ten lakier znam już troche dwie wędki nim robiłem i ten włąśnie zamówie sobie
#141 OFFLINE
Napisano 11 luty 2014 - 19:26
#142 OFFLINE
Napisano 11 luty 2014 - 19:32
Co mówi na temat nici pan Kawalec którego przedstawiać raczej nie potrzeba :
"Dużym błędem jest robienie omotek z nici nylonowych szewskich, bo jeżeli się je za mocno ściągnie, to można blank wypaczyć (wgnieść) i potem on w tym miejscu pęknie. Najczęściej stosuje sie następujące nici: 00 (0,113mm) - ultra lekkie spiningi, muchówki
A (0,175mm)- muchówki i spiningi
C (0,260mm)- wędziska morskie, ciężkie spiningi
D,E (0,330mm)- wędziska trolingowe i plażowe.
Najlepsze nici na świecie produkuje już od ponad 100 lat amerykanska firma Gudebrod. Oferując 32 kolory nici nylonowych i jedwabnych, 16 kolorów nici metalicznej, 12 rodzajów nici dwukolorowych. Nazwa handlowa tych nici to: Rod Wrapping lub Nylon Rodwinding."
...... I wszystko jasne
#143 OFFLINE
Napisano 11 luty 2014 - 19:34
ok zgadzam się z Tobą w 100 % nici już są w pudełku mojej żony z niciami do szycia , trzeba słuchać mądrzejszych,,, dzięki za rade..
#144 ONLINE
Napisano 11 luty 2014 - 19:36
Jedyne co mi przychodzi do głowy to niedokładne wymieszanie składników, to by tłumaczyło miejscowe silniejsze wsiąkanie w omotkę, nić ma taką samą strukturę na całej długości - miejscowo sieciowanie nastąpiło szybciej (?).
Tomek zrób próbną omotkę na jakimś złamasie, rozrób lakieru i będziesz wiedział, albo przynajmniej wykluczysz jedną opcję.
albo zmów Lamara, i pies trącał cały problem.
Użytkownik ark70 edytował ten post 11 luty 2014 - 19:40
#145 OFFLINE
Napisano 11 luty 2014 - 20:03
tak też zrobie zamawiam w BRC i ma być
#146 OFFLINE
Napisano 11 luty 2014 - 20:12
Tomasz ,nici nićmi ,nie ma dyskusji stosuj tylko te ,które są przeznaczone do RB.Powód nierównego nasączenia nici jest zapewne prozaiczny,niedokładnie rozprowadziłeś lakier na omotce..Często tak się zdarza jeśli rozprowadzam pierwszą cienką warstwę,już po 1 godzinie widać na omotce,jak w niektórych odcinkach wypiła szybciej.Nie ma tragedii jeśli warstwa jest naprawdę cienka i nie występują falbanki Druga warstwa wszystko wyrówna .
Jeśli widzisz ,że pojawiają się fałdki ,a lakier jeszcze jas w miarę do upłynnienia pod wpływem temperatury,to delikatnie podgrzej zapalniczką ok 1 cm z boku omotki omotki (nie pod ) i zbierz pędzelkiem nadmiar ,na obrotach.
Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 11 luty 2014 - 20:13
- Tomasz eS lubi to
#147 OFFLINE
Napisano 13 luty 2014 - 13:27
Panowie, wadliwe okazały się nici:) próba na pac bayach i wszystko wróciło do normy!! Tak więc po to ktoś wymyślił nici RB aby ich używać, ja już mam nauczke na przyszłość... BTW Flex HIGH wcale nie jest taki zły jak się ma nici jak trzeba, i mimo że już od Roberta z BRC leci Lamar będę jeszcze malował Flexem
Za wszystkie rady dzIękuje i okazaną pomoc
pracujemy dalej ;
#148 ONLINE
Napisano 13 luty 2014 - 14:02
I już wiesz wszystko . Tak poza tematem zastanawiam się co było nie tak z tą nitką? Różna gęstość splotu?? Bo co innego?
#149 OFFLINE
Napisano 13 luty 2014 - 14:06
myśle że chodziło o "picie " lakieru nierównomierne
#150 OFFLINE
Napisano 13 luty 2014 - 14:16
Co mówi na temat nici pan Kawalec którego przedstawiać raczej nie potrzeba :
"Dużym błędem jest robienie omotek z nici nylonowych szewskich, bo jeżeli się je za mocno ściągnie, to można blank wypaczyć (wgnieść) i potem on w tym miejscu pęknie. Najczęściej stosuje sie następujące nici: 00 (0,113mm) - ultra lekkie spiningi, muchówki
A (0,175mm)- muchówki i spiningi
C (0,260mm)- wędziska morskie, ciężkie spiningi
D,E (0,330mm)- wędziska trolingowe i plażowe.
Najlepsze nici na świecie produkuje już od ponad 100 lat amerykanska firma Gudebrod. Oferując 32 kolory nici nylonowych i jedwabnych, 16 kolorów nici metalicznej, 12 rodzajów nici dwukolorowych. Nazwa handlowa tych nici to: Rod Wrapping lub Nylon Rodwinding."...... I wszystko jasne
Ja większość kiji robię D. No chyba że jakiś super hiper ultra lajt. Moi koledzy czasem takie cuda wyczyniają z kijami i przelotkami że lepiej cieniej nie schodzić
Zamów sobie w BRC ProWrap dobre nici przynajmniej mym zdaniem.
Lakier polecam jak koledzy Lamar ale bardziej LB dłuższy czas pracy i nie ma się noża na gardle
#151 OFFLINE
Napisano 14 luty 2014 - 09:03
#152 OFFLINE
Napisano 14 luty 2014 - 09:11
#153 OFFLINE
Napisano 14 luty 2014 - 09:39
ładnie położona nić, jednak omotka stanowczo za długa...2 mm przed stopką wystarczają
we wcześniejszym projekcie chyba za dużo lakieru na omotkach.
#154 OFFLINE
Napisano 14 luty 2014 - 09:56
Fajnie, że dzielisz się Swoimi projektami - i proszę nie gniewaj się na to co teraz napiszę i dalej wstawiaj foty - ale Tomek robisz najbrzydsze wędki na forum
pozdr
#155 OFFLINE
Napisano 14 luty 2014 - 10:00
ładnie położona nić, jednak omotka stanowczo za długa...2 mm przed stopką wystarczają
we wcześniejszym projekcie chyba za dużo lakieru na omotkach.
omotka za długa bo wędka jest przezbrajana, musiała być dłuższa aby zakryć miejsce po starej przelotce
#156 OFFLINE
Napisano 14 luty 2014 - 10:03
Fajnie, że dzielisz się Swoimi projektami - i proszę nie gniewaj się na to co teraz napiszę i dalej wstawiaj foty - ale Tomek robisz najbrzydsze wędki na forum
pozdr
może i najbrzydsze, ale swoje nie mają wyglądać pięknie i stać w gablocie tylko łowić
naszczęście się z tego nie utrzymuje więc mogę sobie pozwolić na to i z chęcia zobaczę Twoje projekty aby porónać
- Del Toro i skalek-77 lubią to
#157 OFFLINE
Napisano 14 luty 2014 - 10:07
pozdr
Ale robi i to się ceni , bo wielu z Nas w tym i ja wogole trzęsie porami na samą myśl że można samemu......
Tomek nie zniechęcaj się takimi wpisami tylko rób Swoje ....
Tylko poprzez większą ilość spędzonego czasu przy projekcie dochodzi się do wprawy
#158 OFFLINE
Napisano 14 luty 2014 - 10:10
Karol prosta sprawa samo się nie nauczy raz jest lepiej a raz gorzej ?
- Karol Krause i Joah12345 lubią to
#159 OFFLINE
Napisano 14 luty 2014 - 10:13
Karol prosta sprawa samo się nie nauczy raz jest lepiej a raz gorzej ?
i oto chodzi - dystans do siebie samego musi być nie pisałem tego po to żeby kogoś obrażać - po prostu inne wędki są trochę ładniejsze oczywiście w mojej ocenie
#160 OFFLINE
Napisano 14 luty 2014 - 10:16
omotka za długa bo wędka jest przezbrajana, musiała być dłuższa aby zakryć miejsce po starej przelotce
to wiele wyjaśnia
- Tomasz eS lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →