Nice To tylko na zdjecia ugiecia jeszcze czekamy
#681 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 18:03
#682 ONLINE
Napisano 22 luty 2016 - 18:05
- Del Toro lubi to
#683 ONLINE
Napisano 22 luty 2016 - 18:34
Użytkownik Tomasz eS edytował ten post 22 luty 2016 - 18:35
- DanekM, Apioo, Del Toro i 3 innych osób lubią to
#684 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 18:41
Tomku. Czy ta przelotka jest konieczna? Na ile zmienia się stożek jeśli jej nie ma?
#685 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 18:48
#686 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 18:48
Użytkownik filser edytował ten post 22 luty 2016 - 18:50
#687 ONLINE
Napisano 22 luty 2016 - 18:51
Generalnie dolnik jeszcze można śmiało gniesc. Tylko strach przed sufitem mnie powtrzymuje
Co do delfina.... cóż założyłem kołowrotek ... majdan sobie i czuje stukanie jakieś .... myślę pewnie łącze sprawdzam nie jest ok... kurde myślę pewnie źle wkleilem ...
Okazało się ze mam delikatny luz na szpulce i jak majdalem wędka to czuć było w nadgarstku stukanie
- strary, Apioo, TomekSudety i 3 innych osób lubią to
#688 ONLINE
Napisano 22 luty 2016 - 18:51
Zrobię to na rybach .... w domu obawiam się spotkania z sufitem...Cyknij jeszcze z głębszym ugięciem, chce zobaczyć jak blank pracuje w miejscy pierwszych trzech przelotek
A żeby tam uruchomić dolnik to już trzeba dużej siły ... I jeżeli linka by mi puściła to był by tawel kolejny ...
Użytkownik Tomasz eS edytował ten post 22 luty 2016 - 19:06
- JanuszD i Michał. lubią to
#689 ONLINE
Napisano 22 luty 2016 - 18:53
Może i dziwnie ...jak i sam delfin ... ale nie o wygląd tu chodziDziwnie ta Delta wygląda.
Użytkownik Tomasz eS edytował ten post 22 luty 2016 - 19:00
- strary, JanuszD i Michał. lubią to
#690 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 20:13
#691 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 20:26
Będziesz ciął na wodorostach - o żwirku nie wspomnę skoro taka czuła się wydaje
#692 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 20:28
Tak się przyglądam rozmieszczeniu przelotek... nie myślałeś aby dołożyć jedną, dwie więcej na szczyt ? Bo teraz tam pustką wieje...
#693 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 22:25
Bander, on 22 Feb 2016 - 20:28, said:Tak się przyglądam rozmieszczeniu przelotek... nie myślałeś aby dołożyć jedną, dwie więcej na szczyt ? Bo teraz tam pustką wieje...
Radku, owszem w opcji jest taka możliwość, jednak gdyby kij chodził głównie pod woblerami i żelastwem. Pustką może i wieje, jednak szczytówka pod małym i większym obciążeniem nie klęka. Tomek kij widzi głównie pod wormy, jigi i takie tam, więc tak jest chyba Ok
Dziwna konstrukcja więc szczytówka musi się w konwencję wpasować
- Bander lubi to
#694 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 22:35
Dziwnie ta Delta wygląda.
Masz rację, mnie na początku też to drażniło, bardziej jak uchwyt. A na początku uchwyty były hmmmm, delikatnie mówiąc inne
Teraz, a w zasadzie już od dość dawna mnie to nie razi, jednak jak patrzę na kije zbrojone klasycznie, coraz bardziej współczuję im. Tak, jakby mi ktoś kazał cały dzień, z kowadłem na plecach, biegać w masce p-gaz z założoną zatyczką na filtrze
- Michał. lubi to
#695 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 22:50
Januszu, skoro został poruszony ciekawy aspekt spacingu przy Delcie, to mam pytanie nastepujące. Jest jasne że dwuprzelotkowy "stożek" wymusza uchwyt i zastosowany kołowrotek - to bez dwóch zdań. Natomiast jeśli chodzi o pozostałe przelotki - czyli trzecia licząc od kołowrotka i następne aż do szczytówki - to chyba można rozmieścić je że się tak wyrażę "progresywnie" czyli jak w każdej innej wędce ? Wydaje mi sie że nie powinno to wpływać np. na właściwości rzutowe ? Tzn ze rozmieszczając kolejne przelotki począwszy od trzeciej mozna się kierować wyłącznie właściwościami blanku / kątami na przelotkach / "static deflection test" ?
Czy tez jest inaczej ?
- Del Toro i JanuszD lubią to
#696 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 22:59
Obrazowo, obrazowoMasz rację, mnie na początku też to drażniło, bardziej jak uchwyt. A na początku uchwyty były hmmmm, delikatnie mówiąc inne
Teraz, a w zasadzie już od dość dawna mnie to nie razi, jednak jak patrzę na kije zbrojone klasycznie, coraz bardziej współczuję im. Tak, jakby mi ktoś kazał cały dzień, z kowadłem na plecach, biegać w masce p-gaz z założoną zatyczką na filtrze
- JanuszD lubi to
#697 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 22:59
Januszu, skoro został poruszony ciekawy aspekt spacingu przy Delcie, to mam pytanie nastepujące. Jest jasne że dwuprzelotkowy "stożek" wymusza uchwyt i zastosowany kołowrotek - to bez dwóch zdań. Natomiast jeśli chodzi o pozostałe przelotki - czyli trzecia licząc od kołowrotka i następne aż do szczytówki - to chyba można rozmieścić je że się tak wyrażę "progresywnie" czyli jak w każdej innej wędce ? Wydaje mi sie że nie powinno to wpływać np. na właściwości rzutowe ? Tzn ze rozmieszczając kolejne przelotki począwszy od trzeciej mozna się kierować wyłącznie właściwościami blanku / kątami na przelotkach / "static deflection test" ?
Czy tez jest inaczej ?
Tez sie podciagne sie pod to pytanie A moze caly nowy watek dla systemu delta, zreszta juz chyba jest?
#698 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 23:09
Powiem szczerze, że mnie osobiście tez nie przekonuje takie dorabianie teorii. Skoro postawiono na tak szybkie zejście ze stożka w tunel , nie można użyć dawno wymyślonego na przykład takiego sposobu
#699 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 23:21
Friko, on 22 Feb 2016 - 22:50, said:Januszu, skoro został poruszony ciekawy aspekt spacingu przy Delcie, to mam pytanie nastepujące. Jest jasne że dwuprzelotkowy "stożek" wymusza uchwyt i zastosowany kołowrotek - to bez dwóch zdań. Natomiast jeśli chodzi o pozostałe przelotki - czyli trzecia licząc od kołowrotka i następne aż do szczytówki - to chyba można rozmieścić je że się tak wyrażę "progresywnie" czyli jak w każdej innej wędce ? Wydaje mi sie że nie powinno to wpływać np. na właściwości rzutowe ? Tzn ze rozmieszczając kolejne przelotki począwszy od trzeciej mozna się kierować wyłącznie właściwościami blanku / kątami na przelotkach / "static deflection test" ?
Czy tez jest inaczej ?
Oczywiście, to jasne, że tak można tak jak "chce" blank, nie zawsze znaczy to progresywnie, tu chyba zgoda? nie każdy blank właściwe kąty łapie przy progresywnym, w pełnym znaczeniu tego słowa, rozmieszczeniu przelotek.
Trzy, zawsze minimum trzy przelotki o odpowiedniej wielkości i ważniejsze, właściwym od siebie rozstawie, "gaszą" zupełnie linkę. Przynajmniej z moich doświadczeń i obserwacji tak wynika. Jest to tym istotniejsze, im bardziej, np. w długich, mocnych kijach, chcemy na dolniku daleko od siebie rozstawić przelotki. W innym przypadku linka wtórnie się rozchwieje.
Guzu, on 22 Feb 2016 - 22:59, said:Obrazowo, obrazowo
Dziękuję
Ale trafnie czy nie?
Tez sie podciagne sie pod to pytanie A moze caly nowy watek dla systemu delta, zreszta juz chyba jest?
Nie pamiętam czy jest stricte o Delcie, na pewno jest o Delfinie
Pawle, nie wiem czy nie było by lepiej zaczekać do publikacji większego tekstu o tych zagadnieniach. Obawiam się, że wtedy dopiero wątpliwości i pytania będą się mnożyły, pewnie wtedy i nowy wątek się przyda. Awantury i cała merytoryczna treść mają szanse być w jednym miejscu.
Tomek może nam wybaczy ten mały bałagan w Jego wątku, w końcu sam zaczął
- Del Toro lubi to
#700 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 23:23
Użytkownik Guzu edytował ten post 22 luty 2016 - 23:23
- JanuszD lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|