https://ibb.co/CnnkDCR
https://ibb.co/1MmnKqH
Użytkownik Lucky_69 edytował ten post 22 październik 2024 - 10:05
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 22 październik 2024 - 10:05
Użytkownik Lucky_69 edytował ten post 22 październik 2024 - 10:05
Napisano 22 październik 2024 - 12:24
Miałem 2 razy PE1.2 .Jest świetna. Nawinięta była na Ryogę 1016.Polecam!
Napisano 22 październik 2024 - 22:34
Napisano 23 październik 2024 - 20:01
Jak juz pisałem, drażni mnie hałas, wole ciche. Więc wybrałem i używam, ygk x8 pentagrama i JMC x8. Ostatnio zamówiłem pitbulla x 12. Miał być cichy i mocniejszy na przetarcia. Zdziwiłem się, bo wcale taki cichy nie jest. Nie jest źle, ale to poziom ygk pentagrama. Najcichszy jest najtańsza JMC. No i do tego pitbull na kamieniach robi ino pyk …
Nie żeby to była zła plecionka, ale szału w porównaniu z „moimi” na plus wielkiego nie ma.
Zobaczymy jak będzie dłużej, bo na razie dwa dni nad wodą.
Napisano 23 październik 2024 - 20:33
Jak juz pisałem, drażni mnie hałas, wole ciche. Więc wybrałem i używam, ygk x8 pentagrama i JMC x8. Ostatnio zamówiłem pitbulla x 12. Miał być cichy i mocniejszy na przetarcia. Zdziwiłem się, bo wcale taki cichy nie jest. Nie jest źle, ale to poziom ygk pentagrama. Najcichszy jest najtańsza JMC. No i do tego pitbull na kamieniach robi ino pyk …
Nie żeby to była zła plecionka, ale szału w porównaniu z „moimi” na plus wielkiego nie ma.
Zobaczymy jak będzie dłużej, bo na razie dwa dni nad wodą.
Napisano 23 październik 2024 - 20:45
Jest cicha, miękka, długo służy, przyzwoicie mocna. Jedynie trzeba pilnować kołowrotka bo brody potrafi zrobić lepsze niz ygk i pitbull , a na miękkiej w przeciwieństwie do tych dwóch rozwiązanie raczej bez szans.
Napisano 24 październik 2024 - 09:12
Jest cicha, miękka, długo służy, przyzwoicie mocna. Jedynie trzeba pilnować kołowrotka bo brody potrafi zrobić lepsze niz ygk i pitbull , a na miękkiej w przeciwieństwie do tych dwóch rozwiązanie raczej bez szans.
Napisano 24 październik 2024 - 11:44
A te brody to nie jest skutek rzutów pod wiatr, lekkimi przynętami? Używam od dawna plecionek x8 czy x12 i jedyna sytuacja, gdzie zdarzają się brody to właśnie wspomniane wyżej rzuty pod wiatr lekkimi przynętami.
No chyba że kołowrotek źle układa linkę, ale wtedy lepiej wymienić go, bo szkoda nerwów i kasy na rozplątywanie/cięcie linki.
Potwierdzam w 100%. Tylko u mnie same Daiwy goszczą: Morethan i Tournament. Brody może ze 3, 4 razy w sezonie przez kilka lat i tylko gdy siłowo próbowałem podać jakiegoś lekkiego kleniowego woba pod wiatr. Młynki niewinne bo porządne, Certate 19' 2500X i 2500HX ;-)
Choć z drugiej strony nie pakuję się w jakieś chińskie linki, nie dowierzam im.
Napisano 24 październik 2024 - 12:42
Siedzę sobie, przeglądam neta i nagle trafiam na taki produkt: plećka WESTIN W10 13 BRAID COASTAL 0,08mm o mocy 5,8kg i PE 0.2!!! WTF?! Może ktoś coś więcej wie jak to jest na prawdę w tymi 13 splotami i przede wszystkim objętością, w domyśle PE, z tym Westinem? Bo gdyby nawet rozjazd PE był dwukrotny to i tak była by to najmocniejsze PE0,4. A przez to bardzo mnie kuszące ;-)
Zatem ktoś, coś? Jakiś handlarz, hurtownik czy zwykły użytkownik wie więcej w tym temacie?
Realnie będzie przegrubiona albo pękać będzie od patrzenia - nie wierz że 0,2 PE prawie 6kg wytrzyma.
Napisano 24 październik 2024 - 12:52
A ja bym zapytał o opinie o te towar, pletka 0,16 mm - od zawsze momoi robił dobre plecionki - czy ktoś katuję ją na jesiennych szczupakach?
Momoi RYUJINNapisano 24 październik 2024 - 15:48
Napisano 24 październik 2024 - 15:59
Opinia po pierwszych godzinach czy dniach użytkowania prawie zawsze jest pozytywna. Nawet te sznurki są przez jakiś czas ciche a cieniutkie pajęczynki mocne.
Prawdziwa wartość objawia sie po miesiącu/dwóch używania albo po mocnych zaczepach. Czasem trudno uwierzyć jak to się zmienia.
Nierzadko trzeba czyścić przelotki z farby a nie za bardzo chce schodzić, trzeba się dobrze nakombinować czym lub jak to zrobić.
W ekstremalnych przypadkach plecionka stawała się biała po kilku wyjściach nad wodę.
Użytkownik strary edytował ten post 24 październik 2024 - 16:00
Napisano 24 październik 2024 - 19:42
A te brody to nie jest skutek rzutów pod wiatr, lekkimi przynętami? Używam od dawna plecionek x8 czy x12 i jedyna sytuacja, gdzie zdarzają się brody to właśnie wspomniane wyżej rzuty pod wiatr lekkimi przynętami.
No chyba że kołowrotek źle układa linkę, ale wtedy lepiej wymienić go, bo szkoda nerwów i kasy na rozplątywanie/cięcie linki.
Albo wiatr a przede wszystkim niedbałość, pośpiech, trzaskanie z korbki zamiast zamykania rączką. Kołowrotki to Vańki i TP bym się nie czepiał. Wędki tez raczej wypas. No i cienkie plecionki. Ale i tak pentagram łapie rzadziej niż JMC częściej bo miękka. Pentagrama i pitbulla uda się czasem rozplatać a JMC zazwyczaj nie.
Ja jak się juz urwę to rzucam co najmniej z 10h a ktoś tu pisał skupienie max do 4h. Brody łapie jak już jestem rozkojarzony
Napisano 25 październik 2024 - 15:42
Napisano 25 październik 2024 - 21:31
Napisano 26 październik 2024 - 10:14
Hej realna ocena oliwki do plecionek - ktoś testował czy to faktycznie ma sens -
VARIVAS PE OK! Spray do plecionek 50 ml - cena około 70 zł plecionki w sumie raczej mam ponad 100 zł - na kilku młynkach - pytanie czy coś daje czy lipa?Napisano 26 październik 2024 - 11:57
Hej realna ocena oliwki do plecionek - ktoś testował czy to faktycznie ma sens - VARIVAS PE OK! Spray do plecionek 50 ml - cena około 70 zł plecionki w sumie raczej mam ponad 100 zł - na kilku młynkach - pytanie czy coś daje czy lipa?
Napisano 26 październik 2024 - 12:29
Miałem je przez ileś tam tygodni i odcinanie czasami po kilku godzinach łowienia zwyczajnie mnie wkurzało. Są lepsze produkty, ale jakość kosztuje. Jak mówi przysłowie z gówna bata nie ukręcisz.
Natomiast na małe ryby nadadzą się. Tylko co jak się trafi ta największa ryba wśród tych małych i zwyczajnie zerwie linkę ?
Kto tu ostatnio użył fajnego zwrotu: kocopoły wypisywać.
I to własnie mi tak pasuje do Twojej wypowiedzi.
Napisano 26 październik 2024 - 14:27
Kto tu ostatnio użył fajnego zwrotu: kocopoły wypisywać.
I to własnie mi tak pasuje do Twojej wypowiedzi.
A ile tygodni czy miesięcy przełowiłeś chińskimi plecionkami ? Bo testowałem je dość intensywnie jak na moje lajtowe łowienie i zdania nie zmienię. Masz jakieś doświadczenie z nimi, którym się podzieliłeś i opisałeś tiu na forum ? Bo ja się swoimi uwagami podzieliłem w wątku "aliexpresowym".
Czy tylko kocopoły wypisujesz jak te, które zacytowałem ...
Użytkownik S.N. edytował ten post 26 październik 2024 - 14:28
Napisano 26 październik 2024 - 16:34
Hej realna ocena oliwki do plecionek - ktoś testował czy to faktycznie ma sens -
VARIVAS PE OK! Spray do plecionek 50 ml - cena około 70 zł plecionki w sumie raczej mam ponad 100 zł - na kilku młynkach - pytanie czy coś daje czy lipa?
A ja stosuję silikon spożywczy w aerozolu. Też nie narzekam, a koszt zdecydowanie mniejszy
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych