Je艣li bez zaczep贸w to celowa艂bym w 0,15-0,18mm bo naprawd臋 s膮 mocne.
Od psulka na alle.. jest tylko 0,15 albo grubiej 0,20. Mo偶e ktos by poleci艂 jeszcze cos do przynet 60g na szczupaka, lowisko bez zaczepow.
Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.
Napisano 12 grudzie艅 2019 - 17:58
Je艣li bez zaczep贸w to celowa艂bym w 0,15-0,18mm bo naprawd臋 s膮 mocne.
Od psulka na alle.. jest tylko 0,15 albo grubiej 0,20. Mo偶e ktos by poleci艂 jeszcze cos do przynet 60g na szczupaka, lowisko bez zaczepow.
Napisano 12 grudzie艅 2019 - 18:17
Jest w dzale Sprzedaz oferta psulka z telefonem do niego.Zadzwon doradzi .
Ja do 60g zaproponuje minimum PE1,5.
U偶ytkownik Darek64 edytowa艂 ten post 12 grudzie艅 2019 - 18:20
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 16:42
Czy mozecie okreslic jakiego PE (8 splotow) uzywacie do CW kija w gramach (woda stojaca, bez zaczepow)? Np. wedki do 7, 12, 30, 60, 90g?
U偶ytkownik noisiAAAA edytowa艂 ten post 13 grudzie艅 2019 - 17:03
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 17:31
Czy mozecie okreslic jakiego PE (8 splotow) uzywacie do CW kija w gramach (woda stojaca, bez zaczepow)? Np. wedki do 7, 12, 30, 60, 90g?
Nie da si臋 tego jednoznacznie okre艣li膰...
Np. japo艅czycy zazwyczaj bardzo rzetelnie opisuj膮 kije i w臋dka o cw <15g faktycznie tyle obs艂uguje. Z drugiej strony ameryka艅skie blanki s膮 cz臋sto niedoszacowane i np. w臋dka z opisem 1/2 oz czyli cw ok. 14g zazwyczaj bez problemu ogarnia g艂贸wki po 20g + guma. Oczywi艣cie zdarzaj膮 si臋 wyj膮tki od tej regu艂y
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 17:44
U偶ytkownik S艂awek Nikt edytowa艂 ten post 13 grudzie艅 2019 - 17:44
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 18:04
Tak dla przypomnienia i do zapami臋tania - w臋dki St.Croix maj膮 podany OPTYMALNY zakres wagowy obs艂ugiwanych przyn臋t a nie min-max. Ament
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 18:06
Tak w du偶ym skr贸cie to ile jest napisane na kiju to co najmniej tyle mo偶na z niego wyci膮gn膮膰. Jak nie ma napisane to sugeruj si臋 c.w. i po temacie.
W艂a艣nie interesuje mnie jak prze艂o偶y膰 ten cw na PE (mniej wi臋cej). Najbardziej zale偶y mi na okre艣leniu PE do w臋dek cw do 30g i do 60g, woda 4m, gumy, szczupak .
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 18:13
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 18:43
Nie da si臋 tego jednoznacznie okre艣li膰...
Np. japo艅czycy zazwyczaj bardzo rzetelnie opisuj膮 kije i w臋dka o cw <15g faktycznie tyle obs艂uguje. Z drugiej strony ameryka艅skie blanki s膮 cz臋sto niedoszacowane i np. w臋dka z opisem 1/2 oz czyli cw ok. 14g zazwyczaj bez problemu ogarnia g艂贸wki po 20g + guma. Oczywi艣cie zdarzaj膮 si臋 wyj膮tki od tej regu艂y
Dragon-y te偶 maj膮 zapas mocy i jakie larum z tego powodu bywa, 偶e 藕le opisane itp., itd., ... Alle jak hameryka艅ski sentkroj jest 藕le opisany to nazywa si臋 to niedoszacowaniem ... A tak po prawdzie to i jednii drudzy na pochwa艂臋 nie zas艂uguj膮.
Inaczej to wygl膮da je偶eli si臋 spojrzy na opis jako zakres, w kt贸rym w臋dzisko najlepiej si臋 sprawuje w zakresie rzutowym. W przypadku u偶ywania ci臋偶szych wabik贸w ni偶 zalecane, mo偶e pojawi膰 si臋 problem odpowiedniej ich animacji. I warto por贸wna膰 zachowanie si臋 zestawu z plecionk膮 i fluorocarbonem. Mo偶na si臋 mocno zdziwi膰 jak mo偶e si臋 zmieni膰 charakterystyka przeci膮偶onego zestawu z fluorocarbonem. Na minus oczywi艣cie.
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 18:53
U偶ytkownik S艂awek Nikt edytowa艂 ten post 13 grudzie艅 2019 - 19:25
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 19:07
Hubert opatentowuj ten zwrot, 偶e c.w. to zakres w jakim w臋dzisko najlepiej si臋 sprawuje bo zaraz to podchwyc膮 w hameryce I nawet gdyby rzeczywi艣cie by艂o tak jak piszesz to zakres dolnego c.w. mija si臋 z rzeczywisto艣ci膮 do艣膰 cz臋stoa w zasadzie s膮 wyj膮tki zatem to te偶 nie do ko艅ca prawda
https://youtu.be/emC...k6hZCA2R3&t=485
I jeszcze raz si臋 powt贸rz臋, proponuj臋 nawin膮膰 fluoro i samemu wyci膮gn膮膰 wnioski
U偶ytkownik Koincydencja edytowa艂 ten post 13 grudzie艅 2019 - 19:08
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 19:46
Jak wr贸c臋 z roboty to wrzuc臋 Ci tutaj co艣 ala przelicznik cho膰 bez problemu sam te偶 go znajdziesz.
OK, czekam
U偶ytkownik noisiAAAA edytowa艂 ten post 13 grudzie艅 2019 - 19:46
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 20:02
S艂uchajcie, moim zdaniem ( pisz臋 tutaj o opisach raczej na kijach zza oceanu, bo w rodzimych dost臋pnych na rynku raczej ten parametr nie wyst臋puje) Trzeba post膮pi膰 tak ( z mojego 偶ycia wzi臋te): Patrzymy na patyka, a raczej na napisy na blanku i te w przypadku St.Croix widoczne s膮 jak dajmy na to :
TRC66MHF. Dodatkowy napis taki: Medium Heavy Fast. Nast臋pny podaje materia艂, z jakiego jest zrobiony blank (SC II, SC III, SC IV itp). P贸藕niej, moim zdaniem s膮 najwa偶niejsze parametry: Zakres ci臋偶aru u偶ywanych przyn臋t od ..do.. podany w uncjach, b膮d藕 jej cz臋艣ci i najwa偶niejsze: moc linki, jakiej mo偶emy u偶y膰 podana w lb, czyli w funtach. Kilkana艣cie lat temu kupi艂em sobie casta TRC66MHF. Moj膮 uwag臋 zwr贸ci艂 napis weight lure czyli masa przyn臋ty, opisana jako 5/8 -1 oz. Z przeliczenia na gramy wynika艂o 偶e patyk ma c.w 10.5 do 28 g. Uczy艂em si臋 na S7 (masa 17 i 21 g zale偶no艣ci od wersji S lub F) To by艂y moje pierwsze kroki w ca艣cie. Jakie偶 by艂o moje zdziwienie, kiedy okaza艂o si臋, i偶 nie jestem w stanie za艂adowa膰 nimi kija. Wkurwi艂em si臋 nieco ( par臋 slajdk贸w odlecia艂o w sin膮 dal) i zmieni艂em kijek na Jaxona Perseusza. Ten by艂 rzetelnie opisany. Dowcip polega艂 na tym, i偶 mia艂em wtedy nedzne umiej臋tno艣ci i najwa偶niejsze: nie zwr贸ci艂em uwagi na taki niewinny napisik jak Line 20 lb. Moc linki w funtach. Dzisiaj ju偶 wiem, i偶 to parametr, kt贸ry ma nad sob膮 wszystkie. Je偶eli zobaczymy napis na blanku o warto艣ci mocy 20 lb, z g贸ry mo偶emy za艂o偶y膰 i偶 patyk poradzi sobie z przyn臋tami o masie jakie艣 40g w g贸r臋. Nauka kosztuje. Dlatego m贸j kolejny kij na blanku Batsona by艂 ju偶 艣wiadomym wyborem.
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 20:27
Gdybym miotn膮艂 tak solidnie 40-toma gramami swoim 20 funtowym Graphiteleaderm opisanym do 1 oz, to zbiera艂bym kawa艂ki blanku z ziemi. Osobi艣cie to po艂ama艂em cz臋艣膰 szczytow膮 w r臋kach, sprawdzaj膮c ustawienia hamulca. Z St. Croixem my艣l臋, 偶e bym nie da艂 rady .
Unikam jak ognia sformu艂owa艅 "przegrubiona" i "niedoszacowane".
Zapali艂em ostrzegawcz膮 lampk臋. Jak kto艣 lubi eksperymenty, to jego wola.
Proponuj臋 wr贸ci膰 do tematu plecionek.
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 20:47
Gdybym miotn膮艂 tak solidnie 40-toma gramami swoim 20 funtowym Graphiteleaderm opisanym do 1 oz, to zbiera艂bym kawa艂ki blanku z ziemi. Osobi艣cie to po艂ama艂em cz臋艣膰 szczytow膮 w r臋kach, sprawdzaj膮c ustawienia hamulca. Z St. Croixem my艣l臋, 偶e bym nie da艂 rady .
Unikam jak ognia sformu艂owa艅 "przegrubiona" i "niedoszacowane".
Zapali艂em ostrzegawcz膮 lampk臋. Jak kto艣 lubi eksperymenty, to jego wola.
Proponuj臋 wr贸ci膰 do tematu plecionek.
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 21:46
U偶ytkownik Novis edytowa艂 ten post 13 grudzie艅 2019 - 21:50
Napisano 13 grudzie艅 2019 - 21:53
Napisano 14 grudzie艅 2019 - 01:16
Powiem tak, graphit veloce rv 5-14gr 10-20lb. 25gr + guma 10cm razem ok 35gr. Tydzie艅 lata艂o i nic si臋 nie sta艂o. Nie oszcz臋dza艂em kija..., M1 17lb do 21gr. Pig shad junior na g艂贸wce 10gr, jak wy偶ej itd.itp. Moc kij jest najwa偶niejsza i tyle. A plecionka ? Zawsze masz hamulec i wyobra藕nie. Sam z艂ama艂em kij szarpi膮c woblera z zaczepu link膮 PP 30lb ale to by艂o 15 lat temu pierwszy i ostatni raz, po tym incydencie zacz膮艂em zwraca膰 bardziej uwag臋 na hamulec , dlatego plecionka mocna a hamulec wyregulowany przynajmniej ja tak robi臋.
Wys艂ane z iPhone za pomoc膮 Tapatalk
0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych