Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Plecionka, ale która...?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4648 odpowiedzi w tym temacie

#4581 OFFLINE   Lucky_69

Lucky_69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 22 październik 2024 - 10:05

Widzę, że nikt nie chce się przyznać do zakupu tego Berkleya. Wziąłem go na próbę do avida ULF2 i Vanquisha 2500s na okonie - niedługo wrzucę jakąś opinię (tym bardziej że kupiłem w bardzo dobrej cenie)
IMG-7327.jpg IMG-7326.jpg

https://ibb.co/CnnkDCR
https://ibb.co/1MmnKqH

Użytkownik Lucky_69 edytował ten post 22 październik 2024 - 10:05

• papierzakilures lubi to

#4582 OFFLINE   skius

skius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaCiechanów

Napisano 22 październik 2024 - 12:24

Miałem 2 razy PE1.2 .Jest świetna. Nawinięta była na Ryogę 1016.Polecam!

#4583 OFFLINE   Lucky_69

Lucky_69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 22 październik 2024 - 22:34

Nawinąłem tego Berkleya. Wg teoretycznych obliczeń powinno wejść 0,06mm 360m. Tak wygląda nawinięte 300m więc nie jest tak źle pod kątem grubości. Natomiast linka wydaje się dosyć sztywna i sprawia wrażenie pod palcem 4 splotowej. Zobaczymy jak sprawi się nad wodą

https://ibb.co/2d7n1fh
https://ibb.co/xJV7Tsm
  • papierzakilures lubi to

#4584 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 932 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 23 październik 2024 - 20:01

Jak juz pisałem, drażni mnie hałas, wole ciche. Więc wybrałem i używam, ygk x8 pentagrama i JMC x8. Ostatnio zamówiłem pitbulla x 12. Miał być cichy i mocniejszy na przetarcia. Zdziwiłem się, bo wcale taki cichy nie jest. Nie jest źle, ale to poziom ygk pentagrama. Najcichszy jest najtańsza JMC. No i do tego pitbull na kamieniach robi ino pyk …

Nie żeby to była zła plecionka, ale szału w porównaniu z „moimi” na plus wielkiego nie ma.

Zobaczymy jak będzie dłużej, bo na razie dwa dni nad wodą.

• kostom63 lubi to

#4585 OFFLINE   Lucky_69

Lucky_69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 23 październik 2024 - 20:33

Jak juz pisałem, drażni mnie hałas, wole ciche. Więc wybrałem i używam, ygk x8 pentagrama i JMC x8. Ostatnio zamówiłem pitbulla x 12. Miał być cichy i mocniejszy na przetarcia. Zdziwiłem się, bo wcale taki cichy nie jest. Nie jest źle, ale to poziom ygk pentagrama. Najcichszy jest najtańsza JMC. No i do tego pitbull na kamieniach robi ino pyk …
Nie żeby to była zła plecionka, ale szału w porównaniu z „moimi” na plus wielkiego nie ma.
Zobaczymy jak będzie dłużej, bo na razie dwa dni nad wodą.

Mam żółtą JMC XCJ PE0,6, używam od dwóch miesięcy i uważam że to świetna plecionka. Nie mogę znaleźć tabeli ze średnicami w mm. Sam producent to udostępniał a teraz nie mogę znaleźć. PE0,6 ma około 0,11mm wg tabeli. Gdyby ktoś miał pod ręką tą tabelę proszę o wrzucenie

https://ibb.co/6BSj7cw
https://ibb.co/pKzfYtf

#4586 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 932 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 23 październik 2024 - 20:45

Jest cicha, miękka, długo służy, przyzwoicie mocna. Jedynie trzeba pilnować kołowrotka bo brody potrafi zrobić lepsze niz ygk i pitbull , a na miękkiej w przeciwieństwie do tych dwóch rozwiązanie raczej bez szans.

#4587 ONLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 24 październik 2024 - 09:12

Jest cicha, miękka, długo służy, przyzwoicie mocna. Jedynie trzeba pilnować kołowrotka bo brody potrafi zrobić lepsze niz ygk i pitbull , a na miękkiej w przeciwieństwie do tych dwóch rozwiązanie raczej bez szans.

A te brody to nie jest skutek rzutów pod wiatr, lekkimi przynętami? Używam od dawna plecionek x8 czy x12 i jedyna sytuacja, gdzie zdarzają się brody to właśnie wspomniane wyżej rzuty pod wiatr lekkimi przynętami.
No chyba że kołowrotek źle układa linkę, ale wtedy lepiej wymienić go, bo szkoda nerwów i kasy na rozplątywanie/cięcie linki.
  • Kozi81 lubi to

#4588 OFFLINE   Kozi81

Kozi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 112 postów

Napisano 24 październik 2024 - 11:44

A te brody to nie jest skutek rzutów pod wiatr, lekkimi przynętami? Używam od dawna plecionek x8 czy x12 i jedyna sytuacja, gdzie zdarzają się brody to właśnie wspomniane wyżej rzuty pod wiatr lekkimi przynętami.
No chyba że kołowrotek źle układa linkę, ale wtedy lepiej wymienić go, bo szkoda nerwów i kasy na rozplątywanie/cięcie linki.

Potwierdzam w 100%. Tylko u mnie same Daiwy goszczą: Morethan i Tournament. Brody może ze 3, 4 razy w sezonie przez kilka lat i tylko gdy siłowo próbowałem podać jakiegoś lekkiego kleniowego woba pod wiatr. Młynki niewinne bo porządne, Certate 19' 2500X i 2500HX ;-)

Choć z drugiej strony nie pakuję się w jakieś chińskie linki, nie dowierzam im.

• psd27 lubi to

#4589 OFFLINE   zorroo85

zorroo85

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów

Napisano 24 październik 2024 - 12:42

Siedzę sobie, przeglądam neta i nagle trafiam na taki produkt: plećka WESTIN W10 13 BRAID COASTAL 0,08mm o mocy 5,8kg i PE 0.2!!! WTF?! Może ktoś coś więcej wie jak to jest na prawdę w tymi 13 splotami i przede wszystkim objętością, w domyśle PE, z tym Westinem? Bo gdyby nawet rozjazd PE był dwukrotny to i tak była by to najmocniejsze PE0,4. A przez to bardzo mnie kuszące ;-)

Zatem ktoś, coś? Jakiś handlarz, hurtownik czy zwykły użytkownik wie więcej w tym temacie?

Realnie będzie przegrubiona albo pękać będzie od patrzenia - nie wierz że 0,2 PE prawie 6kg wytrzyma.

#4590 OFFLINE   zorroo85

zorroo85

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów

Napisano 24 październik 2024 - 12:52

A ja bym zapytał o opinie o te towar, pletka 0,16 mm - od zawsze momoi robił dobre plecionki - czy ktoś katuję ją na jesiennych szczupakach? 

Momoi RYUJIN 

#4591 OFFLINE   Lucky_69

Lucky_69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 24 październik 2024 - 15:48

Dzisiaj byłem porzucać za okoniem i ta plecionk berkley nautil, przynajmniej pod kątem długości rzutów, absorpcji wody i głośności jest super. Wydawało mi się że będzie głośna biorąc pod uwagę jakie wrażenie sprawiała pod palcem ale jest cicho. Póki co dobry zakup, bo 300m za 100pln chyba nie ma konkurencji. Co ciekawe jest mocna na węźle, mam fluoro o tej samej wytrzymałości i to on pękał na węzłach jak zrywałem a nie pletka.

#4592 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1980 postów

Napisano 24 październik 2024 - 15:59

Opinia po pierwszych godzinach czy dniach użytkowania prawie zawsze jest pozytywna. Nawet te sznurki są przez jakiś czas ciche a cieniutkie pajęczynki mocne.

Prawdziwa wartość objawia sie po miesiącu/dwóch używania albo po mocnych zaczepach. Czasem trudno uwierzyć jak to się zmienia.

Nierzadko  trzeba czyścić przelotki z farby a nie za bardzo chce schodzić, trzeba  się dobrze nakombinować czym lub jak to zrobić.

W ekstremalnych przypadkach plecionka stawała się biała po kilku wyjściach nad wodę.

Użytkownik strary edytował ten post 24 październik 2024 - 16:00

• Rebel64 lubi to

#4593 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 932 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 24 październik 2024 - 19:42

Albo wiatr a przede wszystkim niedbałość, pośpiech, trzaskanie z korbki zamiast zamykania rączką. Kołowrotki to Vańki i TP bym się nie czepiał. Wędki tez raczej wypas. No i cienkie plecionki. Ale i tak pentagram łapie rzadziej niż JMC częściej bo miękka. Pentagrama i pitbulla uda się czasem rozplatać a JMC zazwyczaj nie.

Ja jak się juz urwę to rzucam co najmniej  z 10h a ktoś tu pisał skupienie max do 4h. Brody łapie jak już jestem rozkojarzony  ;)

#4594 OFFLINE   DumFish

DumFish

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 25 październik 2024 - 15:42

Do łowie okoni używam
https://a.aliexpress.com/_EwxChk5
Aktualnie jest 2x droższa, spokojnie można dostać szpule za 7zl

A na wszystko inne
https://a.aliexpress.com/_EwDiiRX
300m aktualnie 20zl, ale i 500m można dostać w tej cenie.

Już dawno się wyleczyłem z kupowania drogich linek, jeszcze nie trafiła się ryba która by porwała jakąkolwiek z tych plecionek.

Jak coś złego się dzieje z plecionka to po prostu ucinam jej kawałek.

Szczerze polecam te linki i jak raz spróbujecie to zobaczycie sami że nie warto przepłacać.

#4595 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4677 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 25 październik 2024 - 21:31

Miałem je przez ileś tam tygodni i odcinanie czasami po kilku godzinach łowienia zwyczajnie mnie wkurzało. Są lepsze produkty, ale jakość kosztuje. Jak mówi przysłowie z gówna bata nie ukręcisz.
Natomiast na małe ryby nadadzą się. Tylko co jak się trafi ta największa ryba wśród tych małych i zwyczajnie zerwie linkę ?

#4596 OFFLINE   zorroo85

zorroo85

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów

Napisano 26 październik 2024 - 10:14

Hej realna ocena oliwki do plecionek - ktoś testował czy to faktycznie ma sens - 

VARIVAS PE OK! Spray do plecionek 50 ml - cena około 70 zł plecionki w sumie raczej mam ponad 100 zł - na kilku młynkach - pytanie czy coś daje czy lipa?

#4597 OFFLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 502 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 26 październik 2024 - 11:57

Hej realna ocena oliwki do plecionek - ktoś testował czy to faktycznie ma sens - VARIVAS PE OK! Spray do plecionek 50 ml - cena około 70 zł plecionki w sumie raczej mam ponad 100 zł - na kilku młynkach - pytanie czy coś daje czy lipa?

Używam głównie plecionek Varivas i ten plyn pomaga w użytkowaniu. Plecionki są bardziej ciche na przelotkach, nie nasiąkają tak wodą, nie wysychają tak, wydają się być bardziej,,odżywione". Płyn działa jak dobry balsam do ciała 🤣

#4598 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1980 postów

Napisano 26 październik 2024 - 12:29

Miałem je przez ileś tam tygodni i odcinanie czasami po kilku godzinach łowienia zwyczajnie mnie wkurzało. Są lepsze produkty, ale jakość kosztuje. Jak mówi przysłowie z gówna bata nie ukręcisz.
Natomiast na małe ryby nadadzą się. Tylko co jak się trafi ta największa ryba wśród tych małych i zwyczajnie zerwie linkę ?

Kto tu ostatnio użył fajnego zwrotu: kocopoły wypisywać.

I to własnie mi tak pasuje do Twojej wypowiedzi.

• DumFish lubi to

#4599 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4677 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 26 październik 2024 - 14:27

Kto tu ostatnio użył fajnego zwrotu: kocopoły wypisywać.

I to własnie mi tak pasuje do Twojej wypowiedzi.

A ile tygodni czy miesięcy przełowiłeś chińskimi plecionkami ? Bo testowałem je dość intensywnie jak na moje lajtowe łowienie i zdania nie zmienię. Masz jakieś doświadczenie z nimi, którym się podzieliłeś i opisałeś tiu na forum ? Bo ja się swoimi uwagami podzieliłem w wątku "aliexpresowym".

Czy tylko kocopoły wypisujesz jak te, które zacytowałem ...

Użytkownik S.N. edytował ten post 26 październik 2024 - 14:28

#4600 OFFLINE   doktorek

doktorek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaOława

Napisano 26 październik 2024 - 16:34

Hej realna ocena oliwki do plecionek - ktoś testował czy to faktycznie ma sens - 

VARIVAS PE OK! Spray do plecionek 50 ml - cena około 70 zł plecionki w sumie raczej mam ponad 100 zł - na kilku młynkach - pytanie czy coś daje czy lipa?

A ja stosuję silikon spożywczy w aerozolu. Też nie narzekam, a koszt zdecydowanie mniejszy ;)

• popper lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych