jasiekcom, on 04 Jan 2018 - 07:10, said:
Paweł totalnie się nie zgodzę, że metodą muchową utrudniamy sobie życie ;-)
Nie byłbym sobą gdybym nie szukał nowych doświadczeń i wyzwań dla tego w przyszłym roku mam dwa priorytety sum na muchę i tenkara.
Ziemek :-) chyba o szpuli ruchomej. Taki zapis wydaje mi się do końca nietrafiony bo wtedy noża by uznać że można używać kołowrotka np spiningowego czyli o szpuli stałej.
Zgodzę się z Jaśkiem. Tenkarą wbrew pozorom łowi się całkiem skutecznie. Wyniki podobne do tradycyjnej muchówki, czasem znacznie skuteczniejsza a czasem mniej. Zauważyłem że mam znacznie więcej przeprowadzeń muchy przy zabawie z Tenkarą. Na lipienie i wzdręgi jest to genialne narzędzie.
Po kilku latach zabawy z tenkarą, za gigantyczny plus uważam super precyzyjne prowadzenie muchy. Dodatkowo ta metoda wymusza perfekcjonizację holu bo nie ma kołowrotka, naprawdę wiele się dzięki niej nauczyłem, co daje efekty także w innych metodach. Zasięg jest wystarczający żeby skutecznie łowić.
@rebowski12 Kijów od chińczyka nie znam jednak od czasu do czasu ktoś sprzedaje w PL kij tenkarowy za grosze - także te z JP i USA. Rodzima produkcja to fajny pomysł. Przy grubości szczytówki tych wędek, serwis w PL jest trafionym pomysłem 
Jeżeli chodzi o różne łowiska w PL - rozmawiałem w wielu miejscach ze strażą, gdy tylko miałem okazję - nikt nie robił problemu z tenkarą. Nie wiem jak by było z nalotem państwówki, ale gdy się z nimi gada - tenkara ich nie przeraża.
Przyznam, że legalizacja tenkary byłaby ogromnym ułatwieniem.
Użytkownik ictus edytował ten post 19 styczeń 2018 - 10:33