Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDA呕 GARA呕OWA - 2025
Po raz dziesi膮ty spotkamy si臋 na wyprzeda偶y gara偶owej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a ko艅czymy o 15:00). Dla publiczno艣ci (os贸b kupuj膮cych) wej艣cie b臋dzie jak zawsze bezp艂atne i bez 偶adnych ogranicze艅. Ostatni gara偶 by艂 jednym z najbardziej udanych je艣li chodzi o ilo艣膰 kupuj膮cych a na X jubileuszowym planujemy podbi膰 rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolik贸w dla sprzedaj膮cych -> Wyprzeda偶 gara偶owa - rezerwacja stolik贸w

Zdj臋cie

Plecionka, ale kt贸ra...?

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
4667 odpowiedzi w tym temacie

#3361 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 post贸w

Napisano 20 marzec 2021 - 23:32

Hmm, mo偶e i dobrym tylko czym sie kierowa膰?

Wytrzyma艂o艣ci膮 plecionki na w臋藕le, na 艂aczniku czy podawan膮 na opakowaniu? Na opakowaniu z Polski, Japonii, USA czy Chin?

Jak dobra膰 t臋 plecionk臋 do kij贸w z USA, z Japonii, z Polski, z Chin z Ukrainy?

Jak do robionych w pracowni w r贸偶nych systemach zbrojenia np. Fuji KR czy Delta+Delfin czy nawet do takich, kt贸re nie maj膮 opis贸w mocy czy C.W?

ee tam, nie ma co komplikowa膰 prostych rzeczy.....ale jak ju偶 kto艣 chcia艂by szuka膰 jakiej艣 zasady, to mo偶e by膰 i np. taka - moc kija w funtach wskazuje maksymaln膮 grubo艣膰 plecionki w nomenklaturze PE - brzmi mo偶e bez sensu, ale teraz sobie u艣wiadomi艂em, 偶e w moim przypadku taka zasada dzia艂a od dawna, zupe艂nie pod艣wiadomie, na zasadzie zwyk艂ego zdrowego rozs膮dku czy jakiego艣 skromnego do艣wiadczenia, po prostu na czuja.....czyli kij 12 lb, to plecionka max PE 1.2.....kij 10 lb, plecionka max PE 1.0.....8 lb, max PE 0.8.....przy japo艅skich linkach i przyzwoitych blankach sprawdza si臋.....a minimalne warto艣ci to powiedzmy dwa oczka ni偶ej.....i mamy zakres.....kij 12 lb obs艂uguje linki od PE 0.8 do 1.2......kij 10 lb od PE 0.6 do 1.0.....itd.....a zasada rezerwowa jest taka, 偶e mo偶na da膰 oczko wy偶ej i ni偶ej, hahahahaha.....Elitka 12 lb zniesie tak偶e plecionk臋 PE 1.5, je偶eli b臋dzie taka potrzeba, g艂贸wnie przy mocno zaczepowym 艂owisku i stosunkowo ci臋偶kich przyn臋tach (ale taka Elitka i tak ma raczej bli偶ej 15 lb moim zdaniem).....z drugiej strony nie b臋dzie rwa艂a linki PE 0.6, o ile.....

.....no w艂a艣nie, o ile kto艣 z g艂ow膮 u偶ywa hamulca ko艂owrotka i stosuje odpowiednie przypony z 偶y艂ki czy fluorocarbonu.....tak wi臋c nie da si臋 po艂ama膰 kija przez zbyt mocn膮 link臋 g艂贸wn膮, je偶eli do tego dojdzie, to zawsze b臋dzie to jaki艣 b艂膮d w臋dkarza :P  :rolleyes:  :D 

a tak na powa偶nie, zamiast czyta膰 do znudzenia forum, zamiast analizowa膰 opisy mocy na opakowaniach, trzeba kupi膰 kilka szpulek, trzeba je nawin膮膰 na ko艂owrotki, do 艂apki kilka kijk贸w o r贸偶nej mocy i zastosowaniu, r贸偶ne przyn臋ty o r贸偶nych gramaturach i nad wod臋! nic nie zast膮pi w艂asnego do艣wiadczenia, a do jego zdobycia naprawd臋 nie potrzeba ani wyj膮tkowo du偶o czasu, ani nawet ajkju powy偶ej 190 ;) 

#3362 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Gie艂da komercyjna
  • PipPipPip
  • 4971 post贸w
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 20 marzec 2021 - 23:52

@duszekpl Do 艂owienia w rzece u偶ywam Sunline X-Plasma PE1, r贸wnie偶 Siglona 1.2 - w opcji 艣redni spin 7-28g. Do okoni PE 0.4-0.6. Rozmiary PE0.2-PE0.3 to ju偶 typowy XUL do mikroprzyn臋t. S膮 niesamowicie cienkie, jak w艂os, ale co艣 za co艣. Realnie na w臋藕le wytrzymuj膮 0.8 i 1.3kg, na 艂膮cznikach bezw臋z艂owych PE 0,3 wytrzyma艂a oko艂o 1,8kg. Informacyjnie - uczciwe 偶y艂ki 0,12-0,13 wytrzymuj膮 0,9kg na w臋藕le. Gdzie艣 na forum przeczyta艂em, 偶e pe 0,3 to kiepski produkt, bo kto艣 j膮 rwa艂 przy odstrzeliwaniu. Nie wiem czego si臋 spodziewa艂 przy takiej cieni藕nie, szarpania ko艂k贸w z dna? .

Wys艂ane z mojego SM-G975F przy u偶yciu Tapatalka

#3363 OFFLINE   Sportfiskare

Sportfiskare

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 post贸w

Napisano 21 marzec 2021 - 21:58

Stosuje kto艣 plecionk臋 Berkley FireLine Ultra 8 Smoke? Je艣li tak, to jakie s膮 wasze opinie?

#3364 ONLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1212 post贸w
  • Imi臋:Wojtek

Napisano 22 marzec 2021 - 17:36

Niestety sko艅czy艂y mi si臋 zapasy mojej ulubionej plecionki Stren Sonic Braid. Czy jest kto艣 w stanie poleci膰 co艣 podobnego do 艣redniego spiningu?
  • MaleX lubi to

#3365 OFFLINE   Kamyk88

Kamyk88

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 50 post贸w
  • LokalizacjaKrak贸w
  • Imi臋:Mateusz
  • Nazwisko:Kami艅ski

Napisano 22 marzec 2021 - 20:27

Odebra艂em dzisiaj paczk臋 od kolegi psukek z plecionk膮 Sunline Siglon Pe 0,2 z my艣l膮 o 艂owieniu bia艂orybu. I powiem Wam, 偶e petarda. Takiego w艂oska to si臋 nie spodziewa艂em. Sama agrafka to b臋dzie lecie膰 i lecie膰, nawet z kija od szczotki ;D

U偶ytkownik Kamyk88 edytowa艂 ten post 22 marzec 2021 - 20:27

• psulek, cristovo i Alexspin lubi膮 to

#3366 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Gie艂da komercyjna
  • PipPipPip
  • 4971 post贸w

Napisano 22 marzec 2021 - 22:55

PE 0.2 jest cienka ja Polsilver :)

#3367 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 post贸w
  • LokalizacjaPruszk贸w Poland Europe Earth
  • Imi臋:S艂awomir

Napisano 23 marzec 2021 - 07:09

PE 0.2 jest cienka ja Polsilver :)

W jakim sensie?  B)

#3368 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3757 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d藕 (艂owiska O/Sieradz, O/Piotrk贸w).
  • Imi臋:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 23 marzec 2021 - 10:29

Wida膰 m艂ody jeste艣 i nie masz por贸wnania "Rawy Lux" z "Polsilverem"... :D

U偶ytkownik Alexspin edytowa艂 ten post 23 marzec 2021 - 10:29

• jurkan i pawlikowski lubi膮 to

#3369 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1058 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imi臋:Pawe艂

Napisano 23 marzec 2021 - 13:31

Wida膰 m艂ody jeste艣 i nie masz por贸wnania "Rawy Lux" z "Polsilverem"... :D

No Slawek Homax to istny m艂okos jest, urodzony po roku 2000鈥檔ym 馃榿
  • Alexspin lubi to

#3370 OFFLINE   Rando

Rando

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 30 post贸w
  • LokalizacjaChicago

Napisano 23 marzec 2021 - 15:14

Stosuje kto艣 plecionk臋 Berkley FireLine Ultra 8 Smoke? Je艣li tak, to jakie s膮 wasze opinie?

Pewnie bede w mniejszosci ale bardzo ja lubie. Mam ja na wiekszosci spinningowych kolowrotkow w smoke albo crystal kolorze (6-12 lb). Na poczatku bedzie bardzo sztywna (prawie jak drut) ale jak troche pokrecisz to robi sie, wedlug mnie, idealna. Oczywiscie co czlowiek to opinia i wielu jej nie lubi dlatego najlepiej jak sam sprubujesz. 

#3371 OFFLINE   Sportfiskare

Sportfiskare

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 post贸w

Napisano 24 marzec 2021 - 02:07

Pewnie bede w mniejszosci ale bardzo ja lubie. Mam ja na wiekszosci spinningowych kolowrotkow w smoke albo crystal kolorze (6-12 lb). Na poczatku bedzie bardzo sztywna (prawie jak drut) ale jak troche pokrecisz to robi sie, wedlug mnie, idealna. Oczywiscie co czlowiek to opinia i wielu jej nie lubi dlatego najlepiej jak sam sprubujesz. 

Dzisiaj kupi艂em 0,10mm, b臋dzie specjalnie nawijana na nowego Stradica. Plecionka zrobi艂a na mnie du偶e wra偶enie, je偶eli chodzi o g艂adko艣膰. Przetestowa艂em na niej kilka w臋z艂贸w, z pomoc膮 ci臋偶ark贸w. Tu radzi艂a sobie troch臋 gorzej od mojej starej linki. Przy kilku pr贸bach ledwo wytrzymywa艂a 3,75kg, przy 3kg skuteczno艣膰 w臋z艂a uni knot waha艂a si臋 w 50%. Martwi mnie 偶e tak strzela... Te偶 tak masz?

#3372 OFFLINE   MaleX

MaleX

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 490 post贸w
  • LokalizacjaTeren prywatny
  • Imi臋:Marcin

Napisano 24 marzec 2021 - 09:48

Niestety sko艅czy艂y mi si臋 zapasy mojej ulubionej plecionki Stren Sonic Braid. Czy jest kto艣 w stanie poleci膰 co艣 podobnego do 艣redniego spiningu?

Swego czasu mia艂em podobny problem. Przerzuci艂em sporo plecionek, podobne w艂a艣ciwo艣ci ma czterosplotowa Team Dragon Braid (chyba konfekcjonuj膮 plecionki Momoi). S艂ysza艂em te偶, 偶e por贸wnywalna jest P-Line (te偶 4), ale tej akurat nie testowa艂em.  

#3373 ONLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1623 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d藕
  • Imi臋:Szymon

Napisano 25 marzec 2021 - 15:39

Sonic te偶 by艂 moj膮 ulubion膮. Tego sznurka nic nie zast膮pi. Dla lubi膮cych proste rozwi膮zania z USA zosta艂 PowerStrike.
  • tomi101 lubi to

#3374 OFFLINE   Rando

Rando

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 30 post贸w
  • LokalizacjaChicago

Napisano 25 marzec 2021 - 15:43

Dzisiaj kupi艂em 0,10mm, b臋dzie specjalnie nawijana na nowego Stradica. Plecionka zrobi艂a na mnie du偶e wra偶enie, je偶eli chodzi o g艂adko艣膰. Przetestowa艂em na niej kilka w臋z艂贸w, z pomoc膮 ci臋偶ark贸w. Tu radzi艂a sobie troch臋 gorzej od mojej starej linki. Przy kilku pr贸bach ledwo wytrzymywa艂a 3,75kg, przy 3kg skuteczno艣膰 w臋z艂a uni knot waha艂a si臋 w 50%. Martwi mnie 偶e tak strzela... Te偶 tak masz?

Wiem ze z jakis magicznych powodow czasami producenci urzywaja inne specifikacje w roznych krajach. 

Wedlug strony berkley (https://www.berkley-...ultra-8-1447326) 0.12mm jest szacowana do 1.8 kg, a 0.10mm nie ma nawet na rynku u nas. Wedlug tego przekroczyles juz jej limit.

Nie testowalem jej w garazu ale nigdy nie mialem problemu z urwaniami. Plecionki wiaze zawsze palomer.

U偶ytkownik Rando edytowa艂 ten post 25 marzec 2021 - 15:49

#3375 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1661 post贸w

Napisano 29 marzec 2021 - 00:02

Cze艣膰, po wst臋pnych ogl臋dzinach kupi艂em Sunline Siglon PE ADV. Wersja multicolor o grubo艣ci PE 1,5 i nominalnej wytrzyma艂o艣ci na zerwanie 18lb max 25lb( chyba nikt nie wie co to znaczy, mnie najbardziej interesowa艂aby minimalna si艂a potrzebna do zerwania). Grubo艣膰 bardzo podobna do YGK Upgrade PE 1,5 i wizualnie i pod wzgl臋dem zajmowanego miejsca na szpuli. Tak jak pierwszy Sunline 8PE wr臋cz prawie okr膮g艂a, ale od niej zdecydowanie bardziej 艣liska ( jak inne najlepsze ) i 艣cis艂a, no i troch臋 sztywniejsza. Faktycznie jakby czym艣 wype艂niona oraz otulona. Test na zerwanie 8,4; 9,5; 7,8 kg. Dwie skrajne pr贸by zerwane zaraz przy 艂膮czniku bezw臋z艂owym, 艣rodkowa ok 20 cm od 艂膮cznika. Szorowanie prawie 2 razy lepiej ni偶 tak chwalona niedawno YGK JIGMAN. 40 razy. Niestety pr贸ba na do艣膰 ostrym no偶u ci膮gle wykazuje du偶膮 przewag臋 偶y艂ki. Zapomnia艂em dopisa膰, 偶e kolory s膮 lepiej roz艂o偶one i zdecydowanie bardziej intensywne ni偶 w innych znanych mi plecionkach.
Tomek

U偶ytkownik kostom63 edytowa艂 ten post 29 marzec 2021 - 00:39

#3376 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 post贸w

Napisano 29 marzec 2021 - 00:26

8,5 kg to oko艂o 18 funt贸w, czyli linka dobrze opisana......kiedy艣 ogl膮da艂em film pt. N贸偶 w wodzie i od tamtej pory dowi膮zuj臋 z p贸艂tora metra 偶y艂ki do plecionki, lepiej z tymi no偶ami w wodzie uwa偶a膰 ;) a i tak wszystko wyjdzie w praniu, napisz kilka s艂贸w, gdy ju偶 troch臋 pou偶ywasz, to mo偶e by膰 bardzo ciekawy produkt B) 

• kostom63 lubi to

#3377 OFFLINE   smokwelski

smokwelski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1093 post贸w
  • LokalizacjaNowe Miasto Lubawskie
  • Imi臋:Krzysztof

Napisano 29 marzec 2021 - 10:57

Wracam po roku by膰 zako艅czy膰 obiecanym kr贸tkim podsumowaniem test plecionki Lucky John Trout Area Game, kt贸ra mia艂em przyjemno艣膰 (?) 艂owi膰 ostatni sezon. U偶ywa艂em linki 8lb, 0.5 PE, opisywana Europ臋 jako 0,112 mm, 5,90 kg, 75 m.

Test nie by艂 kr贸tki, ca艂kowicie miarodajny, ale jego podsumowanie nie musi by膰 obszerne. Cena - ok. 65 z艂, ale za odcinek 75 m, wi臋c tak tanio nie jest. R贸偶owa linka, kolor zachowuje przeci臋tnie, tzn. oczywi艣cie wyblakni臋cie eksploatowanego odcinka po kilku wyjazdach jest wyra藕nie zauwa偶alne, ale nie gubi pigmentu tak, 偶eby przy pierwszych godzinach u偶ycia zostawia膰 kolorowy 艣lad na rolce czy przelotkach. 艢rednica deklarowana/rzeczywista mniej wi臋cej ok. Nie b臋d臋 si臋 czepia艂. Przekr贸j (tak, wiem, plecionka nie ma 艣rednicy), ale skoro producent podaje 艣rednic臋, to mo偶na przypuszcza膰, ze okr膮g艂y. W膮tpi臋 w to niezmiernie, jednak przy takiej paj臋czynie nie ma to raczej wi臋kszego znaczenia. Parametry wytrzyma艂o艣ciowe: tu ju偶 inaczej. Oczywi艣cie 5,90 kg to bajki, 8lb te偶 lekko chyba na wyrost, ale najwa偶niejsze i偶 w praktyce, podczas normalnego u偶ytkowania, ta wytrzyma艂o艣膰 wypada po prostu s艂abiutko. Chodzi tu o nast臋pn膮 wa偶n膮 cech臋 tej linki: bardzo lu藕ny splot. 4 splotowa linka po prostu strz臋pi si臋 i mechaci nawet od samego kontaktu z szorstk膮 d艂oni膮. Przy wi膮zaniu rozwarstwia si臋 bardzo 艂atwo. Zaciskaj膮c w臋ze艂 mo偶na j膮 znacznie os艂abi膰. Wynikaj膮ca z tego poniek膮d zaleta - bardzo ma艂a sztywno艣膰, praktycznie swobodna wiotko艣膰, nie rekompensuje wad. Kilkukrotna utrata przyn臋ty z tego powodu by艂a g艂贸wnym powodem, dla kt贸rego musieli艣my si臋 rozsta膰. Ja osobi艣cie poleci膰 jej nie mog臋. Uwa偶am, 偶e to kiepska plecionka, odstaj膮ca w d贸艂 parametrami u偶ytkowymi nawet od tego, co obecnie proponuj膮 marki Jaxon czy Mikado. Do dobrych linek Sunline, Avani, Momoi nawet nie ma co por贸wnywa膰. Ament, cytuj膮c klasyka.

U偶ytkownik smokwelski edytowa艂 ten post 29 marzec 2021 - 11:55

#3378 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Gie艂da komercyjna
  • PipPipPip
  • 4971 post贸w

Napisano 30 marzec 2021 - 01:09

Jakiego rozmiaru szukasz?

#3379 OFFLINE   Krzyn

Krzyn

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 post贸w
  • LokalizacjaCz臋stochowa

Napisano 02 kwiecie艅 2021 - 06:22

Co s膮dzicie o RNS'ie? Kupi艂em na ten sezon i jestem ciekaw Waszej opinii. Dzi臋ki z g贸ry.

#3380 OFFLINE   Pescador de ca帽a

Pescador de ca帽a

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 524 post贸w
  • LokalizacjaBuenas Noches
  • Imi臋:Mrevansh

Napisano 02 kwiecie艅 2021 - 07:42

Sprawdzone plecionki o kt贸rych jest ten w膮tek xD s膮 po 70-150z艂.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 3

1 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych

JDM fan