Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Tenkara w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
304 odpowiedzi w tym temacie

#261 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 13 styczeń 2018 - 17:04

Arku, bo to juz taka nasza przypadłość, że coś co jest zdefinowane tradycją, próbujemy ująć w ramy regulaminów.

Tenkara, to w sumie taka muchówka, nie mająca kołowrotka w klasycznym rozumieniu, ale cęsto drabinkę pozwalająca na wydłużenie bądź skrócenie plecionej linki, która to linka słuzy analogicznie jak w naszych do podania muchy i żeby było śmieszniej, nie mokrej, nie nimfy, a suchej "ukręconej" w dosc specyficznej dla japończyków formie.

Jak zostałoby to u nas wypaczone?? nie chcę nawet myśleć, ale zapewne poszłoby w nowoczesność i ciężkie nimfy (może nawet dwie gdyby ktoś nieopatrznie uznał ją za metodę muchową) na żyłce...

Tyle że pewnie patrząc na to duchy samurajów popełniłyby w zaswiatach po raz kolejny sepuku...

#262 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2020 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 13 styczeń 2018 - 17:34

venom_666, on 13 Jan 2018 - 16:04, said:

(...)

Jak zostałoby to u nas wypaczone?? nie chcę nawet myśleć, ale zapewne poszłoby w nowoczesność i ciężkie nimfy (może nawet dwie gdyby ktoś nieopatrznie uznał ją za metodę muchową) na żyłce...

(...)

Cóż, Twoje obawy chyba nie są bezpodstawne  ;)

(...)Pozwala nam być jeszcze bliżej przyrody, wyczula nasze zmysły, umożliwia skupić się całkowicie na położeniu muchy i prowadzeniu. Nas urzekła jej skuteczność podczas łowienia na dolną nimfę. (...)

źrodło: http://www.ego-fishi...41-tenkara.html

Użytkownik hi tower edytował ten post 13 styczeń 2018 - 17:34

#263 OFFLINE   Forest-Natura

Forest-Natura

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1346 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Ziemowit
  • Nazwisko:Nowakowski

Napisano 13 styczeń 2018 - 19:51

Witam.

Czesi jak zwykle ze wszystkim co się tyczy muchy, nie mają problemu z łowieniem tankarą na nimfy z główkami ...  :)

Pytanie dlaczego Polacy jeżdżą tak licznie (przynajmniej z mojej okolicy) na czeskie wody a Czesi jakoś do nas przyjeżdżać nie chcą ? ...

Pozdrawiam.

#264 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin

Napisano 13 styczeń 2018 - 20:24

Nie mają tez problemów z trzema nimfami na pałeczce tyrolskiej i drewienku...

#265 OFFLINE   Forest-Natura

Forest-Natura

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1346 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 13 styczeń 2018 - 21:00

Witam.

A niech nie mają ... biorą też ryby do domu na potęgę zamiast je wypuszczać i stosują 15-to metrowe przypony do linek muchowych.

Pomimo tego wciąż nie chcą dalej jeździć do nas na ryby ... a my do nich jak najbardziej ...  ;)

Pozdrawiam.

#266 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2020 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 13 styczeń 2018 - 21:09

na belony przyjeżdżają co roku ;)

• Wobi lubi to

#267 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin

Napisano 13 styczeń 2018 - 21:15

A co ma jedno do drugiego??
John Wilson łowi lipienie na białego robaka używając muchówki...
Jak już się oblowisz ryb, jak już przelecisz wszystkie możliwe metody, jak zaspokoisz ciekawość, to w końcu być może wrócisz do korzeni. Zobaczysz że flyfishing to tradycja, a nowoczesność, to tylko łowienie ryb jak popadnie byle mucha była na końcu.
Docenisz kunszt posługiwania się linkami, wykorzystania układu prądów do prezentacji muchy.
Zaczniesz doceniać rybę złowioną z premedytacją, jedną konkretną a nie przerzuconą ilość.
To jak we flytyingu.
Ryba weźmie na wszystko. Jest jednak drobna różnica miedzy tym co skuteczne, a tym co skuteczne i dobrze zrobione zgodnie z zasadami i sztuką.
  • Białek i Krzysztof Rydel lubią to

#268 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2020 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 13 styczeń 2018 - 21:20

Czyli, tak w skrócie, chodzi o to żeby sobie utrudniać, a nie upraszczać złowienie ryby :D

• Adrian Tałocha lubi to

#269 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin

Napisano 13 styczeń 2018 - 21:26

Wiesz Tomek, znajomy myśliwy na śródleśnym jeziorku też mówił że szczupaki i karpie na muszke... Jak już ryba była na muszce to pociągał za spust...

#270 OFFLINE   Forest-Natura

Forest-Natura

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1346 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 13 styczeń 2018 - 21:59

Witam.

Wracamy do tenkary ... Marian - zapraszam Cię do siebie, na wodę na której najczęściej łowię. W przeciągu połowy dnia przekonam Cię że to wszystko o czymi piszesz to można w czorty rzucić, a łowienie na muchę kijkiem bez kołowrotka i tych wszystkich specjalistycznych linek muchowych (obojętne czy nazwiemy to tenkarą czy jakąkolwiek inną nazwą) było by akurat najbardziej czystą postacią flyfishingu i wędkarskiego obcowania z przyrodą.

:)

Pozdrawiam.

Załączone pliki

Użytkownik Forest-Natura edytował ten post 13 styczeń 2018 - 22:06

#271 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 13 styczeń 2018 - 22:15

Ziemowit - mamy porozumienie okręgowe, planuję zasilić legitkę znaczkiem Bielska. Jak doprowadzisz do rzeczki to chętnie dojadę. Marzec początek byłby w sam raz. Patrzę na te foty i coś mi przypominają.

#272 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin

Napisano 13 styczeń 2018 - 23:03

Ziemowicie, chętnie, lubię takie rzczki, ale widzisz nie rozumiemy się. Nie mam nic przeciwko tenkarze. Szlag mnie jedynie trafia jak z metody ktora ma swoją historie i tradycję robi się zwykłe narzędzie do plum bum ciężkiej nimfy.
Nie chodzi w tym wszystkim o złowienie ryby za wszelką cenę....

#273 OFFLINE   Forest-Natura

Forest-Natura

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1346 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 14 styczeń 2018 - 00:44

Witam.

Eee no ... myślę że jednak rozumiemy się doskonale  ;)

Nie tylko w temacie tankary.

Pozdrawiam.

PS. Andrzej - priva wyślę albo zadzwonię

#274 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5068 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 14 styczeń 2018 - 10:53

Ostatni raz większą grupę łowiących egzotycznym ponoć stylem tenkara,  widziałem jakieś 20-25 lat temu, na praktycznych zajęciach szkółki wędkarskiej dla młodzieży, na obozie zarządu okręgu w mieście Łodzi, ćwiczącej na konińskich kanałach. Ze dwudziestu. Zamiast białego robaka na haku, albo wymiennie - biały spider'ek - prask o wodę - uklejka, prask o wodę - bolenik, prask o wodę - klenik.

Gimbusy i maluchy.. na rybkach.. :)  

Użytkownik Sławek Oppeln Bronikowski edytował ten post 14 styczeń 2018 - 10:54

• Bułka i Forest-Natura lubią to

#275 OFFLINE   HighRider

HighRider

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 704 postów
  • LokalizacjaGdańsk Osowa
  • Imię:Darek

Napisano 16 styczeń 2018 - 13:54

Tomy, on 13 Jan 2018 - 09:50, said:

Fajna sprawa i warto.Powiem szczerze nie wiem czy łowiłem na górskiej czy innej i czy była tam dozwolona. 

Tomy,
Łowisz jeszcze na tenkarę?

#276 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:W.

Napisano 19 styczeń 2018 - 10:31

jasiekcom, on 04 Jan 2018 - 07:10, said:

Paweł totalnie się nie zgodzę, że metodą muchową utrudniamy sobie życie ;-)

Nie byłbym sobą gdybym nie szukał nowych doświadczeń i wyzwań dla tego w przyszłym roku mam dwa priorytety sum na muchę i tenkara.

Ziemek :-) chyba o szpuli ruchomej. Taki zapis wydaje mi się do końca nietrafiony  bo wtedy noża by uznać że można używać kołowrotka np spiningowego czyli o szpuli stałej. 

Zgodzę się z Jaśkiem. Tenkarą wbrew pozorom łowi się całkiem skutecznie. Wyniki podobne do tradycyjnej muchówki, czasem znacznie skuteczniejsza a czasem mniej. Zauważyłem że mam znacznie więcej przeprowadzeń muchy przy zabawie z Tenkarą. Na lipienie i wzdręgi jest to genialne narzędzie.

Po kilku latach zabawy z tenkarą, za gigantyczny plus uważam super precyzyjne prowadzenie muchy. Dodatkowo ta metoda wymusza perfekcjonizację holu bo nie ma kołowrotka, naprawdę wiele się dzięki niej nauczyłem, co daje efekty także w innych metodach. Zasięg jest wystarczający żeby skutecznie łowić.

@rebowski12 Kijów od chińczyka nie znam jednak od czasu do czasu ktoś sprzedaje w PL kij tenkarowy za grosze - także te z JP i USA. Rodzima produkcja to fajny pomysł. Przy grubości szczytówki tych wędek, serwis w PL jest trafionym pomysłem :)

Jeżeli chodzi o różne łowiska w PL - rozmawiałem w wielu miejscach ze strażą, gdy tylko miałem okazję - nikt nie robił problemu z tenkarą. Nie wiem jak by było z nalotem państwówki, ale gdy się z nimi gada - tenkara ich nie przeraża.

Przyznam, że legalizacja tenkary byłaby ogromnym ułatwieniem.

Użytkownik ictus edytował ten post 19 styczeń 2018 - 10:33

• Forest-Natura lubi to

#277 OFFLINE   HighRider

HighRider

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 704 postów
  • LokalizacjaGdańsk Osowa
  • Imię:Darek

Napisano 19 styczeń 2018 - 12:56

Koszt 170 zł. 46 dni oczekiwania i już można testować czy metoda tenkary jest dla nas...

https://pl.aliexpres...iceBeautifyAB=1

#278 OFFLINE   rebowski12

rebowski12

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 88 postów
  • LokalizacjaPoznań (Czerwonak)
  • Imię:Adam

Napisano 19 styczeń 2018 - 18:35

Dokładnie ten zestaw zamówiłem.

#279 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:W.

Napisano 19 styczeń 2018 - 18:59

Myślę że tenkara sprawi radość każdemu, kto chce nad wodą relaksu i fascynujących walk z rybami.

Od razu podpowiem, że w tej metodzie trzeba holować nogami. Stojąc w miejscu, sukces holu przy dużej rybie jest mało prawdopodobny.

Ja, dopiero gdy pooglądałem hole w necie, to zrozumiałem o co chodzi. W super skrócie, po zacięciu kierujemy rybę do brzegu, wędrujemy szybko w dół rzeki i szybko sprowadzamy rybę na jak najpłytszą wodę, cały czas wędrując do brzegu lub na płyciznę ( jeśli jest taka w pobliżu). Często wybieram do połowu miejsca głębokie ale tak aby w okolicy było duże wypłycenie. Każdy kaban na płytkiej wodzie jest spokojniejszy, łatwiej też szybko operować podbierakiem w płytkiej wodzie. Ryba nie ma wielu możliwości ucieczki. Przy cienkich żyłkach czy FC ma to spore znaczenie.

Największą frajdę mam z sucharków. Może dlatego że wzrok mnie zawodzi a dystans tenkary zmniejsza odległość od suchara, może też dzięki temu, że nie ma zabawy sznurem i rzutów jest więcej.

Używam tych samych much co w klasycznej muchówce.

• Forest-Natura lubi to

#280 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4520 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 20 styczeń 2018 - 10:54

Tak czytam: "krótki bolenik, klenie, lipionki", czy nie jest to celowe poławianie mniejszych ryb o które jest cały ambarans dotyczących zawodów? Może na zawody tenkara ewoluuje do klasy ESN-a?
Dopóki nie zmieni się nasza mentalność dotycząca łowienia ryb (dla przyjemności) dopóty będzie każdy z każdej strony, szukał dziury w całym.
Jeżeli jestem w stanie zrozumieć że tenkara jest jak znalazł na małe rzeczki (krótki dystans) to nie wiem czy rzeczki na których występują małe rybki (narybek ryb szlachetnych) nie powinny być matecznikami z całkowitym zakazem wędkowania. Od pewnego czasu jestem mocno "za" mimo że uwielbiam "polować" (tak się na nich łowi) i zdaje sobie sprawę z braku kontroli takich "mateczników".
Może jednak przy całkowitym zakazie wędkowania i wysokich karach niewielu odważyłoby się "zaryzykować". :(
  • Wobi i DominikSy. lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych