Czyli powielasz głupoty czytane w sieci...
Taki wymóg europejskiego rynku (dla mnie zrozumiały zresztą), że producent musi podawać parametry w obowiązujących tutaj jednostkach miary, czyli w systemie metrycznym. A fałszywki w sklepach, tudzież jak piszesz tandeta na rynek europejski to, mój panie kolego, przeszłość. Niepotrzebnie i bez zastanowienia powtarzana bzdura. Oczywiście, że zdarzają się podróbki, ale raczej wśród internetowych cwaniaków a nie w walczących o klienta sklepach.
Na przyszłość zanim coś naskrobiesz to się zastanów, bo większej bzdury to dawno nie czytałem
moim zdaniem na oryginalnych jest grubość podana w LB a nie w grubości na milimetry.
Tak dla jasności:
Funt (ang. pound lub ang. pound-mass pochodzi od staroangielskiego pund, które wywodzi się z germańskiej adaptacji łacińskiego (libra) pondo - Pfund[1]; lb, lbm, lbm, ℔[2]) – pozaukładowa jednostka masy wywodząca się od rzymskiej libry. Miara funta była różna na przestrzeni wieków w różnych państwach, zwykle wynosiła pomiędzy 0,4 a 0,5 kilograma. Obecnie w państwach anglosaskich jest przyjęty międzynarodowy funt równy 0,453 592 37 kg oraz stosowany jest skrót lb (od libra, liczba mnoga w jęz. angielskim: lbs).
źródło: https://pl.wikipedia...iki/Funt_(masa)
Grubość, jak piszesz - ja raczej nazwałbym to średnicą lub czymś do niej zbliżonym - można podać w mm (wg naszej miary) lub w calach wg miary angielskiej.
Chyba, że masz na myśli grubość w odniesieniu do człowieka, to tu rzeczywiście można pokusić się o jednostkę masy
Użytkownik Artech edytował ten post 25 sierpień 2016 - 17:21