Jeśli bez zaczepów to celowałbym w 0,15-0,18mm bo naprawdę są mocne.
Od psulka na alle.. jest tylko 0,15 albo grubiej 0,20. Może ktos by polecił jeszcze cos do przynet 60g na szczupaka, lowisko bez zaczepow.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 12 grudzień 2019 - 17:58
Jeśli bez zaczepów to celowałbym w 0,15-0,18mm bo naprawdę są mocne.
Od psulka na alle.. jest tylko 0,15 albo grubiej 0,20. Może ktos by polecił jeszcze cos do przynet 60g na szczupaka, lowisko bez zaczepow.
Napisano 12 grudzień 2019 - 18:17
Jest w dzale Sprzedaz oferta psulka z telefonem do niego.Zadzwon doradzi .
Ja do 60g zaproponuje minimum PE1,5.
Użytkownik Darek64 edytował ten post 12 grudzień 2019 - 18:20
Napisano 13 grudzień 2019 - 16:42
Czy mozecie okreslic jakiego PE (8 splotow) uzywacie do CW kija w gramach (woda stojaca, bez zaczepow)? Np. wedki do 7, 12, 30, 60, 90g?
Użytkownik noisiAAAA edytował ten post 13 grudzień 2019 - 17:03
Napisano 13 grudzień 2019 - 17:31
Czy mozecie okreslic jakiego PE (8 splotow) uzywacie do CW kija w gramach (woda stojaca, bez zaczepow)? Np. wedki do 7, 12, 30, 60, 90g?
Nie da się tego jednoznacznie określić...
Np. japończycy zazwyczaj bardzo rzetelnie opisują kije i wędka o cw <15g faktycznie tyle obsługuje. Z drugiej strony amerykańskie blanki są często niedoszacowane i np. wędka z opisem 1/2 oz czyli cw ok. 14g zazwyczaj bez problemu ogarnia główki po 20g + guma. Oczywiście zdarzają się wyjątki od tej reguły
Napisano 13 grudzień 2019 - 17:44
Użytkownik Sławek Nikt edytował ten post 13 grudzień 2019 - 17:44
Napisano 13 grudzień 2019 - 18:04
Tak dla przypomnienia i do zapamiętania - wędki St.Croix mają podany OPTYMALNY zakres wagowy obsługiwanych przynęt a nie min-max. Ament
Napisano 13 grudzień 2019 - 18:06
Tak w dużym skrócie to ile jest napisane na kiju to co najmniej tyle można z niego wyciągnąć. Jak nie ma napisane to sugeruj się c.w. i po temacie.
Właśnie interesuje mnie jak przełożyć ten cw na PE (mniej więcej). Najbardziej zależy mi na określeniu PE do wędek cw do 30g i do 60g, woda 4m, gumy, szczupak .
Napisano 13 grudzień 2019 - 18:13
Napisano 13 grudzień 2019 - 18:43
Nie da się tego jednoznacznie określić...
Np. japończycy zazwyczaj bardzo rzetelnie opisują kije i wędka o cw <15g faktycznie tyle obsługuje. Z drugiej strony amerykańskie blanki są często niedoszacowane i np. wędka z opisem 1/2 oz czyli cw ok. 14g zazwyczaj bez problemu ogarnia główki po 20g + guma. Oczywiście zdarzają się wyjątki od tej reguły
Dragon-y też mają zapas mocy i jakie larum z tego powodu bywa, że źle opisane itp., itd., ... Alle jak hamerykański sentkroj jest źle opisany to nazywa się to niedoszacowaniem ... A tak po prawdzie to i jednii drudzy na pochwałę nie zasługują.
Inaczej to wygląda jeżeli się spojrzy na opis jako zakres, w którym wędzisko najlepiej się sprawuje w zakresie rzutowym. W przypadku używania cięższych wabików niż zalecane, może pojawić się problem odpowiedniej ich animacji. I warto porównać zachowanie się zestawu z plecionką i fluorocarbonem. Można się mocno zdziwić jak może się zmienić charakterystyka przeciążonego zestawu z fluorocarbonem. Na minus oczywiście.
Napisano 13 grudzień 2019 - 18:53
Użytkownik Sławek Nikt edytował ten post 13 grudzień 2019 - 19:25
Napisano 13 grudzień 2019 - 19:07
Hubert opatentowuj ten zwrot, że c.w. to zakres w jakim wędzisko najlepiej się sprawuje bo zaraz to podchwycą w hameryce I nawet gdyby rzeczywiście było tak jak piszesz to zakres dolnego c.w. mija się z rzeczywistością dość częstoa w zasadzie są wyjątki zatem to też nie do końca prawda
https://youtu.be/emC...k6hZCA2R3&t=485
I jeszcze raz się powtórzę, proponuję nawinąć fluoro i samemu wyciągnąć wnioski
Użytkownik Koincydencja edytował ten post 13 grudzień 2019 - 19:08
Napisano 13 grudzień 2019 - 19:46
Jak wrócę z roboty to wrzucę Ci tutaj coś ala przelicznik choć bez problemu sam też go znajdziesz.
OK, czekam
Użytkownik noisiAAAA edytował ten post 13 grudzień 2019 - 19:46
Napisano 13 grudzień 2019 - 20:02
Słuchajcie, moim zdaniem ( piszę tutaj o opisach raczej na kijach zza oceanu, bo w rodzimych dostępnych na rynku raczej ten parametr nie występuje) Trzeba postąpić tak ( z mojego życia wzięte): Patrzymy na patyka, a raczej na napisy na blanku i te w przypadku St.Croix widoczne są jak dajmy na to :
TRC66MHF. Dodatkowy napis taki: Medium Heavy Fast. Następny podaje materiał, z jakiego jest zrobiony blank (SC II, SC III, SC IV itp). Później, moim zdaniem są najważniejsze parametry: Zakres ciężaru używanych przynęt od ..do.. podany w uncjach, bądź jej części i najważniejsze: moc linki, jakiej możemy użyć podana w lb, czyli w funtach. Kilkanaście lat temu kupiłem sobie casta TRC66MHF. Moją uwagę zwrócił napis weight lure czyli masa przynęty, opisana jako 5/8 -1 oz. Z przeliczenia na gramy wynikało że patyk ma c.w 10.5 do 28 g. Uczyłem się na S7 (masa 17 i 21 g zależności od wersji S lub F) To były moje pierwsze kroki w caście. Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, iż nie jestem w stanie załadować nimi kija. Wkurwiłem się nieco ( parę slajdków odleciało w siną dal) i zmieniłem kijek na Jaxona Perseusza. Ten był rzetelnie opisany. Dowcip polegał na tym, iż miałem wtedy nedzne umiejętności i najważniejsze: nie zwróciłem uwagi na taki niewinny napisik jak Line 20 lb. Moc linki w funtach. Dzisiaj już wiem, iż to parametr, który ma nad sobą wszystkie. Jeżeli zobaczymy napis na blanku o wartości mocy 20 lb, z góry możemy założyć iż patyk poradzi sobie z przynętami o masie jakieś 40g w górę. Nauka kosztuje. Dlatego mój kolejny kij na blanku Batsona był już świadomym wyborem.
Napisano 13 grudzień 2019 - 20:27
Gdybym miotnął tak solidnie 40-toma gramami swoim 20 funtowym Graphiteleaderm opisanym do 1 oz, to zbierałbym kawałki blanku z ziemi. Osobiście to połamałem część szczytową w rękach, sprawdzając ustawienia hamulca. Z St. Croixem myślę, że bym nie dał rady .
Unikam jak ognia sformułowań "przegrubiona" i "niedoszacowane".
Zapaliłem ostrzegawczą lampkę. Jak ktoś lubi eksperymenty, to jego wola.
Proponuję wrócić do tematu plecionek.
Napisano 13 grudzień 2019 - 20:47
Gdybym miotnął tak solidnie 40-toma gramami swoim 20 funtowym Graphiteleaderm opisanym do 1 oz, to zbierałbym kawałki blanku z ziemi. Osobiście to połamałem część szczytową w rękach, sprawdzając ustawienia hamulca. Z St. Croixem myślę, że bym nie dał rady .
Unikam jak ognia sformułowań "przegrubiona" i "niedoszacowane".
Zapaliłem ostrzegawczą lampkę. Jak ktoś lubi eksperymenty, to jego wola.
Proponuję wrócić do tematu plecionek.
Napisano 13 grudzień 2019 - 21:46
Użytkownik Novis edytował ten post 13 grudzień 2019 - 21:50
Napisano 13 grudzień 2019 - 21:53
Napisano 14 grudzień 2019 - 01:16
Powiem tak, graphit veloce rv 5-14gr 10-20lb. 25gr + guma 10cm razem ok 35gr. Tydzień latało i nic się nie stało. Nie oszczędzałem kija..., M1 17lb do 21gr. Pig shad junior na główce 10gr, jak wyżej itd.itp. Moc kij jest najważniejsza i tyle. A plecionka ? Zawsze masz hamulec i wyobraźnie. Sam złamałem kij szarpiąc woblera z zaczepu linką PP 30lb ale to było 15 lat temu pierwszy i ostatni raz, po tym incydencie zacząłem zwracać bardziej uwagę na hamulec , dlatego plecionka mocna a hamulec wyregulowany przynajmniej ja tak robię.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych