Sam jestem zainteresowany TCB8 i jestem ciekaw czy się sprawdzi. (...)
Plecionkę P-line TCB8 użytkuję około półtora roku i jestem z niej zadowolony.
Łowisko to Morze Śródziemne z brzegu, z nastawieniem na tutejsze groupery i dentexy czyli miejsca, gdzie dno mocno opada i pokryte jest skałami. Pomimo, że dowiązuję do końca plecionki przypon to odcinek roboczy narażony jest na kontakt z szorstkimi skałami.
Pierwsze wrażenia po około półrocznym użytkowaniu tej plecionki opisałem na blogu.
Po kolejnym roku ubyło ze szpuli ok. 30 metrów (tyle musiałem niedawno dołożyć podkładu) z powodu odcinania mocno zużytego końca lub rwania zaczepów, wyblakł też kolor na jakiś 20-30 metrach.
Najważniejszy parametr, czyli moc, trzyma na podobnym poziomie przez cały okres użytkowania. Nie mierzyłem tego na przyrządach, określam na podstawie siły, której muszę użyć do zerwania zaczepu.
Nie zdarzyło się aby pękała w przypadkowym miejscu, zawsze przy węźle lub w miejscu, gdzie następuje jakieś załamanie linii (napięta plecionka napiera na skałę) pomiędzy szczytówką a zaczepioną przynętą, gdy wiatr, fale, prądy wcisną linkę pomiędzy skały.
W mojej opinii, TCB8 to bardzo dobra linka w dobrej cenie na wymagające, trudne technicznie łowiska, cicha, bardziej śliska i umożliwiająca dłuższe rzuty od plecionek pe 4 a mniej wrażliwa na urazy od pe 8.
Użytkownik Maraky edytował ten post 01 październik 2016 - 15:29