Jak robiłeś pomiar ? Ja na palomarze więcej niż 5 kg już nie mogłem unieść.Cześć ostatnio wpadly mi w ręce 3 pletki
1-varivas avani sea baas #1,2 podobnie jak #1 okrągła miękka i sliska a wytrzymała max 8 kg a min pomiar to 6 kg
Plecionka, ale która...?
#521 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2014 - 08:10
- rico1212 lubi to
#522 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2014 - 09:25
Cześć ostatnio wpadly mi w ręce 3 pletki
1-varivas avani sea baas #1,2 podobnie jak #1 okrągła miękka i sliska a wytrzymała max 8 kg a min pomiar to 6 kg
2-YGK 3 G-soul tasiemka sliska i miękka teoria to 25 lbs praktycznie 8-9 kg w trzech pomiarach
3-techron black kamatsu 0,04 cieniutka okrągła i miękka teoria 3 kg praktycznie 3 kg !
mnie interesuja pomiary okraglosci i wytrzymalosc: czym i w jaki sposob?
#523 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2014 - 09:42
mnie interesuja pomiary okraglosci i wytrzymalosc: czym i w jaki sposob?
palcami - jak się turla to jest okrągła, a jak się ślizga to jest płaska
pitt, widzę, że Ty reagujesz na "średnicę plecionki" tak jak ja na "włanczam"
- bony20 lubi to
#524 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2014 - 09:56
tu nie chodzi o srednice czy niesrednice ale o ewidentne pisanie i powielanie glupot ... przepraszam ... nieprawdy zmiast starac sie podawac rzetelne informacje czesto reprodukuje sie jakies wydumki, szkoda, bo we wlasnym gronie, gronie wedkarzy, powinnismy byc rzetelni ... na cale szczescie zaczyna mi to kompletnie fruwac i pewnie za kilkanascie tygodni w ogole nie bede reagowal, bo po co? przeciez miliony much nie moga sie mylic
- krzychun, PETEREK i kotwitz lubią to
#525 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2014 - 16:28
pitt a te "wydumki" to do mnie ? Bo chyba mało rozumny jestem , moje pomiary x-zogi nie odbiegają od laboratoryjnych zbytnio, niestety kolega testujący nie podaje czy wykonał kilka czy tylko 1 próbę więc rozrzutu nie znamy , a patrząc na Twoje pomiary pod mikroskopem musi być rozrrzut na krótkim odcinku.
Niestety ten avani miał spory rozrzut, a techron wyjątkowo był stabilny
Pozdrawiam
#526 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2014 - 16:54
wydumki dotycza zawsze tresci ... sa trudne do personifikacji
Jak już podawalem zrywam na agrafce bezwezlowej, a okrągłośc właśnie palcyma .
dziekuje
#527 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2014 - 18:57
Natomiast co do średnic zgadzam się z Tobą w 100 % (a co wolno mi :-))
Pozdrawiam Tomek
#528 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2014 - 20:21
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 28 marzec 2014 - 20:25
- ezehiel lubi to
#529 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2014 - 22:53
#530 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2014 - 23:58
I chętnie poznam Twoje wyniki , grunt to stałość metody
Robię to w następujący sposób.Mam kilka talerzy od sztangi, przykładowo 0,5 , 1 , 2, 5 , 5 , 10 kg.Przez otwór talerza przekładam sznurek.Do haka na główce jigowej, która musi być raczej mocna dowiązuję testowaną plecionkę, ważne aby odcinek był za każdym razem w miarę równy - około 1 m z zapasem na nawinięcie na coś czym będziemy podnosić aby nie pociąć sobie rąk i działamy podnosząc hakiem przewiązany sznurek.
Z testów plecionek jakie tak przeprowadziłem wyszły mi następujące wyniki, które zastrzegam sam uznaję je za mocno domatorskie , ale do moich potrzeb wystarczają i wiem co mam.
PowerPro 10 LB - 5 kg jest łatwe do osiągnięcia , da się podnieść więcej, ale to raczej pojedyncze sytuacje.Plecionka ma dosyć ''powtarzalną moc'', rzadko strzelała wcześniej.Polska dystrybucja Normark na metry , po sezonie nadal trzyma parametry, ale sporo używanej odcinałem.
Varivas Avani Sea Bass Premium PE 1.2 - 5 kg to absolutny szczyt dla tej plecionki , na około 8 testów podniosłem to jedynie 2-3 razy , plecionka raczej chętnie strzelała wcześniej.Mocno się rozciągała podczas podnoszenia.Cieńsza od PP 10 lb, wg mnie dobre wyniki jak na taką grubość
Varivas Avani Sea Bass Premium PE 1.5 - 5 kg podnosi za pierwszym razem i spokojnie można sobie taki talerz przenosić z miejsca na miejsce co w przypadku wcześniejszych było niemożliwością , po podniesieniu 5,5 kg dałem sobie już spokój uznając, że tak cienka linka, na moje oko porównywalna z PP 10LB , może minimalnie grubsza ma odpowiednią moc do moich potrzeb
Stren Sonic Braid 30 LB - porządnie ją potestowałem - 11 kg to moc maksymalna , powtarzalna - bardzo mocna i pewna na węźle (nie strzelała poniżej 10 kg ani razu) do moich potrzeb nawet za mocna i za gruba...
Wszystko na węźle Palomar
Pozdrawiam
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 29 marzec 2014 - 00:09
#531 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2014 - 21:45
Na jeziorze o czystej wodzie używam PP od 10 do 13 po całym sezonie widać ze kolor zmienia z zielonego na jaśniejszy, i lekko sie rozwarstwia ale.. Na 0.10 bez problemu wyciagnolem szczuplego 85centow, i złego słowa na nią nie powiem bo za ta kasę jak by powiedziała moja Babka "Nie jest licha" na Wisle kupiłem Dragon C-Trhu 0.15 ( w porównaniu do PP to wypada jak 0.20)bo mi było szkoda czegoś dobrego pozatym na moim odcinku jest b.duzo zaczepów, i potrafię odstrzelił z 5x zanim cos urwę, w tamtym sezonie kupiłem Momoi Jig Line i jest spora różnica do PP, ciszej na przelotkach,dalej leci, po sezonie używania na jeziorku nie zmieniła koloru, widać przewagę nad PP.W tym sezonie kupiłem do testu X-Zoge 0.14 zobaczymy jak sie bedzie zachowywać, zastanawiam sie nad zakupem jeszcze jednej plećki i myślałem na Daiwa 8x Turnament ale widzę po opiniach ze szału nie ma co?
Acha i tez zastanawiałem sie czy nie wypróbować Savage Gear Finezze HD 8x ?
Z pozdrowieniami.
#532 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2014 - 01:22
#533 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2014 - 12:13
uzywa ktos Momoi ryuijin ? Pojawila sie ostatnio w paru sklpach internetowych , interesuje mnie 14lb
#534 OFFLINE
Napisano 29 maj 2014 - 18:56
Witam
VARIVAS Avani Sea Bass Premium PE jaka będzie grubość względem Sterna ,PP 10lb (jaki to będzie odpowiednik grubości) ?
I jak się ma moc VARIVASA w stosunku do podobnej grubości Sterna ,PP ?
Zastanawiam się czy warto przejść ze strena na varivasa .
Użytkownik lopez77m edytował ten post 29 maj 2014 - 19:40
#535 OFFLINE
Napisano 29 maj 2014 - 22:13
A co ci w tym strenie nie odpowiada,po Avani Sea Bass nie oczekuj cudów chyba że chcesz gonić króliczka
#536 OFFLINE
Napisano 29 maj 2014 - 22:29
Kilka postów wyżej porównywałem Varivasa 1.2 i 1.5 do PP 10lb - obecnie łowię na 1.5 , wydaje się minimalnie grubszy, ale jest zdecydowanie mocniejszy i cichszy .Co do superanckiego na początku koloru to po dwóch wyprawach na Warcie i starorzeczach mogłem już tylko powspominać ten soczysty odcień Nie wiem jak Stren 10 lb , ale przyznam szczerze , że jeśli chodzi o czystą ekonomię to chyba lepiej brać PP , jak masz nadwyżki kasy i lubujesz się w wyciskaniu z zestawu choćby odrobinę więcej to śmiało bierz Varivasa i tyle.Przyznam się szczerze, że mi osobiście wystarczy PP i do tego mam prawie dwie szpule w cenie jednej SeaBass.
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 29 maj 2014 - 22:37
#537 OFFLINE
Napisano 29 maj 2014 - 23:25
Ja lowilem w sumie w zyciu 3 podobnymi linkami dluzej (2 szpulki varivasa supet pe bodaj 9kg) i g soul tez bodaj 20lb.
Wygladaja super (obie zolte), ciche etc. kolor wytrzymuje max kilka wypadow (od varivas az mialem wedke i rece na zolto pochlapane nie wspominajac o przelotkach).
Slabna szybko etc. jedyny powod dla ktorego kupilem g soula to to, ze nie mieli rzadnej innej cienkiej plecionki (a szedl do okoniowki). od tamtej pory mam uraz do takich linek. ps wytrzymalosc varivasa malala w oczach...
#538 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2014 - 17:22
Chłopaki bo tak czytam i czytam i sam nie wiem .Szukam nie drogiej plecionki najlepiej ośmio splotowej , wytrzymałej pod okonie i jako przyłów jazie .Myślę , że 0.06 wystarczy.Co kupić pewnego ?Ważne , żeby była cicha .
Użytkownik radek gliwice edytował ten post 02 czerwiec 2014 - 17:23
#539 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2014 - 19:13
Chłopaki bo tak czytam i czytam i sam nie wiem .Szukam nie drogiej plecionki najlepiej ośmio splotowej , wytrzymałej pod okonie i jako przyłów jazie .Myślę , że 0.06 wystarczy.Co kupić pewnego ?Ważne , żeby była cicha .
Coś się wydaje, że to co chcesz od plecionki nie będzie tanie .
#540 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2014 - 19:16
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych