No Kostom masz rację.
Są kruche. Więc "nagłe" rzucanie im nie służy. Szczególnie tym sztywniejszym. Szczególnie na słabo się ładujących x-fastach.
Dlatego własnie odcinam co intensywny wyjazd ostatnie dwa metry. Dodatkowo jak np łowię na Odrze, Mietkowie trolling lub "przez górkę" to też co jakiś czas sprawdzam plecionkę i czasem zaczyna się strzępić nie wiem jak to nawet nazwać lekko mechacić? I wtedy nie czekam na zerwanie tylko docinam sam, jeszcze na łowisku.
Niestety jak chyba większość, łowię na fasty i xfasty - co jak sam piszesz plecionkom nie służy.
No to jakie mam przemyślenia i do nich się stosuję:
1. Używam raczej miekkich plecionek (większość mam JMC), tylko najcieńszą mam sztywniejszą Egi metal
2. Jestem "techniczny" więc wierzę w czytanie instrukcji , czyli, używam dopasowanych zestawów: wędka, plecionka, kołowrotek, przynęta.
Nie zakładam grubszej plecionki niż może obsłużyć wędka i hamulec kołowrotka. Do tego przynętę warto dobierać nie (jak tu nie raz czytam) w minimum (wtedy wędka nie pracuje tylko szarpie) czy maximum ( i "ile waszym zdaniem można przeciążyć?"). Staram się przynęty stosować w optimum wędki.
Wtedy taka przynęta w optimum wędki, na cieńszej pleciudze - leci sama, bez szarpania. Jeszcze do tego tam gdzie chcę a nie gdzie wiatr zaniesie.
No i to odcinanie spracowanych (kruchych) odcinków. Moja JMC kosztuje mniej więcej tyle co dwa Sebile , więc jej nie żałuję. Do tego mam zrobioną specjalną rolkę na wkrętarkę i jak widzę że plecionka już wymoczona, setki razy poskręcana i przeciągnięte te 40m przez przelotki (oby z obciążeniem ryby) to sobie któryś wieczór siadam i plecionkę przewijam odwrotnie.
Jeszcze jedno mi przyszło do głowy: a jak przewozicie wędki? Odcinacie pletę przy wkładaniu do bagażnika? Czy może sztywna plecionka wozi się przełamana na przelotkach z przynętą przypiętą do wędki? I wszystkie drgania samochodu pracują na styku plecionka, przelotka? I jeszcze na szczytówce i ostatniej dolnika, trze o pokrowiec? Jak się komuś wydaje, że tam w bagażniku to spokojnie leży ... to niech się potem nie dziwi, że pierwszy rzut i PYK! Ni ma
No i zazdroszczę tym którzy mają takie łowiska, że gruba plecionka nie skutkuje drastycznym spadkiem brań. U nas skutkuje - więc szczerze mówiąc nie mamy z Andżejem wyboru ...
Co do wytrzymałości, zdjęcia powyżej: Shimano 16,4kg przy 1,5PE? - to tyle deklaruje JMC dla 2,0PE, 1,2PE Varivas 13kg? No ja myślę, ze 10kg max - i do takich wytrzymałości się odnosiłem.
Użytkownik Qh_ edytował ten post 26 marzec 2023 - 11:17