Teraz ja sie wypowiem. Uzywam plecionki DAIWA TOURNAMENT 8xBRAID CHARTREUSE 0.16 na młynku Dragona Maxima hs FD 1025 i jestem z niej zadowolony jak narazie. Nie uzywałem power pro wiec niemoge jej do daiwy porównac. Ale opowiem coś o daiwie osoba które jej nie uzywały i chca zasiegnac opini/porady. Ja uzywam tej plecionki do połowu szczupaków. Jest śliska i cieniutka jak przystało na 0.16. Oddaje dalekie rzuty i jest potężnie mocna. Zdziwiłem się nie jedno krotnie jak nie mogłem z zaczepu odstrzelic przynety i pozostało tylko rwac. Wiec butelka, kilka oplotów wokól niej i zmierzam w kierunku odwrotnym do wody napinajac coraz mocniej plecionke az wkoncu strzeli. Puściło wiec biore wedke i zwijam a tu co? Miłe zaskoczenie czuć ciezar przynety. Dowijam do brzegu a tu rozgiety lub urwany hak od głowki kamatsu. Miałem tak kilka razy. Wiadomo nie zawsze. Nieraz plecionka strzelała na węźle. W kwesti plątania się plecionki czy tzw. brody to też mi się zdażały. To normalka odpowiada za to wiele czynników. Naprzykład za duzo nawinięte. Teraz już sie nauczyłem że lepiej mniej niż za duzo. Bo nawiniesz więcej to i tak to stracisz. Rzuty pod wiatr. Czesto podczas rzutów pod wiatr tworzy się balon i te kilka obrótw kołowrotka jest na luźnej plecionce i nie trudno zeby jakis oplot żle się nawinał. Krótkie rzuty. Czesto od krótkich rzutów lekkimi przynetami tez potrafi się broda stworzyć dlatego warto co jakiś czas rzucić czyms ciężki i dać rozwinać wiekszej ilości plecionki. Trzeba bacznie obserwować to co się dzieje na szpuli żeby później uniknąć nieprzyjemnosci. Jeżeli chodzi o skrecanie sie plecionki podczas dłuzszego rzucania obrotówkami to plecionka się skreca ale nie trzeba sie tym przejmowac bo podczas jigowania powróci do swej pierwotnej postaci. To tyle odemnie. Mam nadzieje ze pomogłem
Plecionka, ale która...?
#1061 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2016 - 22:39
#1062 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2016 - 18:11
Bez przecinków ciężko czytać😊😊Teraz ja sie wypowiem. Uzywam plecionki DAIWA TOURNAMENT 8xBRAID CHARTREUSE 0.16 na młynku Dragona Maxima hs FD 1025 i jestem z niej zadowolony jak narazie. Nie uzywałem power pro wiec niemoge jej do daiwy porównac. Ale opowiem coś o daiwie osoba które jej nie uzywały i chca zasiegnac opini/porady. Ja uzywam tej plecionki do połowu szczupaków. Jest śliska i cieniutka jak przystało na 0.16. Oddaje dalekie rzuty i jest potężnie mocna. Zdziwiłem się nie jedno krotnie jak nie mogłem z zaczepu odstrzelic przynety i pozostało tylko rwac. Wiec butelka, kilka oplotów wokól niej i zmierzam w kierunku odwrotnym do wody napinajac coraz mocniej plecionke az wkoncu strzeli. Puściło wiec biore wedke i zwijam a tu co? Miłe zaskoczenie czuć ciezar przynety. Dowijam do brzegu a tu rozgiety lub urwany hak od głowki kamatsu. Miałem tak kilka razy. Wiadomo nie zawsze. Nieraz plecionka strzelała na węźle. W kwesti plątania się plecionki czy tzw. brody to też mi się zdażały. To normalka odpowiada za to wiele czynników. Naprzykład za duzo nawinięte. Teraz już sie nauczyłem że lepiej mniej niż za duzo. Bo nawiniesz więcej to i tak to stracisz. Rzuty pod wiatr. Czesto podczas rzutów pod wiatr tworzy się balon i te kilka obrótw kołowrotka jest na luźnej plecionce i nie trudno zeby jakis oplot żle się nawinał. Krótkie rzuty. Czesto od krótkich rzutów lekkimi przynetami tez potrafi się broda stworzyć dlatego warto co jakiś czas rzucić czyms ciężki i dać rozwinać wiekszej ilości plecionki. Trzeba bacznie obserwować to co się dzieje na szpuli żeby później uniknąć nieprzyjemnosci. Jeżeli chodzi o skrecanie sie plecionki podczas dłuzszego rzucania obrotówkami to plecionka się skreca ale nie trzeba sie tym przejmowac bo podczas jigowania powróci do swej pierwotnej postaci. To tyle odemnie. Mam nadzieje ze pomogłem
- Sławek77 lubi to
#1063 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2016 - 08:48
.. Jak to jest że Varivas 8x PE 1.2 jest opisany na 24lb a sunline 8x PE 1.2 12lb?
Stosowałem do tej pory YGK i Varivasy do wielkości PE 1.0 a potrzebuję coś dobrać do kijka 17lb i.. chciałem spróbować czegoś nowego niekoniecznie najdroższego i myślę może sunline 8x PE1.2?
Kijek na nocne łowienie gumy 5" główki 7-15g jeśli to ma jakieś znaczenie.
#1064 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2016 - 09:07
Użytkownik przemow edytował ten post 24 czerwiec 2016 - 09:08
#1065 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2016 - 11:23
Co to tej daiwy to się z tobą zgodze poza jednym...przeciągnij ją po kamieniach albo grążelach to zobaczysz co się będzie z nią działo...... Na czystą wode jest ok a na kamiory i krzaczory to wole 4 sploty PP :-)
Szczerze mówiąc to nie testowałem ją na kamieniach. Uzywam jej do połowu szczupaków w stawach i jeziorach. Na typowych kamienistych miejscówkach za sandaczem jeszcze z nią nie byłem. A możesz coś jaśniej napisać? Przeciera się, rwie?
#1066 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2016 - 11:29
#1067 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2016 - 11:17
Myślę że po jednym sezonie można ocenić plecionkę.Mam na trzech multikach inną Mikado Octa braind,jiging braind Dragona ( czerwona) Varivas sea.po paru miesiącach Dragon do wymiany jakaś pomyłka,szkoda kasy.
Miałem podobnie, Mikadowska Octa zaskoczyła mnie pozytywnie w stosunku do Dragona po którym spodziewałem się naprawdę wiele
- Alexspin lubi to
#1068 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2016 - 16:14
Używam MIKADO Octa Braid 0,08mm/5,15kg od półtora sezonu. Po przewinięciu na drugą stronę posłuży jeszcze jeden.
Żadnych węzłów, żadnych gniazd. Jak na plecionkę w tej cenie sprawdza się lepiej niż inne, droższe.
Żółta, stosunkowo szybko traci kolor, ale czarna tylko nieco zszarzała.
Nie szumi na przelotkach bardziej niż inne plecionki, a nawet powiedziałbym, że mniej.
Krótki opis z użytkowania cytat. W pełni potwierdzam spostrzeżenia Karola.
Polecam.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 01 lipiec 2016 - 16:15
#1069 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2016 - 16:30
rzuty po horyzont
#1070 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2016 - 16:49
Ja nie mogę złego słowa powiedzieć na Power Pro Super 8 Slick...
#1071 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2016 - 20:36
czy to jest czerwona plecionka?A mi ostatnio świetnie się łapie(multik) na plecionkę Dragon Jiggin' Braid .Świetna 4 splotowa plecionka .Żadnych bród,
rzuty po horyzont
#1072 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2016 - 18:34
panowie uzywal ktos z was plecionki DAIWA J-BRAID X8?
made in japan
Użytkownik didi edytował ten post 02 lipiec 2016 - 18:35
#1073 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2016 - 20:17
ja , choć moja opinia będzie mało miarodajna , bo tylko 3 razy nad woda , to zastrzeżeń brak
#1074 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2016 - 20:25
panowie uzywal ktos z was plecionki DAIWA J-BRAID X8?
made in japan
cofnij się do postu 766
#1075 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2016 - 01:29
Jestem zainteresowany zakupem Stren microfuse 4lb, 10lb.
Czy warto inwestowac w ta plecionke?
Pozdrawiam
Sent from my K10000 using Tapatalk
#1076 ONLINE
Napisano 21 lipiec 2016 - 09:31
Miałem jak pamiętam wersję 4lb. Nie polecam, typowa tasiemka. 10lb najpewniej też będzie taśmą. Aż byłem zaskoczony, że producent znakomitej Sonic Braid wypuszcza coś takiego.
#1077 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2016 - 19:46
#1078 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2016 - 09:41
#1079 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2016 - 11:22
Przyjacielu warto poczytać wątek MIKADO NIHONTO BRAIND tam znajdziesz informację o różnych plecionkach😊Nie wiem czy nie przegapilem w wątku czy tez nie ma informacji nt różowej plecionki Sufix, 8 splotowej. Ktos, cos? Jak ona sie ma do Power pro? Jak z widocznoscia nad woda?
- Alexspin lubi to
#1080 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2016 - 12:19
Ps watek o octa braid przeczytalem i w zasadzie mam podobne zdanie co godski.
Moje pytanie o różowego Sufixa zostaje nadal aktualne.
Użytkownik Jack__Daniels edytował ten post 25 lipiec 2016 - 12:21
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych