 12:10
Użytkownik shavt edytował ten post 11 grudzień 2019 - 12:10
Napisano 11 grudzień 2019 - 12:14
Masz rację, nie dyskutujmy, bo dyskusja z Tobą to tak jak z tym "młotem". Jeśli chcesz wiedzieć - wędkuję zaledwie 63 lata, spinninguję (wyłącznie) 27 lat, a te trzy lata, a właściwie już cztery, odnoszą się do castingu, a plecionek różnych marek (włącznie z przereklamowanym PP i okrzyczanym Varivasem) używam od początku, gdy tylko pojawiły się na rynku, więc nic nie wiem, na niczym się nie znam.
Wniosek - wobec mojego doświadczenia mogę Cię zakwalifikować do kategorii "Mały Pikuś".
Z wyrazami głębokiego szacunku - Aleksander.
Wiesz co,nie chce mi sie z Toba gadac.Ale moze spotkamy sie kiedys na Sulejowie to zaprezentuje Ci rzut mlota w wykonaniu Malego Pikusia.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych